DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 11. března 2015

Home » » Recenze/review - HORRIFIED – Descent Into Putridity (2014)

Recenze/review - HORRIFIED – Descent Into Putridity (2014)


HORRIFIED – Descent Into Putridity
CD 2014, Memento Mori

Cítím čtyři tesáky, které mi pomalu pronikají do krční tepny. Začíná mi prýštit krev, sténám. Je zajímavé, že teprve v momentě, kdy člověkovi začíná téct do bot, si uvědomí, jak lpí na životě. Stalo se to znenadání. Byl jsem zrovna na své oblíbené noční procházce a náhle jsem spatřil mezi stromy pohybující se stín. Pak následoval už jen záblesk očí, zavrčení a od té doby spolu zápasíme. Ten přechod do země stínů, mezi ostatní vampýry se zdá být nekonečný. Přitom je to jen pár okamžiků. „Smrt nastala rychle a jako příčinu bych určil vykrvácení“: pronesl nad mým tělem přivolaný lékař. Zrovna spěchal z jedné schůzky s pěknou blondýnkou a tak se dalšími příznaky příliš nezabýval. Jsem první den v záhrobí a moje pocity jsou zatím rozpačité. Za bílého dne vypadá vše hrozně studeně a odtažitě. Pravé peklo jsem poznal až večer, kdy pro nás nemrtvé uspořádali koncert britští death metalisté HORRIFIED. Ti vyznávají starou dobrou plesnivou školu a loňské album „Descent into Putridity“, je jejich prvním zápisem mezi špinavě znající spolky.

Pánové, oděni v černém, nastupují s nadšením a už s prvním hrábnutím do kytary je jasné, s kým budeme mít tento večer čest. HORRIFIED vyznávají poctivou hrobnickou práci ve stylu INCANTATION, ASPHYX, AUTOPSY, IGNIVOMOUS. To vše se švédským přístupem, jaký mívali a mají DISMEMBER, GRAVE, ENTOMBED, NIHILIST. Z novějších smeček mi tvorba Britů lehce evokuje hudbu třeba takových HORRENDOUS, MIASMAL, FATHER BEFOULDED. Každý si určitě najdete to „své“. To ale není nejdůležitější. Hlavní je absolutně undergroundový přístup, pavučiny na kytarách, záhrobní vokál a zastřený zvuk. Jednotlivé skladby jsou spíš rouháním, vzýváním nečistých sil, než nějakými „obyčejnými“ písněmi, jak je povětšinou všichni známe. Ze všech zúčastněných srší energie a dole pod pódiem si dávají dostaveníčko ty nejkrásnější zombie. Jsem moc rád, že jsem se mohl tohohle koncertu zúčastnit. Vždyť, co může být pro death metalistu příjemnější než setkání s oným světem. O něm přece celý smrtící kov je, byl a bude.


Album „Descent into Putridity“ je krvavě rudé, pokryté pavučinami umotanými v nejtemnějších kobkách. Některé motivy bolí, drásají, připomínají smutek při skonání krásného dne. Jedná se přesně o ten typ hudby, kterou spousta posluchačů odhodí se slovy o špíně, nečistém zvuku a neskutečném chaosu. Nahrávku ocení spíš undergroundově naladění fanoušci, kteří na nějakou tu nedokonalost nehledí a spíše si užívají ty krátké chvíle při návštěvách za oponou tohoto světa. Říká se, že když vás kousne upír, vaše duše bude bloudit za noci a hledat další oběti. Přijde na vás chuť na krev a budete uléhat za rozbřesku do dubových rakví. Takhle napsáno to vypadá docela příjemně a připomíná to některé horory, při kterých sice mrazí, ale moc dobře víte, že ta příšera pod vaší postelí doopravdy není. Tady je to jiné. HORRIFIED jasně dokazují, že různá monstra, duchové, nemrtví existují. Jsou totiž cítit z jejich skladeb natolik hmatatelně, že nevěřícím zůstane jen opravdu velký skeptik.


Do onoho světa jsem dostal jako vstupenku desku „Descent into Putridity“. Rovnou jsem díky ní vstoupil do exkluzivního klubu zombie (trošku k tomu přispěla i má „redakční záhrobní činnost“ – smích). Kapela, ač poměrně mladá a plná nadějí, vstoupila mezi legii nemrtvých velmi elegantně. Rozvíjejí staré death metalové svitky, které zde zanechaly staré kapely, velmi zkušeně, se zručností a obrovským nábojem. Navazují přesně tam, kde končí naše životy a začíná něco neprobádaného, zlého a neznámého. Pohybují se v záhrobí, jakby do něj patřili odnepaměti, s přehledem a já jim jejich práci věřím. Je upřímná, poctivá, prováděná s nadšením. Co na tom, že sem tam praskne nějaký náhrobek, občas je zlomena nějaká stará kost nebo prokopnuta práchnivějící lebka. Na britských ostrovech se nám začíná rodit pěkně naštvané smrtící monstrum. Pure old school death metal!


Asphyx says:

Album "Descent into Putridity" is bloody red, covered with cobwebs rolled in the darkest dungeons. The recording will appreciate more fans being in accordance with underground. HORRIFIED move gracefully in the grave, with an overview of them and I believe them their work. They develope the death metal scrolls, left by old bands, very expertly, with the skill and energy. Sometimes a gravestone cracks in their music, old bones are broken or a rotting skull is knocked. While listening to you fancy tasting for blood and you will lie down in oak caskets. It was born an angry deadly monster on British islands. Pure old school death metal!


Seznam skladeb:

1. Tomb Of Rebirth
2. Narcolepsy
3. Mortally Deceased
4. Descent Into Putridity
5. Buried Among Putrified Flesh
6. Veil Of Souls
7. Repugnant Degeneration



Čas: 30:56

Sestava/band:



Matthew Henderson - Drums
Daniel Alderson - Guitars, Vocals
Dan H - Bass
Ross Oliver - Guitars


Share this games :

TWITTER