DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 17. června 2015

Home » » Recenze/review - TORTURE PULSE – God Leash (2015)

Recenze/review - TORTURE PULSE – God Leash (2015)


TORTURE PULSE – God Leash
CD 2015, Xtreem Music

Návštěva téhle kostnice pro mě byla víceméně nečekaná. Než se vůbec někam vydám, dlouho rozvažuji, poslouchám svůj šestý smysl a zbytečně se nepouštím do desek, o kterých vím, že by mě zase tolik nebavily. Tentokrát to bylo jiné. Klíče od podzemí mi předali přímo u španělského labelu Xtreem Music. Poslechl jsem si pár ukázek na všemocném internetu, kapelu vyhodnotil jako moji krevní skupinu a pak už to šlo samo. Vrata do předpeklí jsem otevíral s nadějí, obrovskou chutí a nadšením. Stejně jako finští TORTURE PULSE. Vzory jako GRAVE, DISMEMBER, ENTRAILS, NIHILIST, ENTOMBED, ale i třeba AUTOPSY, BOLT THROWER máme stejné a tak bylo už od počátku patrné, že si sedneme jako pověstný zadek na hrnec. Už když jsem sestupoval po plesnivých schodech a bál se, že pod mojí váhou popraskají dřevěná prkna, tušil jsem někde v následující tmě zlo. Bylo tam. Mocné, studené a zaútočilo na mě bez varování.

Po stranách byly vyskládány stehenní kosti. Vždycky si říkám, koho asi nosily, kdo na nich běhal, která žena mezi nimi rodila. Nějak automaticky si je přiřazuji k lebkám, vyrovnaným v další místnosti. Tady nenaleznete žádné black metalové svíce, ani roztrhaná černá roucha doomových smutečních pochodů. Ve vzduchu se vznáší jen poctivý švédský death metal. Ohlodaný až na morek, vylouhovaný z nekonečných nocí strávených poslechem těch nejslavnějších smeček stylu. Pokud bych pak měl kapelu připodobnit pro nás, severské fajnšmekry, tak bych lehce pohovořil i o jakési brutalitě, známé třeba u takových VOMITORY. Kapela do toho poprvé řízla už v roce 2005 a za dobu své existence vydala v roce 2010 dlouhohrající počin v podobě desky „Plague Poetry“. Sypu si popel na hlavu, protože tenkrát jsem TORTURE PULSE nezaznamenal. A to ani díky jejich dřívějšímu působení v heavy metalové formaci DELIVERANCE. Těch smeček je zkrátka moc a ani já, nadšenec, hledač a undergroundový slídil, jsem neměl o této skupině ani ponětí. Alespoň je stále co objevovat.


Normální a vlastně i chtěné a klišovitě nutné by bylo, aby v dalším sklepení stál oltář, nějaké ty kalichy plné krve, něco málo černých hostií a obrácený krucifix. Nic takového tady není. Vidím jen několik kilo navzájem propletených pavučin, opuštěnou lavici a okovy, zapuštěné do zdi. V rohu stojí dřevěná miska, ze které asi občas pili nebožáci, kteří byli připravováni a čekající, až se sami stanou hromadou kostí. Při podobných deskách a výletech člověka napadají různé příběhy, rád si pak dohledávám i ve starých knihách, jak tomu asi bylo, ale nejdůležitější je pro mě ten stísněný pocit staré zatuchliny. Kytary žalují, zpěvák řve jako o život a k tomu jakoby v pozadí chřestí baskytara jako pytel plný těch nejvybranějších kostí. Vím, že to není nic nového, TORTURE PULSE pravděpodobně ocení jen pár podobně pomatených nadšenců jako já a sem tam nějaký ten hudební archeolog, ale to mi vůbec nebrání v tom zatančit si na imaginárních ostatcích našich death metalových předků poctivě a s chutí.


TORTURE PULSE nahráli letos desku, která je pro mě velmi příjemným výletem do podzemí. Klasické švédské death metalové postupy, tradiční přístup a náklaďák plný energie musí dělat dobře každému fanouškovi severského metalu. Lebky jsou naskládány do pyramidy, kosti zkřížené a riffy ostré jako nůž. Kapela moc dobře ví, jak ukázat, že umí své řemeslo na výbornou. Cítím zde starobu, otevřené hroby, krutost a chlad. Pro nás, kteří jsme vyrůstali hudebně v devadesátých letech, je tahle deska povinnost. Old school švédský death metal, který vás ukřižuje!


Asphyx says:

TORTURE PULSE recorded an album this year, that is a very pleasant trip into the underground for me. The classic Swedish death metal steps, the traditional approach and a truck full of energy, it must like all fans of Nordic metal. Skulls are stacked in pyramids, bones are crossed and riffs sharp like knifes. The band knows very well how to show its art. I feel old age here, opened graves, cruelty and coldness. For us, musically grewing up in the 90th, this album is duty. Old school Swedish death metal that will crucify you!


Seznam skladeb:

1. Myths of Belial Incarnated
2. On Lacerated Wings
3. Burst of Black Blood
4. Napalm to the Cross
5. Macabre Magister
6. Army of Pestilence
7. Plague Poetry
8. Glory that Was
9. Golgotha Revisited
10. Morbid Connection Through Flesh



Čas: 41:15


Sestava:



Kimmortal - guitar
Blastphemy - drums
Feetus - vocals
HellAriser - bass/backing vocals


Share this games :

TWITTER