DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 29. dubna 2016

Home » » Recenze/review - GRAVEBOMB – Rot in Putrid Filth (2016)

Recenze/review - GRAVEBOMB – Rot in Putrid Filth (2016)


GRAVEBOMB – Rot in Putrid Filth
CD 2016, vlastní vydání

Rozkopl jsem hromadu stehenních kostí. Ozval se nepříjemný, lámající zvuk, který se rozléhal chodbami ještě dlouho poté, co jsem už dávno skládal do polic nové lebky. Přišla mi zrovna zásilka a to vždycky nevím, kam dřív skočit. Zase nějaké válka, říkali mi - a my se tady v kostnici můžeme přetrhnout. Ještě že máme švédský death metal, ten nám pomáhá se z toho všeho zmaru nezbláznit. V rohu místnosti, na hrubě otesaném podstavci mám svoji hi-fi věž, kterou krmím už dlouhá léta smrtí. Dnes byl čas na něco fajnového, na nějakou morbidní dobrotu. Moje oko padlo na novinkovou prvotinu mladíků GRAVEBOMB. Nastavil jsem si pečlivě volume i ekvalizér na smrtící kov, zapnul play a můj svět na dlouhou dobu zčernal. Nečekal jsem od nováčků na scéně takové zlo a špínu. Jako bych se skokem vrátil do devadesátých let, do doby, kdy jsem v kostnici začínal. Pro nás, šedivé vlky, je to hodně silná a návyková deska.

Kapela pochází z Gothenburgu a její práce je typickým odkazem švédského death metalu devadesátých let. Nejvíc styčných bodů jsem nalezl s kapelou INTERMENT, doplnit si ale můžete i ENTRAILS, NIHILIST, DISMEMBER, NOMINON, ale třeba i takové THE CROWN. Je to underground, je to chřestivě studené, zahrané se šíleným zápalem a uvěřitelností. Mám opravdu při poslechu pocit, že jsem se vrátil po časové ose zpět do svého mládí a opět se přehrabuji v pradávných kazetách. U GRAVEBOMB mám neodbytný pocit, že jejich hudba v sobě obsahuje vše potřebné k tomu, aby mě rozsekala na malé kousky. Také se tak děje, skladby si doopravdy užívám, i když vím, že podobných retro kapel je dnes velká spousta. Zmiňovaní Švédové se ale v té obrovské konkurenci rozhodně neztratí. Album má neskutečně úderný zvuk, je prašivé, ošklivé, přesto melodické a zákeřně přitažlivé.


Několik dalších směn jsem trávil poslechem „Rot in Putrid Filth“. GRAVEBOMB mi dodávali odvahu a sílu pro moji nelehkou práci. Najednou jsem chodil do kostnice s chutí a drtil za zvuků pravého nefalšovaného švédského death metalu kosti s radostí z dobře vykonaného díla. Začali jsme s nahrávkou patřit neodmyslitelně k sobě, jako dva bratři, jako partneři. Určitě víte, o čem píšu. Pro mě se zkrátka jedná o desku, kterou jsem si vybíral k poslechu stále častěji, užíval si ji a po nějakém čase znal každičkou notu, každý tón. Vypěstovali jsme si spolu zdravý, i když temný, vztah, který přerostl do až morbidních rozměrů. Mám rád, když je mi hudba servírována hezky po lopatě, narovinu. Oceňuji, když se sází na dobrou skladbu a muzikanti se jen tak nepředvádějí. GRAVEBOMB by mohli zaujmout stejně naladěné jedince, jako jsem já. Jestli má být tohle prvotina kapely, tak už teď se těším na další pokračování. Old school švédský death metal se zdá být stále živý. Pokud budou existovat podobné smečky, neměl bych o to strach.



„Rot in Putrid Filth“ je silná deska, plná klasických švédských postupů. Znovu otevírá dávno zahojené rány, drtí vše živé a drásá až do krve. GRAVEBOMB již podruhé vystoupili ze záhrobí, aby nám předvedli prvotřídní death metal čerpající z devadesátých let a přidali k tomu současný zvuk. Tančí se opět na otevřených hrobech, vzývají se temné síly a obětuje se těm největším death metalovým bohům. Album je drsné, kruté, narvané po okraj energií a ledem. Kolem praskají víka od rakví, za náhrobkem se na vás směje samotná smrt a láká vás k poslednímu tanci. Beru do ruky svůj oblíbený krumpáč, nasazuji sluchátka na uši a moc dobře vím, že dnešní den se mi bude pracovat o hodně lépe. Mám ve zmrzlé zemi vykopat nekonečnou řadu hlubokých hrobů. Žádné urny, žádný pohřeb žehem. Hezky poctivě, pomalu, s dlouhým pohřebním loučením, taková je letošní nahrávka. Tradiční, upřímná a řezající jako kousky ledu zaryté do čerstvého masa. Old school švédský death metal té nejvyšší kvality!

Asphyx says:

„Rot in Putrid Filth“ is a strong record, full of classic Swedish procedures. It opens wounds healed for a long time, crushes all living and scratches to the blood. GRAVEBOMB appeared from beyond for the second tome to show us first-class death metal drawing from 90th and they added the current sound. We are dancing in open graves again, they are invoking the dark forces and sacrifice to the biggest death metal gods. The album is rough, cruel, crowded to the brim with energy and ice. The lid of the coffins are cracking, behind a tombstone the death is laughing and attracts you to the last dance. Traditional, honest album, cutting like pieces of ice dugging into fresh meat. Old school Swedish death metal of the highest quality!


Seznam skladeb:

01. Intro
02. Parasite Spawn
03. Sulphur Salvation
04. Animal Hunger
05. Morbid Machine
06. Sentenced To Beheading
07. Hack The Heads Off The Preachers
08. Funeralizer
09. Possessed
10. Killing Apex
11. Prime Directive

Čas: 41:33

 

Sestava/band:


Guitar/Vocals: Petter (Ex-Sulphur Dreams, Ex-Arcosolium) Guitar: Patrik (Ex-Saora, Teeth Of Emulation) Bass/Backing vocals: Sven Drums: Leon (Sonic Assault, Degenerationen)
https://gravebomb.bandcamp.com/
Share this games :

TWITTER