DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 11. ledna 2019

Home » » Rozhovor - CRUCIFIER - Hodně se soustředím na představy o ďáblovi a nemocích ve společnosti nebo dokonce na fantasy.

Rozhovor - CRUCIFIER - Hodně se soustředím na představy o ďáblovi a nemocích ve společnosti nebo dokonce na fantasy.


Rozhovor s death/black metalovou skupinou CRUCIFIER z USA.

Odpovídal Cazz Grant.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx. 

Recenze/review - CRUCIFIER - Thy Sulfur Throne on High (2018):

Ave CRUCIFIER! 29. července 2018 vám vyšlo u Deathrune Records vaše nové album „Thy Sulfur Throne on High“. Jak už sám název napovídá, jedná se opět o smršť poctivého blacku, thrashe a starého death metalu. Když jste šli ze studia, jaké jste měli pocity? Představ prosím fanouškům trošku nové album. Jací jsou CRUCIFIER v roce 2018? 

Když jsme skončili ve studiu byl jsem byl šťastný. Stejně jako u většiny nahrávek jsem měl pocit, že bychom mohli podat lepší výkon a udělat lepší produkci, ale celkově si myslím, že zvuk zachycuje to, pro co jsme tam šli. Nové album je jiné než debutové. Ačkoli nahrávky Crucifier jsme vždycky my, tahle je více black metal / GBK. Nikdy jsme neměli novější sestavu, která by přivedla zpět členy z 90. let a to vneslo svěží vítr do našeho zvuku. 


Mám doma vaše nové album na recenzi. Zatím jej nemám pořádně "naposlouchané", ale co jsem dosud slyšel, tak mě posadilo na zadek. Mně se na vás vždycky hrozně líbilo, že jste nejen ortodoxní a opravdoví, ale nezapomínáte ani na studené a temné melodie. Kdo je autorem hudby a jak skládají a tvoří nové skladby CRUCIFIER? 

Díky, velké procento skladeb skládám já, ale ostatní členové také přispívají riffy. Takže se to stává bratrským úsilím. Většinou sedím doma s kytarou a jenom nahrávám riffy a později je kompletuji a pokouším se je dát dohromady. Jakékoli riffy, s kterými ostatní přijdou, se snažím co nejlépe zakomponovat, pak je zkoušíme a přidáme nebo odebíráme části, dokud nám to všechno nesedí. Pak vymýšlím názvy a texty. 

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a „prašivý“ zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí? 

Vlastně jsme měli příležitost nahrát vše v naší zkušebně s pomocí starého kamaráda a člena místní filadelfské kapely Polterchrist, Kevina McClintocka. Zapůjčil nám jeho vybavení do naší zkušebny a nastavil mikrofony a zbytek je historie. Během několika následujících měsíců po nahrání bicích jsme dali dohromady zbývající nástroje. Vokály dokončily celý proces, pak Kevin strávil pár měsíců mixováním a masterováním. Matei z Deathrune Recordings je hlavním šéfem toho všeho, protože byl také na našem debutu! Výborný člověk na spolupráci. 


Zaujal mě i obal desky. Jestli to dobře chápu, tak je na něm výjev z nějaké staré okultní knihy. Cover je pekelný, temný a tajemný jako vaše nová deska. Co má tento námět vyjadřovat? A kdo jej namaloval? 

Nejsem si jistý přesným výjevem, ale myšlenka a umělecké dílo pocházejí z představ umělce Marka Riddicka! On je známý z mnoha a mnoha alb a designů napříč undergroundem. Řekl jsem mu název alba, se kterým jsem pracoval a on přišel s tímto dílem a bylo to dokonalé. Nemusel jsem k tomu dávat žádné představy ani myšlenky! 

Jako kapela se ve svých textech zaobíráte satanismem, okultismem, smrtí, násilím. O čem jsou na nové nahrávce? Jaké je hlavní téma a myšlenka „Thy Sulfur Throne on High“? 

Nemyslím si, že se tentokrát zabývám některým z těchto témat. Jen jsem použil tento název a cítil jsem, že se pro mě personifikoval s Crucifier. Hodně se soustředím na představy o ďáblovi a nemocích ve společnosti nebo dokonce na fantasy. V poslední době jsem jen hledal slova a snažil jsem se, aby hudba pasovala co nejlépe na prózu. 

Nedá mi to a musím se zeptat. Hrajete metalový styl, který se silně vyhrazuje proti křesťanství. Žijete v USA, které jsou považovány za silně křesťanskou zemi (alespoň to na mě dělá takový dojem z médií). Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi ovlivněn křesťanstvím? 

Narodil jsem se a vyrůstal jsem jako katolík a to znamená spoustu "trestů". Ale naučíte se mnoho o tom, jak použít jejich ideologii proti nim, když se stanete teenagerem. Takže jsem se od církve ke zděšení mé matky odvrátil. Také si myslím, že být katolíkem vám pomáhá být opravdu zarputilý ve vaší snaze se rouhat! Využil jsem jejich knihy a slova proti nim a motivoval jsem se k tomu, abych měl kapelu, která by mi pomohla vyjádřit pohrdání vůči nim! Myslím, že se o nás v místním časopise za několik let jednou nebo dvakrát zmínili, ale celkově vše udržujeme v undergroundu! Můj život není ovlivněn křesťany. 


CRUCIFIER jsou na scéně 28 let. To už je na kapelu hodně dlouhá doba! Když se ohlédneš a zavzpomínáš na vaše začátky, co bylo vlastně prvním popudem, že jste se rozhodli hrát zrovna metal? Které kapely vás ovlivnily ve vašich začátcích? 

Zdá se, jako by to bylo včera, když jsme s pár kamarády založili Crucifier! Ale myslím, že to bylo v roce 1982, kdy jsem se poprvé dostal k metalu díky Ozzyho “Blizzard of Ozz”. Od prvního dne, kdy jsem objevil toto album, už jsem nikdy nepřestal!! Black Sabbath, Iron Maiden, Infernal Majesty, Slayer, Sodom, Bathory, Agent Steel, Candlemass a mnoho dalších mi na začátku dalo popud a inspirovalo mě. 

Vaše první dema z roku 1991 („Humans Are Such Easy Pray“ a „Crown of Thorns) právem dodnes patří mezi metalové klenoty. Vzpomeneš si ještě, jakým stylem tenkrát vznikaly? Byli jste svědomití, připravení jít do studie nebo parta „zvířat“, která ke všemu přistupovala spíš punkovým stylem? Zavzpomínej pro nás prosím, jak se tvořily metalové dějiny! 

Underground byl v té době ještě velmi mladý. A my taky. Pomoc, kterou jsem dostal od členů Crucifier, spolu s našimi vlivy, nám pomohli vytvořit styl, který jsme časem postupně formovali. Myslím, že jsme v roce 1990 byli velmi mladí a agresivní, ale v roce 1992 s demem “Crown” jsme začali dokazovat naši profesionalitu. Chtěli jsme nahrávat pořádně, ale také držet náš syrový undergroundový zvuk. Myslím, že jsme si to přenesli i do této nové nahrávky! 


Když ještě zůstaneme v historii, jak vnímáte rozdíly mezi současností a vašimi začátky? Změnilo se všechno - technologie, zvuk, nahrávací studia, máme internet, stahování hudby. Jak se tyto změny promítly do fungování kapely? Museli jste se hodně přizpůsobit? 

V srdci jsem elitář. Toužím po starém způsobu nahrávání a zvuku, atd. Přesto jsem také přijal novou školu internetu a technologií. Pomáhá při sdílení hudby s kamarády a získávání silné podpory nových fanoušků. Myslím, že nám to pomáhá v dlouhodobém horizontu. Jednodušší způsoby nahrávání a lepší nahrávací zařízení, takže nepohrdám novou dobou. Jen jsem nejstarším členem kapely a musel jsem se přizpůsobit nové době, ale jsem nezdolný člověk, takže je to všechno v pohodě! 

Sleduji váš facebook a jsem informován o vašich koncertech, ale abych pravdu řekl, mimo USA zase tolik často nehrajete. Co je toho příčinou? Nechcete nebo jsou důvodem finance? Co takhle nějaké turné na propagaci nové desky po Evropě se zastávkou v České republice? 

Obvykle jsou hlavním faktorem peníze. To, práce a rodina vás mohou držet doma namísto ježdění celosvětových turné. Crucifier by si moc přál hrát koncerty mimo Ameriku, ale peníze jsou pravděpodobně hlavním faktorem. Stojí to hodně peněz, aby letěli 4 lidi se svými nástroji do cizích zemí. Takže, pokud by byly finanční prostředky, věřím, že bychom hráli na mnoha dalších místech na světě! Nemyslím si, že bychom mohli udělat nějaké dlouhé turné především kvůli tomu, že všichni máme práci a rodiny, o které se staráme. Kéž bychom měli tyto příležitosti v době, kdy jsme žili ještě u našich rodičů! hahaha... 


Mám poslední dobou pocit, že co se týká extrémních stylů, tak to u vás v USA znovu opravdu žije. Obzvlášť death metalové kapely jsou skvělé! Chodí mi na recenzi nové desky, dělám rozhovory a mám pocit, že je vaše scéna velmi silná. To je ale můj pohled člověka, který žije mimo USA. Jaký je váš názor? Co třeba koncerty, promotéři, kluby, obchody s extrémní metalovou hudbou? 

Mám hodně rád starší death metal z USA. V poslední době promotéři a obchody zintenzivňují svou hru kolem Spojených Států. Myslím, že Texas a Nová Anglie stále mají silnou scénu. Ale je to většinou buď a nebo. Myslím, že USA má nějaké drahokamy, ale Evropa stále ovládá špičku ! 

Děkuji moc za rozhovor a přeji nejen novému albu skvělou prodejnost. Ať jsou vaše koncerty vyprodané. Budu se na některém z nich moc těšit. Přeji vám vše dobré i v osobních životech. Ať vás provází síla! CRUCIFIER FOREVER! 

Díky brácho! Doufám, že nás k vám na den nebo dva v příštím roce dostanu. Myslím, že by to pro nás bylo moudré, kdybychom si zahráli pár koncertů mimo samotnou USA! Vše dobré i tobě a zůstaň v kontaktu!

Share this games :

TWITTER