DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 20. ledna 2020

Home » » Rozhovor - STRAIGHT HATE - Hudba je dôležitým prvkom môjho každodenného života.

Rozhovor - STRAIGHT HATE - Hudba je dôležitým prvkom môjho každodenného života.


Rozhovor s grindcore death metalovou skupinou z Polska - STRAIGHT HATE.

Odpovídal Kuba Brewczyński, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - STRAIGHT HATE - Black Sheep Parade (2019):

Ave STRAIGHT HATE! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií STRAIGHT HATE. 

Pôvod STRAIGHT HATE sa datuje späť do roku 2008 a názov kapely je odvodený z rovnomennej skladby z dielne SEPULTURA. Od vzniku sme si prešli už mnohými štylistickými a personálnymi zmenami a aj kvôli tomu sme žiaľ až do roku 2013 neboli veľmi aktívni. Koncertovali sme iba sporadicky. V roku 2014 sme nahrali naše debutové EPko s názvom „Mental Disorder“ a v júli toho istého roka sme pripravili aj splitko s indonézskym Speedy Gonzalesom „Born To Grind“ vo forme kazety. Náš debutový album „Every Scum Is A Straight Arrow“ vyšiel 6. mája 2016 a v súčasnosti propagujeme už našu druhú dosku „Black Sheep Parade“, ktorá vyšla 21. septembra 2019. Počas tohto obdobia STRAIGHT HATE odohrali niekoľko úspešných koncertov a festivalov s mnohými kapelami zakorenenými v poľskom a svetovom undergrounde. 


Právě poslouchám vaši novinku „Black Sheep Parade“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s DISMEMBER, NIHILIST, ENTRAILS, INTERMENT a grindovými legendami. Deska má skvělý sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Celý proces od samotnej tvorby muziky až po nahrávanie a konečný mix a mastering trval vcelku dosť dlho. Tentoraz sme to však neoľutovali, pretože všetky detaily a nedostatky boli vycibrené až do úplného konca. V štúdiu boli v podstate nahraté iba bicie, ostatné nástroje sa nahrávali v domácich podmienkach. Náš basgitarista Przemek všetko veľmi starostlivo prehodnocoval a postaral sa aj o výsledný mix. 


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Black Sheep Parade“? Jak vlastně tvoří/skládají STRAIGHT HATE? 

Skladby boli tvorené veľmi spontánne. Väčšinou to býva tak, že náš gitarista Kamil skladá muziku doma, nahrá nejaký predbežný materiál a všetkým nám to pošle. No a my potom diskutujeme o možných zmenách, opravách, či vylepšeniach. Niekedy sa prihodí, že riffy vymýšľame aj na skúške a potom pri jamovaní spoločne vytvoríme aj celú skladbu. Čo sa týka textov, tie väčšinou píšem sám až na pár výnimiek. Napríklad texty skladieb „Gnijące Istenie“ a „The Kneaders“ napísali Kamil a Wizun. 


Na obalu „Black Sheep Parade“ jsou svázané ovce. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat? Mám je chápat jako přirovnání k tomu, jak jsou lidé svázaní předsudky a připraveni na porážku? 

Autorom obalu je Maciek Kamuda. Jeho prácu som poznal už predtým a keď sa začal črtať koncept nášho pripravovaného albumu, od začiatku som vedel, že to musí byť práve on, kto najlepšie zachytí naše myšlienky na obale. Na začiatku som mu len načrtol, čo sa skrýva za názvom albumu a vysvetlil som význam textov. Čiernymi ovcami sú všetky charakterové črty uvedené v textoch a spoločným menovateľom, ktorý ich spája do jedného stáda, je séria negatívnych dominantných znakov v dnešnom svete. Symbol čiernej ovce môže zahŕňať aj ľudí, ktorí sa nechávajú unášať na prúde vytvorenom médiami, ktorí nekriticky a bezmyšlienkovo akceptujú vzorce diktované modernými trendmi. Nedokážu myslieť sami za seba. 

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Texty sú odrazom každodenného života z pohľadu priemerného konzumenta. Píšem o problémoch, ktorým musíme čeliť. O tom, ako nás médiá klamú a zavádzajú, o ľuďoch, ktorí bezmyšlienkovite a nekriticky nasledujú súčasný trend. Celkovo nejde o nič nové, čo by sme objavili. Ako som už spomínal väčšinu textov píšem sám až na pár výnimiek. Napríklad texty skladieb „Gnijące Istenie“ a „The Kneaders“ napísali Kamil a Wizun. 


Novinka vyšla na CD u Deformeathing Production. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké? Jak jste vlastně spokojeni s Deformeathing Production? 

Neuvažovali sme o väčšom vydavateľstve, pretože Deformeathing nám poskytla nami očakávané podmienky. Momentálne sme veľmi spokojní so spoločnou prácou s Wojtekom. 

Viděl jsem vaše vystoupení letos na SYMBOLIC festu v České republice. A musím uznat, že jste mě doslova rozsekali. Koncert měl velkou sílu, tlak, spoustu energie. Jak jste si to u nás užili, jak se ti festival líbil a co říkáš na české fanoušky? 

Každú cestu do Českej republiky považujeme za dovolenku. Milujeme hranie vo vašej krajine. Organizácia koncertov a atmosféra sú vždy na veľmi vysokej úrovni. Máte veľa festivalov, na ktorých by sme si radi zahrali. Ste pre nás vzorom. Každý rok posielam desiatky e-mailov so žiadosťou o vystúpenie rôznym organizátorom, na ktorých na webe natrafím. Niekedy je odozva aj pozitívna a podarí sa nám zúčastniť na nejakom festivale, čoho príkladom je aj Symbolic festival. Takéto koncerty sú však len sporadické, pretože o nás mnoho metalových fanúšikov nevie. Českí fanúšikovia sú šialení ľudia, ktorí si však zachovávajú svoj odstup. Ale zato sú veľmi priateľskí. Veľmi si vážime vašu krajinu a vašu hudobnú scénu. O vašej scéne sme sa už zmienili v mnohých rozhovoroch.


Když si projíždím vaši tvorbu, ušli jste opravdu dlouhou cestu. Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně STRAIGHT HATE zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh? 

Nedá sa povedať, že by sme mali pravidelné skúšky. Väčšinou sa v skúšobni stretneme pred nejakým vystúpením alebo keď tvoríme nový materiál. Žijeme v dvoch rôznych mestách a naša pracovná vyťaženosť je tiež dosť rozdielna, takže je dosť ťažké sa zorganizovať a stretnúť. 

Na vaší kapele je opravdu vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se slavnou kapelu. 

Ja by som si len želal, aby sa naša muzika dostala k čo najväčšiemu počtu metalových nadšencov, ktorí majú možno aj rozdielne hudobné preferencie. To by sa mohlo podariť nášmu poslednému počinu “Black Sheep Parade”, ktorý by mohol spĺňať tieto podmienky, keďže je univerzálny a prístupný. 


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Musím sa priznať, že v poslednej dobe na mňa urobili obrovský dojem poľské black metalové zoskupenia. Kapely ako napríklad Mord'A'Stigmata a ich album „Dreams of Quiet Places“ alebo Gruzja a ich „Wciąż Nie Mamy Na Was Pomysłu“ spôsobili na našej domácej scéne veľa rozruchu. Nedávno ma upútala taktiež americká banda BruceXCampbell doskou „South To No Life“ a vaša pražská formácia Insistent a ich počin „Suspect“. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Samozrejme! České skupiny mali veľký vplyv na moje smerovanie a hudobný vývoj. Šesťkrát som sa zúčastnil festivalu Obscene Extreme, kde som sa stretol s mnohými z hlavných predstaviteľov vašej scény. Taktiež som hral s mnohými českými kapelami, menovite Needful Things, Spasm, Tortharry, Abortion, Contrastic, Insistent, Critical Madness a mnoho ďalších. Fleshless predviedli na Symbolicu skvelý výkon. Máte jednu z najsilnejších grind / death metalových scén v celej Európe. 


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný švédský death/grind metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Hudba je dôležitým prvkom môjho každodenného života. Moje sympatie ku Grind coru pramenia predovšetkým z jeho jednoduchosti a rozmanitosti, ktoré tento žáner ponúka. Dá sa ľubovoľne meniť začlenením napríklad aj švédskeho zvuku, či HC pasáží alebo death metalu. Je to doslova jazda bez toho, aby ste sa držali, jazda uvoľňujúca endorfíny, ktorá nás aspoň na okamih dokáže vytrhnúť zo strastí každodenného života. 


Co chystají STRAIGHT HATE v nejbližších měsících? 

Tento rok sme už naplánovali niekoľko koncertov. Jeden v Litve, jeden pravdepodobne na Slovensku a zvyšok v Poľsku. Čo sa týka českých festivalov, tak som samozrejme poslal mnoho správ, ale uvidíme, či aj tento raz z niektorého dostaneme kladnú odpoveď. Medzi ďalšími plánmi je aj vydanie split albumu, ale zatiaľ nedokážem povedať nič bližšie. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Ďakujem ti veľmi pekne za príležitosť na rozhovor, Kuba. Dúfam, že aj vďaka tomu oslovíme viac poslucháčov v Českej republike. Posielam pozdravy od grindových maniakov z východu!!! 

Share this games :

TWITTER