DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 11. dubna 2020

Home » » Rozhovor - INHUMAN - Death metal z Kostariky!

Rozhovor - INHUMAN - Death metal z Kostariky!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Kostariky - INHUMAN.

Odpovídal kytarista Jonathan Sanchez, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - INHUMAN - Unseen Dead (2020):


Ave INHUMAN! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií INHUMAN. 

Ahoj, ja som Jonathan Sanchez, gitarista INHUMAN. INHUMAN je death metalovou kapelou z Kostariky v Strednej Amerike. Kapela sama o seba začala fungovať v roku 2011, v tom čase som už mal zložených niekoľko skladieb a začal som hľadať vhodných muzikantov. Najskôr som našiel bubeníka Freddyho Sancheza, ktorý neskôr odporučil vokalistu Sergia Munoza a potom, čo sa pripojil basák Carlos Venegas (neskôr sa taktiež pripojil ku kapele CORPSE GARDEN), začali sme nahrávať náš prvý album „Course of Human Destruction“ v roku 2012. Album bol vydaný v apríli roku 2013 a na jeho podporu sme potiahli krátke turné v Kostarike, Paname a Nikarague. Po turné bol Bubeník Freddy nahradený, pripojil sa k nám Eduardo Chaves a začali sme pracovať na druhej doske „Conquerors of the New World“. Nahrávať materiál sme začali v roku 2014 až bol album nakoniec v auguste 2015 vydaný. Potom sme znova spravili menšie turné v Kostarike a Nikarague, ktoré sa skončilo v marci 2016. Po turné bolo naším plánom začať s prípravou tretieho albumu. V tomto bode som už mal pripravené všetky skladby, ktoré v podstate aj tvoria základ albumu „Unseen Dead“, ale žiaľ náš bubeník Eduardo zomrel pri nešťastnej autonehode, takže sme si na pár mesiac dali prestávku. Počas pauzy sme vydali EP-čko s názvom „EP_01“ ako trio, ja som naprogramoval všetky bicie party. Neskôr sme našli bubeníka Davida Salazara, ale Carlos opustil rady kapely, takže sa k nám pripojil Kevin Moran a v polovici roku 2017 sme začali nahrávať tretiu dosku. Počas nahrávania albumu sa vyskytlo veľa zdržaní, takže album bol pripravený až v januári 2019, ale krátko potom sa náš bubeník David Salazar rozhodol opustiť kapelu a bol nahradený Jurielom Barquerom, no a v polovici roku 2019 odišiel aj vokalista Sergio, ktorý krátko na to zomrel. Jeho miesto v kapele nahradil Gabriel Martinez, ktorý predtým zdieľal kapelu s nebohým Eduardom. Potom sme sa spoločne s vydavateľstvom Grimm Distribution rozhodli vydať album v roku 2020, už máme za sebou malé turné po prvý raz v Mexiku a v súčasnosti pracujeme na našom 4. albume. 


Letos jste vydali stále čerstvou novinku „Unseen Dead“. Opět se jedná o temný, drsný a poctivý death metal. Přistupovali jste k nahrávání jinak než minule nebo jste zvolili ověřené postupy? 

Tentoraz som album nahrával vo svojom domácom štúdiu, ktoré skromne nazývam Inhuman štúdio a proces bol celkovo dosť odlišný. Bicie boli nahrané prostredníctvom Edrums, David však nahral všetky party. Gitary aj bass gitara boli nahrávané cez reamp pomocou Kemper. No a vokály boli taktiež nahrané u mňa doma v malej miestnosti-kumbále určenom na nahrávanie vokálu. Takže áno, proces bol dosť odlišný od spôsobu nahrávanie prvých dvoch albumov, ktoré sa nahrali v reálnom štúdiu použitím reálnych zosilňovačov a bicích. 

Nová deska mi přijde o nějaký řád komplikovanější, zpočátku možná méně přístupná, zároveň ale neskutečně temná a zlá. Byl to záměr? Jak vlastně album vznikalo a jakým způsobem jste skládali muziku? 

Nebol to zámer, skladby som zložil najskôr na gitare a potom ostatní pridali svoje časti. Ja si väčšinou len tak sadnem s gitarou a začnem hrať nejaké riffy, ktoré neskôr pospájam a nová skladba je na svete. Takže myslím, že ide o čistú inšpiráciu, s čistou hlavou, občas trochu trávy. Ľudia nás označujú ako technický death metal, ale ja si myslím, že škatuľka death metal je postačujúca. Nesnažíme sa zámerne tvoriť riffy, ktoré by boli technické, či temné alebo zlé. 


Mám „Unseen Dead“ ve svém MP3 přehrávači a musím říct, že jsem jím doslova pohlcen. Nejsou to jen skvělé nápady, ale i zvuk, který je jedním slovem devastující. Sedím třeba v tramvaji a najednou se přistihnu, že si podupávám nohou. Mám sto chutí začít pařit. Nebýt už pán v letech, asi bych to i udělal. Kde jste desku nahrávali a kdo je podepsán pod masteringem? 

Skvelé, mal by si začať moshovať haha, nikdy nie je neskoro. Ako som spomínal album sa nahrával v mojom domácom štúdiu, takže som zodpovedný za nahrávanie, produkciu aj mix albumu, výsledný mastering urobil Esteban z Cisma records, on tiež pochádza z Kostariky. 

Kdo je autorem textů na „Unseen Dead“? A o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Všetky texty má na svedomí Sergio Munoz a viac menej súvisia so smrťou. Sergio sa inšpiroval všetkými udalosťami, ktoré sa nám ako kapele za posledné roky stali. Text skladby „Unseen Dead“ je venovaný nášmu poslednému bubeníkovi a bratovi Eduardovi Chavesovi. Potom napríklad skladba „Last Prophet“ je myslím jediná s odkazom na cirkev, ale všetky ostatné nesú jasný odkaz smrti. 


Kdo je podepsán pod obalem novinky „Unseen Dead“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali? 

Autorom obalu je J.L.Rey z Phlegeton Studio, možno ho poznáte ako speváka španielskej bandy WORMED. Spolupracujeme s ním už od svojich začiatkov, spravil všetky obaly našich albumov. Aby som úprimný, nechávame mu úplne voľné ruky, načrtneme mu len ideu za celým albumom a on príde so svojim návrhom. Je veľmi talentovaný a páči sa nám jeho práca ako aj postup. 

Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna brutální technický death metal? Není to zrovna styl, který by vám získal velkou „slávu“. 

Tak impulzom bolo asi skladať a nahrávať muziku. Predtým som pôsobil už v niekoľkých kapelách, ale bolo veľmi zložité dospieť až k nahrávaniu materiálu, pretože tie kapely to nebrali seriózne, mali tie isté skladby po celé roky bez zámeru ich nahrať. Takže aj to bol dôvod, prečo začal INHUMAN a teraz už máme 3 LP-čka a 1 EP. 

Nikdy som neskladal skladby so zámerom aby boli technické, či brutálne. Ja som len pripravil zopár riffov, ostatní pridali svoje časti, takže si myslím, že hrať brutal technical death metal naozaj nebolo našim zámerom, je to len finálny produkt toho, ako každý z nás individuálne priniesol svoju vlastnú inšpiráciu do songov. Samozrejme nebažíme po sláve, len chceme tvoriť muziku a hrať ju aj naživo. 


Pocházíte z Kostariky a hrajete extrémní death metal. Naše čtenáře by určitě zajímalo, jak funguje v Kostarice death metalová scéna. Abych pravdu řekl, tak poslední dobou od vás slyším jen samé skvělé smečky (miluju CORPSE GARDEN!). Znamená to, že je u vás v současnosti scéna hodně silná? Co třeba koncerty, kolik chodí lidí? 

Hudobne je scéna silná, je tu mnoho skvelých formácií aj mladých či starších hudobníkov, ale koncerty sú rôznorodé. Niekedy príde 20 fanúšikov, inokedy 100, toto je naozaj malá krajina, takže sa to mení od koncertu ku koncertu. Ale myslím si, že v tomto momente je tu naozaj mnoho kapiel, ktoré nahrávajú a vydávajú skvelé albumy a to nie len v death metale. 

Nedá mi to a musím se zeptat. Žijete v Kostarice, které je považována za silně katolickou zemi. Vy hrajete death metal. Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi ovlivněn křesťanstvím? 

S tým tu vôbec nemáme problémy, možno spätne v deväťdesiatych rokoch, keď sa metalová scéna na Kostarike ešte len formovala bolo zopár problémov, ale teraz to nikoho nezaujíma. Je veľmi jednoduché dostať priestor v televízií, či novinách, ale kto v tejto dobe ešte sleduje TV a číta noviny? V tejto dobe sociálnych sietí a youtube už nepotrebujete nič iné. 


Z vaší hudby je cítit, že jste ovlivněni jak americkou death metalovou školou, tak i starými evropskými kapelami. Jak jste na tom jako fanoušci? Máte radši původní death metal devadesátých let nebo čerpáte inspiraci i z nových desek? Pokud ano, zajímalo by mě, které smečky měly/mají na INHUMAN největší vliv. 

Áno, samozrejme, bol som ovplyvnený skoršou americkou či európskou death metalovou školou, taktiež thrash metalom, atď. Vyrastal som na tom. Keď tvorím muziky, len nechávam svoje vzory voľne sa objavovať, nejako s tým nebojujem, len to nechávam plynúť. A tak to mám rád, myslím, že môj prístup je veľmi úprimný. Ostatní členovia sú inšpirovaný zas inou muzikou, sú to mladí chalani (24, 26, 30 rokov) oproti mne, ja mám už 35. Takže ich nechávam voľne tvoriť tak ako to hudobne cítia. Myslím, že všetko je takou zmesou všetkých našich vzorov. 

Osobne, najväčší dopad na mňa mali kapely CANNIBAL CORPSE, MORBID ANGEL, DEATH, HYPOCRISY, VADER, NAPALM DEATH, atď. 


Co vlastně vy a koncerty obecně? Jste kapelou, která jezdí po koncertech, co to jenom jde nebo si hodně vybíráte? Máte nějaký sen, třeba skupinu, se kterou byste chtěli vyrazit na turné nebo festival, město, kde byste chtěli vystupovat? 

Milujeme hrať naživo, takže v podstate zahráme hocikde za minimálnych podmienok, či už v malých baroch, alebo vo veľkých kluboch, na tom nezáleží. Pre mňa osobne je celá myšlienka okolo toho hrať v kapele taká, že tvoríte muziku, nahráte ju a následne ju hráte naživo. Toto je naozaj malá krajina a nie je tu veľa miest, kde by sa mohla hrať extrémna muzika, takže hráme kdekoľvek sa len dá. 

Osobne by som veľmi rád hral aj v iných krajinách, je vždy dobré zahrať si na nových miestach. Nedávno sme sa vrátili z Mexika a bola to veľmi dobrá skúsenosť. Radi by sme v budúcnosti navštívili Južnú Ameriku, USA, Kanadu a Európu. 


Jdu si vaši novou desku „Unseen Dead“ znovu pustit. Musím říct, že pro mě osobně se jedná v podstatě dokonalé death metové dílo. Totální inferno. Přeji vám, aby se nahrávce dařilo, aby se dostala k co největšímu počtu fanoušků. Zaslouží si to. Přeji vám vše nejlepší i v osobním životě. Ať se vám daří a poslední slova jsou tvoje. Pokud chceš něco vzkázat fanouškům, labelům, promotérům, máš prostor. Děkuji za rozhovor a už teď se těším, až vás uvidím někdy naživo! 

Ďakujeme za tento rozhovor a som veľmi rád, že sa ti náš album páči. Dúfam, že jedného dňa dostaneme možnosť zahrať si aj v Českej republike a zvyšku Európy. Ďakujeme ešte raz! 

Recenze/review - INHUMAN - Unseen Dead (2020):

https://deadly-storm.blogspot.com/2020/04/recenzereview-inhuman-unseen-dead-2020.html



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER