DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 14. září 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SHRAPNEL STORM - Nemyslím si, že existujú pravidlá, ktoré definujú vojnový death metal.

Rozhovor - SHRAPNEL STORM - Nemyslím si, že existujú pravidlá, ktoré definujú vojnový death metal.


Rozhovor s finskou death metalovou skupinou - SHRAPNEL STORM.

Odpovídal zpěvák Yka a bubeník Mikko, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Ave SHRAPNEL STORM! Zdravím do Finska. Letos jste vytáhli znovu do bitvy s novým stejnojmenným albem, které mě přeneslo rovnou na bojiště. Před pěti lety se mi dostala do ruky i vaše předchozí deska „Mother War“ a abych pravdu řekl, tak ta se mi moc nelíbila. Novinka je ale skvělá. Úplně cítím, že jsem přímo ve válce. Co se u vás za těch pět let změnilo a jak nové album vznikalo? 

Ahoj Jakube! Pravdupovediac, je ťažké aby muzikant sám počul zmenu, ktorá sa udiala medzi dvoma doskami, až kým sa nevráti k vypočutiu starších nahrávok. Ja verím, že „duša“ konkrétnej muziky sa mení hlavne s vekom muzikantov. Rôzne zážitky a situácie, s ktorými sa stretávame, rôzna muzika, ktorú počúvame ovplyvňuje a formuje to, čo skladáme. Nikdy u nás nepadlo rozhodnutie, že ďalšia doska, demo by malo znieť ako niečo vopred dané. To je aj dôvodom, prečo si myslím, že naša muzika obsahuje aj prvky „požičané“ od iných/externých death matalových spolkov. My len tvoríme to, čo sa nám páči. 


Ještě, než se dostaneme k vaší nové desce, mohl bys nám prosím prozradit, jak se zrodil nápad založit kapelu, kdo stál u jejího zrodu? Proveď nás prosím historií SHRAPNEL STORM. 

Ja nie som v kapele tam dlho aby som schopný odpovedať na túto otázku, pridal som sa len v roku 2012, takže prenechám odpoveď Mikkovi: 

„Áno, všetko sa začalo dávno niekedy na začiatku nového tisícročia. Študoval som a aktívne hľadal muzikantov, s ktorými by som si mohol zajamovať. Univerzita, ktorú som navštevoval, mala spoločnú skúšobňu kapiel v protileteckom kryte s kompletným (a úplne zadarmo!!) nástrojovým vybavením, takže bez veľkej námahy sme si mohli ísť zahrať s partiou neznámych ľudí. Našiel som pár super chalanov, ale nevydržalo to príliš dlho. Matti, náš bývalý gitarista (a pekelne sólo chlapík!) bol jedným z tých super chlapov a pár rokov sme spolu skúšali iba dvaja. V tom čase sme hrali nejaké thrashovejšie veci a nemali sme jasnú predstavu o smerovaní. 

V určitom okamihu sme už s Mattim boli presýtení, a preto sme začali hľadať ďalších muzikantov, aby sme založili serióznu kapelu, a chytili sme Akiho. Pripojil sa k skupine ako hlavný vokalista a dokonca priniesol aj nejaké zabijácke deathmetalové riffy, tak prečo nie? Myslím, že bol rok 2006 alebo niečo také, neviem si na to jasne spomenúť, ale povedal by som, že to bol východiskový bod pre vznik SHRAPNEL STORM. Potom sa krátko na to pripojili Pete (basa) a Tohtori (gitara). S chalanmi sme mali priateľské vzťahy, takže bolo celkom ľahké spojiť jednotlivé kúsky do skladačky a odštartovať peklo!

 

Okamžite sme si vyhrnuli rukávy a nahrali naše prvé demo (Battlefield) koncom roku 2007. To bola doba s množstvom alkoholu a nie tak dobre pripravenými skladbami, ale určite stojí za to. Prinajmenšom nás to veľa naučilo o štúdiovej technike a nahrávaní. Avšak stále mi krvácajú uši, keď to počúvam, haha! 

V priebehu rokov sme mali iba dve zásadné zmeny v zostave. Prvou z nich bolo, keď nás opustil v roku 2012 Matti z dôvodu presídlenia a celkovo kvôli rodine. Nahradili sme ho majstrom vokálu - Ykä. Zároveň Aki skočil z miesta hlavného vokalistu a začal obsluhovať gitaru. Napokon to bola veľmi dobrá zmena, pretože Aki píše 99% hudby a dokáže ju podporiť aj growlom. Druhá zmena pochádza z nedávnej histórie; po nahratí posledného albumu skončil basák Petri. Prišlo to trochu nečakane, jazvy sú stále viditeľné a pred týmto rozhovorom sme o tom ešte v podstate nehovorili. Našli sme náhradu z radov našich starých kamarátov, chlapíka menom Henkka Leppänen. Henkka je skúsený hudobník, skutočne sympatický a lojálny človek, takže dúfam, že s touto zostavou ešte vytvoríme ďalšie extrémne a nesmrteľné veci!“ 


Když jsem slyšel letošní album „Shrapnel Storm“ poprvé, sledoval jsem předtím jeden starý dokument o první světové válce. Můžu ti říct, že jsem pak udělal jednu věc. Dokument jsem si pustil znovu a k němu jako kulisu vaši novinku. Všechno sedlo perfektně dohromady! Jakoby byl zvuk dělaný přímo na míru. Kde a jak jste nahrávali, kdo je podepsán pod mixem? Mě produkce připomíná hrozně staré dobré BOLT THROWER. Bylo to účelem? 

O mix a mastering oboch našich posledných dosiek, aktuálnej aj predošlej, sa postaral Daniel ‘Danko‘ Rantanen, ktorý vlastní Danko Tones Studio a všetko týkajúce sa novej dosky bolo nahraté práve v tomto štúdiu. Mali sme pocit, že presne rozumie našej predstave o zvuku albumu a podarilo sa mu našu predstavu skvelo zhmotniť. Istou mierou sa na produkcii podieľali aj Aadolf Virtanen (z významnej fínskej metalovej kapely DIABLO) a Tom Gardiner (veľmi známy metalový muzikant), ktorí poskytli vlastný pohľad na nahratú muziku. BOLT THROWER je jeden z našich najväčších vzorov, preto sa nečudujem, že v našej muzike a zvuku sa dajú nájsť nejaké podobnosti. 

Mám právě v ruce originální CD a přemýšlím, co má znázorňovat obal desky. Motivem je nějaký výbuch. Podvědomě se mi cover líbí, jen bych potřeboval pomoc. Prozraď nám, kdo je autorem a jak je motiv provázaný s vaší hudbou? 

Obal dosky nakreslil náš bývalý basák Petri Saarenmaa a ja som pridal farby. Nie som si istý, či dokážem priamo povedať, že „to je víchrica šrapnelov“, ale taktiež by mal obal reflektovať extrémne podmienky, ktoré sú súčasťou vojny, presne ako aj názov našej kapely SHRAPNEL STORM. Je to o deštrukcii, zúfalstve, zničení.

 

Války jsou svinstvo, ale je také pravda, že z historického hlediska jsou samozřejmě hodně zajímavé. Jak vznikaly texty k novému albu? Pátráte třeba v archívech, sledujete filmy s válečnou tématikou? A jsou texty historicky přesné? Pamatuji si, jak mi kdysi HAIL OF BULLETS říkali, že za nimi přišel po koncertě profesor dějepisu a vytkl jim, že mají v jedné pasáži nepřesnost. Kdo a jak tvoří texty pro SHRAPNEL STORM? 

Keď začíname tvoriť nejakú skladbu, téma je istým spôsobom nastolená na základe rifov, melódií, rytmov. Ja sa len snažím previesť náladu celej skladby do vhodného textu. To je spôsob, akým naše skladby ožívajú. Čo sa týka histórie, máme taký všeobecný záujem o históriu. Čo predstavuje najbežnejšie a najpodrobnejšie zaznamenané udalosti v ľudskej histórií? Nanešťastie, odpoveďou sú vojny. Sledujem veľa dokumentov a filmov o vojnách, ale nesnažím sa písať historicky presné texty. Príbeh či udalosť v skladbách väčšinou nemá konkrétne miesto a čas, v podstate by sa mohli stať kedykoľvek a kdekoľvek v nedávnej minulosti. 

Okrem zjavných vojnových tém sa občas pristihnem, že píšem o osobných konfliktoch, ktoré sa v priebehu písania nejako spoja. Nebýva to často mojim zámerom, ale myslím, že podobné texty sú skvelým doplnkom skladieb, pretože v ich pozadí figurujú skutočné pocity. 


Co vy a koncerty? Vystupujete hodně a rádi? A jsou vám milejší větší festivaly nebo malé kluby? Jaká je vůbec scéna ve Finsku? Nedávno jsem zase zhlédl film Heavy Trip a opravdu to tak u vás chodí?:)). Ne vážně, zajímalo by mě, jaký je death metalový underground ve Finsku. Mám moc rád PURTENANCE, NECROPSY, SOLOTHUS, DECYING s některými jsem dělal rozhovor a každý vaši scénu viděl trošku jinak. Jak ji vnímáte vy? 

Jednoznačne by sme radi hrali viac koncertov ako momentálne hrávame. Nanešťastie, situácia s covidom je vo Fínsku, povedal by som stredne dobrá, takže živé vystúpenia sa pomaly vracajú na scénu. Dúfajme, že druhá vlna pandémie, ktorá je tak často skloňovaná to znova všetko neposerie. Nemôžem povedať, že by sme mali veľa skúseností z festivalov, kdeže death metal je skôr klubovou záležitosťou, dokonca aj vo Fínsku, pokiaľ teda nepatríte k nejakej death metalovej špičke. A aby som odpovedal na tvoju otázku, či si užívame koncerty? Sakra, že áno! 

Z môjho pohľadu sa death metalovej scéne vo Fínsku darí tak dobre sa aj vždy darilo. Takže celkom dobre. Nie ohromne, ale ani zle. Ľudia stále prichádzajú, aby videli death metalové kapely hrať naživo, ale určite by sa vám nepodarilo vypredať nejaký veľký štadión. Niektoré klubové festivaly ako Helsinki Death Fest predávajú lístky celkom dobre, takže v tomto zmysle sa tu každoročne konajú väčšie akcie, keď samozrejme v okolí nevyčíňa žiadna pandémia. 

Heavy Trip som ešte nevidel, ale nepochybujem, že odráža veľa pravdy. 

A pozdravujeme našich kamošov PURTENANCE! 


Finsko je pro mě země metalu zaslíbená. Myslím tím teď death metal, který většina vašich kapel kombinuje s doom metalem. Mám rád vaše doomové smečky. V obou stylech dokážete do hudby vložit jakýsi smutek, takové zvláštní chvění. Nejste jen brutální, suroví a drsní, ale skladby mívají i melodie a zvláštní náladu. Myslíš, že je to tím, kde žijete? Prostředím, historií? Třeba nás je v Čechách jednou tolik obyvatel a moc death metalových kapel tu nemáme. 

Okolité prostredie a história majú určite v tomto smere nejaký vplyv. Nemyslím si, že je to náhoda, veď aj naši susedia, Nórsko a Švédsko, majú veľa skvelých death a black metalových kapiel. Možno je za tým severská atmosféra a polárne noci? Možno je to v našich génoch? Vo Fínsku má podobnú výraznú melodramatickú atmosféru aj veľa iných hudobných kapiel, nielen tie metalové. 

Vo Fínsku je tiež spoločensky veľmi akceptované počúvanie alebo hranie metalovej hudby. Nevidíte veľa ľudí s tričkami s pentagramom, ale keď na niekoho takého narazíte, je to v poriadku. 

„Shrapnel Storm“ je o válce. Finsko si v novodobé historii prošlo tzv. Zimní válkou (myslím, že finsky je to talvisota). Ta probíhala v 30. 11. 1939 - 13. 3. 1940 s Ruskem. Pak následovala Druhá světová válka. Války musely vaši zemi hrozně vyčerpat. Cítíte stále odkazy z historie ve společnosti i nyní? U nás byl zase mnoho let socialismus a v některých momentech se nám zažité stále v různých podobách vrací. Byla a nebo je Zimní válka i vaším tématem, co se týká hudby? 

V našej hudbe sú nepochybne nejaké vplyvy z histórie tejto vojny, vezmime si napríklad skladbu (tušíte správne) „Heart of Winter“. Vojny mali určite dopad na Fínsko. Tie zážitky, ktoré prežili naši starí a prastarí rodičia, sú viditeľné až dodnes. Na našich veteránoch to zanechalo mentálne zjazvenie a to spolu s krutými časmi v ekonomike a našou náročnou mentalitou spôsobili, že mnohí si po vojne vzali životy. 

Fínsko je často označované za najšťastnejšiu krajinu na svete, máme mierne vysokú mieru samovrážd a veľa duševných chorôb. Možno sa tie mentálne jazvy prenášali z generácie na generáciu. Možno sme taká „šťastná krajina“, pretože smutní ľudia radšej ukončili svoje dni. Alebo začali hrať v metalovej kapele, haha! 


Hrajete válečný death metal, pro mě osobně je to jeden z nejoblíbenějších druhů tohoto stylu. Asi se mnou budeš souhlasit, že otci zakladateli byli kdysi BOLT THROWER. Následovali HAIL OF BULLETS, nověji pak DECYING, MEMORIAM, DEATH KOMMANDER, JUST BEFORE DAWN, SCALPTURE. Válečnou tématikou se často zaobírají i VADER. Proč si myslíš, že je válka pro death metalisty tolik zajímavá? Jak bys vůbec definoval, co má mít poctivý válečný smrtící kov v sobě? 

Súhlasím, že tieto kapely sú medzi prvými, ktoré majú vojnu ako často sa objavujúcu tému. Black Sabbath má tiež veľa skladieb s tematikou vojny, možno práve tam bolo zasadené toto semeno. Vojna obsahuje také depresívne a desivé veci, že sa niet čo čudovať, že je zaujímavým námetom pre ľudí, ktorí píšu/skladajú death metal. Vojna je miestom, kde ľudia trpia a zomierajú. 

Nemyslím si, že existujú pravidlá, ktoré definujú vojnový death metal, vôbec nie som puristickej povahy. 

SHRAPNEL STORM určitě chystají nějaké koncerty, akce pro fanoušky. Co turné k nové desce? Prozraď nám prosím, co nového je ve vašem táboře a co bude následovat v nejbližší době? 

Oveľa viac koncertov, niektoré vo Fínsku, iné dúfajme v zahraničí. Čoskoro dorazí nový merch, možno niekedy aj nové hudobné video. Budúcnosť tejto pandémie covid-19, ktorá sa tu preháňa, je veľmi neistá. Ale nová doska? Kto vie. Môže to byť o 2 alebo 6 rokov, uvidíme. Teraz si chceme len užiť nový album a zdieľať našu radosť s ostatnými! 





Myslím, že letos jste válku se svým novým albem rozhodně vyhráli. Poslouchám jej opravdu velmi často. Vyloženě si vaši hudbu užívám. Děkuji moc za to! A děkuji i za rozhovor. Budu se těšit na dalším bojišti a přeji vám, ať se vám daří i v soukromí! 

Ok, je pekné počuť, čo naše súčasné veci prinášajú! Náš boj ešte definitívne neskončil a aktívne hľadáme koncerty aj v zahraničí. Možno sa niekedy dočkáme koncertu aj v Českej republike! Majte sa!


Share this games :

TWITTER