DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 3. října 2021

Recenze/review - RUDE - Outer Reaches (2021)


RUDE - Outer Reaches
CD 2021, Dawnbreed Records, Caligari Records, Headsplit Records

for english please scroll down

Ve zprávách říkali, že se máme chovat vstřícně. Nechápu, proč je tedy kolem tolik vyvržených těl. Vystoupili z mlhy a ihned nám šli po krku. Teď už je všem jasné, že nejsme ve vesmíru sami. Dokonce by se dalo napsat, že existují o hodně horší a šílenější civilizace, než jsme my, lidé. Spojení sci-fi obalu (Jan Buragay) a starého death metalu se zdá být poměrně nelogické, ale v podání rouhačů RUDE se jedná opět o velmi povedenou záležitost.

Kapela patří k nové vlně mladých muzikantů, kteří pochopili přesně ducha smrtícího kovu. Důkazem jsou předchozí desky, i koncert, který jsem navštívil (odkazy dole pod článkem). Nejsem sice příliš příznivce současného trendu vydávání EP, ale u téhle kapely jsem udělal výjimku. Kosti totiž praskají přesně v rytmech, které mám rád.


RUDE stále ctí odkazy starých kapel jako PESTILENCE, MORBID ANGEL, SINISTER, DEATH, MORGOTH, AUTOPSY, MONSTROSITY. Svým přístupem mi nejvíc ale připomínají své kolegy SKELETAL REMAINS. Po zvukové stránce je vše v nejlepším pořádku. Vše tak nějak krásně duní, seká, žhne a pálí. Záleží spíš na vašem přístupu, zda si pustíte RUDE nebo dávno prověřené legendy. Osobně s retro old schoolem nemám problém, vždy spíš záleží, jak jej kapela uchopí. A EP "Outer Reaches" se myslím velmi povedlo. Jen v něm nesmíte neustále hledat a porovnávat s minulostí. Tohle by se ale dalo napsat skoro o všech současných mladých skupinách. U RUDE máte alespoň záruku, že se nebudete nudit. Líbí se mi jejich přístup, kdy se zuby nehty drží undergroundu, s ničím se moc nepářou a hlavně umí napsat velmi dobré skladby. Temný útok z vesmíru se myslím vydařil. Důkazem jsou hromady dávno zbytečných těl bez mozku pohozených na hromadě. Dva instrumentální songy jsou možná sice moc, ale zase na druhou stranu, alespoň se pořád něco děje. Starý, prašivý death metal z jiné dimenze!


Asphyx says:

I judge music mainly by the emotions and moods it can awaken in me. The Americans RUDE wrapped me in a black cloak of riffs, forcing me to kneel and listen to the record over and over. It is a ceremony for me, a mysterious session. I need peace, darkness and a cool room. Then it penetrates into my blood as if it had been in my veins since immemorial.

"Outer Reaches" is for me a walk through the night street, visiting an abandoned graveyard, insidious meditation and brimstone that is felt every time the undead come into our world. The sound and cover are absolutely fine, there are enough ideas and interesting moments on the album. There's actually nothing to complain about. RUDE has managed to define nihilism in space with their songs, look on the other side, bury me alive, exhume again. But I especially like the record and I listen to it very much. Especially in cold weather, during long trips through autumn nature, at funerals. We have our hands clasped in the middle of the old church again. There is silence, darkness and coldness. Then spontaneously ignite. A flame flashes into the darkness. The faces of all present are gray with fear. I think I'm right here. They play believable demonic death metal. They feed me in the dark, curse, sacrifice, and call back again. I feel the power of the songs from ancient times, I enjoy black rituals full of death. 

for fans: PESTILENCE, MORBID ANGEL, SINISTER, DEATH, MORGOTH, AUTOPSY, MONSTROSITY, SKELETAL REMAINS. 

about RUDE on DEADLY STORM ZINE:



Tracklist:
01. Chaos (Discarded)
02. Outer Reaches
03. Astral Cursed Spawn
04. Calamity from the Sky
05. Adrift
06. Omega

RUDE

Dawnbreed Records: https://www.dawnbreed.com/
Share this games :

TWITTER