DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 6. prosince 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DETHEROUS - Death thrashová lavina plná prašivých kostí!

Rozhovor - DETHEROUS - Death thrashová lavina plná prašivých kostí!

Rozhovor s death thrash metalovou skupinou z Kanady - DETHEROUS.

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave DETHEROUS! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií DETHEROUS.

Jsme DETHEROUS, thrash death z Calgary v Albertě (Kanada). Kapela vznikla neformálně v roce 2014, ale založena byla až v roce 2016. Během posledních šesti let jsme vydali demo, EP, naše první dlouhohrající album „Hacked To Death“ a nyní náš nejnovější počin „Unrelenting Malevolence“.

Letos jste vydali stále čerstvou novinku „Unrelenting Malevolence“. Opět se jedná o temný, drsný a poctivý death thrash metal. Přistupovali jste k nahrávání jinak než minule nebo jste zvolili ověřené postupy?

Co se týče přístupu k nahrávání alba, postupovali jsme podobně jako při nahrávání desky „Hacked To Death“, stejné studio, stejný zvukař, největší rozdíl oproti minulému albu je v tom, že Damon nahrál všechny kytary a basu, kromě několika sól.


Nová deska mi přijde o nějaký řád komplikovanější, zpočátku možná méně přístupná, zároveň ale neskutečně temná a zlá. Byl to záměr? Jak vlastně album vznikalo a jakým způsobem jste skládali muziku?

Byl to záměr, cílem bylo zjistit, jak můžeme vylepšit zvuk, aby byl rychlejší, drsnější, těžší a měl složitější a promyšlenější pasáže. Tohle album vznikalo hodně jinak než naše předchozí věci, protože to bylo v době pandemie, Dimitri (bicí) a já jsme si museli posílat nápady přes maily a dávat to dohromady. Takže jsem to všechno skládal doma a posílal mu to a on tam dosazoval bicí, nebo připomínkoval délku sekcí nebo prostě přispíval různými nápady, co bychom mohli udělat. Obvykle skládáme tak, že jsme spolu ve zkušebně.

Mám „Unrelenting Malevolence“ ve svém MP3 přehrávači a musím říct, že jsem jím doslova pohlcen. Nejsou to jen skvělé nápady, ale i zvuk, který je jedním slovem devastující. Sedím třeba v tramvaji a najednou se přistihnu, že si podupávám nohou. Mám sto chutí začít pařit. Nebýt už pán v letech, asi bych to i udělal. Kde jste desku nahrávali a kdo je podepsán pod masteringem?

Znovu jsme se vydali za naším skvělým přítelem Devinem Schumem do studia Black Page Studios v Calgary v Albertě. Je skvělý! Vždycky nám vytvoří pěkně znějící nahrávku, ale pořád je v ní kutilský šmrnc. Devin pro nás také nahrával/mixoval/masteroval „Hacked to Death“ a náš split, který jsme vydali se STENCH OF DEATH v roce 2020.


Kdo je autorem textů na „Unrelenting Malevolence“? A o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Damon píše texty. Všechny texty jsou založeny na hororových filmech a gore, například „Encased In Gore“ je o vrahovi, který za sebou zanechává hrůzná místa činu, aniž by zanechal stopy po sobě nebo nějaké důkazy, aby bylo možné začít pátrat, kdo by to mohl být. Milujeme hororový aspekt death metalu, makabrózní texty a vytváření vlastních hororových příběhů. A aby to odpovídalo intenzitě hudby, je v každé skladbě obvykle milion slov haha.

Kdo je podepsán pod obalem novinky „Unrelenting Malevolence“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali?

Karl Dahmer (Dahmer Art) opět vytvořil umělecké dílo! Dostali jsme od něj i návrhy na „Hacked To Death“ z roku 2019. Jeho styl se nám prostě strašně líbí, kdykoli za ním přijdeme, pokaždé vi, co chceme a prostě to zabije. Vlastně jsme od něj dostali i další dva návrhy na připravovaný merch k „Interminable Mutilation“ a „Gruesome Tools Of Torture“ a vypadají brutálně!

Když se ještě podíváme do začátku…Co bylo vlastně tím prvním impulsem, že jste dali dohromady kapelu? A proč zrovna death a thrash metal? Nejsou to zrovna styly, které by vám získaly velkou „slávu“.

Když se podíváme zpět na začátky kapely, bylo to určitě jiné než teď, když jsme začínali, hráli jsme spíš ve stylu Metallicy, Iron Maiden, Anthrax, obecněji thrash. Ale jak šel čas a hudební vkus se rozšiřoval, chtěli jsme být agresivnější, nemilosrdnější a neúprosnější. A ano, pro death thrash není největší trh, ale my to děláme, protože nás to baví, milujeme turné a lidi, kteří mají rádi hudbu a podporují nás a o tom to celé je.


Pocházíte z Kanady a hrajete extrémní death thrash metal. Naše čtenáře by určitě zajímalo, jak funguje v Kanadě death thrash metalová scéna. Abych pravdu řekl, tak poslední dobou od vás slyším jen samé skvělé smečky. Znamená to, že je u vás v současnosti scéna hodně silná? Co třeba koncerty, kolik chodí lidí?

Scéna v Kanadě je zejména po skončení pandemie šílená! V červenci jsme absolvovali měsíční turné a každý koncert byl hojně navštěvován, bylo příjemné vidět tolik lidí, kteří přišli podpořit to, co děláme. Co se týče death thrashe, v Kanadě není moc kapel, které by hrály tenhle styl, z mého pohledu jsou to např. Raider, Invicta, Concrete Funeral, Snakepit.

Z vaší hudby je cítit, že jste ovlivněni jak americkou death thrash metalovou školou, tak i starými evropskými kapelami. Jak jste na tom jako fanoušci? Máte radši původní death metal devadesátých let nebo čerpáte inspiraci i z nových desek? Pokud ano, zajímalo by mě, které smečky měly/mají na DETHEROUS největší vliv?

Co se týče vlivu, jsme všude možně, ale největší vliv na nás mají Demolition Hammer, Morbid Saint, Malevolent Creation, Slayer, Sepultura, Kreator, Pestilence atd. A pokud jde o další nové kapely, kterými jsme ovlivněni, tak to jsou kapely jako Skeletal Remains, Creeping Death a Power Trip. Milujeme spoustu různých období death metalu a thrashe, takže se prostě snažíme smíchat to nejlepší z toho všeho dohromady a vytvořit něco dobrého.


Co vlastně vy a koncerty obecně? Jste kapelou, která jezdí po koncertech, co to jenom jde nebo si hodně vybíráte? Máte nějaký sen, třeba skupinu, se kterou byste chtěli vyrazit na turné nebo festival, město, kde byste chtěli vystupovat?

Na koncertech budeme hrát všude, kde nás lidé budou chtít vidět, chceme cestovat tak daleko, jak jen to bude možné, abychom mohli hrát muziku pro všechny, kteří ji chtějí slyšet. Rádi bychom vyrazili na turné se Skeletal Remains nebo Demolition Hammer, pokud se nám někdy naskytne příležitost! Rádi bychom se brzy podívali do Evropy a Ameriky, snažíme se to naplánovat a splnit všechny vízové požadavky.

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death thrash metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Death thrash bychom definovali tak, že je neúprosný, agresivní a brutální, kapely jako Demolition Hammer, Morbid Saint a Malevolent Creation mají dokonalý death thrashový zvuk, je rychlý, těžký, prostě stěna agresivního hluku. Klíčovou roli v tom hraje i zpěv!


Co chystají DETHEROUS v nejbližších měsících?

V nejbližších měsících máme v plánu pracovat na propagaci nového alba, jak jen to půjde a naplánovat nějaké turné! Snažíme se toho příští rok udělat co nejvíc, abychom DETHEROUS zaměstnali!

Jdu si vaši novou desku „Unrelenting Malevolence“ znovu pustit. Musím říct, že pro mě osobně se jedná v podstatě dokonalé death thrash metalové dílo. Totální inferno. Přeji vám, aby se nahrávce dařilo, aby se dostala k co největšímu počtu fanoušků. Zaslouží si to. Přeji vám vše nejlepší i v osobním životě. Ať se vám daří a poslední slova jsou tvoje. Pokud chceš něco vzkázat fanouškům, labelům, promotérům, máš prostor. Děkuji za rozhovor a už teď se těším, až vás uvidím někdy naživo!

Děkujeme za vřelá slova a rozhovor! Na závěr bychom chtěli poděkovat vydavatelství Redefining Darkness Records za veškerou pomoc, všem lidem, kteří nás podporují a kteří nás v průběhu let podpořili a také všem, kteří nám pomohli nebo nám poskytli platformu k rozhovoru či propagaci naší hudby, děkujeme. Naše zbrusu nové album „Unrelenting Malevolence“ najdete na Spotify, Bandcampu, Youtube a všude, kde lze streamovat hudbu.

Share this games :

TWITTER