DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 15. března 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - ULFUD - Magický, záhadný black death metalový rituál plný krvavých stínů!

Rozhovor - ULFUD - Magický, záhadný black death metalový rituál plný krvavých stínů!


Rozhovor s death metalovou kapelou z Islandu - ULFUD.

Odpovídal Breki Danielsen Imsland (zpěv), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave ULFUD! Právě poslouchám vaši novinku „Of Existential Distortion“ a říkám si, že takhle nějak bude znít hudba, kterou budou hrát při konci světa. Myslím, že se vám povedl opravdu mistrovský kousek. Jaké jsou tvoje pocity z novinky? Máš už nějaké zpětné vazby od fanoušků? Hráli jste už nové skladby naživo? A jak fungují?

Zdravím tě, jsem Breki, zpěvák kapely Úlfúð. Děkujeme za vřelá slova, na album jsme docela hrdí, takže nás taková reakce lidí velmi těší. Většinu těchto skladeb hrajeme naživo už nějakou dobu, protože proces nahrávání alba začal už v roce 2020 a ještě předtím jsme je testovali. Reakce jsou zatím velmi pozitivní.

Jak vlastně vznikají nové skladby pro ULFUD? Jste tradiční kapelou, která se zavře do zkušebny a tam skládá nebo využíváte v dnešní době tolik oblíbený internet a posíláte si nápady emailem? Zajímá mě samotný tvůrčí proces.

Od obojího trochu. Obvykle se stává, že někdo má hotovou kostru skladby, může to být jen pár riffů nebo celá skladba a sdílí ji přes internet. My ostatní si ji pak doma projdeme, než ji přineseme do zkušebny. Tam ji postupem času dotváříme, jakmile získáme dobrý pocit z dynamiky skladby a z toho, kam směřuje. Každý člen do procesu skládání vnáší něco, co je podle nás nedílnou součástí toho, co dotváří Úlfúð a vyvažuje různé vlivy a nápady tak, aby tvořily celek.


Samostatnou kapitolou jsou u ULFUD texty. O čem pojednávají na novém albu a kde jsi pro ně bral inspiraci? Na „Of Existential Distortion“ perfektně sedí k muzice. Co bylo dřív, muzika nebo texty?

To jsem já, píšu pro kapelu všechny texty. Inspirace ke mně přichází odevšad a pořád mám spoustu nápadů, textů a potenciálních názvů skladeb. Obvykle si rád nejdřív udělám představu o skladbě, než vymyslím text, ale někdy se mi prostě stane, že skladba okamžitě zapadne do něčeho, co už mám napsané. Texty píšu s ohledem na katarzi, proto jich hodně souvisí s tím, jak nebo co cítím, ať už jde o duševní boje, nebo o téma, na které mám silný názor. Často čerpám i z fantasknějších motivů.

Musím se přiznat, že cover pro „Of Existential Distortion“ je vynikající – sedne perfektně k hudbě! Jde z něj doslova strach. Jak jste obal vybírali a proč jste zvolili zrovna Bahrull Marta? Slyšela třeba dopředu nové skladby pro inspiraci?

Když jsme vymýšleli obal alba, neměli jsme na mysli jednu skladbu, ale spíše zvuk a atmosféru alba jako celku. Měli jsme poměrně jasnou představu o tom, jaký chceme mít obal alba, co se týče motivů, barev atd., ale zároveň jsme nechtěli příliš omezovat autora. Chtěli jsme, aby mohl prostřednictvím obalu vyjádřit svůj vlastní styl, a Bahrull odvedl fantastickou práci na všech frontách. Jeho předchozí výtvarné práce a styl na nás opravdu zapůsobily, jeho díla mají velkou hloubku a strukturu, což je částečně to, co nás k němu v první řadě přitáhlo. S výsledkem jsme neuvěřitelně spokojeni.


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Na nahrávání se podílela spousta skvělých lidí. Bicí nahrál Stephen Lockhart ve studiu Emissary, strunné nástroje a vokály nahrál Ingi Þórisson ve Windfyre Studios a celé to pak smíchal Haukur Hannes v Mastertape Studios a nakonec to zmasteroval Jóhann Ingi ve studiu Fossland. Během celého procesu jsme úzce spolupracovali se všemi zúčastněnými, abychom dosáhli naší představy o tom, jak má Úlfúð znít - výsledný produkt mluví sám za sebe.

Nové album vyšlo u amerických Dark Descent Records. Proč jste si vybrali právě tento label a jak jste s jeho prací spokojeni?

O Dark Descent jsme věděli už jako fanoušci jejich tvorby, spolupracovali se spoustou skvělých kapel včetně Mannveira, se kterým máme společného člena. Proto jsme se s nimi na začátku dostali do spojení. Viděli v našem albu slibný potenciál a od toho se odvíjely další věci.


Historie kapely se datuje do roku 2015. Jak vůbec vznikl nápad, hrát death metal? Kdo byl vaším vzorem? Zavzpomínej pro nás prosím! Jaké to je hrát v death metal na Islandu?

Island je skvělé místo pro hraní jakéhokoli druhu metalu, místní scéna je fantastická a plná neuvěřitelných muzikantů. Jako většina kapel jsme začali, protože jsme chtěli hrát hudbu. Od začátku jsme se nerozhodli pro konkrétní druh zvuku nebo žánr, to se utvářelo až časem, ale věděli jsme, že chceme dělat extrémní hudbu.

Na vaší kapele je hrozně vidět, jak vás vaše muzika baví. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát na velkém festivalu.

Myslím, že každý člen kapely by na tuto otázku odpověděl trochu jinak, ale jako celek jsme docela spokojeni s tím, kde jsme. I když samozřejmě chceme, aby to, co děláme, oslovilo víc lidí, a součástí toho je mířit výš a dosáhnout nových břehů. Nakonec je Úlfúð entita, která se zrodila z našeho společného úsilí, a my ji dovedeme tak daleko, jak to jen půjde.

Breki Danielsen Imslande, na rozdíl od jiných death metalových zpěváků je ti při zpívání poměrně hezky rozumět. Death metalový zpěv všeobecně musí být hrozný nápor na hlasivky. Udržuješ je nějak, pečuješ o ně? Rozezpíváš se třeba před koncertem?

Je to technika jako každá jiná, ale určitě je intenzivní. To je částečně důvod, proč je tak uspokojující. Před vystoupením se obvykle trochu rozcvičím. Také dbám na to, abych měl vždy po ruce vodu, nejlépe smíchanou s medem.


Jaké to vlastně je, hrát death metal na Islandu? Chodí u vás lidi na koncerty? Podporují vás, kupují CD? Když třeba uspořádáte nějakou akci, kolik přijde lidí?

Island je malá země, takže islandská metalová scéna je přirozeně také malá. Je to různorodá a vstřícná komunita se spoustou zapálených lidí. Téměř vždy máte zaručeno, že se na koncertech objeví lidé.

Death metal je náročný koníček a ještě těžší životní styl. Co znamená pro tebe? Co tě na něm nejvíc baví a jak jej vnímáš? Jak si se k němu vlastně dostal?

Nevím, jestli bych to nazval životním stylem, ale rozhodně je to převažující část mého života. K uznání v hudbě je ale potřeba nějaká práce - technická praxe, psaní skladeb, nahrávání, propagace atd. Musíte si ten proces a své parťáky ve zbrani užívat, jinak to začne být opravdu zatuchlé, zvlášť pokud to není práce na plný úvazek. Pokud budu mluvit za sebe, určitě bych tu nebyl, kdyby mě to nebavilo.

Tuhle otázku dávám záměrně všem kapelám, aby si udělali trošku propagaci do budoucna. Prozraď nám prosím, co chystají ULFUD v nejbližší době? Na co se můžeme těšit?

Po vydání máme naplánovanou řadu koncertů tady na Islandu a doufáme, že přidáme i několik zahraničních akcí. Kromě toho máme spoustu nového materiálu, na kterém pracujeme, ale zatím doufáme, že se lidem bude líbit „Of Existential Distortion“

Děkuji moc za rozhovor a přeji ULFUD spoustu prodaných nosičů a samé vyprodané sály. Ať se vám daří i v osobním životě. Budu se těšit na další death metalovou apokalypsu!

Díky za rozhovor!

Share this games :

TWITTER