DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 21. dubna 2023

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Glatz - Tomasz Duszynski (2022)

KNIŽNÍ TIPY - Glatz - Tomasz Duszynski (2022)


Glatz - Tomasz Duszynski
2022, Slovart (ČR)

Poslední roky se v naší rodině objevil jeden fenomén. Máme kvůli dětem zaplacený Netflix a jejich algoritmus nám stále doporučoval polské seriály. Postupně jsme zjistili, že spousta z nich je vynikajících. Máme s Poláky velmi podobnou historii. A to jak socialismus, tak i další období. Je zajímavé se podívat díky knihám a filmům k sousedům, kteří nás mají rádi. Tomasze Duszynského mi doporučily stránky Databáze knih. Něco jsem si dohledával a najednou se v pravém sloupci objevila tahle kniha. Přečetl jsem si, o čem je a ihned si ji objednal. Kladsko je kousek od našich hranic. Nikdy jsem tam nebyl, přesto mám pocit, že jej znám odnepaměti. Kdysi jsem pátral i ve svém rodě a praděda z otcovy strany pravděpodobně z Polska přišel. Moje příjmení by tomu koneckonců odpovídalo. Usedl jsem do rohu obýváku a začal si číst. Nevnímal jsem svět kolem sebe. Bylo mi úplně jedno, že byla puštěná televize, děti se zase puberťácky hádaly. Byl jsem naplno ponořen do příběhu.

Je to první knížka od autora. Ještě by letos měla vyjít další. Země Pána Boha. Už teď vím, že jakmile bude na skladě, tak objednávám. Je totiž pro mě hrozně příjemné cestovat po časové ose zpět, do naší historie. Atmosféra knihy je samozřejmě, jako správná detektivka, velmi pochmurná a temná, ale příběh se opravdu dobře čte. Nebude to asi téma pro každého, ale pokud máte rádi historii a zajímá vás, jak to kdysi chodilo, je Glatz přímo určený pro vás. Osobně už mám trošku plné zuby děsně nespolečenských detektivů, nepříjemných kolegyň a spousty klišé, které mnohé thrillery poslední roky provází. Je to vlastně stejné jako v hudbě. Musí mě to chytit za srdce a je mi vcelku jedno, co na to ostatní. Nikdy jsem nešel s davem a nikdy nepůjdu. Ve svých letech už dávno vím, co to obnáší. Navíc, vraždy důstojníků, provedené obzvlášť brutálním způsobem, jsou zajímavé i tím, jakým způsobem se tehdy vyšetřovalo. Povolán je armádní vyšetřovatel Wilhelm Klein z Berlína a asistentem mu je tak trošku rebel Jürgen Roth. Obě postavy a nejen ony jsou velmi přesně a skvěle vykresleny.

Příběh je to velmi napínavý, čte se jedním dechem. Neznám nic příjemnějšího, než procházku dubnovou přírodou, když se vám střídá slunce se sněhem a vy přijdete rozjaření domů. Sám se nabízí nějaký dobrý oběd a pak něco příjemného k pití. Na člověka padne takové to velmi blahosklonné rozpoložení. Pryč je podivný svět kolem, davy v supermarketech, které nadávají, že je draho a závisláci na sociálních sítích. Jen já a kniha, je to soukromý, intimní zážitek. Autor si mě musí získat, svým jazykem, vyjadřováním, způsobem, jakým vytváří situace. Pokud máte rádi třeba Babylon Berlín, neváhejte ani chvilku. Tohle je opravdu zajímavé. Já mám taky pocit, že nás v dějepisu učili spoustu nesmyslů. A tak se mi dosud stává, že objevuji spoustu nových věcí, poznatků, informací. Meziválečná doba je u nás hodně ovlivněna černobílými komediemi, které už spoustu let dávají stále dokola v televizi. Jsou to veselohry, přesto mají pořád své kouzlo. Tohle období ale bylo zajímavé i novými vynálezy, módou, uměním. Nevím, jaký pocit z něj máte vy, ale mě přišlo elegantní, opravdové. O hudbě ani nemluvě. 

Možná kdybych četl jen tak nějaký román, napsaný přímo v té době, ani by mě nebavil. Ony jsou tam ty vraždy také proto, protože vás udržují v napětí. Vždycky si říkám, kolik je v lidech temnoty, kolik zla. Toulám se podsvětím a psychologie bývala jednu dobu mým koníčkem. Samozřejmě, studoval jsem ji jen jako amatér a i jako hobby se to nedá dělat stále. Neumím se hrabat v lidských osudech, ale jako příběh v knihách mě zajímají. Jsou to vlastně náhodná setkání, kdy si nějakého autora objevím. Hledat si nové kamarády v mém věku už také není jednoduché. Někdy bývám pěkný mrzout, nemám rád, když je někdo nevychovaný a sprostý, jestli mi rozumíte. Raději se uzavřu do své ulity, nasadím sluchátka a nechám fantazii, aby pracovala. Možná by mi někdo vysvětlil, že je to únik z reality a měl by pravdu. Jenže já musím každý den do práce, mluvit s lidmi, se které bych nikdy jinak ani nechtěl potkat. Mám to asi jako každý. Potřebuji si vyčistit hlavu, relaxovat a knížky jsou pro můj účel více než vhodné. Líbí se mi na nich, že mě nutí přemýšlet, že to není jen pasivní setkání s obrázky. Žijeme jenom jednou a chci se obklopovat tím, co mě baví, co mám rád.

Výlet do Kladska, léta páně 1920, se velmi vydařil. Rozřešení vražd je velmi překvapivé, alespoň pro mě. Ona se ta naše historie stejně stále opakuje dokola. Máme sice spoustu nových technologií, ale v jádru jsem stejní. Někdo je frustrovaný a negativní, jiný srší úsměvy. Troufám si tvrdit, že právě podobné knihy jako Glatz a k tomu samozřejmě dobrá hudba, způsobují to, že se snažím být pozitivní. Můj dnešní tip je možná trošku jiný, než jste zvyklí, ale snažím se, aby portfolio mých knih bylo pestré. Stejně si myslím, že to máte hodně podobné jako já. Někomu se líbí blondýnky, někomu zrzavé, jiný by šel na světa kraj za brunetkou. Tenké a hubené, je to vlastně jedno. S knihami je to velmi podobné. Snad jsem se vám trefil do vkusu. A i kdyby ne, tak se mějte hezky a děkuji za podporu. Jdu zase šustit stránkami. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kladsko, jaro 1920. Profesor místního gymnázia nalézá na mostě zmrzačené tělo. Jen o několik dní dříve byl na ulici zastřelen vojenský důstojník s vysokou šarží. Co tyto vraždy spojuje, jestli tedy vůbec něco? Mají se obyvatelé městečka Glatz obávat nálezu dalších obětí? A proč byl k vyšetřování obou vražd povolán až z Berlína armádní vyšetřovatel, kapitán Wilhelm Klein, jehož minulost je stejně záhadná jako spáchané vraždy? Klein za pomoci vzdorovitého strážmistra Koschella a policejního asistenta Jürgena Rotha zahajuje vyšetřování. Ví, že překážkou se mu stanou nejen představitelé místní samosprávy, ale i vlastní slabiny.

Mistrně vystavěný detektivní román Tomasze Duszyńského udržuje čtenáře v napětí až do poslední stránky. Jeho hlavním hrdinou je Glatz - slezské městečko, v němž lze stále zaslechnout ozvěny nedávno skončené války. Stín kladské pevnosti skrývá nejedno ponuré tajemství.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER