DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 27. května 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DIABOLICAL MESSIAH - Kruté, blasfemické, démonické death metalové inferno!

Rozhovor - DIABOLICAL MESSIAH - Kruté, blasfemické, démonické death metalové inferno!


Rozhovor s death metalovou kapelou z Chile - DIABOLICAL MESSIAH.

Odpovídal Caesar, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - DIABOLICAL MESSIAH - Satanic Alpha​-​Omega (2023):

Ave DIABOLICAL MESSIAH! Zdravím do chilského podzemí! Přiznám se, že jsem se na novou desku „Satanic Alpha​-​Omega“ hrozně těšil. Pro sebe jsem si vaši kapelu objevil až v roce 2017, kdy jste vydali album „Demonic Weapons Against the Sacred“. Od té doby vás sleduji a musím říct, že letošní novinka se opravdu povedla. Připadá mi rychlejší, bestiálnější. Bylo to účelem? Kam jste se chtěli posunout od minulé nahrávky?

Zdravím tě Jakube Asphyxi a také Deadly Storm zine. Od vydání "Demonic Weapons Against The Sacred" uběhla dlouhá doba a samozřejmě došlo k mnoha změnám. Podle mého názoru se začalo u zvuku. Nevím, jestli je “Satanic Alpha-Omega” rychlejší než předchozí alba, ale se zvukem, kterého jsme dosáhli, jsem stoprocentně spokojený. Mohli jsme docílit toho, aby hudba měla váhu, kterou jsem hledal nad rámec rychlosti v hudebním ztvárnění. Samozřejmě, že rychlost je v našich skladbách velmi důležitá a zásadní, což jsme si už definovali. Potřebovali jsme definovat váhu v hudbě.


Začali jsme sice otázkou o novém albu, ale ještě bych tě poprosil, jestli bys nepředstavil vaši kapelu. Vím, že členy jsou Erodes a Caesar, ale na bicí k vám přidal Mario Vera. Je stálým členem kapely? Nebo jak to vlastně je? Mohl bys nás prosím provést historií DIABOLICAL MESSIAH?

Jsme DIABOLICAL MESSIAH, kapela založená v roce 1999. Na začátku jsme byli jen Erodes a já. Bylo to období vzniku nápadů, zatímco jsme hledali bubeníka. Nahráli jsme dvě různé skladby se dvěma různými bubeníky (každou s jedním). Byly to propagační skladby, které nám pomohly představit kapelu a náš styl - death metal. Poté jsme se seznámili s Pilatvsem a ten s námi hrál na bicí asi 15 let. Měli jsme také studiového kytaristu jménem Carcelero, který se po několika letech stal naším oficiálním kytaristou. Takže sestava pro nahrávání našeho prvního dema "Diabolical Attack" byla následující: Caesar - zpěv, basa, kytara - Erodes, kytara - Carcelero – kytara, Pilatvs – bicí. Poté jsme nahráli alba "Satan Tottendemon Victory!!!", "Demonic Weapons Against The Sacred" a nakonec album "Satanic Alpha-Omega" (2023). Náš poslední bubeník Mario Vera hrál i v jiných kapelách, takže z tohoto důvodu se naše cesty rozešly.

Obal pro nové album „Satanic Alpha​-​Omega“ vytvořil Jorge Soto z Chile. Jestli se nepletu, tak na minulou desku maloval cover někdo jiný? Nebo se pletu? Proč právě Jorge? Jak jste se dali dohromady? Mě osobně se jeho temné obaly moc líbí.

A: JxBarker (Jorge Soto) je umělec, který používá různé techniky pro tvorbu obalů. Před nějakou dobou se přistěhoval do stejné oblasti, kde žiji, a tak jsem se ho rozhodl oslovit na základě doporučení, která jsem slyšel. Protože jsme bydleli docela blízko, mohli jsme pracovat společně a zblízka si prohlédnout všechny detaily obalu. Pro toto album (Satanic Alpha-Omega) jsem chtěl vytvořit obal odlišný od ostatních alb, obal ne tak přímočarý, ale koncepčnější, aniž bych upadl do extrému metafory. Něco koncepčního, co se dá snadno číst a jsem si jistý, že se nám to podařilo. Na obalu pracoval pouze JxBarker, dokonce i fotku upravil on. Mám z toho velkou radost, protože si to vykládám jako začátek a konec obrazů, které jsou tam zobrazeny, řád a chaos, život a smrt.


Vaše muzika je démonická, temná, rituální. Nehrajete jenom death metal, ale nalezneme v ní i kousky blacku. Kde berete inspiraci? A jakým způsobem tvoří nové skladby DIABOLICAL MESSIAH? Jak probíhá samotný proces vzniku nového songu?

Nemám v úmyslu nechat se ovlivnit black metalem, ale hodně ho poslouchám. Kapely jako Immortal, DarkThrone, Mayhem, Inquisition atd... jsou kapely podle mého gusta a možná se ten vkus odráží v některých riffech, ale jak už jsem řekl, nesnažím se dělat death-blackový mix. Naší doménou je death metal.

Kdo se postaral o zvuk? Kde jste album nahrávali a kdo je podepsán pod mixem a masteringem? Změnili jste nějak přístup, postup oproti minulé desce? Připadá mi, že novinka je víc temná, šílená, masivnější.

Toto album je mnohem propracovanější než předchozí dvě a všechny ostatní nahrávky, které jsme kdy natočili. Satanic Alpha-Omega se nahrávalo v profesionálním studiu "Estudios del Sur", kde máte k dispozici vše, co k nahrávání potřebujete. Nahrávání měl na starosti Ignacio Portales. Moc mu děkuji za jeho znalosti, zkušenosti a velkou trpělivost, se kterou musel pracovat. Nahrávky vznikly za dva osmihodinové dny, což je dost času i na to, abychom přidali nějaké další nápady. Upřímně řečeno, práce v "Estudios del Sur" byla zatím nejlepší zkušeností, kterou jsem při nahrávání měl. O mix se postaral Erik Brisso ve studiu Equinox Media v našem městě, které má velmi dobré recenze pro své velmi dobré vybavení. I přes problémy s časem jsem byl s výsledným mixem velmi spokojen. Mastering provedl Dan v Resonance Sound Studiu. Dan mě požádal o reference, aby měl jasnou představu o zvuku, který jsem hledal a výsledkem byl velmi těžký a masivní zvuk. Na rozdíl od druhého alba "Demonic Weapons Against the Sacred" se na nahrávání, mixu a masteringu "Satanic Alpha-Omega" podíleli různí zvukaři s různými úhly pohledu, zkušenostmi a vybavením, takže výsledkem byla spíše spolupráce, než mix v jedné osobě... Ze stejného důvodu doufám, že tento vzorec zopakuji i na některé z budoucích nahravek.


Samotnou kapitolou jsou u vás texty. Přiznám se, že jsem velmi mile překvapen. Satanismu, válka, smrt! Skvělá práce! Z jakých zdrojů jste čerpali inspiraci? A kdo je jejich autorem?

Témata, která zmiňuješ, měla v naší kapele vždy velký vliv, já bych přidal ještě jedno a to protikřesťanství. Myslím, že tato témata jsou hlavní ideologií death metalového stylu a jsem přesvědčen, že k tomu, abych urážel a vzdoroval vynucené křesťanské společnosti a náboženskému systému obecně, nepotřebuji více inspirace než naši realitu.

Co vy a koncerty? Máte raději malé kluby nebo velká pódia na festivalech? Vzpomínáte na nějaký obzvlášť povedený koncert, akci nebo turné? Co pro tebe živá vystoupení znamenají?

Nemáme oblíbený druh koncertu. Hráli jsme v malých sálech s malým publikem i ve větších sálech s tunami metalistů. Jelikož má naše hudba dobrou propagaci a i v zahraničí jsou lidé, kteří naši kapelu znají, rádi hrajeme i mimo naši zemi. Povedený? To opravdu nevím, turné s kapelou mě vždycky baví. Dlouho jsme na žádném nebyli, ale už jen to, že hrajeme v zahraničí, je výborná motivace a cíl, kterého chceme dosáhnout. Evropa by byla opět skvělým cílem.


Chilská extrémní metalová scéna pro mě byla vždy zajímavá. Znám od vás spoustu skvělých kapel. Hrozně rád bych vaši krásnou zemi navštívil. Dívám se alespoň na dokumenty. U nás v Čechách jsme většinou ateisté, možná i díky socialismu, který jsme zažili. Jak vnímáš víru ty? A jak se tvé názory otiskují do muziky DIABOLICAL MESSIAH? Jak ovlivňuje křesťanství život ve vaší zemi?

V mé zemi je zasraná církev a zasrané náboženství podělaná sračka. Dřív se pletli do všeho, v každé politické otázce, o které bylo třeba diskutovat, říkali svůj názor a radili. Naši političtí představitelé vypadali (donedávna) jako přehlídka pičusů, kteří si u státních projekčních stolů nechávají říkat názory věřících. Dnes už vliv náboženství v sociálních, ekonomických a politických otázkách naší země není relevantní. Lidé si uvědomují, jak prohnilý je ten odpad zvaný náboženství. Dnes se k těmto sektám hlásí mnoho prohnilých politiků, aby sbírali hlasy pro budoucí volby. Velkým překvapením pro mě je, že mnoho extrémních metalistů má ideály, které využívají politiku a křesťanství jako základ.

Jaký je vlastně chilský underground? Dostáváte s DIABOLICAL MESSIAH třeba prostor v médiích, časopisech, koncertech? A co fanoušci? Podporují vás, kupují merchandise, chodí na koncerty? Jste velká země, je třeba oblast, kde to u vás „žije nejvíce“?

Chilská undergroundová scéna je velmi aktivní. Po omezeních v rámci COVID-19 se opět vrátila. Naše kapela je podporována scénou obecně, ať už v médiích nebo na koncertech. Co se týče prodeje hudebního materiálu, je to relativní, protože trh není tak široký, jak by si člověk přál. Santiago, hlavní město Chile, je místem, kde se koná většina koncertů a festivalů, protože je to nejlidnatější město v zemi.


Vždycky mě zajímá, jak muzikanti vnímají styl hudby, který hrají. Co pro tebe znamená death metal? Jak jej „cítíš“? Jako životní styl, vyjádření špatných a ošklivých věcí hudbou? Co chceš vlastně svojí hudbou vyjádřit?

Nevím, jestli je to životní styl, ale určitě je to něco důležitého v mém životě, protože nenacházím vysvětlení, proč dál dělat a rozvíjet hudební styl, který přináší ekonomické ztráty a neekonomické osobní úspěchy (minimálně pro vlastní management kapely). Nejsme banda patolízalů, která si říká o účast na nějakém významném koncertě nebo festivalu. Ano, mohu říci, že už je to součást mého života, protože jak jsem již zmínil, vyvolává to totiž osobní uspokojení vidět zachycení všeho, co jsem se z hlediska vystupování naučil na CD, 12" nebo kazetě.

Děkuji moc za rozhovor. Vážím si tvých slov a těším se domů, až si zase „Satanic Alpha​-​Omega“ pustím. Novinka se vám opravdu povedla. Přeji vám co největší prodeje, vyprodané koncerty a ať se vám daří i v soukromí.

Moc děkujeme Jakube a celému Deadly Storm zinu za zájem a podporu. Doufám, že se naše třetí album "Satanic Alpha-Omega" bude ve vaší zemi a v Evropě obecně hodně hrát a fanouškům se bude líbit. Těším se, že budu mít brzy možnost s Diabolical Messiah opět cestovat po těchto zemích. Měj se!!!

Recenze/review - DIABOLICAL MESSIAH - Satanic Alpha​-​Omega (2023):


https://open.spotify.com/artist/1kXibFwxq0omtcF0ASDyhT 


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER