DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 21. prosince 2014

Home » » Recenze/review - DROWNED – Idola Specus (2014)

Recenze/review - DROWNED – Idola Specus (2014)


DROWNED – Idola Specus
CD 2014, Sepulchar Voice Records

K téhle exhumaci jsem se nachomýtl více méně náhodou. Old school death metalové tamtamy, dnes znějící přes sociální sítě, mi sdělily velmi dobrou zprávu. Němečtí kultovní smrtonoši se rozhodli letos vydat po 22 letech existence svoje první dlouhohrající album. To je vzhledem ke stáří kapely a spoustě demonahrávek určitě sen každého jejich fanouška. Mistry nihilismu jsem znal díky jejich EP „Earth“ z roku 1998, které se mi v podobě 7“ vinylu převaluje někde ve sklepě. Na gramodesky jsem „zanevřel“ už docela dávno a tak pro mě byla novinka velmi milým překvapením. DROWNED hrají přesně ten styl plesnivého smrtícího kovu, který ležel dlouhá léta uložen v pěkně hlubokém hrobě. Jsem moc rád, že došlo k jeho vzkříšení a vyvrhnutí mezi nás nehodné milovníky starých zpuchřelých postupů. Záhrobní zpěvy zde připomínají hudbu, kterou tvoří v současnosti třeba takoví NECROS CHRISTOS, GRAVE MIASMA, LVCFYRE, DEAD CONGREGATION.

Pro inspiraci si samozřejmě šli DROWNED až někam ke svým počátkům, do doby, kdy svými alby poctili veřejnost INCANTATION, IMMOLATION, možná snad chvílemi i ASPHYX, SINISTER a podobní rouhači. Temnota je zde na prvním místě, na nějakou tu špínu se nehledí a vy tak máte tu čest poznat old school death metal v jeho nejlepší formě. DROWNED si dali na všem opravdu záležet a tak na desce v podstatě není slabého místa. Riffy jsou morbidní jako vyhřezlé myšlenky masového vraha, vokál mocný a postižený snad nějakou chorobou a atmosféra připomíná plesnivějící víko staré rakve. Jediné, co jsem nepochopil, tak je obal. Je na něm jakési zrnění, které se mnou nedělá vůbec nic. Ale možná je to „umění“, kdo ví (smích). Hudba je ale na prvním místě a já mohu prohlásit jen jediné. Letošní bažiny evropského undergroundu jsou opravdu velmi hluboké. A pokud šla nějaká kapela až na samé jejich dno, jsou jimi právě DROWNED. Podobná alba se musí poslouchat v klidu, za sychravého počasí, s jednou rukou na lopatě a opřený o náhrobek. Jinak si je neužijete.




Idola Specus“ vyšlo „zaplať Satan“ i na CD (spolu s 12“ vinylem) a tak si konečně vychutnáme muziku těchto Němců i my, kteří jsme nepodlehli dnešnímu (retro – trendu) návratu černých desek. Jsem tomu moc rád, podobné kroky jsou v undergroundu čím dál tím méně časté. Nelíbí se mi to, ale asi s tím nic neudělám. Raději spolu s DROWNED otevřu další hrob, přehrabu se ve vzpomínkách a opráším staré kosti pozůstalých z 80. a 90. let minulého století. Mám podobné chvilky morbidní poezie ve velké oblibě a tak si užívám po celou dobu přes 37 minut dlouhého CD. Je až s podivem, že na mě v podstatě pořád stejné postupy zabírají tolik let, ale věřte tomu, že pokud jste jednou prokleti, není cesty zpět. Mám to nastavené tak, že si vložím CD do hi-fi věže, zavřu oči a nechám na sebe jen tak vše působit. Před očima se mi začnou míhat různé obrazy a já se je pak pokouším sepsat. Je to jako starý černobílý film, kde šedé postavy postávají na hřbitově a živě diskutují o tom, kdože to exhumované tělo mohl takhle zhanobit. Všichni moc dobře vědí, že tyhle síly z našeho světa rozhodně nepocházejí.


Letošní deska a vlastně i prvotina se DROWNED povedla. Tak nějak jsem to trošku čekal. Mám v živé paměti některé jejich demonahrávky a už tam ukázali, že pro pekelné věci mají velmi dobrý cit. Podobné nahrávky jsou samozřejmě „určeny“ pro pár nadšenců, milovníků starých pořádků ve smrtícím kovu, ale myslím, že tentokrát by mohl být i zasažen i nějaký víc vnímavý posluchač dnešních moderních technických postupů v death metalu. Nevím, je mi to vlastně úplně jedno. Já vím a jsem ztotožněn pouze s myšlenkou, že u „Idola Specus“ mám takový ten zvláštní pocit, lechtání v dutině břišní a chvění v zátylku. Mrazí to a je to temné jako na hrubo nakrájená tma. Až mě jednou najdou lidé z budoucnosti, dovedu si živě představit, že budu sedět v nějakém křesle, budu pokrytý pavučinami a budu držet v ruce letošní smrtonosnou desku. Svět se možná dneska otáčí už úplně jinak, ale to mi nebrání v tom, si tuhle prašivinu vychutnat plnými doušky. Death metalová deska, vhodná do každé dřevěné rakve. Smrt a temnota!


Asphyx says:

German death metalist DROWNED come out an album after 22 years öf their existence reminding me exhumation of an old grave. Classic, full of darkness riffs, pathological vocal and death on every step. This is recipe for excellent CD from next world. When my bones will be find in the future, CD „Idola Specus“ will lie next to them. Death metal album suitable for each coffin. Death and darkness! Great!


Seznam skladeb:
  1. Die niederen Weihen
  2. Antiprism
  3. Destroyed Voices
  4. Cast into Negative Form
  5. Black Projection
  6. Gnomon
  7. Letzter teilbarer Strahl
  8. Vacuous Sanctum


Čas: 37:25

Sestava:



G – Bass
G - Gesang
T1 – Gitarre
T2 – Schlagzeug




Share this games :

TWITTER