DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 11. prosince 2014

Home » » Recenze/review - USURPRESS – Ordained (2014)

Recenze/review - USURPRESS – Ordained (2014)


USURPRESS – Ordained
CD 2014, Doomentia Records

Noha chycená do žentouru, rozemletá následně mlýnskými kameny. Zmateně mávám rukama a s výkřikem strachu na rtech jsem náhle stáhnut a rozdrcen. Je to až s podivem, protože USURPRESS hrají dle mnohokrát osvědčených postupů, s klasickým nadšením švédských death metalistů, milujících i špinavý sludge. Jedná se přesně o ten „nenáročný“ smrtící kov, hraný pro chvíle odpočinku a nekonečné pijatiky. Nic náročného, dalo by se říct. Jenže ono to zase funguje. Tedy, ne vždy a všechno, ale většina songů z nové desky „Ordained“ mi dokáže navodit tu správnou atmosféru zažívanou snad jen při otvírání starých rakví. Věřte tomu nebo ne, ale tady se hraje s nadšením, se zkušenostmi z nekonečných zimních pohřbů. Houpu svým krumpáčem do rytmu a jsem moc zvědavý, koho že to dneska zase vykopeme. Ano, zasvěcení již vědí, bude to klasický old school death metal, tentokrát ze samotného města Uppsala.

Jestliže byla minulá deska „Trenches of the Netherworld“ typickým špinavým nářezem, tak na letošní novince se pánové nechali trošku unést a vkládají mezi jednotlivé songy různé mezihry, šumy a dokonce se snaží občas zpívat i jakési chorály. Abych pravdu řekl, tak mě to spíš ruší a většinou se těšívám, že už to skončí. To ale nic nemění na tom, že jako celek je mi CD velmi dobrým společníkem na nočních procházkách kolem nakloněných náhrobků na našem místním hřbitově. Usedám vždy na lavičku, zabalen do teplého oblečení a spolu s párou odcházející z mých úst odříkávám temné modlitby do závoje stínů. Roztahuji mezi prsty silné provazce pavučin, poslouchám nářek krkavců a když pak odbije půlnoc, pomáhám nemrtvým se trošku protáhnout. Tančíme do ranního kuropění. Kdo zažil USURPRESS naživo, moc dobře ví, že jsou těmi nejlepšími společníky. Stejně jako já a smrt.


Nic objevné, nic nového, dalo by se rovnou dodat. Podobných kapel napočítáme na jednom prstu do tuctu. Ano, přitakávám a plně souhlasím. Tento názor bude pro spoustu fanoušků tvrdších směrů v metalu samozřejmě hodně častý. Jenže já mám podobné zatuchlinou obestřené záležitosti rád. S úsměvem na rtech se rád nechávám unášet mezi své nemrtvé soukmenovce, vyprávím jim o problémech současného hektického světa a rád s nimi odpočívám ve stínu starých stromů. Oni naslouchají s klidem a v těžkém tichu. Občas na mě sice vycení zuby a sem tam mě i kousnou, ale s tím se musí při podobné práci počítat. Jsem už za ty roky společných seancí otupělý a abych pravdu řekl, tak i zmlsaný. Na „Ordained“ mi nesedí vše, občas se nemůžu plně soustředit a chvílemi se dokonce ošívám, ale jinak mi většina téhle shnilotiny dělá jen a jen dobře. Ono to stejně vše nejvíc vynikne naživo nebo při pátečním lihovém večírku. Případně pak při zmíněných nočních rouhačských výletech.


Provedení je klasické, se zvukem od Lawrence Mackroryho (DARKANE) a s krásně temně zeleným obalem od Oly Larssony (DISMA, SULPHUR AEON). Vše pak vychází na CD a LP u českých Doomentia Records. Fanoušci tak mají jistotu, že si svůj oblíbený nosič v klidu a pohodě seženou. Osobně jsem tomu rád, protože tuhle desku si schovám ve své sbírce pro zvláštní příležitosti. Až budu pořádat nějakou velkou bezbožnou oslavu, myslím si, že tahle nahrávka nám pořádně rozproudí krev v žilách. Ten současný, reálný svět je někdy pořádně krutý, nemilosrdný a zlý. Proč si tedy občas neodpočinout mezi nemrtvými a nenasát trošku té špinavé atmosféry za záhrobí. Už se těším, až poteče pivo proudem po vybělených lebkách našich předků. Na zdraví! Sludge death metal s pořádnou jiskrou ve zpuchřelém těle!


Asphyx says:

Dirty Swedish old school sludge death metal. The old mouldy graves are opened here and dance with corpses. All is played with enthusiasm and energy. I feel rotten old corpse in just open grave. I‘m dancing on old bones with zombies. Swedes show again, that they are very good gravediggers. If you like dirty in death metal, I recommend you this album. Sludge death metal with dark spark!


Seznam skladeb:

  1. The Heart Of The Last Kingdom
  2. Storming The Mausoleum
  3. The Undeification
  4. Fire In The Minds Of Men
  5. Insignia Of Illumination
  6. Ritual Warfare
  7. The Eyeless Spectator
  8. Fan The Flames Of Madness
  9. Lóthlorien
  10. Deny Salvation (Wolf-Like Dogs)
  11. Embracing The Vultures

Čas: 39:05

Påhl Sundström - kytara
Steffe Pettersson - zpěv
Daniel Ekeroth - basa
Calle Lönnberg - bicí

Share this games :

TWITTER