DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 2. března 2015

Home » » Minirecenze/minireview - BLING GUARDIAN - Beyond the Red Mirror (2015)

Minirecenze/minireview - BLING GUARDIAN - Beyond the Red Mirror (2015)


BLING GUARDIAN - Beyond the Red Mirror
CD 2015, Nuclear Blast

Poslouchat power metal je pro mě tak z devadesáti procent víceméně utrpení. Moje uši jsou nasměrovány úplně jinam, do krutějšího a morbidnějšího kovu. Přesto se občas vyskytne i v tomto stylu deska, která mě zaujme. Mám pak většinou pocit, že se vracím někam do dob svého časného mládí, kdy jsme podobné kapely považovali za to nejtvrdší a nejdrsnější, co vůbec můžeme potkat. Doba nás sice vyvedla dávno z omylu, ale vzpomínky, stejně jako určitá pokora před dávnými legendami, v nás pořád zůstaly. Proto také nikdy nebudu jen tak z pozérství kritizovat klasický heavy, či power metal. Pojďme ale k novince BLIND GUARDIAN. Tuhle smečku jsem měl asi nejraději v roce 1989, kdy mě na jejich album "Falow the Blind" přivedl jeden kamarád. Koketoval jsem sice v té době raději s thrashem a death metalem, ale vím, že jsem na tuhle kapelu sbalil nejednu slečnu (smích). 

Letošní novinka sice není lepší než tradiční skvělá alba z devadesátých let, ale troufám si tvrdit, že jim směle konkuruje. Velmi tomu přispívají skvěle zpracované kytarové motivy, které i přes svoji určitou (chtěnou) pompéznost ve mě dokážou vyvolat jasně citelné mrazení v zádech. Samostatnou kapitolou je pak zpěvák Hansi, který se jednoznačně překonává. Dohromady pak stvořili BLIND GUARDIAN dílo, které se velmi dobře poslouchá, pořád, i po nějaké době je na něm co objevovat a i já, jako příslušník spíše krutějšího metalu, si poslech vyloženě užívám. Jediné, co mě na recenzovaném albu mrzí a kvůli čemu nikdy nebude "Beyond the Red Mirror" tak dobré jako staré desky, je zvuk (posloucháno ze zapůjčeného CD na  hi-fi). Ten je nevýrazný, pan producent by zasloužil pořádně vytahat za uši a kazí mi konečný celkový dojem. Chápu, že sladit vše dohromady je oříšek, ale i tak už jsem slyšel v tomto stylu o hodně lepší nahrávky. Rozhodně svěžejší, důraznější i výraznější. Pokud nad tím ale přimhouříte oči a uši, myslím, že budete spokojeni. Takhle nějak bych si představoval dobrý power metal! Parádní album!




Asphyx says:

BLIND GUARDIAN created a CD, that is easy to listen, there are stuffs for find, and I, as member of cruel death metal, enjoy the listening very much. What's a pity on this album in my opinion, this is sound. It is unimpressed, spoils me the final sence. But if you 'll want, I think you will be satisfiedThis is how I imagine a good power metal! Great album!

Share this games :

TWITTER