DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 22. března 2015

Home » » Recenze/review - BLACK JESUS – Everything Black, Everything Dead (2014)

Recenze/review - BLACK JESUS – Everything Black, Everything Dead (2014)


BLACK JESUS – Everything Black, Everything Dead
CD 2014, Grindhead Records

Odjištěný granát, rozjetý vlak, střela, právě vypálená z hlavně. Takové mi připadá pro mě dosud neznámé album australských BLACK JESUS. K téhle smečce jsem se dostal víceméně náhodou, když už jsem byl jednoho šíleného pátečního odpoledne natolik hotový z práce, že jsem hledal něco, co by mi úplně očistilo hlavu. Moje oko a následně i ucho padlo na krásný rudý obal, následovalo nezbytné oťukávání přes informační dálnici a nakonec vzájemný neskutečný respekt. Od začátku je nutné zmínit, že se nejedná o nic převratného, náročného ani propracovaného. V podstatě by se dalo napsat něco o tom, že všechno tady už bylo třeba u takových MALEVOLENT CREATION, THE ROTTED, NUNSLAUGHTER, GRAVEHILL nebo CELTIC FROST. To je samozřejmě pravda, ale i přesto u mě došlo v určitém momentu k přenosu emocí mezi mnou a kapelou a byl jsem chycen jako zombie na kus zahnívajícího masa.

Mám podobnou „odpočinkovou“ hudbu čím dál tím raději. Dodává mi do žil energii a nechává zapomenout na „starosti běžného dne“. U BLACK JESUS se mi líbí jedna pro mě velmi důležitá věc. Kapela si hraje po svém, s obrovským nadšením a oddaností pro pravověrný underground. Na novince, která je prvním dlouhohrajícím albem (jinak má tahle smečka na svém kontě jedno demo, splitko s DARK HORSE a jednu kompilaci). Album vyšlo v nákladu 500 ks na CD a je po okraj narvané špinavým old school thrashem a deathem. Sem tam se „černý Ježíš“ odhodlaně hlásí i ke starému hard coru, ale to je spíš jen tak pro zpestření, zase tolik prostoru zde nedostává. Osmdesátá léta vládnou rukou krutou a pevnou. Nečekejte nic, co byste už někde neslyšeli, Australané stejně neuhnou ani o píď. A abych pravdu řekl, tak v tomto případě mi to vyhovuje a jsem navýsost spokojen.


Dvanáct songů, doslova napěchovaných do stopáže lehce přes 31 minut je neskutečně „chytlavých“, dobře zapamatovatelných. BLACK JESUS útočí na naši první signální soustavu bez ostychu a připomínají čepele nožů, pomalu pronikajících do břišní dutiny. Opravdu si přijdu, jako bych byl zasažený bleskem, uhranutý a bylo mi puštěno žilou. Moc dobře vím, že pro spoustu fanoušků bude „Everything Black, Everything Dead“ jen takovým primitivním nářezem, ale věřte tomu, že když jsem jel totálně vyždímaný z práce a v tramvaji si konečně nasadil tohle CD na uši, přišlo mi, že mě posedl samotný ďábel. Do té doby lehce podřimující mozek najednou ožíval a já měl sto chutí vyběhnout na další zastávce ven z vagónu a začít tančit na nástupišti tanec svatého Víta.


Závěr u téhle recenze bude vlastně úplně stejný jako začátek. Já vlastně ani nevím, proč mě nová deska BLACK JESUS tolik chytla. Na první pohled je velmi nenápadná, svým způsobem v dnešní době produkčně neumělá a obyčejná. Nevadí mi to. Poslední dobou se k podobným záležitostem uchyluji čím dál tím častěji. Dodávají mi totiž pocit, že old school death metal není ještě úplně „mrtvý“ a „nemusím“ poslouchat jen samé komerčními médii doporučované, do čista vyčištěné desky, kterých je na každém rohu tucet. „Everything Black, Everything Dead“ mi dodává další sílu, pomáhá mi si odpočinout a odolat dnešnímu „pře - informovanému“ světu. Album samo o sobě asi ocení jenom pár podobně naladěných „starých bláznů“, ale to mi nijak nevadí. Poctiví a oddaní věřící ve starý smrtící kov se budou pravděpodobně tetelit radostí stejně jako já a ostatním stejně novinka není určena. A víte co? Dost řečí! Jsme ze staré školy, netřeba dál psát slova, přistupme raději k činům a narvěme si tuhle desku znovu do hlavy! Co na tom, že nám z ní budou lítat třísky. Total old school death metal!


Asphyx says:

Pulled pin, train in motion, bullet, just fired from the barrel. This is a new BLACK JESUS album. Australians are playing the purest old school death metal that way, that the splinters will be fly from your head. Dirty sound, agressive vocal and crushing drums. What more do you want? 80th reign here with cruel and steady hand. The influences of MALEVOLENT CREATION, THE ROTTED, NUNSLAUGHTER, GRAVEHILL and CELTIC FROST meet here. Very strong, aggressive album. Total old school death metal!



Seznam skladeb:

  1. For Those About to Die
  2. Everything Black Everything Dead
  3. Reek of Crucifiction
  4. Legacy of Hate
  5. Detonation
  6. Righteous Indignation
  7. Scorch the Sky
  8. We’re all Zombies
  9. Shackled to a Corpse
  10. Thanks for the Enemies
  11. Born in a Tomb

Čas: 31:38

Sestava:


Adrian – Guitar / Vocals
Mick - Guitar
Ben - Bass
Greg - Drums

Share this games :

TWITTER