DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 16. března 2015

Home » » Recenze/review - INSEPULTO – The Necrodex (2015)

Recenze/review - INSEPULTO – The Necrodex (2015)


INSEPULTO – The Necrodex
CD 2015, Memento Mori

Vroucí kotel, plný vody. V něm několik nebožáků, kteří se prý něčím provinili. Asi věřili v něco jiného, než co se zrovna nosí. Odpadávající kusy jejich masa jsou jasným důkazem toho, že většina řečí o humanitě a lidskosti dostává zase na frak. „Středověk?“, ptáte se. Ale kdepak. Píše se rok 2015 a zrovna si tuhle kratochvíli nenechalo ujít pár lékařů pod Hippokratovou přísahou. Ptali se jich, jak je to vlastně možné, že se stali takovými zrůdami. „Věřili v jiného boha“: zněla odpověď. Odcházel jsem od zpravodajské relace znechucený, šokovaný. Byl to asi účel autorů reportáže, protože v dnešní době už je většina diváků natolik otrlá, že je jen tak něco nerozhodí. Seděl jsem vedle v pokoji, přemýšlel a i když vím, že absolutně nic nevyřeším, říkal jsem si, že se lidé za ty dlouhé roky na téhle planetě zase tolik nezměnili. Potřeboval jsem relax, odpočinek, dostat veškeré tohle svinstvo z hlavy. Kostaričtí death metalisté INSEPULTO se zdáli hned od počátku velmi dobrou volbou.

Jejich smrtící kov sice vedle kruté reality dneška zpočátku vypadal jako lehký odvar, ale i tak se jedná o zajímavé dílo. INSEPULTO hrají velmi tradičně, odvolávají se jak na klasickou americkou, tak evropskou školu. Trojice nadšených šílenců se rozhodla provést nás po místním podzemí a i když se nejedná o nic převratného, moderního a nového, celá nahrávka působí velmi příjemně. Obsahuje jak drsné sypačky, vhodné k headbangingu, tak pomalejší pasáže, houpavé a rozvážně přemýšlivé. Nechybí ani „zmatená“ sóla a poctivý growl. Troufám si tvrdit, že na Kostarice patří pánové k absolutní špičce. V řekněme, evropském měřítku je to už trošku horší, ale i tak dám ruku do ohně za to, že příznivcům starších pořádků v metalu budou rozhodně po chuti. Pánové mají na svém kontě ještě desku z roku 2012 („Morbid Spawn of Ressurrection“) a jedno demo z léta páně 2010. Zajímavé je, že na první poslech se zdála letošní deska poměrně nenápadnou, dokonce jsem ji chtěl odložit se slovy o tuctech podobných počinů. Jenže pak mi po tom zvěrstvu v televizi přišli najednou více než k duhu.


„The Necrodex“ není rozhodně albem, které stačí jen zběžně prolétnout na nějakém internetovém portále. Celá deska, včetně obalu, produkce, textů a vlastně i všeho ostatního, je velmi propracovaná. Je slyšet, že si kapela dala se vším neskutečnou práci. To by ještě nic neznamenalo, na tohle mnohdy stačí dobrý producent. Jenže tady je přidán jako bonus obrovský kus černého srdce. Dovedu si živě představit, že Korsičany podpořím někde na koncertě. Jsem moc rád ve společném kotli (tentokrát zaplať Satan v imaginárním), kde se vařím spolu s kapelou ve změti šílených riffů, krutých bicích a nekompromisního vokálu. To, co se mi zdálo zpočátku obyčejné a mnohokrát jen znovu omleté, po nějaké době dozrálo v pořádně rozzuřenou hydru. Není to sice dnes tolik protěžovaný technický testosteronový death metal, ale v rámci old schoolu se jedná o velmi povedenou, nakopávající šílenost. Nikde žádná křeč. Skladby jsou pečlivě vystavěny, postupně gradují, mají dobré, zapamatovatelné refrény. Já, jako příslušník spíše staršího smrtícího kovu, jsem nadmíru spokojen.


Jednou se mi zdál šílený sen, kdy jsem byl na vlastním pohřbu. Nad otevřenou rakví stála nekonečná fronta kapel, které jsem měl rád a které jsem se snažil podpořit. Každá mi dala do hrobu svoje CD a zahrála mi na improvizovaném pódiu jednu skladbu. Šílený sen, co říkáte? Na 99,9% to takhle rozhodně nedopadne, ale INSEPULTO by se klidně do řady mých fanoušků klidně mohli zařadit. Já bych v té jejich rozhodně stál. „The Necrodex“ mě baví poslouchat, rád si ho dávám znovu a znovu do hlavy a plně si ho vychutnávám. Je totiž plné poctivého smrtícího kovu s odkazy na thrash a to mi vždycky dělalo dobře na mé černé duši. Zpočátku nenápadné death metalové album, které časem dozrálo v neskutečnou běsnící hydru!


Asphyx says:

"The Necrodex" isn't definitely an album that you can give brief survey on some internet portal. It needs time and patience. After there you will be rewarded. The board, including cover, production, lyrics and in fact everything else is very sophisticated. I like to listen to "The Necrodex", I like to give it time and ram again in the head. It is full of honest deadly metal with references to thrash and it is always good for my black soul. At beginning inconspicuous death metal album, that rises over time into a surreal raging hydra!


Seznam skladeb:

01. The Return Of The Impious
02. Cremated Alive (Together We Will Forever Be)
03. Glorious And Grotesque
04. Ars Magna In Evisceratus
05. Apocalyptic Godless Intervention
06. Grand Black Messiah
07. Shadows In Disgraceful Portrait
08. Requiem Aeternae
09. The Chaos The Ancients Spoke Of
10. The Morbid Spawn Of Resurrection
11. Odor Mortis


Čas: 49:55


Sestava/band:



A.P - guitars/drum programming
R.J "The Master Butcher" – vocals
U.X.H - bass


Share this games :

TWITTER