DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 24. března 2015

Home » » Recenze/review - OVERTORTURE – A Trail of Death (2015)

Recenze/review - OVERTORTURE – A Trail of Death (2015)


OVERTORTURE – A Trail of Death
CD 2015, Apostasy Records

Určitě znáte tu bezmoc, když se vám dílo nedaří. Já měl tentokrát problém s otevřením jedné hodně staré rakve. Nepomáhala žádná páčidla, ani palice, dokonce jsem se uchýlil i k zaříkávání. A pořád nic. Odnesl jsem tedy dubový futrál na mrtvoly do zadní části místnosti a na vše zapomněl. Letos jsem si přinesl z obchodu novou desku OVERTORTURE a vložil ji do přehrávače. Vzal jsem do ruky hoblík, že upravím jedno zdobené víko a náhle se skrz moji dílnu ozvala obrovská rána. Ta stará, nedobytná rakev pukla! Způsobila to energie, která se vyhrnula z reproduktorů. Marně jsem se snažil pochytat pozůstatky starých kostí, marně jsem nastavoval dlaně vytékajícímu hnisu. Ta zloba, hniloba a strach, které byly v rakvi doslova napěchovány, musely ven. Nashromážděné vzpomínky na starý dobrý švédský death metal byly pěkně uleželé, plesnivé a nepostrádaly tolik nutný drive. Švédi jsou zkušenými muzikanty, mají ve svém středu kytaristu Magnuse Martinssona, který působil ve slovutných GRAVE, zpěváka Joela Fornbranta z COLDWORKER a ani ostatní nejsou žádná ořezávátka.

Je tedy vcelku jasné, co se bude na desce odehrávat. Starý, poctivý švédský death metal zde má hlavní a vlastně jediné slovo. Vlivy se také samy nabízejí. Ano, hraje se zde v rytmu DISMEMBER, NIHILIST, ENTOMBED, GRAVE, ENTRAILS, DEMONICAL, FACEBREAKER a podobných kapel, používajících ve své tvorbě jako hlavní výrazový prostředek chřestění s pytli plnými kostí. OVERTORTURE pak ještě přidávají svůj vlastní nátisk, nápady a polohu. Rozdíly asi pozná jen fanoušek stylu, ale pro něj se tady hraje převážně. Ostatní pravděpodobně desku odsoudí jako další v řadě. Osobně mi různá připodobnění ke slavnějším vzorům nevadí, to bych jinak dnes nemohl poslouchat vlastně vůbec nic nového. Nezastírám, že jsem uzavřen v obrovské death metalové bublině, ve které je mi moc dobře. Nestydím se za to a tak si můžu „A Trail of Death“ plně vychutnat. Kritici možná uvidí vše jinak, ale já si vždycky rád znovu zachřestím. Mám rád ten chlad, pocit praskajících kostí i shnilý vítr ve vlasech, vanoucí odněkud ze severu a ze záhrobí.


Nejvíc se mi na desce asi líbí studené, pomalejší vyhrávky. Ty mají náležitý pach smrti a nepostrádají pro mě tolik důležité kouzlo. V rychlejších pasážích je vše stejné jako u ostatních kapel podobného ražení. Nijak mi to nevadí. Naopak, rád si vždy poskočím nebo zamávám hlavou do rytmu kopajících bicích a odjištěných kytarových riffů. Basa zde stále tvrdí muziku a i když není vše nijak „technické“, má deska neskutečný drive. Kombinace smrti, starých postupů, tančících zombie, rituálních obětí, jakéhosi smutku vznášejícího se všude kolem a nekonečných zástupů nemrtvých musí dělat dobře snad každému příznivci poctivého severu. Hroby se znovu otvírají, z kobek vylézají další a další ledem opentlené melodie a lopata, krumpáč i promrzlá zem jsou naším denním chlebem. Svět kvůli tomu nebude ani lepší ani horší, ale ta pomíjivost vánku mezi náhrobky je z nahrávky patrná na každém kroku.


„A Trail of Death“ je silná deska, plná klasických švédských postupů. Znovu otevírá dávno zahojené rány, drtí vše živé a drásá až do krve. OVERTORTURE již podruhé vystoupili ze záhrobí, aby nám předvedli prvotřídní death metal čerpající z devadesátých let a přidali k tomu současný zvuk. Tančí se opět na otevřených hrobech, vzývají se temné síly a obětuje se těm největším death metalovým bohům. Album je drsné, kruté, narvané po okraj energií a ledem. Kolem praskají víka od rakví, za náhrobkem se na vás směje samotná smrt a láká vás k poslednímu tanci. Beru do ruky svůj oblíbený krumpáč, nasazuji sluchátka na uši a moc dobře vím, že dnešní den se mi bude pracovat o hodně lépe. Mám ve zmrzlé zemi vykopat nekonečnou řadu hlubokých hrobů. Žádné urny, žádný pohřeb žehem. Hezky poctivě, pomalu, s dlouhým pohřebním loučením, taková je letošní nahrávka. Tradiční, upřímná a řezající jako kousky ledu zaryté do čerstvého masa. Old school švédský death metal té nejvyšší kvality!


Asphyx says:

"A Trail of Death" is a strong record, full of classic Swedish procedures. It opens wounds healed for a long time, crushes all living and scratches to the blood. OVERTORTURE appeared from beyond for the second tome to show us first-class death metal drawing from 90th and they added the current sound. We are dancing in open graves again, they are invoking the dark forces and sacrifice to the biggest death metal gods. The album is rough, cruel, crowded to the brim with energy and ice. The lid of the coffins are cracking, behind a tombstone the death is laughing and attracts you to the last dance. Traditional, honest album, cutting like pieces of ice dugging into fresh meat. Old school Swedish death metal of the highest quality!



Seznam skladeb:

01. Embrace the End
02. Mirrorkin (feat. Jörgen Sandström)
03. Deep Dark Darkness
04. Razor Twilight
05. A Trail of Death
06. The Night Sky
07. Primitive Impulse
08. Maggots in Her Heart
09. Slither Inside
10. To Rend the Flesh (feat. Karl Sanders)



Čas: 42:07


Sestava:



Magnus Martinsson – kytara
Joel Fornbrant – zpěv
Joakim Antman – basa
Andreas Hemmander – kytara
Oscar Krumlinde - bicí


Share this games :

TWITTER