DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 30. května 2015

Home » » Rozhovor - PANDEMIA - Opravdu platí, že co tě nezabije, to tě posílí!

Rozhovor - PANDEMIA - Opravdu platí, že co tě nezabije, to tě posílí!



Chebská death metalová legenda PANDEMIA letos slaví dvacet let své existence, vydala skvělou novinku „At the Gates of Nihilism“ a tak bylo na čase ji vyzpovídat. Na otázky odpovídal basák Jaroslav „Jarda“ Friedrich.
Ave PANDEMIA, venku už máte nějakou dobu zbrusu nové album „At the Gates of Nihilism“. Tentokrát jste si s ním dali poměrně na čas. Mezi předchozím počinem „Feet of Anger“ a letošní deskou uplynulo dlouhých šest let. Proč jste tak dlouho čekali? Neměli jste složený materiál nebo nebyly peníze na vydání, label apod.? 
"Jak je o nás známo, nejsme kapela, co chrlí desky každej rok. S každým albem jezdíme vždycky pár let po světě a se skládáním si dáváme načas a musí uzrát čas a chuť. Většinou u nás funguje nějakej termín od firmy, to nás zmobilizuje! :)"  Na albu jsme začali dělat  v roce 2013 a intenzivněji až v roce 2014. No a celou polovinu loňského roku se album natáčelo, míchalo, přemíchávalo atd. Deska měla vyjít už v listopadu loňského roku, ale museli jsme se podřídit změně firemního plánu na únor 2015…satanžel. Když album vyšlo, ulevilo se nám, mělo opravdu těžké porodní bolesti, ale o  to příjemnější je sklizeň jarního ovoce! :)"

Nové album mě zaujalo jak nápady, tak také velmi dobrým zvukem. Spousta hlavně českých kapel se s tím poměrně často potýká. Novinku vám produkoval Waldemar Sorychta (MOONSPELL, TIAMAT, SAMAEL, GRIP. INC). Jak jste se k němu vlastně dostali? Jeho práce mluví samozřejmě za něj, ale neříkej mi, že jste mu jen tak zavolali a on řekl: „Ano!“. To, co odvedl na „At the Gates of Nihilism“ je monstrózní. Mluvil vám Waldemar nějak do toho, jak by měly skladby vypadat, konzultoval, hovořil s vámi nebo jste mu poslali nahrávku a on se s ní „popral sám“?
"Tak zvuk byl samozřejmě ten důvod, proč jsme ho oslovili. Ale nebyli to jen jeho devadesátkové zásluhy tebou zmíněných kapel, které rozhodly, ale hlavně poslední alba od VERY END a SODOM. Tyhle produkce mě nadchly a oslovil jsem ho. Nechal si „naposílat“ pracovní demáče a ty ho zaujaly, to bylo pro něho rozhodující. Kvalitního producenta jako je Waldemar Sorychta neuplatí žádnej label, pokud ho ta hudba bavit nebude, nejde do toho…"
Jarda
Předchozí desku jste vydali u německých War Anthem Records, letos jste zakotvili u dánských Mighty Music. Proč ta změna? Nebyli jste spokojeni? Ptám se, protože Dánové odvádějí podle mě skvělou práci. Na vaši desku narážím v zahraničí opravdu na „každém kroku“. Jak jste se spoluprácí spokojeni vy a jak jste se k tomuhle labelu vlastně dostali? 
"Tak za prvé s WAR jsme měli exkluzivní smlouvu pouze na jednu desku a na dalších společných podmínkách jsme se už nedohodli. Víš, my jsme nikdy, ale neměli problém podepsat na každou desku dobrej kontrakt a dostat od firmy slušný peníze na nahrávání, takže si stěžovat opravdu nemůžeme. Jak jsme se dostali k Mighty? Měli jsme vytipováno několik těch lepších vydavatelů a  rozeslali klasicky promo demáče, s jedním z těch největších labelů to už bylo na spadnutí, nakonec z toho sešlo a nám to celkem nabouralo plány a  pak se nám ozvali v jeden týden hned tři najednou a ve finále bylo opravdu těžké se rozhodnout u koho se upsat. Jak je známo, tak nakonec vyhrála nabídka od Mighty Music, což je sublabel největšího skandinávského koncernu Target Group, no nádhera, co ti budu vyprávět, najednou není nic problém."
cover - "At the Gates of Nihilism"
Jak jste vlastně dnes s lehkým odstupem spokojeni s recenzemi, se zpětnou vazbou od fanoušků na nové album? Osobně jsem četl snad jen samou chválu, ale určitě je něco, co bys třeba dnes udělal jinak, lehce pozměnil. Jak fungují nové skladby naživo? Máte třeba už dnes nějakou, kterou považujete za takovou „death metalovou hitovku“?
"Recenze opravdu nešetří chválou napříč celou zeměkoulí. Recenze a rozhovory máme v těch největších metalových magazínech, takže spokojenost. Pouze v Latinské Americe postrádáme lepší promo, ale jinak spokojenost a megaprofesionální práce vydavatele, třetí měsíc od vydání a stále běží promo na plné obrátky. Hitovky určujou samozřejmě fans a ne recenzenti. Když stojíš na pódiu a koukáš se jim do očí, vidíš hned po prvních koncertech, jak která skladba funguje. Třeba „Godless Bitch“, tam to bylo, fungovalo, ještě než deska vyšla. Když v refrénu skanduje sál je to jasný... A jestli bych udělal na desce něco jinak? To ti teď nepovím, neposlouchám svoje nahrávky po vydání, vracím se k nim až po letech. Zrovna nedávno jsem si konečně poslechl „Riven“ a říkal jsem si že to nebylo úplně nejhorší…hehe."
Jirka
Letos slavíte s kapelou 20 let existence. Spousta smeček u podobných příležitostí vydává různé kompilace, sběratelské edice triček, případně DVD a podobně. Nechystáte také něco podobného? 
"No jasný, musíme, jinak by nás už fans umlátili čepicemi. Už delší dobu vzdorujeme žádostí o znovu vydání prvních dvou demáčů a EP, které tenkrát vyšly jen na kazetách. Dvacáté narozeniny jsou ten nejlepší důvod a tak trochu jsme si to na toto výročí i schovávali, vydat to konečně na CD, plus máme spoustu rarit, coveru a překvapení…určitě bude z čeho vybírat  a pamětníci tak budou konečně spokojeni."
Dvacet let na scéně je v dnešní době skoro až zázrak. Dalo by se říct, že jste vlastně už takoví pamětníci. Změnila se podle tebe nějak zásadně za tu dlouhou dobu scéna? Co fanoušci, jsou jiní? Vidím to na sobě, na death metalových koncertech potkávám samé „starší ročníky“. 
"Jo pamatuji už leccos, ale nějakou zásadní změnu nevidím. Lidi jsou ale línější a pohodlnější, to jo. Rád na koncertech potkávám staré známé, ale těší mě, že chodí i nová generace, ty co v době vzniku ještě nebyli na světě."
Vitalij
A co přístup promotérů, klubů? Koncertujete poměrně dost často v zahraničí. Vidíš pořád nějaký rozdíl mezi českou a zahraniční scénou? Jsme pořád uzavření, jako tomu bylo dřív v takovém tom „českém rybníku“ nebo cítíš, že se u nás všechno mění k lepšímu? Některé kapely si na „český přístup“ poměrně stěžují, jiné jsou spokojené. Jak to vidíš ty? 
"Tak vždycky to byl rozdíl, je to zvláštní, ale pořád 25 let od revoluce je ten rozdíl obrovský, myslím co se koncertů a promotérů týče. Je vidět, že to není jen o financích, ale hlavně o lidech a morálce národa. To samozřejmě nic nemění, že i tady máme úžasné a věrné fanoušky, pro které rádi vždy zahrajeme. 
Často se v rozhovorech s vámi zmiňuje vaše turné po Jižní a Střední Americe. Co jsem tak četl na internetu, pořád tam máte spoustu fanoušků. Nelákalo by vás si to všechno zopakovat? Já si pořád myslím, že pro death metal je jenom česká scéna hrozně malá, kapela která chce něco dokázat, tak musí ven. Vy jste toho zářným příkladem. Zeptám se tedy na rovinu. Podpoříte novou desku nějakou pořádnou šňůrou po zahraničí a v Čechách? 
"Je fakt, že snad není rozhovor, kde by se nás na to neptali, ale je pravda že úspěch obou latinsko-amerických turné byl ohromnej a máme tam velkou základnu šílených fans. Ale víš, jak se kapela vyvíjí a roste, rostou také náklady, podmínky na vystoupení a zatím nepřišla ta správná nabídka na třetí tour v tamních končinách. Nabídky máme tak na tři turné ročně, ale ne všichni tamní promotéři jsou férový, já je už mám prokouklé, takže jsem zdrženlivější s jejich nabídkami, ale někteří tamní promotéři jsou bezpáteřní a nedávno tam vypíchali i s DESTRUCTION, no není to jednoduché.  V minulosti nám tam vyšli licenčně „Personal Demon“ a „Riven“ a  už vyjednávám licence na vydaní dalších alb v tamních končinách, tak uvidíme."
Pavel
Na PANDEMII mi vždycky bylo sympatické, že hodně často koncertuje. Pořád jsem toho názoru, že i v dnešní době, kdy si každý všechno během několika minut stáhne z internetu a koukne na záznam koncertu na youtube, se živému hraní nic nevyrovná. Fanoušek pak má s kapelou spojený nějaký zážitek, kus něčeho osobního. Přikládáte živým vystoupením velký význam? Já pokaždé, když vás vidím, tak působíte hodně profesionálně. Máte třeba nějaký „scénář“? Vím, že třeba BEHEMOTH mají vlastního člověka, který se jim stará o „choreografii“, světla apod. To vy asi nemáte, ale rozebíráte to, sestavujete třeba setlisty tak, aby gradovaly? 
"Samozřejmě tohle řešíme už od začátku, co hrajeme a to je jedna z věcí co nás vždy odlišovala od ostatních. Playlisty jsou taky podstatná a důležitá věc. Třeba když jsme vydali „Feet Of Anger“ tak jsme se nechali tím albem tak unést, že jsme ho jeden čas hráli skoro celé a na závěr pouze jednu či dvě staré věci a najednou to bylo hrozně znát na reakci fans. Chvíli nám trvalo, než nám došlo, že lidi chtějí opravdu slyšet zásadní pecky ze všech alb a ne jen uspokojené muzikanty s jejich novým albem:) Tak jsme sepsali zase „the best of“ a zase se to najednou hrnulo úplně jinak :)"
S kapelou jste toho hodně procestovali. Kde se vám líbilo nejvíc? Je některá země, na kterou rád vzpomínáš? A co fanoušci? Jsou rozdílní? O Češích se třeba říká, že stojí jako solné sloupy, někdo si tuším stěžoval třeba na Belgičany. Jak to vidíš ty? 
"Zrovna na Belgičany to sedí, ty se ani nehnou, ale zase tam jdou po koncertě téměř všichni si koupit nové CD a merchandise, takže taky dobrý:) Víc řádí Španělové, Portugalci…, ale vesměs všude se nám hraje dobře."

Každá smečka, PANDEMII nevyjímaje, si prožila ve své historii období, která nebyla vyloženě lehká. Neměli jste někdy chuť s tím praštit? Já muzikanty obdivuju, jak po své práci ještě vyrazí o víkendech na koncerty, táhnou se přes půl republiky a pak třeba přijde jen pár lidí. Co vás vlastně drží pohromadě? Vždyť kapela, to je něco jako taková menší rodina, musíte spolu řešit i různé nálady, problémy v práci, osobní věci. Je vůbec nějaký recept, jak tohle všechno přežít? Jak se to vlastně povedlo vám? 
"Není to opravdu jednoduché, kór když chceš udržet kapelu na nějaké úrovni. Nemůžeš to brát jen jako koníček nebo zábavu, ale jako životní poslání a pokud tomu fans uvěří, tak to funguje. Někdy kolem roku 2008 jsme byli bez smlouvy a vyměnila se i polovina sestavy a tehdy jsem měl i takové pohnutky. Ale opravdu platí, že co tě nezabije, to tě posílí. Celkem u mě fungovala i jako terapie film „Some Kind Of Monster“ po několikátém zhlédnutí."
Za tu dlouhou dobu, co hrajete, jste koncertovali se spoustou slavných jmen. Zajisté vznikla nějaká přátelství, určitě jsou kapely, se kterými si vždycky znovu rádi zahrajete. Nechci po tobě nějaké drby, ale s kým se vám hrálo nejlépe? Která skupina pro tebe byla největší zážitek a pokud přihodíš i nějakou zajímavou historku (klidně i alkoholickou), zlobit se taky nebudu:).
"Vždycky vidím i po letech rád kluky z VADER, NATRON, HIBRIA, INCANTATION, PURGATORY, MASTER, KRABATHOR, ROOT....výborný muzikanti a kámoši, co nezkazí žádnou srandu. A historky ze zákulisí?  Těch by bylo na knihu, to mi věř, ale nic konkrétního ze mě teď ve dvě ráno nevypadne."

Je nějaké album, které tě poslední dobou zaujalo natolik, že sis ho pořídil? Kupuješ, sbíráš vůbec CD, vinyly? Chystáte někdy vydat nějakou nahrávku PANDEMIE i na gramodesce? Myslím, že by to byl pro fanoušky pěkný sběratelský kousek. Posloucháš i české kapely? Máš nějakou svoji oblíbenou? Sleduješ i naši domácí scénu?
"Na gramodesce bychom rádi něco vydali, fans se nás na to ptají celkem často, tak uvidíme. Sbírám CD, mám jich slušnou sbírku, kazety a LP desky jsem taky nevyhodil a mám je rád. Mp3 linky v PC mě nic neříkají. Současnou domácí scénu se přiznám nějak zvlášť nestíhám a nesleduji a spíše si rád pustím starou klasiku a jejich raná alba, s kterýma jsem na přelomu osmé a deváté dekády začínal, jako ARAKAIN, CITRON, TORR, ROOT, KRABATHOR, DEBUSTROL, MASTERS HAMMER …to víš jsem už starší kus! :)"
Na závěr jedna obligátní, ale přesto potřebná otázka. Co chystá PANDEMIE v nejbližších měsících? Máš nějaký vzkaz pro fanoušky, promotéry? Pokud ano, tak zde je prostor.
Právě jsme nazkoušeli nový koncertní program s novým bubeníkem Ondrou Die, velice slibná posila kapely, no a na podzim vyrážíme na Mighty Music Tour společně s dalšíma firemníma kapelama, tak určitě dorazte!"
Děkuji moc za rozhovor a přeji co nejvíc prodaných nosičů i oddaných fanoušků!
Díky, ať se daří!
logo

RECENZE/REVIEW - "At the Gates of Nihilism"

www.pandemia.cz
www.bandzone.cz/pandemia
http://www.facebook.com/pages/PANDEMIA-/333136402563
https://www.facebook.com/pages/Demonic-Concert-Production/445606332223776?ref=hl
Share this games :

TWITTER