DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 7. prosince 2015

Home » » Recenze/review - GOROD – A Maze of Recycled Creeds (2015)

Recenze/review - GOROD – A Maze of Recycled Creeds (2015)


GOROD – A Maze of Recycled Creeds
CD 2015, Listenable Records

Jsem velitelem bombardéru a ze svého kokpitu rozhoduji, kdo z vás bude, či nebude žít. Mám před sebou spoustu blikajících tlačítek, o kterých vím jenom já, co znamenají. Naše práce je náročná, složitá a musíme být perfektně secvičeni. Zabíjení se pro nás stalo už jen statistickým číslem na display. Úkol zní vždycky jasně a musíme ho splnit. Musíme ale také odpočívat. Při návratu na základnu často a dlouho spíme. Potom máme rádi muziku. A to ne ledajakou. Vyznáváme technický a progresivní death metal. Naše práce nám nedovoluje poslouchat něco jednoduchého, mozek musíme cvičit v podstatě neustále. Tuhle jsme objevili francouzské GOROD. Hrají hudbu přesně podle našeho gusta. Složitou, technicky náročnou, často preludující, zcela bez hranic. Často nám sice připomíná naši práci, ale aspoň nevyjdeme ze cviku.

GOROD se pohybují na scéně deset let, mají na kontě pět alb a tvoří skladby, které nejsou jen tak pro někoho. Přiznám se rovnou a bez mučení, že podobné záležitosti nejsou zrovna často mým obsahem jídelníčku. Tady je na mě všechno přeci jen moc odlehčené, zahrané s lehkostí a nadhledem. Já mám raději špínu, hnus a beznaděj. Občas si tedy přijdu při setkáních s GOROD lehce nepatřičně. Muzika to není zlá, určitě si najde spoustu obdivovatelů. Koneckonců, velmi kladné recenze, které je možno si přečíst v podstatě kdekoliv, jsou toho jasným důkazem. Pánové se nebojí žádných oblastí, zpěvy jsou někdy dokonce zcela srozumitelné a čisté jako dětská prdýlka. Kytary ostře řežou, nepostrádají krkolomné riffy, prsty kmitají po hmatníku velmi rychle a zběsile. Produkce klasická, poplatná dnešní době, jasně čitelná, pro mladší posluchače jako dělaná.


Copak o to, všechno, včetně obalu se zdá být v absolutním pořádku. Dokonce i já, stará páka, se musím někdy podivit schopnosti kapely navodit tu správnou chaotickou a beznadějnou náladu. Horší je to s tím, že nedokážu udržet pozornost po celou dobu poslechu. Jakoby všechno působilo šíleně roztříštěně a já nemohl všechny ty střípky složit. Na mě to jsou někdy až moc zbytečně složité puzzle. Oceňuji zdatnost muzikantů, dobré nápady, ale celkový dojem je takový nijaký. Spousta techničtěji naladěných fanoušků by ale měla zbystřit pozornost, protože tohle přesně jsou modly, ke kterým by měli vzhlížet. Já si pro sebe vyzobu sem tam nějaký ten kousek, občas zhltnu nějakou tu pasáž, jinak ale všechno plyne kolem mě zcela bez povšimnutí. Na mě je to moc chladné a odtažité, já raději trošku té krve navíc.



GOROD letos stvořili pořádně technické a progresivní album. Jeden složitý riff střídá druhý, nálada je nelidská, nápady pestré. Francouzi nahráli rozhodně zajímavou desku, u které nenechali nic náhodě. Na mě osobně je sice něco až příliš komplikované a někdy si dokonce říkám, že to hrají již stroje a ne lidé, ale nahrávku považuji rozhodně za hodnou pozornosti. Techničtěji zaměření fanoušci budou určitě velmi spokojeni. Dostanou přesně tu porci hudby, kterou se rádi proplétají. Kapela kombinuje to nejlepší z death metalu, thrashe, rocku a dokonce i jazzu. Na vstřebání je potřeba určitě spousta času a i po dlouhé době je možno objevovat spoustu nového. Horší je to s touto deskou jako celkem. Album mi přijde poměrně roztříštěné. Složitá death metalová, technická a progresivní skládanka, která se rozhodně povedla. Jen mám občas problém ji pochopit.

Asphyx says:

The GOROD created very technical and progressive album. There is a lot of complicated riffs, the mood is nonhuman, and ideas are interesting. These French guys recorded very interesting album. For me it´s is maybe too complicated and sometimes it feels like the songs are played by machines, not by humans. However this album is interesting and you should take a look at it. Fans who like more technical music will be satisfied. They will received exact amount of music they like. This band mix the best of death metal, thrash, rock and even jazz. You have to take your time to absorb all of this and even after a long time you would find a lot of new things on this album. However, the problem is the album as a whole. It is dashed. Complicated death metal technical and progressive puzzle which is very good. Sometimes I just have a problem to get it. 


Seznam skladeb:

1. Air de l’Ordre
2. Temple To The Art-God
3. Celestial Nature
4. Inner Alchemy
5. The Mystic Triad Of Artistry
6. An Order To Reclaim
7. From Passion To Holiness
8. Dig Into Yourself
9. Rejoice Your Soul
10. Syncretic Delirium
11. Celestial Nature (Alternative Version)


Čas: 48:53

 

Sestava/band:


Benoit Claus – basa
Mathieu Pascal – kytara
Nicolas Albemy – kytara
Julien „Nutz“ Deyres – zpěv
Karol Diers - bicí


Share this games :

TWITTER