DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 16. dubna 2016

Home » » Report, photos, video - GORGUTS, PSYCROPTIC, DYSRHYTHMIA, NERO DI MARTE – club Nová Chmelnice, Prague – 15. 4. 2016

Report, photos, video - GORGUTS, PSYCROPTIC, DYSRHYTHMIA, NERO DI MARTE – club Nová Chmelnice, Prague – 15. 4. 2016

– author of photos – Jakub Asphyx

Slovník cizích slov vykládá slovo EXTRÉMNÍ jako výstřední, okrajový, krajní, hraniční. Troufám si tvrdit, že páteční večer, co se týká muziky, přesně odpovídal této definici. Měl jsem lístek dlouho dopředu a když jsem pak dostal pozvání do clubu Modrá Vopice na DECAPITATED, přiznám se, že jsem ho chtěl chvílemi vrátit (ve Vopici je větší pohoda, lepší pivo a vůbec). Váhal jsem, neustále si kladl otázky pro a proti. Nakonec zvítězili GORGUTS. Mám tyhle maniaky rád a ještě jsem je neviděl (v klubu také hráli vůbec v Čechách poprvé, velké festivaly už dlouhá léta bojkotuji). Druhý koncert v jednom týdnu a ještě v Praze je pro nás, postarší a pokročilé docela už výzva. Chodím normálně do práce, začínám každý den v šest a tak jsem byl v pátek po úterním koncertu DESTROYER 666, vyčerpaný (pěkně jsem si rozhodil biorytmus) a chvílemi jsem pospával i odpoledne v tramvaji.


PSYCROPTIC
Jenže nejeďte, když máte vše domluveno, lístek v kapse a zajištěný odvoz. A tak jsem mátožně zase došel na místo nabrání mé maličkosti do auta, opásal se popruhy s foťákem i brašnou DEICIDE a netrpělivě vyhlížel kolegu Michala (opětovné díky za odvoz náčelníku!). Pražáci v protisměru po dálnici zdrhají na víkend někam do přírody a my jako nějaká loď zase směřujeme do přístavu v klubu Nová Chmelnice. Pořád se nemůžu z toho svého old school death metalového rozpoložení nějak dostat do progresivní nálady. Nechce se mi, je pátek a to ze zásady už po tom všem týdenním počítání a kreslení v práci skoro "nemůžu" přemýšlet – raději bych nějakou jednoduchou, odlehčenou hudbu. Volím tedy spíše taktiku tichého pozorovatele.


DYSRHYTHMIA
Nová Chmelnice mi moc k srdci nepřirostla. Pivo z nevyčištěných trubek, lidi za výčepem zvláštní, zvuk často na pěst mezi oči. Potkávám pár kamarádů, zdravíme se, chvilku povídáme, ale asi působím trošku dojmem, že jsem mimo (rád jsem vás viděl!). Skoro usínám. Pak náhle, jakoby někdo vystřelil z pistole, zavětřím první kapelu a jsem najednou ohař, připravený sledovat svoji „kořist“ do úplného konce. Jdeme na to! Potřebuji svoji pravidelnou dávku brutálních emocí! Metáááál!

NERO DI MARTE – italská progresivní a deathově post metalová záležitost. Pro mě osobně hrála tahle kapela přesně ten druh muziky, ze které mi vstávají chlupy hrůzou. "Pomalé", utahané a zahuštěné melodie, extatický zpěvák, skvělý bubeník. Oklepal jsem se, na zádech mi vyskákaly pupínky a marně jsem hledal úkryt, kde bych se schoval. Sorry, ale tohle ne, já tyhle moderní, vypjaté, jakože progresivní a přemýšlivé věci nemusím. Na podobnou hudbu jsem byl opravdu moc unavený, hlava mi to nebrala.


NERO DI MARTE
DYSRHYTHMIA – vedlejší projekt/kapela pánů z GORGUTS. Skupina se pohybovala někde na pomezí techniky, progresivity a rocku. Spíše náladová věc. Někdy složitá, komplikovaná až na samou hranu vstřebatelnosti. Pro hudebníky asi super hudba, pro mě chaos, zmatek a zmar. Doma bych si to nepustil a nějak jsem chvílemi moc nevěděl, co si s vystoupením počít. Často jsem se v tom všem „instrumentálnu“ ztrácel a pořád přemýšlel, cože to tím vším vlastně chtějí pánové říct. Tak jsem raději vypnul mozek a šel pryč.


DYSRHYTHMIA
PSYCROPTIC jsou z Austrálie, hrají technický death metal a v našich končinách se těší velké oblibě. A pro mě nehrají vždy jen chutně. Jako ano, tihle hudební extrémisté jsou velmi zdatnými muzikanty, perfektně zvládají svoje nástroje, ale na moji maličkost je takováto muzika hrozně zmatená. Mám to nastaveno tak, že si z jejich tvorby vyzobu pokaždé jen něco. A naživo jsem to měl hodně podobné. Některé skladby super, některé méně a u některých pasáží jsem se ošíval, jako bych právě vdechl pyl plný alergie. Nasazení v pořádku, prstoklad také, výraz vypjatý, zpěvák "uštěkaný". Celkově pěkné, svým způsobem vlastně dokonalé, ale asi si jejich set dlouho pamatovat nebudu.


PSYCROPTIC
Recenze/review - PSYCROPTIC – Psycroptic (2015)

Konečně GORGUTS! Smečka, která mě hlavně v devadesátých letech srážela do kolen. Byl jsem sice při jejich koncertě zpočátku rozhozený předchozími kapelami, ale nedal jsem se. Postupně, řekněme od druhého songu jsem se naplno ponořil do všech těch jejich exhibičně komplikovaných skladeb, ocitl se v říši hudební fantazie za zrcadlem a vše pozoroval s nadšením (klidné přemýšlivé části vystoupení mi připomínaly skřehot velryb, krása!). Bavilo mě to a moc! Zajímavé bylo, že všechno to, co jsem předchozím kapelám vytýkal, tady ožilo v úplně jiném, lepším světle. Náročný poslech, to vám řeknu. Nebudu si hrát na chytráka a tvrdit vám, že jsem pochopil každou notu a tón - taky se hrálo hodně z nového EP, které jsem podrobně ještě neslyšel, ale pocitově mi byl set GORGUTS hodně příjemný. To byly death metalově progresivní orgie, přátelé! Přes všechnu tu složitost jsem pořád cítil pro mě tolik důležitý feeling a drive. Z rovnice o mnoha neznámých tak vyplývá, že výsledkem byla dvakrát podtržená jednička. Kanada, do toho!


GORGUTS
Zvuk je u progresivních death metalových kapel alfa a omega. A až na nějaké nesrovnalosti (zpěv nebýval moc často slyšet, nejvíc to bohužel "vyniklo" u GORGUTS) v pohodě. Byl jsem až překvapen, na Chmelnici velmi dobré!


GORGUTS
Organizace se u Obscure Productions snad ani nemusí hodnotit. Vše klapalo jak na drátkách a končilo se také v příjemný čas. Zkušenosti jsou zkrátka znát. Dobrá práce.

Návštěvnost jsem tedy čekal větší, ale myslím, že těch 100 - 120 ks lidí si to užilo. Bylo vidět, že přišli jen samí "fajnšmekři".

PSYCROPTIC
Končí se, klubem zní potlesk, všichni metalu chtiví „filharmonici“, hudební vědci i milovníci extrémního progresivního hluku se valí ven. Jsme mezi nimi. Michal startuje dodávku, míříme ven, k nám na západ, ztrácíme se na dálnici ve tmě a vynoříme se až doma v Plzni. Nějak se mi kupodivu nechce spát, jsem plný všech těch krkolomných riffů. V hlavě mi ještě dlouho do snů znějí různé vyhrávky, zběsilé prstoklady a usínám s pocitem, že jsem tak nějak vyčerpaně spokojený. Zvláštní, původně se mi moc nechtělo, ale nakonec vůbec nelituji. Viděl jsem GORGUTS a byl to pro mě zajímavý zážitek. Pěkný extrémní večer, není-liž pravda?!

– author of photos – Jakub Asphyx

VIDEOS – omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound



Promotion!


Promotion!

Share this games :

TWITTER