DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 3. června 2017

Home » » Recenze/review - EXOCRINE - Ascension (2017)

Recenze/review - EXOCRINE - Ascension (2017)


EXOCRINE - Ascension
CD 2017, Great Dane Records

Vznáší se vzduchem neuchopitelné melodie. Snažím se je polapit, strhnout dolů a zavřít navěky do své hlavy. Popustil jsem uzdu své fantazie a užívám si tlakové vlny, které do mě narážejí s velkou vervou. Vše je vznešené, odlehčené, samozřejmé. Jako zrození a smrt.


Poslouchám druhou dlouhohrající desku francouzských technických death metalistů EXOCRINE a vyloženě si ji užívám. Je pro mě papírem, vyhozeným z okna a klouzajícím po větrných vírech do světa. Napojený na hudební přehrávač jsem poutníkem po hvězdách, strážcem vesmíru i tím, kdo drtivě dopadá na tvrdou dlažbu. Fantazii se meze nekladou. Album "Ascension" mě učarovalo svojí svěžestí, radostí z muziky jako takové, ale i zvláštním smutkem, který z něj cítím.

"Ascension" si pouštím stále dokola a přemýšlím, kdy dojdu svého cíle. Vypadá to, že asi nikdy. Nahrávka je totiž natolik elegantní a neuchopitelná, že jsem se v ní zpočátku zcela ztrácel. Rozkrýval jsem ji postupně, rostla přede mnou jako stromy v zrychlených záběrech trpělivých filmařů. Vlivy ATHEIST, GORGUTS, novějších PESTILENCE, případně starých DEATH jsou zde cítit spíše v pozadí. Jinak jsou EXOCRINE doslova erupcí nápadů. Obrovskou devizou je, že se kapela nepouští do zbytečných exhibicí a stále velmi vkusně a šikovně zachovává určitou srozumitelnost. Já vlastně ani neumím vysvětlit, proč se mi novinka neskutečně líbí. Jen jsem si sedl a nechal ji na sebe působit. Pak jsem se ztratil a zůstal navěky pohřben v jejich pestré říši, ve které se potkává chlad s temnotou a technikou. Úžasná nahrávka! Klaním se až k zemi.


sumarizace:

Před letošní novinkou francouzských EXOCRINE se klaním až k zemi. Je totiž po okraj naplněná žhavými, pálivými nápady, které vyvěrají ze samé podstaty death metalu. Skladby mají neskutečné množství vrstev a působí jako samotná symfonie zla. Ano, takhle nějak by hráli skladatelé vážné muziky, pokud by se rozhodli pro extrémní smrtící kov. Progresivní nápady je možné potkat na každém kroku. Přesto si pánové ponechali schopnost složit syrové a nekompromisní motivy. Album neskutečně řeže, pálí, transformuje samotnou smrt v čistou bolest. Je jako řeka, plná hnijící krve, která teče sice pomalu, ale s o to větší jistotou zničí vše živé. Na desce je možné pozorovat doslova erupci nápadů. Přesto není nic zbytečně komplikované a EXOCRINE se povedlo vyhnout zbytečným exhibicím. Všechno sedí na svém místě a z nahrávky se tak stává hodně ostré koření."Ascension" je pro mě na dlouhou dobu jedno z nejposlouchanějších alb vůbec. Progresivní death metal, který nepostrádá temnotu a je zahraný s neskutečnou silou! Masakr!


Asphyx says:

I bow down to this new album by French EXOCRINE. It is full of hot, spicy ideas which spew from the death metal itself. The songs have unbelievable amount of layers and they feel like a symphony of evil. Yes, this is how would classical musician played if they would decide to play death metal. Progressive ideas are everywhere on this album. However these gentlemen still have their ability to compose raw and uncompromising motives. This album cuts unbelievably, it burns, and it transforms the death itself into a clear pain. Like a river full of rotting blood which although flows slowly it will kill everything live on earth for sure. These guys managed to avoid some unnecessary exhibitions on this album. Everything is on its place so this album is like a very hot spice. "Ascension" is one of my most played albums at all for a very long time. Progressive death metal which doesn´t lack of darkness and it is played with an unbelievable power! Massacre!


TRACKLIST
1- Terra
Chapter I : exode
2- Alpha
3- The fall
4- Cryogenisation
Chapter II : the ascension
5- Eternal solitude
6- Amber
7- The hive
Chapter III : rebirth
8- Proceed
9- Garden of flesh
10- Empyre


EXOCRINE :
Jordy BESSE : bass & lyrics
Sylvain OCTOR PEREZ : guitars
Nicolas LA ROSA : guitars
Antoine FOURRE: drums 

Share this games :

TWITTER