DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 2. ledna 2018

Home » » Rozhovor - UNDERGANG - Naše texty zahrnují různé aspekty smrti, ať už jde o vraždu, mučení, sebevraždu, fáze rozkladu nebo jiné hrůzy.

Rozhovor - UNDERGANG - Naše texty zahrnují různé aspekty smrti, ať už jde o vraždu, mučení, sebevraždu, fáze rozkladu nebo jiné hrůzy.


Rozhovor s dánskou death metalovou kapelou UNDERGANG.

Odpovídal David Torturdød
Přeložila Duzl, děkujeme!


Ave UNDERGANG! Poslouchám vaši letošní novinku „Misantropologi“ už nějaký čas a pořád v ní objevuji pro sebe nové a nové kousky temnoty. Přiznám se, že jsem od vás čekal dobré řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, tak to ne. Album se podle mě opravdu povedlo. Jaké máte reakce od fanoušků, co recenze?

Děkujeme za slova chvály, rád slyším, že se ti "Misantropologi" líbí a objevil si hloubku našich skladeb během několika poslechů. Jsme poměrně hrdí na toto album a sami cítíme, že je to ta nejlepší nahrávka, kterou jsme doteď vytvořili a to jak se psaní skladeb, tak i produkce týče. Obecně se zdá, že fanouškům se album líbí, máme pocit, že jsme na pásku zachytili to nejlepší, někteří si zase už pořád budou myslet, že nikdy nepřekonáme "Indhentet Af Døden", haha. A proto jsme s celou naší diskografií spokojeni, i se všemi jejími nedokonalostmi, ale vždy se zaměřujeme na to, co nově vydáváme, něco nového čím přispíváme do našeho vesmíru a doufáme, že lidem, kteří poslouchají naší hudbu, se to líbí.


Hráli jste už některé songy z novinky na koncertě? Jak fungují na fanoušky? Máte už nějaký potencionální hit? Osobně bych si tipnul druhou skladbu „Skåret i småstykker“.

Od vydání alba hrajeme pravidelně čtyři skladby z "Misantropologi" - "Efter obduktionen", "Klynget op i en galge af egne indvolde", "Sygelige nydelser (del 1) Apotemnofili" a "Sygelige nydelser (del 2) Tafefili ". Pracujeme také na klipu pro jednu ze skladeb a pravděpodobně do budoucna upravíme setlist a přidáme další skladby z alba. Pokusím se zapamatovat si, že mám přidat "Skåret I småstykker", až příště pojedeme do České republiky. Hity jsou pro popové kapely, ale osobně si opravdu užívám hrát naživo "Efter obduktionen".

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Misantropologi“? Jak vlastně tvoří/skládají UNDERGANG?

V podstatě většinu riffů a strukturu skladeb vymyslím doma, sedíc se svou akustickou kytarou, poté to přinesu do zkušebny a na skladbě začnu pracovat spolu s bubeníkem Andresem. Když vymyslíme strukturu a trochu to nazkoušíme, vymyslíme název skladby a já začnu psát text a vymyslím si linky pro vokál. Proces pro "Misantropolgi" byl stejný. Potom jsme naučili našeho nového basáka Sama, jak to má zahrát ve studiu, když vypustíme bicí a kytaru. Od té doby jsme napsali i pár skladeb pro nadcházející split alba společně ve zkušebně, což byla taky velká legrace.


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? Proč jsou vlastně texty dánsky?

Napsal jsem všechny naše texty a zahrnují různé aspekty smrti, ať už jde o vraždu, mučení, sebevraždu, fáze rozkladu nebo jiné hrůzy ... prostě všechny druhy příšerných příběhů v jazyce,ve kterém se myslím ztratí každý, kdo není z Dánska, což je pravděpodobně asi 95% lidí, kteří se skutečně zajímají o to, co děláme, haha. Když jsme začali s kapelou, nemysleli jsme, že by se nám mohlo dostat nějakého většího uznání mimo kruhy našich kamarádů, a proto jsme pro skupinu zvolili dánské jméno/slovo a rozhodli jsme se, že texty budou v dánštině, zdálo se to jako logická volba. Stalo se to také naší ochrannou známkou, tak to miluj nebo nenáviď, texty zůstanou v dánštině, na tom se nic nezmění.

Kdo je autor obalu novinky „Misantropologi“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali?

Rád čtu, že se ti obal alba líbí, většinu obalů a designů triček, jsem navrhl a vytvořil já. Anders a já jsme mluvili o názvu a obal vhodý pro tuto nahrávku jsme našli zhruba dva roky před tím, než jsme složili skladby a přišlo nám super udělat hrůznou a hnilobnou verzi Da Vinciho skicy "Vitruvian Man " a navíc plně barevnou. Takže opravdu poprvé, jsem použil vodové barvy, abych nakreslil svou kresbu. Myslím, že nakonec to dopadlo dobře. Název alba je něco, na co jsem přišel před několika lety, prostě jsem blbnul a hrál jsem si se slovy a napadlo mě, že to bude skvělý název pro album Undergang a dohodli jsme se, že bychom ho měli použít pro budoucí album.


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu?

Stejně jako naše poslední album "Døden Løger Alle Sår" jsme i toto album nahráli v Earhammer Studiu v Oaklandu v Kalifornii spolu s Gregem Wilkinsonem. Milujeme spolupráci s ním a produktem bylo album, se kterým jsme byli maximálně spokojeni a s jeho produkcí taktéž. “Greg vládne”, je to skvělý chlap, velmi trpělivý a profesionální. Naslouchá všem vašim nápadům a umožní vám vyzkoušet všechno, co byste chtěli a častokrát je také přínosem v oblasti dobrých nápadů, co by se dalo přidat. Rozhodně je to můj oblíbený člověk, se kterým spolupracuji ve studiu v rámci mých zkušeností s nahráváním. Na rozdíl od posledně, kdy jsme spolupracovali s Danem Lowndesem, jak to často děláme, tak jsme nechali Grega udělat i mastering alba a odvedl skvělou práci.

V únoru 2016 jste hráli u nás v České republice v Písku. Přiznám se, že jste mě doslova rozsekali. Naživo působíte jako kapela, která dá do vystoupení úplně všechno. Bylo to skvělé! Jak jste si užili koncert vy a jak se ti u nás líbilo?

Díky, jsem rád, že jsi si naše vystoupení užil a bylo příjemné se s tebou setkat a pokecat si trochu osobně. Vystoupení bylo zábavné i pro nás, organizátoři a lidé, kteří tam pracovali se o nás dobře postarali, stejně tak jako fanoušci a ostatní maniaci, kteří tam byli. Vzpomínám si, že zvuk byl dobrý a všichni si hraní užívali. Tento koncert v Písku byl také posledním dnem krátkého týdenního turné, které jsme jeli s našimi přáteli z Deviquisitor a šli jsme se najíst do restaurace do města před koncertem. V České republice jsme už hráli a obě akce byly uspořádány s pomocí Jožky, který žije v Břeclavi nebo poblíž Břeclavi a vždy má zájem o to, aby jsme se měli dobře a bylo o nás postaráno. Jeden z jeho kamarádů, který přišel na koncert v Břeclavi, den před koncertem v Písku, byl podle všeho hrobníkem a přinesl krabici starých kostí, které exhumoval, a Jožka mě poslal domů s lidskou stehenní kostí, která ještě dodnes leží na mé skříni s nahrávkami, haha. Česká Republika pro nás byla dobrá, když jsme ji navštívili v roce 2012 a 2016 a doufáme, že ji opět v budoucnu v rámci tour navštívíme.


Hrajete typický, klasický starý death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu UNDERGANG ozvláštnit?

Hrajeme opravdu jen druh death metalu, který máme rádi, a který bychom sami chtěli slyšet. Zkoušíme prezentovat naše pojetí již tak nepříjemného žánru, pro každého, kdo se zajímá o to co nabízíme. Nepřemýšlíme moc nad tím, jaké to je, prostě to děláme stylem, jakým to děláme. Nedávno jsme ovšem mluvili o tom, že bychom mohli udělat trochu experimentální EP, zkusit přidat nějaké méně běžné nástroje, udělat více akustických částí, méně zkreslení a tak. Ale zatím to stále ještě nemá žádnou formu, ale mohlo by to být něco, čeho by jste se od nás mohli v budoucnu dočkat. Ale úplná změna toho, co děláme, se nám nezdá být logickým krokem, bylo by svým způsobem nespektování každého, kdo se o naši kapelu zajímá, kdybychom náhle změnili naše postupy. Jakákoliv potřeba hrát něco jiného, než těžký, škaredý a pitomý death metal, se vyřeší jinými bočními projekty, takže Undergang může zůstat zrůdný.


Často slýchávám na koncertech v Čechách, jak lidé nechodí, jaká je malá návštěvnost. Zajímalo by mě, jakou máte vy zkušenost z Dánska? Pro nás jste velká země se spoustou kapel, promotérů. Jezdí k vám často skupiny, které naší malou zemi na turné vynechají. Chodí se u vás na death metalové koncerty? Máte raději kluby nebo větší festivaly?

Myslím, že Kodaň a Dánsko obecně trochu trpí kvůli mnoha koncertům a tour, které v těchto letech prochází naší zemí. Není to jako před deseti lety, ale trochu se to uvolnilo a zdá se, že najednou máme tolik death metalových kapel, o kterých si nikdy ani neslyšel. Návštěvnost není tak velká a nikdy nevíš co můžeš očekávat, dokud nejsi uprostřed dění. Organizoval jsem koncerty, kde jsem neočekával moc a objevilo se stopadesát lidi a jindy, kdy jsme měli dobrou propagaci , tak přišlo jen čtyřicet lidí. Scéna tady není opravdu nejsilnější a lidé jsou v dnešní době poněkud přesyceni tolika koncerty, ale nechci se o tom vyjadřovat špatně, protože já sám jsem taky omezil návštěvu koncertů, možná taky díky tomu, že sám jich spoustu odehraju. Ale Kodaň může být v pohodě, tam je spousta míst, která jsou ochotna uspořádat death metalové koncerty, malé i velké, takže je obvykle možné získat většinu kapel projíždenících naší severní částí Evropy

Když už mluvíme o tom, jaké akce rád hraji, nejsem jiný, než kterýkoliv jiný hudebník a miluju hrát na velkém podiu před mnoha lidmi, je to v mnoha směrech to, o čem jsme všichni snili jako dítě, jak být správný rocker, ale určitě si také užívám intimnější klubové koncerty, kdy se dostaneme k fanouškům a můžeme si s nimi pokecat. Většinou jsem na koncertech u merche, takže se rád bavím s návštěvníky a je to pro mě velká zábava, pokud ovšem nejsem moc zaneprázdněn.

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“?

Cítím se jako před 10 lety, když jsme začali taky hrát, byla to exploze nových oldschool death metalových kapel a bylo to fakt skvělé. Vynořilo se spousta dobrých kapel, ačkoli mnozí z nich, jak se zdá, změnili hudební styl nebo přestali hrát úplně. Myslím si, že v posledních letech Americká scéna nabízí opravdu hodně kvalitních death metalových kapel, jako jsou Fetid, Torture Rack, Necrot, Spectral Voice, Mortiferum, Mortuous, Scolex, Blood Incantation a Acephalix. Finská scéna je také stále dobrá, když produkuje nové brutální kapely jako Galvanizer, Cadaveric Incubator, Gorephilia a Corpsessed, abych jmenoval alespoň pár. Ale také Dánská scéna v současné době vyplivla čtyři undergroundové death metalové kapely - Dequisitor, Taphos, Sulphurous a Phrenelith.


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Neexistuje žádný způsob, jak uniknout stahování hudby, takže mám pocit, jako bychom se s tím měli smířít a být součástí. Hudebníci už nevydělávají peníze na prodejích alba, vetšina z toho jde vydavatelství, takže pokud chceš vydělat trochu peněz, tak jediná cesta je vyrazit na turné a prodávat merchandise. Takže pokud opravdu chcete podpořit své oblíbené kapely, vyražte na ně, když hrají ve vašem městě a koupte si nějaký jejich merch. Snažím se dělat to samé, když u nás ve městě hrají kapely. Pravděpodobně to bude důvod, proč mám v současnosti několik stovek triček , hahaha.

Nabízíme naše nahrávky k dispozici ke stažení na bandcampu, protože víme, že se stejně někde digitální verze objeví, proto chceme nabídnout všem nejlepší možný zvuk přímo od nás, a pokud chtějí, mohou nám poslat nějaké peníze, když si hudbu stáhnou, protože jsme to nastavili na princip dobrovolného přispěvku. Osobně stále dávám přednost fyzickým nosičům, rád si vychutnám všechno co si umělci přejí prezentovat v rámci své hudby a baví mě studovat obaly a pročítat booklety.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Z novějších alb, se mi líbí letošní nahrávka Cadaveric Incubator, Spectral Voice, Gorephilia, Krypts a Necrot. Je toho víc, ale teď si nevzpomenu. Zdá se, že se toho teď děje mnohem víc, než s čím jsem schopen udržet krok.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

První, kdo mě právě teď napadli jsou Pathologist, mám od nich LP. Kromě nich si pamatuji i novější kapelu Chaos Squad, se kterou jsme několikrát v Čechách hráli a myslím si, že jsou “cool”. Mám taky několik nahrávek Heaving Earth, ti se mi taky líbí. Omlouvám se, že momentálně nejsem schopný vyjmenovat víc kapel, a jsem si jistý, že určitě přicházím o nějaké dobré kapely, ale snad je časem objevím.


Co chystají UNDERGANG v nejbližších měsících?

Pokračuji v tomhle rozhovoru, protože jsem se neustále zabýval jinými záležitostmi, ale od té doby, co jsme se v létě vrátili z měsíčního amerického turné, jsme absolvovali pětidenní turné v Německu, Nizozemsku, Belgii a Dánsku s Lord Gore, hráli jsme na “Old Grave festivalu” v Bukurešti v Rumunsku a v Odense v Dánsku. Měli jsme rozhovor v dánské televizi jako součást ranní televizní show a právě teď, když dokončuji tento rozhovor, tak sedím v letadle, mířícím do Portugalska, kde hrajeme společně s Phrenelith v Porto. Bude to naše první návštěva Portugalska, takže se na to těšíme, je skvělé vidět a poznávat nová místa díky kapele. Bude to poslední koncert, který momentálně do března máme, takže budeme mít čas soustředit se na nový material, který máme nahraný, aby mohl jít brzy do tisku. Máme náhrán 7 "s Dead a 7" se dvěma vlastními dalšími skladbami nahraný společně s Misantropologi jako součást knižního projektu, na kterém pracuji s dánským autorem Benni Bødkerem a v roce 2018 vyjde živák k oslavě našeho desetiletého výročí. Takže je toho spousta na co se těšit pro fanoušky, kteří mají rádi to, co děláme.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky za rozhovor a v neposlední řadě za trpělivost, než jsem ti odpověděl. Kéž by měl den více hodin, aby bylo na všechno dostatek času. Hodně štěstí se všemi tvými aktivitami a děkujeme, že jste nás pozvali do on-line říše Deadly Storm.

Pro ty, kteří to dočetli až sem, děkujeme za váš čas a pokud se vám líbí, co děláme, naše alba můžete sehnat na našem labelu. Zůstaňte naladěni, máme toho mnohem víc, co vám můžeme ukázat…

“Boiling in blood”,

David Mikkelsen / Undergang

Share this games :

TWITTER