DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 5. února 2018

Home » » Rozhovor - UNDER THE CHURCH - Naše texty následují celkovou estetiku death metalu.

Rozhovor - UNDER THE CHURCH - Naše texty následují celkovou estetiku death metalu.


Rozhovor se švédskou death metalovou skupinou UNDER THE CHURCH.

Odpovídal Erik Qvick


Přeložila Markéta, děkujeme!


Ave UNDER THE CHUCRCH! Nedávno jste vydali dosud čerstvou novinku „Supernatural Punisment“. Jsem z ní doslova nadšen. Jaké na ní máte ohlasy, jak ji vnímají fanoušci a co hudební kritici? 

Děkujeme za tak milá slova. S albem jsme velmi spokojeni. Zatím máme od fanoušků i tisku kladné reakce na naše album, což se liší od našeho předchozího alba „Rabid Armagedon“ hlavně ve zvuku a vibracích, které jsou trošku punkovější. 


Jakým způsobem u UNDER THE CHUCRCH vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby? 

Většinu materiálu píšu já, ale všichni členové se zapojují svými nápady a myšlenkami, takže bych řekl, že je to kolektivní práce. Normálně to funguje tak, že já klukům pošlu kolem 12 melodií, na kterých jsem pracoval a z těch 10 až 12 melodií se shodneme asi na 10, které chceme dokončit a dát na album. Já vymyslím základy písní, ale nakonec na jednotlivých písních pracujeme všichni společně. 


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

Děkujeme za pochvalu, jsme rádi, že se ti líbí. Já jsem chtěl, aby zvuk na této desce byl méně „HM2 přímo do xichtu“, ale aby byl zvuk čistší…méně kytar, ale nějak více punku, pokud to dává smysl. Nahrávali jsme v několika studiích, ale mix a mastering jsme dělali ve studiu v Reykjaviku, kde žiju. Já jsem album zmixoval se dvěma inženýry a také jsem dohlížel na celkový proces. 

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Texty většinou píšu já a náš zpěvák Erik Sahlström. Asi by se dalo říct, že naše texty následují celkovou estetiku death metalu…dobrý mix hororu a goru. 


Vždycky jste měli úžasné obaly svých desek. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat? Kdo je autorem obalu novinky „Supernatural Punisment“? 

Ano, měli jsme štěstí, že jsme mohli pracovat s tak talentovanými umělci pro naše obálky alb jako…Cesar Valladares a Skaðvaldur pro nás pracovali už v minulosti, ale naše alba „Rabid Armagedon“ a „Supernatural Punishment“ má fantastické malby, které dělal Mattias Frisk. Mattias je genius a je radost s ním pracovat. 


Myslím, že „Supernatural Punisment“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem? 

Pulverised rec vydávají „Supernatural Punishment“ na vinylu. Album je dostupné v několika barvách na vinylu. Miluji vinyl a vyrůstal jsem na poslechu tohoto formátu víc, než na kazetách. Líbí se mi vinylový zvuk…mám spoustu nahrávek, ale pořád do své kolekce přidávám. 

Jak jsou na tom vlastně UNDER THE CHUCRCH s koncerty? Jestli se nepletu, tak ty Eriku žiješ na Islandu a Lars zůstal ve Švédsku. Musí to být logisticky poměrně náročné, ne? 

Ano i ne, občas je těžké najít datum, které vyhovuje všem, a všichni mají volno, ale samotné hraní pak už není problém. Já žiji na Islandu a zbytek kapely ve Švédsku. 


UNDER THE CHURCH je kapelou která vznikla na troskách pro mě osobně jedné z nejlepších švédských kapel NIRVANA 2002. Když jste novou smečku zakládali, měli jste hned od začátku jasno, že chcete zase hrát „old school švédský death metal“? Dnes už se smrtící kov dělá přeci jen trošku jinak, všude je brutální, technický kov. Nepřemýšleli jste třeba o změně stylu? 

Ne, chceme naopak zůstat v našem stylu, než předstírat, že jsme něco jiného, než opravdu jsme. Je to záležitost rozhodnutí hrát „old school death metal“, prostě hrajeme to, co hrajeme. 


Připomeň nám, co vlastně vedlo k rozpadu NIRVANA 2002 na začátku devadesátých let? Jak těžké pak bylo dát se zase dohromady po víc než dvaceti letech? 

No, nebylo to jako rozpad, spíš jsme prostě přestali hrát, haha! A když jsme dělali reunion koncerty, tak nám chvilku trvalo, než jsme si vzpomněli na melodie. 

Jste jako kapela (Lars a Erik) dnes již pamětníci. Změnilo se toho za ty dlouhé roky, co jste na scéně, hodně? Je moc odlišný přístup třeba pořadatelů, labelů, fanoušků? Do hry vstoupil internet, nové technologie, úplně jiný přístup fans k hudbě. 

Je to jiné, ale stejné…v poslední době je tolik kapel a všichni jsou na FB, YouTube, SoundCloud, Instagramu, atd, atd. Dnes je mnohem jednodušší nahrávat a propagovat svojí kapelu. V 90. letech to bylo složitější. Nemohu mluvit za ostatní, ale já tam neslyším dost odlišností, kapely dnes znějí stejně a nemají dostatečně zřetelný osobní zvuk a styl. Ale, já jsem starý mrzout. 


Jak je na tom vlastně švédská death metalová scéna v současnosti? Chodí lidé na koncerty? Kupují CD? Podporují kapely? Jaká je kupříkladu návštěvnost, když uspořádáte akci v klubu? 

Švédská scéna to dobře rozjíždí s obrovským množstvím skvělých kapel. Lidé pořád chodí na živou hudbu a kupují si alba, to je skvělé. Kluby, které pořádají koncerty, na kterých se hraje hudba, kterou hrajeme my, jsou většinou menší. Takže je tam většinou mezi 100-200 lidmi. 

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Ano, nový USURPRESS „Interregnum“ je skvělé, také MASSGRAV „Stockholm Rockers“, MONOLORD vydávají super věci. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Ano, jednoho z nejlepších hudebníků vůbec…Jan Hammer. To, co udělal s Jeffem Beckem je prostě fantastické. Jan je také jeden z mých nejoblíbenějších bubeníků. 


Co chystají UNDER THE CHURCH v nejbližších měsících? Uvidíme vás také někdy u nás v Čechách? 

Děláme koncert na oslavu nového alba ve Stockholmu v květnu v klubu Café 44…v Čechách bychom rádi hráli také, zeptej se místních promotérů, ať si nás zamluví! 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Děkujeme za podporu a za tento rozhovor! 

Share this games :

TWITTER