DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 30. dubna 2018

Home » » Rozhovor - FETO IN FETUS - Na novom albume texty skladieb oscilujú medzi témov zaoberajúcou sa sériovými vrahmi a niektorými aktuálnymi témami vo svete.

Rozhovor - FETO IN FETUS - Na novom albume texty skladieb oscilujú medzi témov zaoberajúcou sa sériovými vrahmi a niektorými aktuálnymi témami vo svete.


Rozhovor s death/grindovou kapelou z Polska - FETO IN FETUS.

Odpovídal Michal.

Přeložila Petra, děkujeme!


Ave FETO IN FETUS! Právě poslouchám vaše nové album „From Bleessing to Violence“ a říkám si, že se opravdu povedlo. V čem vidíš posun oproti předchozím deskám? Jak jste chtěli, aby album znělo a jak jste s výsledkem spokojeni? 

Ahoj! Ďakujeme za vľúdne slová! Na novom albume sme pracovali 6 mesiacov a čo sa týka mňa, bolo to naozaj vyčerpávajúce. Veľmi sa teším z konečného výsledku, ktorý sa nám podarilo dosiahnuť. Posúvame sa dopredu, vyvíjame sa, hudba je rýchlejšia, brutálnejšia a omnoho pútavejšia. 


Historie kapely se datuje až do roku 2004. Jak vůbec vznikl nápad, hrát death metal? Kdo byl vaším vzorem? Zavzpomínej pro nás prosím! Jaké to vlastně je, být v Polsku death/grind metalovou kapelou? 

Áno, FETO IN FETUS bolo založené v roku 2004. Jednoducho povedané, skupina ľudí s podobnými hudobnými záujmami sa rozhodla vytvoriť kapelu. Chceli sme hrať rýchlo a brutálne. Milujem death metal, grindcore a mnoho ďalších brutálnych žánrov, z mojich obľúbených kapiel by som spomenul Suffocation, Immolation, starý Napalm Death, Obituary, Cephalic Carnage, Devourment ... a existuje ešte naozaj mnoho zoskupení, ktoré by som mohol spomenúť. V Poľsku je death metal veľmi populárny spolu s black metalom. V každom extrémnom žánri môžeš nájsť niečo zaujímavé. Death/grindová scéna u nás takisto nie je zlá, ale klasický death metal je tu obľúbenejší. 

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „From Bleessing to Violence“? Jak vlastně tvoří/skládají FETO IN FETUS? 

Nový album bol vytvorený doma (osnova/koncept) a neskôr boli skladby upravené v skúšobni. Tvorivý proces na predchádzajúcich doskách prebiehal vždy len v skúšobni. Tentokrát sme zmenili spôsob písania hudby a celkovú prácu na albume, čo súvisí s príchodom nového bubeníka. Najskôr boli vytvorené gitarové linky, neskôr bicie a nakoniec vokály. 


V death metalu se občas zapomíná na texty. O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Snažíte se jimi něco sdělit, předat nějaké poselství? 

Poprvýkrát sme texty skladieb vložili aj do bookletu albumu. O texty sa vždy stará náš vokalista Widzik. Na novom albume texty skladieb oscilujú medzi témov zaoberajúcou sa sériovými vrahmi a niektorými aktuálnymi témami vo svete. Neprinášame žiadne veľké posolstvo, naše texty sú taktiež krátke a rýchle ako aj všetky skladby, takže je ťažké vidieť nejaký hlbší odkaz. 


Kdo je autor obalu novinky „From Bleessing to Violence“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali? 

Obal albumu bol vytvorený poľskou kreatívnou skupinou Black Team Media. Od začiatku sme chceli mať na obale fotku, keďže sme sa chceli vyhnúť populárnej ceste s kreslenými/maľovanými obalmi. V súčasnosti majú všetci black metalové grafické nákresy, ale to nám nevyhovuje. 

Velký posun jste udělali s FETO IN FETUS ve zvuku. Tohle je přesně sound, který mi vyhovuje. Průrazný, čitelný, dynamický a zároveň neučesaný a špinavý. V téhle podobě vám to hrozně sedne. Kde jste nahrávali a kdo je podepsán pod výsledným mixem apod.? 

Ďakujem veľmi pekne! Všetky FETO IN FETUS albumy som nahrával JA vo svojom štúdiu. Taktiež som sa postaral aj o mix albumu. So zvukom som pracoval naozaj dlhý čas a z roka na rok som sa postupne učil čoraz viac, čo sa odrazilo aj na novej doske. 


Nové album vyšlo u polských Selfmadegod Records. Proč jste si vybrali právě tento label a jak jste s jeho prací spokojeni? 

Selfmadegod Records je pre nás tým najlepším labelom. Majú dobrú distribučnú politiku a takisto sa snažia propagovať svoje kapely kde sa len dá. Zatiaľ sme veľmi spokojní s touto spoluprácou. 

Nedá mi to a musím se zeptat. Proč ta dlouhá prodleva mezi alby? Ono vůbec, od roku 2004, který je uváděn jako datum vašeho založení, jste vydali jen tři dlouhohrající kousky. Proč vlastně tak málo? 

Ja viem, 3 albumy sú príliš málo, ale mali sme značné problémy s line-upom kapely. Medzi vydaním prvej a druhej dosky nastali zmeny na poste vokalistu a basáka. No a medzi druhou a treťou doskou sa vymenili bubeníci. Stratili sme tak veľa času. Dúfam však, že tieto problémy sú už za nami. 

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

V súčasnosti vychádza naozaj mnoho muziky a človek si nemôže dovoliť kúpiť všetko na CD nosiči. Ja sa snažím kupovať si všetky moje naojobľúbenejšie dosky. Nič nemôže nahradiť tú vôňu vylisovaného fyzického nosiča. Generácia sa mení a mladí ľudia už nie sú takí zažratí do zbierania albumov. 


Jestli se nepletu, tak už jste u nás v Čechách jednou hráli – v Pardubicích s DYSANGELIUM? Vzpomeneš si ještě na to, jak se vám koncert líbil? Nechystáte k novému albu turné? A pokud ano, navštívíte i naší zemi? 

Áno, v Čechách sme hrali niekoľkokrát s Hypnos a Chrost Agony. Tento koncert si veľmi dobre pamätám, afterpárty bola tiež kurva dobrá. More piva a Smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou hehe. Chceli by sme hrať tak často ako je to len možné, ak by nás chcel pozvať niekto z Česka, boli by sme veľmi šťastní. 

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Lock Up – Demonization (silné a útočné), Five The Hierophant - Over Phlegethon (fascinujúce), Antigama - Depressant (intenzita a sila), Fit For An Autopsy - The Great Collapse (kurva dobrý zvuk), Strychnia - Into the Catacombs (vynikajúci album s veľmi dobrým zvukom), The Crown - Cobra Speed Venom (skvelý album podobne ako ich doska “Hell is Here”). Je toho naozaj vela, niekedy znovu objavujem staré albumy…

 
Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Áno, poznám mnoho českých kapiel, medzi moje najobľúbenejšie patria Epicardiectomy, Gutalax, Jig Ai a Krabathor. 

Co chystají FETO IN FETUS v nejbližších měsících? 

Vydali sme novú dosku a natočili sme dva videoklipy (nájdete ich na Selfmadegod Youtube Chanel). Teraz by sme chceli odohrať čo najviac koncertov a samozrejme by sme boli radi, keby sme si mohli zahrať aj u vás. 


Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Ďakujem za podporu, brácho! A takisto ďakujeme pekne aj za tento rozhovor. Uvidíme sa niekedy na koncerte. Pozdravujeme deathgrindových maniakov z Českej Republiky.

Share this games :

TWITTER