DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 12. května 2018

Home » » Rozhovor - ATOMWINTER - Ak sa vám páči špinavá a nekompromisná atmosféra death metalu rokov deväťdesiatych, ste na správnej adrese!

Rozhovor - ATOMWINTER - Ak sa vám páči špinavá a nekompromisná atmosféra death metalu rokov deväťdesiatych, ste na správnej adrese!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - ATOMWINTER.

Odpovídal Benni.

Přeložila Petra, děkujeme!


Ave ATOMWINTER! Nikde jsem nenašel rozhovor s vaší kapelou v češtině. Mohl bys prosím českým fanouškům vaši smečku představit? Kdo jsou dnešní ATOMWINTER? 

Založený v roku 2010 ATOMWINTER tvoria Olle Holzschneider (vokály), Martin Schulz (bassgitara), Patrick Walter (bicie) a ja, Benni Grapp hrám na gitaru. Náš zakladajúci spevák Christopher Lehmann musel v roku 2013 opustiť kapelu kvôli jeho pracovným aktivitám a takisto sa presťahoval do južnejšej časti Nemecka. Nerád opisujem svoju vlastnú muziku, ale keď už musím, tu je môj pohľad: 

Ak sa vám páči špinavá a nekompromisná atmosféra death metalu rokov deväťdesiatych, ste na správnej adrese! 

ATOMWINTER je ako 60 tonový tank, ktorý vás rozdrví a ešte predtým vyvrhne cez svoju hlaveň von všetky vaše vnútornosti. 

A keď zomriete touto nádhernou smrťou, vezmeme vás do chorobných katakomb záhuby! 

To je všetko, čo k tomu môžem povedať! 


Dostal jsem od labelu TROLLZORN RECORDS na recenzi vaši letošní novou desku „Catacombs“ a jsem z ní doslova nadšen! Čekal jsem od vás dobré hrobnické řemeslo, ale že mě takhle rozsekáte, to jsem netušil. Jak album vznikalo? Jakým způsobem ATOMWINTER skládají nový materiál? 

Napísať skladby pre tento album zabralo takmer celý rok, keďže sme boli dosť zaneprázdnení množstvom živých koncertov v rokoch 2016 a 2017. Aj keď som už mal nejaké základné štruktúry skladieb, všetko ostatné sme dali dokopy už spolu v skúšobni, takže môžeš na nahrávke počuť vplyvy každého člena kapely. Avšak v štúdiu sme nahrávaním celej dosky strávili len 6 dní. 

Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

''CATACOMBS'' bol nahratý za pomoci Torstena Sauerbrey v MetalSound Studios v Lerbach/HarzMountains. Torsten je náš starý dobrý kamarát a naozaj perfektne vie, čo nahrávka ATOMWINTER potrebuje, nielen čo sa týka zvuku. 


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Za texty je zodpovedný predovšetkým Olle, ale do troch skladieb som lyricky prispel taktiež aj ja. Na ''Catacombs'' nájdete zopár hrôzostrašných príbehov o zániku ľudstva a priepasti ľudských duší. Texty na albume „Iron Flesh“ boli všetky o vojne. Teraz je atmosféra oveľa temnejšia a tajomnejšia. Texty na ''Catacombs'' sú temnejšie a okultnejšie v porovnaní s ''Iron Flesh''. Texty na albume tentoraz neobsahujú žiadnu nosnú tému, ale každý text hovorí trochu obscénny príbeh o zániku ľudstva a priepasti ľudských duší. 

V procese skladania muziky a písania textov bolo jasné, že mystické texty sa budú do zloženej hudby oveľa viac hodiť. 

Ale chceme, aby si poslucháči vytvorili vlastný pohľad na našu hudbu a texty. 



Vždycky jste měli úžasné obaly svých desek. Zakládáte si hodně na tom, jak má album, cover vypadat? Kdo je autorem coveru novinky „Catacombs“? Jeho práce se mi neskutečně líbí. Jak jste se dali dohromady? 

Maľba na obale albumu presne odráža celú zlobu ''Catacombs'' a takisto vás zatiahne do hudby oveľa hlbšie. Hoci je to veľmi zložitá maľba, je to vyhlásenie zla, za ktorým si ATOMWINTER v súčasnosti stojí! Zvláštne poďakovanie patrí autorovi Johannesovi Kiesselbachovi z Hamburgu. Má naozaj chorú myseľ. 


Když jsem kamarádům prozradil, že s vámi budu dělat rozhovor, tak mi všichni říkali, ať se zeptám na to, jak u vás funguje underground. Česká republika je malá země, máme tu jen několik death metalových skupin, které stojí za to. Jak vnímáš vaši scénu? Chodí lidé hodně na koncerty? Kupují merchandise, podporují se třeba kapely navzájem? 

Undegroundová scéna je silnejšia než kedykoľvek predtým. Existuje toľko aktuálnych metalových kapiel, ktoré stoja za to, aby boli objavené. Máme veľa podpory a príležitostí hrať naživo, a to je vynikajúce. Solidarita vo vnútri našej scény je úžasná a to sa tak rýchlo ani nezmení. Sme hrdí na to, že môžeme byť súčasťou tejto scény a ak to bude potrebné, zomrieme pre ňu. 

Jsem už starý metalový pes, který poslouchá kovovou hudbu třicet let. Doba se za ty roky hodně změnila. Máme internet, mladí už jen stahují mp3 a občas mi „staré dobré časy“ trošku chybí. Jak vnímáš změny v hudbě a na koncertech ty? Museli jste třeba vy jako kapela změnit přístup? 

Dobré staré časy ešte stále žijú, kámo. Sme old school death metalovou kapelou a stále pretŕčame svoje zadky na pódiách. A samozrejme stále predávame CDčka, vinyly, pásky. Poviem ti, mohlo by to byť aj horšie. 


Vzpomeneš si ještě, kdo vytvořil logo ATOMWINTER? Nedávno jsme se s kamarády řešili nejlepší death metalová loga v hospodě s kamarády a výsledkem bylo kromě toho, že jsme se opili, pouze zjištění, že vlastně nevíme. Já tipoval vaše! 

Názov kapely pochádza od nášho dlhoročného a dobrého priateľa Carstena Boritzki. On taktiež vytvoril aj prvé logo kapely a od začiatku našej existencie je jedným z našich najväčších podporovateľov. Bez Carstena by ATOMWINTER neboli ničím! 

Jak to mají ATOMWINTER s koncertováním? Jak je vůbec náročné uspořádat pro vás šňůru? Držíte se jen Německa nebo chcete vyrazit i do zahraničí? Vím, je to o penězích, ale pořád si myslím, že koncertování přivede k hudbě nejvíc opravdových fanoušků. 

Tento rok sme už zopár koncertov odohrali a ostatné vystúpenia sú v štádiu prípravy. Bude tam mnoho koncertov naprieč krajinou zahrňujúc aj letné festivaly. Takisto môžem prezradiť, že plánujeme na jeseň turné s našimi kamarátmi z COLLAPSE INSTINCT. Tak sa majte na pozore a sledujte plány ATOMWINTER v roku 2018! 


Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Bola to pre mňa česť, odpovedať na tvoje otázky a rád by som sa ešte poďakoval čitateľom, ktorý si našli čas na prečítanie týchto riadkov.

Share this games :

TWITTER