DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 12. července 2018

Home » » Rozhovor - GUTTER INSTINCT - S každým dňom, ktorý prichádza postupne strácam vieru v ľudstvo.

Rozhovor - GUTTER INSTINCT - S každým dňom, ktorý prichádza postupne strácam vieru v ľudstvo.


Rozhovor se švédskou death metalovou skupinou GUTTER INSTINCT.

Odpovídal Oscar Persson.

Přeložila a otázky připravila Petra, děkujeme!

Ahoj GUTTER INSTINCT! Ako sa máte, chlapci? Práve počúvam vašu čerstvú dosku „Heirs of Sysiphus“ už asi po desiatykrát a musím povedať, že mi drví všetky kosti v tele. Po prvom vypočutí som sa trochu obávala, pretože v porovnaní s predchádzajúcim albumom “Age of the Fanatics”, ktorý bol naozaj vynikajúci, nová nahrávka je povedzme trochu iná. Súhlasíte? 

Máme sa fajn, ďakujeme za opýtanie a dúfame, že si na tom podobne. Som veľmi rád, že sa ti naša nahrávka páči. Áno, myslím si, že je dosť rozdielna v porovnaní s “Age of the Fanatics”. Čo sa týka zvuku, old school death metalové jadro zostalo zachované, ale vydali sme sa ešte ďalej po black metalovej ceste, ktorú sme započali už na predchádzajúcej doske, ale v tom čase to bol len nepatrný zárodok. 


„Heirs of Sysiphus“ je temnejší, dômyselnejší, obsahuje viac atmosférických častí. Celkovo, je viac black metalový, ponurejší a v tejto chvíli môžem povedať, že ho mám dokonca radšej ako debutový album. 

Ďakujeme! A áno, súhlasím s tvojou charakteristikou. Chceli sme dať základnému zvuku výrazný black metalový odtieň, aby sme dosiahli temnejšiu alebo ako vravíš ty, ponurejšiu atmosféru. 

Môže to súvisieť pravdepodobne aj so zmenou, ktorá nastala na poste vokalistu? Myslím, že Simonov vokál je vhodnejší do black metalovej podstaty vašej hudobnej osobnosti. Prečo ste vlastne vymenili speváka a ste spokojní s novou posilou v kapele? 

V skutočnosti je to stále náš starý spevák Thomas Ernemyr, kto growluje na „Heirs of Sisyphus”. Simon sa pridal ku kapele až po dokončení nahrávky. Myslím, že táto mylná zámena vznikla kvôli chybe na stránke Metal Archives, pretože to nie je prvý raz, čo si niekto myslí, že vokály na novej doske patria Simonovi Fridlundovi. 

Ale, aby som zodpovedal tvoju otázku, Thomas jednoducho nemal čas vynaložiť dostatok úsilia, ktoré bolo v jeho pozícií speváka GUTTER INSTINCT nevyhnutné obetovať , preto sa rozhodol odísť z kapely. Ale všetko sa to udialo pokojne, bolo to naše spoločné rozhodnutie, takže medzi nami a Thomasom nie je absolútne žiadna zlá krv. 

So Simonom sme veľmi spokojní . Má viac ukričanú polohu vokálu oproti hlbokému growl charakteru. A práve to prináša náš zvuk ešte hlbšie do black metalových dimenzií a myslím si, že mnoho poslucháčov bude prekvapených, aké agresívne to bude. 


Čo vás inšpiruje a nabáda k skladaniu takej temnej a pochmúrnej hudby? Musíš mať pri skladaní hudby zlú náladu alebo dané emocionálne rozpoloženie nehrá v procese žiadnu rolu? 

Jednoducho povedané: Bolesť života a stav, v ktorom sa nachádza náš svet. S každým dňom, ktorý prichádza postupne strácam vieru v ľudstvo. Nemôžem sa pozerať na správy, byť na Facebooku atď. bez toho, aby som sa nehneval na všetku tú nezmyselnosť, to šialenstvo. Keby som mal vytvoriť zoznam vecí, ktoré ma štvú, zabralo by to celý tento rozhovor, ale vo všeobecnosti je to chamtivosť, kapitalizmus, náboženstvo a politici, ktorí sa správajú ako deti. 

A áno, z toho dôvodu mám pri tvorení muziky zlú náladu. A jeden z dôvodov, prečo hrám v GUTTER INSTINCT, je vytesniť a zhmotniť všetky tieto pocity do hudby, takže nemusím byť neustále naštvaný. GUTTER INSTINCT ako istý ventil nenávisti a hnevu je vlastne aj palivom, ktoré udržuje GUTTER INSTINCT nažive. 



Isté vplyvy švédskym HM-2 death metalom sú vo vašom prípade očividné, z časti aj vplyvy amerického death metalu. Avšak, kde beriete inšpiráciu pre vašu black metalovú rituálnu stránku muziky? Ktoré kapely predstavujú pravý BLACK metal podľa teba? Surový nórsky black, či starý VENOM alebo napríklad DEATHSPELL OMEGA? 

Veľa inšpirácie čerpáme z blackened death metalu. Keby som mal spomenúť zopár príkladov, tak Teitanblood, Black Witchery, či Grave Miasma. Ale taktiež sú to čisto black metalové kapely, napríklad Katharsis, Svartidauði a Marduk . A veľkou inšpiráciou sú pre nás tiež Cult of Fire a Inferno pochádzajúce z vašej krajiny. Ale keďže náš elementárny zvuk je death metalový, na získanie a zafarbenie zvuku do súčasnej podoby zväčša využívame inšpiráciu práve spomínaných kapiel, myslím, že väčšina poslucháčov si to ani neuvedomí. Najmä v prípade CULT OF FIRE to nie až také okaté, kým v prípade BLACK WITCHERY je inšpirácia možno zrejmejšia. 


Čo by si nám povedal o názve albumu. Čo ste mysleli tým „Sizyfovi dediči“? Sú týmito potomkami v skutočnosti všetci ľudia, ktorí neustále opakujú niečo, čo je zbytočné? Povedz naším čitateľom o celkovom koncepte albumu. 

Áno, všetci sme Syzifovými potomkami. Presne ako bol Syzifos odsúdený tlačiť obrovský balvan do kopca a nechať ho opäť spadnúť do priepasti po celú svoju večnosť, ľudská rasa je taktiež odsúdená robiť tie isté chyby znovu a znovu. História sa neustál opakuje, všetko akoby sa dialo v kruhu. To by bolo také základné zhrnutie konceptu. 

A čo vaša spolupráca s Dávidom Glombom, slovenským umelcom? Ktoré z jeho diel vás presvedčilo vybrať si práve jeho? Čo sa týka obalu nového albumu, čo bolo skôr, maľba alebo názov a koncept albumu? Poskytli ste mu nejaké vaše predstavy, koncept, očakávania alebo ste mu nechali voľnú ruku? 

Keďže Cult of Fire a Inferno sú naše srdcovky, videli sme jeho diela na nahrávkach spomínaných kapiel a boli sme úplne odrovnaní. On je naozaj skutočný umelec. Čo sa týka novej dosky, prvý bol koncept. Poslal som mu texty skladieb a niekoľko myšlienok, čo by sme si zhruba predstavovali a on vytvoril danú maľbu, ktorá odzrkadľuje jeho vlastnú interpretáciu mojich myšlienok. Takže vo finále to bola vlastne zmes poskytnutého konceptu a jeho „voľnej ruky“. S výsledkom sme nadmieru spokojní, tak ako je to v jeho prípade štandardné. 



Dobre chlapci, myslím, že otázok ohľadom nového albumu už bolo dosť. Poďme na trochu inú tému. Ako si spomínate na svoje začiatky, keď ste sa rozhodli, že chcete hrať na nejakom hudobnom nástroji a robiť muziku? Ktoré kapely vás k tomu dotiahli a boli najväčšou inšpiráciou v tomto období? 

Ako mnoho iných deciek mojej generácie (narodil som sa v roku 1984), Metallica bola jednoznačne výchozím bodom. V mojej mladosti som ich hodne počúval a oni boli tým dôvodom, prečo som sa rozhodol hrať na gitaru. Ale keďže v začiatkoch bolo pre mňa dosť náročné hrať thrash metal, ja a Hannes sme v útlom veku začali hrať garážový punk. Potom sme objavili kapely ako Pantera, Sepultura a Cannibal Corpse a to všetko sa vyvinulo až do dnešnej podoby muziky, ktorú tvoríme ako GUTTER INSTINCT. 

Akú muziku preferuješ vo svojom voľnom čase? Je to prednostne death/black metal, alebo máš rád aj úplne iné žánre? Čo ťa najviac inšpiruje? 

Vo všeobecnosti uprednostňujem metal, ale taktiež mám rád aj iné žánre. Väčšinou však ide o gitarovú muziku. Napríklad staré veci ako Led Zeppelin, Black Sabbath, Pink Floyd a Jimi Hendrix. Ale tiež alternatívny rock ako Smashing Pumpkins, Radiohead, atď., a novšie kapely ako Nothing (shoegaze, postrock). Ďalej mám rád skorších Pearl Jam, Nirvanu a obzvlášť Alice in Chains. Okrem toho si cením blues a z času na čas si vypočujem aj elektronickú muziku, ale keď k tomu dôjde, som veľmi vyberavý. V podstate mám rád len niekoľko skladieb od The Prodigy a Aphex Twin. 

Veľmi by ma zaujímalo, či máš vo svojom voľnom čase nejaké nezvyčajné hobby? Som si istá, že netráviš čas len hraním na gitaru. Aké zamestnanie majú členovia GUTTER INSTINCT v bežnom živote? 

Rád zdvíham činky v telocvični, ale takisto mám rád aj dlhé prechádzky, počas ktorých počúvam podcasty. To je niečo, čomu sa v poslednej dobe dosť venujem. Väčšinou ide o hudobné podcasty, ale taktiež filozofické/intelektuálne podcasty, ako napríklad „Waking Up with Sam Harris“. Sledovanie dokumentov a čítanie je tiež mojím veľkým hobby. 

Teraz pracujem ako operátor procesu výroby v chemickej továrni, ale mám žurnalistické vzdelanie a ďalej študujem, aby som mohol v blízkej budúcnosti pracovať v nejakej forme komunikácii/prenose dát. 

A čo koncerty? Plánujete nejaké turné na podporu novej dosky? Strašne rada by som šla na váš koncert. 

Naozaj radi by sme šli na nejaké turné, ale je ťažké sa k tomu dostať. Radi by sme spolupracovali s bookingovými agentúrami a zorganizovali viac koncertov. Toto je teraz našou najväčšou prioritou. Ak tento rozhovor číta nejaký promotér alebo agentúra, kľudne nás kontaktujte mailom na gutterinstinctbooking@gmail.com

Najbližšie zahráme na festivale Roars From Below v Septembri tu vo Švédsku v Linköping. Okrem iných formácií si tu zahráme po boku Nifelheim a This Gift Is A Curse. 


Je nejaký festival, či konkrétne miesto, kde by ste si radi zahrali alebo máte nejaké vysnívané kapely, z ktorými by ste radi zdieľali stejdž? 

Existuje mnoho UG festivalov, kde by sme si raz chceli zahrať. Netherland Deathfest, Killtown Deathfest v Dánsku, Roadburn, Never Surrender Fest v Berlíne sú zlomkom z tých, ktoré ma teraz napadajú, ale v Európe je ešte veľa skvelých akcií v podobnom duchu. No a čo sa týka vysnívaného line-upu, bolo by nám cťou zdielať stejdž z hociktorou kapelou, ktorú som už predtým spomenul v tomto rozhovore. 

Ďakujem pekne za rozhovor. Želám vám mnoho úspešných koncertov, šťastných a spokojných fanúšikov a veľa predaných albumov. Teším sa na nejaký váš koncert a dúfam, že v blízkej dobe navštívite Českú republiku aj Slovensko. 

Ďakujeme za podporu!


Share this games :

TWITTER