DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 20. srpna 2018

Home » » Rozhovor - VOIVOD - Všechno je v plamenech!

Rozhovor - VOIVOD - Všechno je v plamenech!


Rozhovor s legendární kanadskou skupinou VOIVOD.

Odpovídali Mr. Rocky a Mr. Snake.
Otázky připravil Jakub Asphyx.
Přeložila Duzl, děkujeme!

Ave VOIVOD! Už nějakou dobu se ví, že od vás z Kanady přiletí další vesmírná loď s nápisem VOIVOD na boku a vyvrhne mezi nás pozemšťany nové řadové album. V jakém stavu je nahrávání a jaké jsou momentální pocity? Kdybys věděl, jak se těším... 

Rocky: Těšíme se hodně na vydání nového koncepčního alba pro vás Voivodské pozemšťany! 56 minut poctivých Voivod!!! Po téměř dvou letech práce na albu, během a mezi mnoha koncerty, jsme konečně dokončili před několika měsíci nahrávání a jsme velmi hrdí na výsledek našeho progresivního / sci-fi / fusion / punk / thrash / metalového alba! 


Máte už témata textů a název novinky? O čem bude album pojednávat? Kdo jej bude produkovat? 

Rocky: Naše nové LP bylo produkováno Voivod prostřednictvím "Century Media Records" a nahráno a zmixováno Francisem Perronem v "RadicArt Recording Studiu". Je pojmenováno "THE WAKE", což může být interpretováno jako ostražitost nad naším světem, při pohledu na to, jak náš svět pomalu umírá ... Všechny texty napsal "Snake" a je jasné, že budete opět cestovat světem Voivod! „Snake“ se nechal inspirovat pohledem na dnešní realitu a představoval si, jak se svět za století změní. Témata jej napadala až při poslechu hudby, takže texty jsou přímo inspirovány náladami jednotlivých částí skladeb. Mluví trochu o zastaralosti lidstva. Konci nečinnosti díky něčemu, co pochází z mořského dna, o velkolepé katastrofě, o které lidstvo nemusí mít povědomí. Ale případné propuknutí události způsobí panický efekt po celém světě, šíří se falešné zprávy, konflikty a chaos. Psychotronické zbraně jsou používány na obyvatele elitou světa, aby udržely kontrolu nad naší myslí a pak se uskutečnila duchovní revoluce, probuzení vyššího vědomí člověka... 


Už je známý autor coveru pro novou desku? Prozradíš i něco o motivu? 

Rocky: Poprvé, když jsem uviděl obal od Awaye, strávil jsem 56 minut tvorbou několika linek s hudbou, která je také velmi pestrá a velmi detailní. Představuje čtyři voivodské vojáky, kteří bdí nad naším světem. Všechno je v plamenech, nic nemůže lépe reprezentovat "THE WAKE". 


Denisi (Snaku), jste s Michelem (Away) původní členové VOIVOD. První album jste vydali, když mi bylo devět let. To je hrozně dlouhá doba. Jak vnímáte nahrávání nových alb v čase? Změnilo se snad všechno. Z analogu je digital, nové technologie vládnou světu. Je to pro vás už rutina? Máte nějaké rituály? 

Snake: Metoda a technologie se samozřejmě změnily. Věc, která se nezměnila, je skutečnost, že ze sebe stále musíte vydat to nejlepší. Chtělo to mnoho let zkušeností, abych se cítil ve studiu pohodlně. Dokonce i teď je to pro mě stále velmi stresující, protože vím, že musím být na vrcholu svého umu…. Může to tak být?... Můžu to udělat lépe?... atd. … Ale s pomocí mých přátel jsou věci tak, jak mají být. Musíte být v dobrém duševním rozpoložení, abyste mohli předat vše, co je ve vás. Protože v konečném důsledku je pro zpěváka nahrávání zachycením emocí. A ano, já a Away máme rituály, ale nejsem si jistý, jestli je chci odhalit. Je to tajemství! 

Jste jednou z mých nejoblíbenějších thrashových kapel. Z vašich alb doslova srší nápady a energie. Zajímalo by mě, jakým způsobem tvoří VOIVOD nové skladby? Vládne u vás v kapele „demokracie“ nebo má někdo poslední slovo? Jste schopni se třeba u skládání pohádat? 

Rocky: Každý z nás může mluvit o jeho vlastní představě o skladbě, ale na závěr je to skladba, kdo má poslední slovo ... musíme jen sledovat, kterým směrem hudba směřuje a udat ji tu správnou energii. Dan (Chewy) Mongrain je motorem tvorby skladeb. 80% skladeb začíná nápadem na kytaru. Chewy nahrává své nápady do notebooku, pak mi to pošle a já na tom začnu pracovat, abych udělal basovou část. Pak jdeme do zkušebny, abychom si přehráli riffy se Snakem a Awayem a tak vzniká Voivod! 


Vaše texty se hemží science fiction, válkami, filozofií, vesmírem. Kde pro ně berete inspiraci? V knížkách (v jakých?), ve filmech (jakých?)? Máte tyto témata všeobecně rádi? Zajímáte se o nové sci-fi knihy? Zaujala vás poslední dobou nějaká? 

Snake: Pro mě jsou svět, lidé, nové objevy, druhy, věda a celý vesmír tak úžasné, že někdy nepotřebuješ spoustu další fikce, která to přebije. Bohužel moc nečtu a ani nesleduji mnoho nových filmů. Abych ti řekl pravdu, jsem druh člověka, který se začne nudit opravdu rychle. Neudržím pozornost na něčem déle než 5 minut. Samozřejmě, že mám svou starou klasiku, která mě pohltila, když jsem byl mladší. 1984, 2001 Vesmírná odysea, Vetřelci, Mad Max atd… Pro mě musí být fikce nějakým způsobem spojena s realitou, aby to bylo zajímavé. Když věci spadají do pohádek, okamžitě to jde mimo mě. Většinou jsem inspirován hudbou. Protože hudba vytváří náladu, je plná emocí a má svůj vlastní jazyk. To je místo, kde se v mé hlavě uskutečňuje tvorba. Vytvářím scénář přímo inspirovaný tím, co slyším. 


Naposledy jsem vás viděl naživo na koncertě v Praze v roce 2015 spolu s Napalm Death a Carcass. Přiznám se, že pro mě jste zcela zastínili hlavní kapely. Byl to parádní výkon. Říkal jsem si, kde se ve vás bere tolik energie? Jestli máte nějaký recept na to, jak se udržet v takhle dobré kondici, tak sem s ním! Jsem o mnoho let mladší a vydržel bych tak dvě skladby:). Jak jste si koncert užili? 

Rocky: „Deathcrusher Tour“ pro mě bylo vlastně největší turné, které jsem udělal a byla to čest být jeho součástí! V Praze je vždy dobrá atmosféra! Když jsou fanoušci zapálení, dává nám to hodně energie! Koncertování je opravdu náročné, jsi unavený, někdy nemocný a přemýšlíš, jestli budeš schopný vystoupit. Ale jakmile začne první nota, nakopne mě to a já se okamžitě začnu cítit jako Rocky Balboa v posledním kole, když chytne druhý dech ... haha! 20 minut pořádného spánku v tourbuse hodinu před show je dobrý recept, jak být v dobré kondici. A pizza každý večer ... ale jen jeden kousek... hehe! 


Vaše hudba je složitá, komplikovaná, přesto se velmi dobře poslouchá. Vyžaduje absolutní soustředění a dovednosti. Jak často cvičíte? Když nemáte koncerty, scházíte se, jamujete a zajdete pak třeba na pivo? Já když vás totiž vidím naživo, tak mi přijdete, že mezi vámi funguje taková zvláštní pozitivní energie/chemie. 

Rocky: Vzpomínám si, že Away říkal, že kdysi Voivod zkoušeli po mnoho let 7 dní v týdnu. Myslím, že to byl důvod, proč Voivod našel svou vlastní cestu a dokázal vytvořit a hrát tolik "složité" hudby. Dřina je velkou součástí úspěchu. Od chvíle, kdy jsem se k Voivod přidal jsem odehrál více než 225 koncertů za čtyři roky, takže nemusíme před koncertem tolik zkoušet. Jednou nebo dvakrát za čas stačí, abychom byli připraveni. Abychom mohli tvořit nové skladby, se musíme sejít. Někdy to může být jen Chewy a já, nebo jiná kombinace, ale všichni společně se musíme sejít ve zkušebně jednou nebo dvakrát týdně během měsíce. To dává hudbě i kapele duši. Netrvalo to dlouho, než jsme mezi námi pocítili chemii, všichni jsme propojeni! Udržování pozitivní energie je důležité, mít týmového ducha založeného na vzájemném respektu a vždycky si pamatovat, jak jsme šťastní, když společně tvoříme hudbu. To mezi námi umocňuje chemii. Hodně se smějeme! Všichni jsme zaneprázdněni v osobním životě, ale pokaždé, když máme možnost se potkat, tak si sedneme a povídáme si. 

K vaší muzice jsem se dostal až v roce 1987, na nahrané kazetě (Killing Technology). Přiznám se, že jsem desku nejdřív vůbec nepochopil. Přišla mi šíleně nepřístupná. Pochopil jsem ji vlastně až po letech. Dodnes ale patří k mým nejoblíbenějším. Jak vnímáš vaše desky v čase ty? Máš nějaké, které chováš ve velké oblibě a jsou některé, ke kterým se nerad vracíš? 

Snake: Osobně, staré nahrávky jsou výpovědi lidí v konkrétních dobách. Tolik faktorů dává zvuk nahrávkám. Rozpočet na nahrávání, vybavení, technologie, atd. Navíc v té době jsem neměl dobrou angličtinu a měl jsem silný francouzský přízvuk. Ale nakonec to dává určitou barvu, zvláštní zvuk a zvláštní nesoulad ... haha! Vážně bych nic neměnil. 


Osobně mám rád sci-fi filmy i knihy. Věříš v mimozemské civilizace? Někdy mám sice pocit, že lidstvo dělá všechno pro svoje zničení, ale pořád ještě věřím, že v nás je mnoho dobrého. Jak vnímáš tyto témata ty? 

Rocky: Jeden z mých oblíbených sci-fi filmů je "Communion" s Christopherem Walkenem. Bojím se toho, že bych byl zhypnotizován a představa, že bych byl unesen mimozemšťany ... je velmi děsivá! Na druhou stranu by se tím vysvětlilo spoustu věcí o některých zvláštních událostech v této existenci. Věřím hodně v pozitivní myšlení! Pokud budoucí generace bude nadále přijímat pozitivní myšlenky, mohlo by to napomoci nápravě škod. 

Jste dnes již legenda. Máte za sebou nesmrtelné desky, koncertujete na velkých festivalech. Zaslouženě jste svým talentem a pílí získali tisíce fanoušků. Máte ještě nějaké sny, kterých byste chtěli dosáhnout? 

Rocky: Doufám, že film o Voivod od Sama Dunna brzy uvidí světlo světa ... A že budeme s Voivod jezdit na turné ještě dalších 35 let! 

Chystáte k novému albu i turné? Navštívíte i Evropu? A co Česká republika? 

Rocky: Evropské turné začíná 7. září a končí 20. října .... Naše nové album vydáváme 21. září a už se nemůžeme dočkat, až jej představíme fanouškům. Evropské turné 2018 k 35. výročí založení Voivod bude zahájeno v Praze (Futurum) a na programu je spousta překvapení! Uvidíme se tam! 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vašemu novému albu jako dobrá sudička skvělé prodeje, přeji vám vyprodané koncerty a budu se těšit někde brzo naviděnou. Budu stát v první řadě! Přeji také hodně úspěchů i v osobním životě! 

Díky tobě i všem čtenářům! 



Share this games :

TWITTER