DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 30. listopadu 2018

Home » » Rozhovor - EXTREMITY - Death metal je pro mě konstruktivní vyjádření čistého nihilismu.

Rozhovor - EXTREMITY - Death metal je pro mě konstruktivní vyjádření čistého nihilismu.


Rozhovor s old school death metalovou skupinou EXTREMITY z USA.

Odpovídal Shelby Lermo. 

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Ave EXTREMITY! Přeji hezký den do Kalifornie. Doufám, že se máte dobře. S vaší kapelou jsem se poprvé dostal do kontaktu na jednom koncertě. Bylo to jak za starých časů. Přiběhl ke mně kamarád, celý nadšený a volá na mě: „Hele vole, tohle by se ti mohlo líbit, to je old school death metal, jak ze starý rakve“. Měl pravdu, už vaše loňské EP „Extremely Fuckind Dead“ mě dostalo do kolen. Vynikající záležitost. Asi by se slušelo vaši kapelu nejdřív představit. Co jsem koukal na internetu, máte toho jako muzikanti za sebou v undegroundu opravdu spoustu. Kdo jsou tedy EXTREMITY? 

Díky. EXTREMITY tvořím já Shelby Lermo - kytara a zpěv (basa na albu), Marissa Martinez-Hoadley - také kytara a zpěv a Aesop Dekker - bicí. 


Někde jsem četl, že skladby pro prvotinu „Extremely Fucking Dead“ jste připravovali s Aesopem osm let? To úplně vypadá, že jsou pro vás EXTREMITY spíše takovým vedlejším projektem nebo nemám pravdu? Rok po debutu vám vychází ihned dlouhohrající album „Coffin Birth“. To měli pánové ještě nějaké skladby v zásobě nebo se jedná o zbrusu nové songy? Jak dlouho „Coffin Birth“ vznikalo? 

Všechny skladby na “Extremely Fucking Dead” byly v přípravě hodně dlouho, protože jsme na tom pracovali velice pomalu, jako na bočním projektu. Všechny skladby na “Coffin Birth” byly napsány až po vydání EFD, tedy za necelý rok. Scházeli jsme se častěji a makali jsme na tom mnohem rychleji s vidinou vydání dlouhohrající desky. 

Každý, kdo slyší hudbu od vás, musí se zamyslet nad zvukem. Je nebývale plesnivý, prašivý a chorobný. Vypadá to, jako byste nahrávali někde ve starém analogovém studiu. Někde, kde kdysi tvořili svá první díla kapely typu PESTILENCE, ASPHYX, OBITUARY. V jednom rozhovoru jsem ale četl, že vše na desce je digitální. Jak tomu mám rozumět? To jste opravdu docílili tak starý zvuk „jen“ novými technologiemi? 

Za analogový zvuk alba stoprocentně vděčíme našemu příteli Gregovi Wilkinsonovi z Earhammer Studia v Oaklandu. Přes obrovské množství kapel se mu podařilo získat organický, zemitý zvuk, přestože pracuje v rámci digitálních hranic ProTools. Greg je kouzelník. 

V letech 2016 - 2018 s vámi hrála na basu Erika Osterhout. Teď už ale v sestavě není napsaná, ani na fotkách, kdo tedy u vás hraje a kdo nahrával na novinku tento nástroj? Shelby? Proč vlastně Erika odešla? Mít totiž v death metalové kapele dvě hezké holky je podle mě unikát. Teď je z vás tedy nejkrásnější Marissa. 

Díky! Erika se přestěhovala do Los Angeles a nyní je v Coloradu. Já jsem nahrál basu na tomto albu. 


Marissa a Shelby jsou na desce uváděni jako vokalisté. Oba zpíváte tak chorobně, že fakt nejsem schopný rozpoznat, kdo je kdo? Jak se o zpěv dělíte a jak určujete, kdo kdy bude zpívat? Mimochodem, Marissa má tedy pořádnou hnilobu v hrdle, to snídá hřebíky? 

Nejsem si jistý jaký stravovací plán Marissa dodržuje, ale vím, že pije spoustu piva! 

Poté, co jsem napsal texty, jsme se s Marissou společně posadili, abychom se rozhodli, kdo bude zpívat které části. Nikdy jsme netrénovali vokální části předtím, než jsme začali ve studiu nahrávat. 

Hrozně se mi líbí obal nové desky. Je pod ním podepsán Bělorus Andrei Bouzikov. Opravdu skvělá práce! Jak jste se dali s Andreiem dohromady? Přiznám se, že vždy beru album jako celek, včetně obalu a textů, ale na jeho covery jsem ještě nikde nenarazil. Představ nám ho prosím. 

Andrei je starý přítel, který bydlel v San Franciscu Bay Area. V posledních letech žil v Texasu, ve Skotsku a teď myslím žije v Berlíně. Hraje v místních punkových a hardcorových kapelách a během uplynulého desetiletí zároveň tvořil umělecká díla pro mnoho kapel, včetně Skeletonwitch, Municipal Waste, Autopsy a Cannabis Corpse. 


Nedílnou součástí každé poctivé desky jsou i texty. Zajímalo by mě, kde pro ně berete inspiraci? Tipoval bych vás na horory z osmdesátých let, ale možná se mýlím. Já totiž, když jsem poprvé slyšel novinku, tak mi svojí náladou připomněla slavné filmy o oživlých mrtvolách. O čem jsou texty na „Coffin Birth“? 

“Coffin Birth” je hororový příběh o smrti rodiny – otce, matky a dítěte. Pokud se chceš podívat hlouběji na texty, doporučuji si je číst během poslechu a nechat svou fantazii vyplnit prázdná místa. 

Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním death metalu“? 

Když už něco poslouchám, tak většinou poslouchám starý death metal - klasiky jako Cannibal Corpse, Suffocation a Morbid Angel. Pokud chci poslouchat něco modernějšího, tak si pustím Dead Congregation, Succumb nebo Defeated Sanity. Myslím, že technický death metal je v pohodě, pokud je používán šetrně, ale třeba deathcorové vokály mě drží naprosto mimo tenhle žánr. Upřímně, v poslední době metal moc neposlouchám - spíš ambient, klasiku, elektroniku. 


Jste z Kalifornie. Každému metalistovi hned naskočí Bay Area thrash. Když mi bylo třináct a s metalem jsem začínal, tak pro mě tahle muzika byla modlou (a že jsme to v socialistickém bloku neměli s dostupností vůbec lehké). Jaké to ale bylo s death metalem? Má/měl u vás stejnou „pozici“? A chodí lidé na death metalové koncerty, funguje underground, podporují fanoušci kapely apod.? 

Právě teď je death metal určitě nejpopulárnější metalový podžánr v Bay Area. Jsem si jist, že čas OSDM téměř vypršel a další typ metalu se na chvíli stane populárním, s čímž jsem naprosto v pohodě. Thrash metal je tu stále všude kolem, myslím tím díky dlouhohrajícím kapelám jako jsou Testament či Exodus, ale nikdy jsem se o to moc nezajímal. Snažím se poslouchat trochu od všeho. Nevím, myslím si, že další vlnou tady bude podivný black metal. 

Když už jsme u té Kalifornie. Zkus pro nás trošku zavzpomínat na svoje začátky. Byla v tvém mládí nějaká kapela, na kterou se chodilo, zbožňovali jste ji a není třeba tolik známá? A jak si vlastně začal s muzikou? Na jaký nástroj, máš hudební vzdělání? 

První inspirace k tomu dělat muziku přišla při poslechu Nirvany, když jsem byl ještě teenager, potom jsem v polovině devadesátých let objevil punk a následně post-punk. První death metalová alba, která jsem slyšel, byla  od Cannibal Corpse „Butchered At Birth“ a Deicide „Legion“, pak okrajově Sepulturu a Slayer. Začal jsem hrát na kytaru kolem 14 let a svou první metalovou kapelu jsem založil koncem devadesátých let. Chodil jsem na hudební lekce asi šest měsíců, ale zdálo se mi, že to pro mě není nikterak přínosné. Líbilo se mi studovat hudbu samostatně. 


Když se kouknu na internetové profily pánů Shelbyho a Aesopa, tak jsou plné i odkazů na publikační činnost. Oba píší o muzice, propagují ji, dokonce jsem nalezl i zmínku o rádiu. Znamená to, že musíte muzikou doslova žít. Četl jsem nějaké recenze. Sám o muzice píšu a nějak si nedovedu představit, že bych měl i kapelu. Jednak bych to u své práce nestíhal, jednak nemám talent a hlavně, nedochází pak ke „střetu zájmů“? Znáš to, napíšeš o nějaké kapele, že jim to moc nejde a oni se hned ohradí, že ty hraješ „jen obyčejnej starej death metal“. 

Ve skutečnosti už o muzice vůbec nepíšu. Domnívám se, že názory lidí jen kalí čistotu samotného umění a proto raději ani nečtu o něčem, co poslouchám. Myslím si, že se můj pohled na věc v průběhu let hodně změnil. 

Jak jsou na tom EXTREMITY s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co Evropa, neláká vás? Co chystají EXTREMITY v nejbližších měsících? 

Žádné koncerty ani turné v plánu momentálně nejsou. 

Na závěr jedna otázka směřující trošku do filozofie. Co pro tebe znamená death metal? Nemyslím tím techniku hraní, ale spíš co znamená přímo pro tebe, pro tvoji osobu, jak jej vnímáš? 

Death metal je pro mě konstruktivní vyjádření čistého nihilismu. Je to něco jako pozitivní vypuzení veškeré nenávisti, frustrace a bolesti, kterou denně pociťujeme. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji EXTREMITY jen vše dobré, spoustu prodaných nosičů, vyprodané koncerty a inspiraci do budoucna. Pevně věřím, že se mi splní sen a uvidím vás někdy naživo. Ať se vám daří i v osobních životech. 

Díky moc! 


about EXTREMITY on DEADLY STORM ZINE/ o EXTREMITY na DEADLY STORM ZINE:



Share this games :

TWITTER