DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 30. ledna 2019

Home » » Rozhovor - ARTILLERY - Chceli sme mať texty, ktoré niečo znamenajú, najmä o všetkom tom šialenstve, ktoré sa dnes vo svete deje.

Rozhovor - ARTILLERY - Chceli sme mať texty, ktoré niečo znamenajú, najmä o všetkom tom šialenstve, ktoré sa dnes vo svete deje.


Rozhovor s dánskou thrash metalovou legendou ARTILLERY.

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - ARTILLERY - The Face of Fear (2018):

Ave ARTILLERY! Zdravím do Dánska, doufám, že se máte dobře! Já ano, protože jsem se právě vrátil z práce, kde jsem celý den poslouchal vaší novou desku „The Face of Fear“. Pracuji na počítači a sluchátka jsem měl pořád na sobě. Doslova mě fascinuje energie, kterou z desky cítím. Recept na to, kde se ve vás bere, mi asi neprozradíš, ale určitě mi rád popíšeš, jak novinka vznikala? Změnil se nějak způsob, jakým ARTILLERY skládají oproti minulým albům? 

Tento album je takou zmesou skladieb s rôznym datovaním, obsahuje niekoľko starých skladieb ako „New Rage“, „Preached to the Converted“ a „Pain“, ktoré boli napísané niekedy v rozmedzí rokov 2000-2007, potom je tu bonusová skladba „Mind of No Return“, ktorá je v podstate úplne prvá skladba ARTILLERY napísaná ešte v roku 1982. Ostatné záseky na albume sme zložili hneď po európskom turné, ktoré sme ťahali s ONSLAUGHT. Na našom predchádzajúcom albume bolo skladanie materiálu rozdelené medzi mňa a Mortena, ale na novej doske väčšina tvorivého procesu padla výhradne na mňa kvôli Mortenovmu zdraviu. Na albume „Face of Fear“ sme sa snažili urobiť skladby čo najagresívnejšie, ale taktiež aj melodické so silnou chytľavou linkou, taktiež o niečo kratšie, ale pritom s poctivou produkciou. 


Osobně se mi na „The Face of Fear“ líbí nejvíc jedna věc a tou jsou melodie. Jasné, zřetelné, sázíte na zajímavé riffy, skladby postupně gradují, mají drive a sílu. Podle mě to jsou věci, které dělají z dobré hudby tu vynikající. Zajímalo by mě, jak poznáte, že už je song hotový? Kdo má poslední slovo? A jak vnímáte potom jejich živou prezentaci? Musí mezi vámi navzájem a potom i mezi fanoušky fungovat chemie? Máte i nápady, které pak škrtáte? 

To je úžasné, že sa ti nový album páči a takisto aj rifovanie a melodika. Ďakujeme 😊 

Čo sa týka songov a ich kompletizácie, vždy máme všetci priestor do toho hovoriť, vždy počúvam nápady a námety ostatných chalanov, alebo producenta, ale takmer vždy sa zhodneme spoločne, že daný song je dokončený, alebo naopak že mu niečo chýba. Vždy veľmi tvrdo pracujeme na tom, aby boli skladby čo najviac chytľavé. Situácie, kedy by som vyslovene pociťoval, že skladba ešte nie je dokončená, že jej niečo chýba, sú veľmi zriedkavé, pretože ak by sa také niečo udialo, tak by sme tú skladbu proste nenahrali. Pri niektorých skladbách nahraných na nový album sme už pri ich hraní v skúšobni pociťovali, že tieto skladby budú v živom prevedení pre fanúšikov strhujúce. Je pre nás veľmi dôležité, aby sa skladby našim fanúšikom páčili, takže zväčša dáme na nich a na koncertoch hráme to, čo si vyžiadajú, ale snažíme sa samozrejme do setlistu začleňovať aj niektoré zriedkavejšie hrané skladby. 


Doufám, že se na mě nebudeš zlobit, ale minulý rok jsem byl mimo vás zničený ještě dvěma kapelami. Poslední desky METAL CHURCH a SAXON jsou podle mě vynikající, stejně jako ta vaše. Já to beru jako fanoušek tak, že pro mě musí mít deska „pořádné rockové koule“. Hrozně se mi líbí, jak do thrashe vkládáte heavy metalové prvky. Všichni vás označují za thrash metal, ale já si troufám tvrdit, že jste heavy metalem hodně ovlivněni. Je to pravda? Jaké kapely jsou vlastně vaší inspirací, vzorem? 

Nie, ja takisto milujem METAL CHURCH, vždy si zadovážim ich nový album a jeden z klasických a mojich obľúbených albumov je aj „Power & the Glory“ od SAXON, takže sa na teba nemám prečo hnevať. 😊 

V súčasnosti je toľko skvelých kapiel, takže keby som mal zopár menovať, spomeniem Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden, Metallica a Exodus a mohol by som ešte pokračovať ďalej. 


Znám hodně kapel, které mají texty ke skladbám vlastně jen kvůli tomu, aby něco zpívaly. Na ARTILLERY se mi hrozně vždycky líbilo, že mají nějakou myšlenku, smysl, názor. Jakým způsobem vznikají? Kdy přijde inspirace a jak je napasujete na hudbu? Osobně si myslím, že psát texty je šíleně těžká disciplína a konkrétně na novince „The Face of Fear“ jsou skvělé. Často si říkám, ano, to je přesně ono, takhle se cítím i já. 

Áno, vždy sme chceli mať texty, ktoré niečo znamenajú, najmä o všetkom tom šialenstve, ktoré sa dnes vo svete deje, ako napríklad znečistenie, korupcia, náboženstvo, globálne otepľovanie, vojny, zneužívanie a bolesť. 


Kdysi dávno, ještě na základní škole, mi jednou nakreslil do sešitu kamarád vaše logo. Vůbec jsem nevěděl, o koho se jedná a byl naštvanej. Ihned jsem běžel domů a marně se snažil sehnat o vás nějaké informace. Pak jsem konečně slyšel „By Inheritance“ a když jsem šel pak do hospody, tak jsem všem tvrdil, že nejlepší thrashovou kapelou jsou ARTILLERY a ne SLAYER! Málem jsme se poprali, ha. Byla to krásná doba, člověk byl mladý. Jak jste své začátky prožívali vy? Můžeš našim čtenářům trošku přiblížit, jakým způsobem se tenkrát nahrávala alba? Zavzpomínej prosím. 

Počas nahrávania albumov v osemdesiatych rokoch sme prežili naozaj skvelé časy s mnohými metalovými párty. Strávili sme veľa času v našej skúšobni, ktorú sme zdielali s MERCYFUL FATE (a istý čas aj s METALLICou, keď nahrávali „Ride the Lightning“ a „Master of Puppets“), takže áno, zažili sme vtedy mnoho zábavy. Taktiež nahrávanie s Flemmingom Rasmussenom bolo pre nás extrémne užitočné, pretože sme sa v tom čase naučili naozaj veľa o tom, ako správne nahrávať. V súčasnosti je nahrávanie oveľa jednoduchšie. 


Pořád všem tvrdím a je jasné, že kdysi dávno byl rock a heavy metal a teprve pak až thrash. Bez základů není vývoj. Když ještě zůstaneme v minulosti, jací muzikanti tě vlastně přivedli k muzice? Je někdo, koho obdivuješ dodnes, chtěl se s ním třeba setkat a poděkovat mu za inspiraci? 

Áno existuje mnoho vzorov zo sedemdesiatych rokov, ktoré stále obdivujem. Sú to napríklad Tony Iommi, Richie Blackmore, Ian Anderson, Jim Lea, Mel Schakner & Mark Farner, Michael Schenker, Ulrich Roth a Jon Lord. Keby som mal spomenúť len niekoľkých, s ktorými by som sa rád stretol. Zatiaľ som mal to šťastie osobne sa stretnúť s tromi z týchto hudobníkov. 


Během vaší dlouhé historie jste vystřídali celou řadu zpěváků. Váš současný vokalista Michael odvádí opravdu perfektní práci. Každý zpěvák dodal kapele svůj výraz, ale když člověk slyší Michaela, tak si říká: „Bože to je hlas!“ Má skvělý rozsah, znamená to pro vás, že si můžete dovolit s jeho vokálem lépe pracovat, jít dál, do většího extrému, výšek? Jak jste se dali vůbec dohromady? On zpíval v kapele, která je revivalem KINGA DIAMONDA, nepletu se? 

Áno, s ARTILLERY sme mali vždy šťastie na skvelých vokalistov a Michael má jednoznačne vynikajúci hlas a rozsah a dokáže odspievať všetko od thrashových skladieb, cez metalové songy až po balady a takisto sa stal aj naším dobrým priateľom. 

A áno, na jednom festivale sme hrali spolu s revivalovou kapelou hrajúcou MERCYFUL FATE a KING DIAMOND kovery s Michaelom za mikrofónom a v podstate hneď po tomto vystúpení sme mu ponúkli miesto v kapele, keďže sme už vtedy vedeli o Sørenovom odchode, no a Michael súhlasil 😊 

Ke skladbě „The Face of Fear“ máte natočený zajímavý klip. Jak probíhalo natáčení, kdo jej režíroval a kdo stojí za základním nápadem celého videa? 

Video pripravil môj dobrý priateľ Terkel (Agressive) a ja osobne si myslím, že je to najlepšie video, aké sme kedy mali. Scény v ňom sú veľmi blízke textu danej skladby a celé video v podstate navrhol a vytvoril sám. 


V květnu zavítáte i k nám do České republiky. Na co se můžeme těšit? Budete hrát skladby i z nového alba? Jedná se o klubové koncerty, které mám raději než velké festivaly. Vše bývá osobnější, větší pohoda. Jak vůbec vnímáte české fanoušky? Budu v první řadě! 

Veľmi sa tešíme na návrat do Českej republiky a budeme hrať samozrejme niekoľko nových, ale aj staré skladby. Máme skvelé spomienky na Brutal Assault, keď sme tam u vás naposledy hrali (skvelé pivo a fans) a tešíme sa, že pre českých fanúšikov zahráme tentoraz v menších kluboch. Budem teda sledovať prvé rady, či ťa tam uvidím. 

Určitě máte jako kapela ještě nějaké sny, cíle, metu, kterých chcete dosáhnout. Prozradíš nám je? Jste thrashoví veteráni, nahráváte skvělá alba, pořád je z vás slyšet nadšení z hudby. Jezdíte turné, vystupujete na festivalech. Chybí vám do skládanky vůbec ještě něco? 

Doteraz sme dosiahli množstvo skvelých vecí ako turné v Južnej Amerike, Japonsku, Číne, Rusku, USA, ale aj v Európe. Nikdy sme však neboli v Austrálií, či na Novom Zélande. Veľmi dúfame, že sa tam raz dostaneme. Hrali sme už z mnohými úžasnými kapelami ako napríklad SLAYER, KING DIAMOND, KREATOR a DESTRUCTION, ako aj na festivaloch s kapelami BLACK SABBATH, SAXON, SAVATAGE a MEGADETH, keby som mal spomenúť len niekoľko. Ale čo si naozaj želáme je ísť raz na turné s kapelami ako METALLICA, JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN. Mohlo by to byť skvelé vidieť ako naše skladby pôsobia na živo na ich publikum. Ale samozrejme viem, že to bude ťažké dosiahnuť, no aj tak to zostáva naším veľkým snom. 


Děkuji moc za rozhovor. Ani nevíš, co to pro mě znamená. Splněný klukovský sen. Přeji vám spoustu dalších skvělých nápadů, prodaných desek, vyprodané koncerty a ať se vám daří i v soukromých životech. Uvidíme se na koncertě! ARTILLERY RULES! 

Ďakujeme za tvoju obrovskú podporu a dúfam, že sa stretneme a dáme si spolu nejaké pivo, keď u vás budeme hrať 😊 

Cheers! 

Majte sa krásne!

Share this games :

TWITTER