DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 29. ledna 2019

Home » » Rozhovor - BLASPHEMER - Album Lust of the Goat je o sexuálnych rituáloch so samotným Satanom.

Rozhovor - BLASPHEMER - Album Lust of the Goat je o sexuálnych rituáloch so samotným Satanom.


Rozhovor s death metalovou skupinou BLASPHEMER z Velké Británie.

Odpovídal Arno Cagna of Blasphemer.

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

review:


Ave BLASPHEMER! Zdravím do Velké Británie! Doufám, že se vám daří dobře. Mělo by, protože loni jste vydali vynikající death metalovou desku! Poslouchám ji už nějaký čas a považuji ji za vynikající. Za temnou, ostrou a nekompromisní. Jak jsi s výsledkem spokojený ty? 

Áno, myslím, že sme s novým albumom všetci celkom spokojní. Chceli sme, aby bol tvrdší a temnejší ako náš minuloročný debutový album. Osobne som veľmi spokojný s výsledkom a rád by som si myslel, že sme celkovo uspeli v zmysle, že album je taký, aký sme ho aj chceli mať. 

Patřím ke staré generaci metalových fanoušků. Jsem takový ten undergroudový maniak, který proleze kdejaký hrob. O vás jsem se ale dozvěděl až v roce 2017, kdy jste vydali album „Blasphemer“. To mě doslova uhranulo. Vaše historie se ale datuje až do roku 1992. Četl jsem něco o prvních demonahrávkách, myslím, že jste měli i nějakou kompilaci, ale jinak nic. Dokonce jste přerušili svoji činnost. Proveď nás prosím, historií BLASPHEMER. 

BLASPHEMER bol originálne aktívny v rozmedzí rokov 1990-1995, keď sme počas tejto doby vydali niekoľko demo nahrávok a hrávali sme vtedy mnoho koncertov. V roku 1995 kapela skončila, keď sme ju ja a Mass museli uložiť k ľadu kvôli iným hudobným projektom, ktorých súčasťou sme v tom čase boli. Mali sme zmluvu na nahrávanie s Peaceville records a časová vyťaženosť v tom období nám nedovoľovala stíhať obe kapely. Ale pre BLASPHEMER to nebol koniec, keďže koncom roka 2012 alebo začiatkom roka 2013 Mass začal hovoriť o možnom oživení kapely. Nakoniec sa nám podarilo dostať späť aj Dana a Dalea a odvtedy sa už nepozeráme do minulosti. V roku 2015 sme nahrali nové demo, hneď potom, ako sa k nám znovu pripojili Dan a Dale. Ale odvtedy sme odohrali už mnoho živých vystúpení, čo podnietilo vydanie nášho debutu v roku 2017 a následne aj nášho druhého albumu "Lust Of The Goat", ktorý bol vydaný 30. novembra 2018. No a teraz dúfame, že príde mnoho ďalších živých koncertov. 


Každý, kdo slyší hudbu od vás, musí se zamyslet nad zvukem. Je nebývale plesnivý, prašivý a chorobný. Vypadá to, jako byste nahrávali někde ve starém analogovém studiu. Někde, kde kdysi tvořili svá první díla kapely typu PESTILENCE, ASPHYX, OBITUARY, BOLT THROWER. Kde a jak jste novinku nahrávali a kdo je podepsán pod zvukem? 

Je veľmi zaujímavé, že sa ti zdá, že album znie, akoby bol nahrávaný analógovo niekde v štúdiu, kde boli produkované staré klasické dosky. A veru nie si ďaleko od pravdy. Všetky albumy BLASPHEMER, keby sme šli späť do minulosti až po naše úplne prvé demo, boli nahrávané v Infamous Academy Studio. Štúdio je spojené so skoršími nahrávkami mnohých teraz už ospevovaných mien ako PARADISE LOST, ANATHEMA, CRADLE OF FILTH, MY DYING BRIDE, BAL SAGOTH a tak ďalej a tak ďalej. Sme veľmi radi, že žijeme v meste Dewsbury, v rovnakom meste ako bolo toto štúdium založené. Okrem iného, náš bubeník Dan tam momentálne taktiež pracuje. Keďže sme už od prvého dňa vždy nahrávali v tomto štúdiu, bolo úplne logické, že naše dva album sme chceli nahrávať práve tam. Čo sa týka toho zvuku znejúceho analógovo, hoci bol album samozrejme zaznamenaný digitálne, chceli sme pristúpiť k nahrávke, akoby sme to urobili aj v rokoch deväťdesiatych. Nemyslím tým, zostrihať a prilepiť pasáže. Žiadny triggre na bicie a nejaká post-produkcia v „pro tools“. Nenávidíme všetky tieto sračky. Proste ide o to, zahrať to správne od začiatku až do konca. Ak sme spravili nejaké chyby, nahrávanie bolo prerušené a šli sme znova od začiatku až dovtedy, kým skladba nebola správna. Okrem toho sme ako skupina mali jasnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať death metalový album. Všetky tieto veci skombinujte a zistíte, prečo naša najnovšia doska znie tak ako znie. 

Hrozně se mi líbí obal nové desky. Kdo je jeho autorem? Kamarád, když vaší desku poprvé viděl na bandcamp, tak mi říkal, že takhle nějak si představuje apokalypsu. Co vyjadřuje motiv na novém albu a jak je spjatý s hudbou? 

Obal albumu je jednoznačne dych vyrážajúci, ha ha. Koncept celého vyobrazenia na obale pochádza od kapely. Umelecké dielo ako také pochádza od dvoch našich priateľov, Paula a Anta Cuthbertových. Urobili fantastickú prácu a myslím, že to spravili dokonca oveľa lepšie, ako som si to predstavoval. Ich dielo dokonale zobrazuje pozadie textov na "Lust Of the Goat". 


Nedílnou součástí každé poctivé desky jsou i texty. Zajímalo by mě, kde pro ně berete inspiraci? Tipoval bych vás na horory z osmdesátých let, možná staré knihy, ale možná se mýlím. Já totiž, když jsem poprvé slyšel novinku, tak mi svojí náladou připomněla slavné filmy o oživlých mrtvolách. O čem jsou texty na „Lust of the Goat“? 

Naše texty pojednávajú o mnohých rozličných témach. Niektoré sú naozaj inšpirované starými hororovými filmami, niektoré naopak reálnymi hororovými príbehmi a niektoré sú založené na vymyslených situáciách. "Lust of the Goat" je o sexuálnych rituáloch so samotným Satanom. Je to temný príbeh o vyvolávaní diabla, sexe, smrti a budovaní pekelnej légie. Ale texty sú trochu ovplyvnené aj starým hororovým filmom "The Devil Rides Out", ale nie sú založená konkrétne na tomto filme. Niekedy vezmeme veľa rôznych nápadov a z nich vytvoríme príbeh, a toto je dobrým príkladom nášho tvorivého procesu. 

Nové album vyšlo u britských Grindscene Records. Proč jste si vybrali právě tento label a jak jste s jeho prací spokojeni? 

Áno, nový album nám vydali Grindscene Records. Chceli sme proste vydať dosku vo vydavateľstve, ktorá dôveruje nášmu albumu a chce s nami pracovať. A oni nám dali najavo, že o toto všetko majú záujem, takže dávalo asi najväčší zmysel vydať tú dosku u nich. Okrem toho sme ešte aj dobrými priateľmi s Peterom Clarkeom, ktorý riadi celé vydavateľstvo, takže sme vedeli, že s ním by malo byť ľahké spolupracovať. Sme s nimi veľmi spokojní, lebo doteraz urobili v podstate všetko, čo sľúbili. 


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním death metalu“? 

Nevenujem veľa pozornosti čomukoľvek s prívlastkom „core“ ale aj mnohej muzike, čo sa v dnešnej dobe prezentuje ako metal. Našiel som mnoho moderných kapiel, ktoré ale predstavujú zbytočnú pre-produkciu, sú zamerané skôr na štýl a nie na podstatu. Chýbajú u nich skutočné skladby a riffy niečo, čo dokáže zaujať. Je to len môj celkový dojem. Nikdy som doteraz nepočul hrať nikoho moderný death metal tak, že by ma to naozaj zaujalo a povedal by som si, že wow, to je fakt niečo. Radšej počúvam kapely, ktoré znejú viac old school a vedia písať riffy. 

Jak jsou na tom BLASPHEMER s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás? Co chystají BLASPHEMER v nejbližších měsících? 

Áno, za posledné 4 roky sme hrali pomerne veľa, ale hlavne doma v UK a v Írsku. Prvé koncerty s cieľom predstaviť nový album sa uskutočnili len niekedy koncom roka 2018. Tento rok už máme rezervovaných niekoľko termínov a dúfame, že si nakoniec prídeme zahrať aj do Európy. To je niečo, čo by sme si naozaj všetci priali. Čo sa týka festivalov, samozrejme sme napísali niekoľkým organizátorom s prosbou hrať na ich festivale, ale v tomto prípade sme vo veľkom osudí s mnohými ďalšími kapelami, ktoré sa tiež uchádzajú o hranie na letných akciách. Pokiaľ nie ste veľkou kapelou, nie je ľahké sa dostať na slušné festivaly. Organizátori berú na vedomie to, aké kapely žiadajú ľudia na fórach pre to určených. Takže čím viac budete na fórach písať, že chcete vidieť BLASPHEMER, tým pravdepodobnejšie je, že vám zahráme na danom festivale. Toto ide z veľkej časti mimo nás, nemáme kontrolu nad takýmito vecami. 


Sleduješ dění na scéně, objevuješ rád nová alba? Pokud ano, tak co za nahrávku tě zaujalo v poslední době? 

Čo sa týka old school death metalu, stále sú tu k dispozícií nejaké skvelé kapely. Veľmi rád mám napríklad SKELETAL REMAINS, páčilo sa mi zatiaľ všetko, čo som od nich počul. Taktiež sa mi veľmi páči všetko, čo tvoria RUDE. V tejto chvíli máme aj u nás vo Veľkej Británii niekoľko skvelých old school death metalových kapiel ako napríklad LIVE BURIAL, REPULSIVE VISION, MORDHAU, PEMPHIGOID a samozrejme našich kolegov z vydavateľstva THE CRAWLING a STRANGLE WIRE. No a čo sa týka nedávno vydaných albumov, ktoré zaujali moju pozornosť, to bol v podstate album od post punkovej kapely z Kanady ACTORS s názvom "It Will Come To You". Je to naozaj fantastický album. Nájdu sa tam vplyvy kapiel ako PIL, KILLING JOKE, MISSION alebo GARY NUMAN. Má veľmi temný zvuk a znie ako z rokov osemdesiatych. Veľmi ho všetkým odporúčam. 


Na závěr jedna otázka směřující trošku do filozofie. Co pro tebe znamená death metal? Nemyslím tím techniku hraní, ale spíš co znamená přímo pro tebe, pro tvoji osobu, jak jej vnímáš? 

Predstav si, že si narazil na niekoho, kto bol násilne napadnutý a brutálne dobodaný na smrť. Krv je všade, no totálny horor. No a naša hudba by mohla byť v podobnej chvíli takým soundtrackom, ktorý vám hrá v hlave. To je ten druh emócií, ktoré sa v sebe snažím vyvolať, aby som zložil podobnú muziku. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji BLASPHEMER jen vše dobré, spoustu prodaných nosičů, vyprodané koncerty a inspiraci do budoucna. Pevně věřím, že se mi splní sen a uvidím vás někdy naživo. Ať se vám daří i v osobních životech. 


review:

Share this games :

TWITTER