DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 19. ledna 2019

Home » » Rozhovor - COFFIN BIRTH - Album The Serpent Insignia predstavuje stvorenie, ktoré sa biblicky opakovane spája so zlom.

Rozhovor - COFFIN BIRTH - Album The Serpent Insignia predstavuje stvorenie, ktoré sa biblicky opakovane spája so zlom.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Itálie - COFFIN BIRTH.

Odpovídali kytarista Giulio Moschini a zpěvák Frank Calleja.

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - COFFIN BIRTH - The Serpent Insignia (2018):

Ave COFFIN BIRTH! Musím na rovinu říct, že když se ke mně dostaly promo materiály k vaší prvotině „The Serpent Insignia“, byl jsem docela skeptický. Říkal jsem si, zase další kapela složená z muzikantů z různých kapel, to nebude stát za nic. Ale stačilo si album poprvé pustit a byl jsem doslova připoután k přehrávači. Vynikající materiál! Jak jste se jako kapela dali vlastně dohromady a jak vznikl nápad založit COFFIN BIRTH? 

Giulio: Ďakujeme veľmi pekne! Počas predprodukcie posledného albumu HOUR OF PENANCE "Cast the First Stone" sme sa spoločne s Marcom rozhodli experimentovať s rôznymi soundmi počínajúc od zvuku gitár a náhodou sme narazili na legendárny HM2 pedál, ktorým sa preslávil zvuk kapiel ako napríklad Entombed / Dismember. Výsledok žiaľ nebol taký, v aký sme dúfali, pretože daný zvuk sa príliš nehodil k zložitejšiemu a rýchlejšiemu riffingu HOUR OF PENANCE. A práve vtedy sme si uvedomili, že sa už celkom dlho hráme s týmto pedálom a popri tom nahrávame niektoré riffy, z ktorých sa v priebehu niekoľkých týždňov začali formovať skutočné skladby. A tak sa zrodil COFFIN BIRTH. 


Založit kapelu je jedna věc, o hodně těžší je potom skládat nový materiál, určit směr, jakým se vydáte. Jak vznikalo nové album „The Serpent Insignia“? Je vás v kapele pět osobností, každý máte svůj názor, zkušenosti. Kdo měl poslední slovo? A kdo dal songům výslednou podobu? 

Giulio: Máme síce dosť odlišný, ale pritom dopĺňajúci sa hudobný vkus a vplyvy: ja som viac poslucháč klasickejšieho death metalu, zatiaľ čo Marco je grinder a má radšej extrémnejšie, priam skazené veci. Úprimne povedané, počas písania tejto dosky sme si nenastavili žiadne hranice. Len sme vychrlili svoje myšlienky, odrazili sme sa od jednotlivých riffov toho druhého zatiaľ čo sme proste hrali. Naším jediným spoločným cieľom bolo naozaj napísať hudbu, ktorá ublíži a spôsobí úzkosť tretej strane, ktorou je poslucháč. Napokon, ostatní členovia sa pripojili ku kapele neskôr, a ich nápady a prínos predstavuje pohľad na vec z rôznych iných perspektív. Takže dá sa hovoriť o rôznych vplyvoch, ale navzájom sa dopĺňajúcich a domnievame sa, že takto to funguje veľmi dobre. 

Pokud bychom chtěli desku zařadit do nějakých škatulek, dala by se popsat slovy – na albu se potkávají vlivy švédské death metalové školy s americkou brutalitou. Souhlasíš se mnou? S jakými úmysly a představami jste šli do studia? 

Frank: Mohli by sme povedať, že sú tu isté vplyvy švédskej školy, čo sa týka zvuku a tie sú zabalené do brutality amerického štýlu, ktorá vás vytrieska, žiadni zajatci, žiadne kecy, iba nasratý stredozemský postoj .... to je poriadne smrtiaca zmes! 


Ještě k samotnému nahrávání. Vím, že dnes si spousta kapel posílá nápady přes internet. Muzikanti se vůbec nepotkají. Každý nahraje svoji číst na jiném konci zeměkoule a ve studiu se pak vše poskládá. Je to i váš případ nebo jste se drželi osvědčené klasiky a nahrávali jste společně? 

Frank: Niektorí by sa na to mohli pozerať negatívne, ale ignorujú pritom svetlú stránku v otroctve toho všetkého, ako by to bolo, keby nebolo internetu, v tom prípade by sme sa pravdepodobne nikdy nedokázali spojiť a založiť COFFIN BIRTH. Riešenie logistiky s členmi žijúcimi v rôznych mestách a najmä v mojom prípade, keďže žijem na Malte, môže byť veľmi obmedzujúce. Zatiaľ čo všetko nahrávanie nástrojov a produkcia prebiehala v Marcovom Kick Recording štúdiu, ja som vokáli nahral v mojom vlastnom štúdiu a pri písaní textov mi oveľa viac vyhovuje sebapozorovanie, takže musím byť pri písaní sám. Osobne tiež preferujem nahrávanie vokálu v mojom domácom štúdiu, pretože mi to dáva možnosť pracovať flexibilnejšie a tým pádom aj lepšie. 

Pod masteringem a mixem je podepsán basák (mimo jiné hraje i v HOUR OF PENANCE) Marco Mastrobuono. Musím říci, že zvuk se opravdu povedl. Je syrový, drsný, devastující. Nechali jste všechno na Marcovi nebo jste do výsledku mluvili všichni? Album zní, jako by bylo nahráno analogově. Je to pravda nebo se pletu? 

Giulio: Áno, čo sa týka procesu nahrávania mali sme absolútnu slobodu. Myslím si, že Marco je asi najviac zbehlý v nahrávaní a produkcií grindovo znejúcich kapiel tu v Taliansku, keďže už dlhodobo hrá tento druh muziky v jeho ďalšej kapele BUFFALO GRILLZ. A čo sa týka otázky, či analóg alebo digitál, je to v podstate kombinácia oboch týchto svetov. Marco investoval do svojho štúdia (Kick recording studio) v posledných rokoch naozaj veľa, má tam hardware špičkovej kvality. 


Hrajete death metal. Surovou a syrovou muziku. K ní patří také texty o zlých a ošklivých věcech. Kdo je u vás píše? A kde pro ně berete inspiraci? Přikládáte jim velkou váhu nebo jsou jen doplňkem pro hudbu? O čem jsou ty na „The Serpent Insignia“? 

Frank: Pri písaní textov na album sa vždy pokúšam zasadiť všetko do kontextu hlavnej témy, v tomto prípade "The Serpent Insignia" predstavuje stvorenie, ktoré sa biblicky opakovane spája so zlom, predstavuje zlo alebo je jeho stelesnením. To je téma, ktorú som chcel predložiť a zobraziť, pričom som chcel docieliť určitú nadväznosť jednotlivých skladieb na seba. 

Predmet sa môže od jednej skladby k ďalšej individuálne meniť, môže byť odlišný a väčšinou zobrazuje surrealistické scenáre, ako skladby "Red Sky Season", "Throne of Skulls", "Godless Wasteland", ktoré nejakým spôsobom odrážajú realitu, v ktorej sa nachádzame. Ostatné, ako je napríklad titulná skladba "The Serpent Insignia", či "Christ Infection Jesus Disease", sú filozofickejšie a majú náboženský charakter, zatiaľ čo "Sanguinary" a "The 13th Apostle" rozprávajú príbehy. 

Asi se mnou budeš souhlasit, že obal dnes prodává. Musím říct, že váš od Roberto Toderica je opravdu povedený. Moc se mi líbí jeho práce i pro SIEGE OF POWER. Jak jste se dali s Robertem dohromady a jak obal vznikal? Poslal vám nějaké náměty nebo dělal obal k „The Serpent Insignia“ přímo třeba po poslechu alba? 

Giulio: Absolútne s tebou súhlasím, Roberto odviedol na obale naozaj skvelú robotu. Na námete začal pracovať ešte kým sme dokončili nahrávanie albumu, ale mal k dispozícií demá z predprodukcie. Marco mu objasnil smerovanie, akým chcel, aby sa obal uberal a Roberto to svojím dielom vo výsledku totálne zaklincoval. 


Povedlo se vám opravdu skvělé album, které sbírá samá dobrá hodnocení. Vaše práce se povedla. Ale co dál? Kam až chcete COFFIN BIRTH dostat, posunout? Budete jen projektem, kdy se jednou za čas sejdete a nahrajete album nebo budete regulérní kapela? A co třeba živá vystoupení. Myslím, že někde v klubu by byl materiál z „The Serpent Insignia“ hodně silný. 

Giulio: V čase zrodenia COFFIN BIRTH bola kapela braná čisto ako projekt, proste si len užívať hranie muziky, vyjadriť svoje myšlienky viac štylisticky, čo možno nie je až do takej miery možné v našich ostatných kapelách. Nestanovili sme si žiadne konkrétne ciele a v tomto zmysle ide skôr o to, aby sme si túto cestu užívali a nerozmýšľali nad tým, kam by nás mohla zaviesť, nemyslieť na špecifické miesto určenia. Tak dlho ako si to budeme užívať, budeme veci okolo COFFIN BIRTH posúvať ďalej. 

Máme už niekoľko stanovených termínov na rok 2019: jeden koncert v Ríme v Defrag, jeden v Amsterdame a jeden na Malte. Povedzme, že nebude ľahké naplniť všetky záväzky, ktoré už máme voči našim hlavným kapelám, ale pokúsime sa priniesť COFFIN BIRTH na pódiá v takej miere, ako to len bude možné. 

Mám poslední dobou pocit, že co se týká extrémních stylů, tak to u vás v Itálii znovu opravdu žije. Obzvlášť death metalové kapely jsou skvělé! Chodí mi na recenzi nové desky, dělám rozhovory a mám pocit, že je vaše scéna velmi silná. To je ale můj pohled člověka, který žije mimo Itálii. Jaký je váš názor? Co třeba koncerty, promotéři, kluby, obchody s extrémní metalovou hudbou? 

Giulio: V tomto s tebou súhlasím, po minulé roky vyšlo mnoho skvelých albumov dobrým death metalovým kapelám tu u nás, ale žiaľ len málo z nich sa dostalo do povedomia, a to kvôli nízkej podpore, nedostatku koncertov a promotérov tu u nás. To je aj dôvodom, prečo všetky naše väčšie kapely volajú našu krajinu „ShItaly“, čo ma zasiahlo naozaj hlboko, keď som to prvýkrát počul, ale v niečom musím aj súhlasiť. Taliansko je ešte stále svetelné roky pozadu za inými európskymi krajinami pokiaľ ide o organizovanie nejakého poriadneho koncertu. Novú generáciu fanúšikov, ktorí chodievajú na koncerty nezaujíma extrémna muzika. Čo som si všimol, väčšinu ľudí naokolo žiaľ zaujíma klubová a indie-popová muzika. 

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Giulio: Veľmi sa mi páči nový album od kapely SULPHUR AEON, je to skvelá death/black metalová kapela. Žiaľ, stal som sa veľmi vyberavý, čo sa týka muziky, takže okrem nejakých 3-4 nových albumov ročne sa držím skôr starých dobrých nahrávok. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Frank: Špeciálny pozdrav posielam chalanom z kapely TORTHARRY, skvelá kapely a skvelí ľudia. 

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Giulio: Úprimne, nikdy som si nekládol túto otázku, keďže hranie death metalu bolo pre mňa vždy veľmi prirodzenou vecou. Myslím, že príťažlivosť k extrémnej muzike by sa dala prirovnať k obľube hororových filmov, spúšťa to netradičné pocity a takisto aj čo sa týka hrania tej muziky. Podľa mňa neexistuje nič silnejšie a uspokojivejšie pre death metalového hudobníka, pretože je to veľmi náročná hudba, ktorá vyžaduje nielen technické schopnosti a zručnosti v práci s hudobným nástrojom, ale aj rozdielne rozmýšľanie, keď už ide o samotné písanie hudby. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vám spoustu prodaných nosičů, vše dobré i v osobních životech a ať vám to hraje! 

Giulio: Haha, aj my ti veľmi pekne ďakujeme za tento rozhovor.

Recenze/review - COFFIN BIRTH - The Serpent Insignia (2018):

Share this games :

TWITTER