DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 23. února 2019

Home » » Rozhovor - SIEGE OF POWER - Nie sme tu preto, aby sme niekomu niečo dokazovali, my len robíme to, čo milujeme.

Rozhovor - SIEGE OF POWER - Nie sme tu preto, aby sme niekomu niečo dokazovali, my len robíme to, čo milujeme.


Rozhovor s death metalovou skupinou SIEGE OF POWER.

Odpovídal bubeník Bob Baghus, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme.

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - SIEGE OF POWER - Warning Blast (2018):


Ave SIEGE OF POWER! Ahoj Bobe, dneska jsem šel poprvé po dlouhé době zase do práce a znáš to, necítil jsem se moc dobře. Ale narval jsem si pod tlakem do hlavy vaše loňské album „Warning Blast“ a hned bylo lépe. Dodalo mi velkou energii, kterou jsem potřeboval. Jak vlastně deska vznikala? Každý jste odjinud, sešli jste se a nahrávali spolu nebo jste vše řešili po internetu? 

Ave! Je skvelé počuť takúto pochvalu. Ďakujeme za kompliment. Album sa zrodil, keď sme spoločne s Paulom nahrali základy pre muziku v nejakom štúdiu. Len tak sme spolu hrali / „jammovali“ a súčasne sme tiež všetko nahrávali, takže to bolo vskutku odlišné od spôsobu, akým sme boli zvyknutí tvoriť. Potom Paul znovu nahral svoje gitarové party vo vlastním štúdiu a Theo tam pripravil aj svoje basové linky. Chris nahral vokály v štúdiu Earhammer Studio V Oaklande (USA). Takže kvôli finálnemu nahrávaniu sme sa v podstate ani nemuseli stretnúť, ale predtým sme sa samozrejme niekoľkokrát už stretli a popili dosť pív. 


Poprvé jsem SIEGE OF POWER zaznamenal až loni. Jestli se ale nepletu, tak jste v letech 2013 – 2014 působili pod názvem FIRST CLASS ELITE? Proč ta změna jména a proč jste nahráli první desku až v roce 2018? 

Áno, máš pravdu. Základy boli položené už v roku 2013, keď sme vystupovali pod menom First Class Elite. Vtedy sme vydali jedno split CD s Violation Wound a Mike&The Boys u Horror Pain Productions, čo bolo naozaj skvelé! 

Názov kapely sme potom zmenili kvôli odchodu nášho pôvodného speváka, ktorý kapelu opustil kvôli osobným problémom a keďže s názvom FCE prišiel on, zdalo sa nám vhodné vymyslieť nový názov pre kapelu. Kvôli nedostatku času sme celý proces nahrávania museli rozsekať na tri obdobia v priebehu niekoľkých rokov, no a to posledné nahrávanie sa datuje na jeseň roku 2017. 


Jste kapela složená ze slavných osobností scény. Každý z vás má za sebou velký kus práce v extrémním metalu, jste zkušení muzikanti. Neměli jste problém se dohodnout? Měli jste od začátku jasnou vizi a představu, jak má album znít? Kdo je „hlavní skladatel“? 

Nie, v tomto ohľade sme nemali v podstate žiadne problémy. Všetci sa navzájom veľmi dobre poznáme, ja a Paul sme strávili mnoho spoločných rokov v Asphyx, takisto ako aj Theo a Paul strávili mnoho spoločných chvíľ v Hail of Bullets. A s Chrisom ide všetko naozaj jednoducho, dobre sa s ním spolupracuje, takže všetko prebiehalo skvelo. Nemali sme vlastne žiadny konkrétny plán, len sme chceli hrať veci, ktoré nás bavia s tým, že uvidíme ako to dopadne. Hlavným skladateľom v kapele je Paul, on napísal všetku muziku a Chris sa zas postaral o všetky texty. 

Zajímalo by mě, jak SIEGE OF POWER vznikli? Mimo Chrise jste všichni z Holandska, u vás si dovedu představit, že jste se potkali někde v hospodě, pokecali, ale jak jste se dali dohromady s ním? 

Chrisa poznám už od čias, keď vyšlo prvé demo Autopsy v roku 1987. Zvykli sme si dosť písať a tiež obchodovať s vecami, niekoľkokrát sme sa aj stretli a dačo spolu podnikli. Často si spolu s Chrisom aj zavoláme. Všetko funguje úžasne. Keď sme dokončili muziku na album, tak sme sa jednoducho spýtali Chrisa, či by nemal záujem pripojiť sa k nám a on tým bol nadšený podobne ako my. Nie sme tu preto, aby sme niekomu niečo dokazovali, my len robíme to, čo milujeme a hodili sme do pľacu celkom dobrú dosku, teda pri najmenšom si to aspoň myslíme, haha. 


U Chrise mi vrtá hlavou ještě jedna věc. On je u AUTOPSY mimo vokálu podepsán také pod bicími. V SIEGE OF POWER ale jen zpívá. Mluvil nějak do nahrávání bicích? Měl připomínky? 

Chris je skvelý bubeník, ale moje nahrávanie bicích absolútne nekomentoval, všetko sa mu páčilo. Viem, že tu a tam sa občas naskytli aj nejaké nepríjemnosti, ale nahrávanie bolo viac menej ako veľká rozsiahla „jamsession“ a nakoniec dopadlo vynikajúco. Pre nás to bola v podstate zábava a nič viac. Myslím, že nabudúce sa viac sústredíme na prípravu a skúšanie skladieb, prídeme do štúdia lepšie pripravený. Ale na druhej strane, možno práve to spôsobilo, že má náš debut takú silu. Žiadna príprava, rovno do štúdia a nahrávať. 

U SIEGE OF POWER se mi líbí, že jdou ve své tvorbě až k samotnému základu extrémního metalu, objevují se vlivy punku, grindu. Osobně jsem na této hudbě také vyrůstal a moc dobře vím, jak moc záleží na zvuku. Pod masteringem a mixem je podepsán Dennis „Derclint“ Israel, ale třeba pod bicími je to více lidí. Trošku to nechápu, prosím vnes mi do toho trošku světla, jak a kde jste nahrávali? 

Áno, to je všetko pravda. Máme naozaj veľa punkových vplyvoch. Áno, bicie boli nahrávané v troch rôznych štúdiách. Počas niekoľkých rokov sme sa viackrát stretli a postupne nahrávali. Kedykoľvek sme mali čas, šli sme do nejakého lacného štúdia a nahrali tam moje bicie a Paulovu sprievodnú gitaru. Tretie (a posledné) nahrávanie sa uskutočnilo v dobrom a profesionálnom štúdiu. Ale aj to spadá do nižšej cenovej kategórie, keďže sme v tej dobe nemali vydavateľstvo a spolu s Paulom sme celé nahrávanie platili z vlastných vreciek. Dennis odviedol skvelú robotu, aby dosiahol vo výsledku rovnaký zvuk bicích na albume. Ako referenciu zobral zvuk z posledného nahrávania (ktorý znel najlepšie) a podarilo sa mu prearanžovať aj ostatné skladby, aby zneli rovnako a čo najlepšie ako sa len dalo. Nabudúce budeme nahrávať len v jednom štúdiu. Ako som už spomenul predtým, nemali sme žiadne vydavateľstvo, nič sme neriešili, chceli sme len nahrať nejakú skvelú muziku, ktorú máme radi, to je všetko. 


Když už jsme u těch vlivů, které jsou z SIEGE OF POWER cítit, tak jsou jasné, na tvé začátky se také ptát nebudu, ale zajímalo by mě, zda máš nějaké současné oblíbené kapely. Někde jsem četl, že jsi i velkým fanouškem black metalu, nemám pravdu? A nějaká podle tebe dobrá nová death metalová kapela? 

Áno, som veľkým black metalovým fanúšikom a vždy som ním aj býval. Keď som bol decko, mojimi obľúbenými kapelami boli Venom, Hellhammer/Celtic Frost, Bathory, Possessed, Necrovore, Sodom (považujem album “In the Sign Of Evil” za black metalové dielo) a taktiež milujem aj druhú vlnu black metalu ako napríklad starý Mayhem, Darkthrone, Burzum, Emperor, Marduk, Beherit, Sarcofago (INRI), Samael (do roku 1990), Blasphemy, Abruptum. 

A dobrá nová death metalová kapela? Povedal by som, že GRACELESS z Holandska. Podľa mňa asi najlepšia old school death metalová kapela v tomto momente. A taktiež DOODSWENS a LASTER sú naozaj skvelé nové bandy, ale tie hrajú black metal. 

Jak známo, tak dobré album se neobejde bez dobrého obalu. K „Warning Blast“ jej vytvořil Roberto Toderico. Obal je to krásný, chladný a ponurý zároveň. Jak jste se dali s Robertem dohromady a proč právě on? 

S Robertom sa poznáme už niekoľko rokov a je to skvelý umelec. Milujem jeho prácu! Povedali sme mu, že chceme mať obal albumu s atmosférou konca sveta a on prišiel okamžite s týmto návrhom, ktorý je proste fantastický. Totálny úpadok civilizácie, čo by popravde nemuselo byť až takou zlou myšlienkou... 

Ke skladbě „The Cold Room“ jste natočili klip. Připomíná mi staré death metalové klipy z devadesátých let. S klidem by jej mohli tenkrát vysílat na Headgangers Ball! Kdo je autorem námětu? Byl to režisér Carl Assault? Nebo někdo z kapely? 

To je dosť doomová skladba, veľmi ťažkotonážna a nízko ladená. Myslíš, kto je autorom konceptu? Navrhol to Chris. Znie tak dosť hororovo a Chris je v podobných veciach proste majster. A áno, Carl Assault sa postaral o nahratie klipu, ktoré prebiehalo v našej skúšobni a taktiež nám počas nahrávania dával inštrukcie. Je to skvelý chlapík, dobre sa s ním spolupracuje a robí to hlavne s vášňou, čo je pre nás veľmi dôležité. 


„Warning Blast“ je přesně tím typem alba, které zní nejlépe na vinylu. Jsi sám sběratelem gramodesek? Jaký k nim máš vztah? Jsi sám sběratelem? Máš nějaké zajímavé kousky ve své sbírce? 

Áno je! Naozaj je! CD je proste… cd. Vinyl je však v mnohých ohľadoch lepší, má lepší a hlbší zvuk, je dynamickejší atď. Ja som pravý milovník vinylov a samozrejme mám aj zbierku, ktorá činí okolo 500 LP-čiek (čo sa nemusí zdať až tak veľa, ale 80% všetkých vinylov v podstate milujem, takže to nie je tak, že ich „zbieram, len aby som zbieral“). Mám niekoľko skvelých pôvodných vydaní a v podstate som väčšinu kúpil ešte v čase, keď naozaj vyšli ako napríklad: Venom - Welcome to Hell/Black Metal (NEAT Records), Hellhammer – Apocalyptic Raids, všetky staré veci od Frost, Mayhem – Deathcrush (môj obľúbený), všetky staré albumy Sodom, Blasphemy, originál Slaughter - Strappado, všetky staré Bathory LP-čka, staré Destruction LP-čka, prvé dva Deathrow albumy, Mercyful Fate EP (ktoré som dostal ako darček od Rossa Dolana), prvý originál albumu od Sadus - Illusions, samozrejme staré albumy Kreator, Sacrifice - Torment in Fire, Possessed - Seven Churches (nie až tak špeciálne vydanie, ale stále jeden z mojich obľúbených kusov), Necrophagia - Season of the Dead, Protector -Misanthropy, Messiah - Hymn to Abramelin a Extreme Cold Weather (Chainsaw Murder Records) a tak ďalej, a tak ďalej. Všetky sú pre mňa veľmi špeciálne. 


Vystupují SIEGE OF POWER naživo? Já vím, každý máte spoustu jiných aktivit, svoje práce, rodiny, ale můžeme v to doufat? Myslím, že nejsem jediným fanouškem, kdo by si to moc přál. 

No, kvôli vzdialenosti medzi nami je to vcelku náročné, takže zatiaľ nemáme žiadne plány čo sa tohto týka, ale nikdy nevieš, čo sa môže prihodiť v budúcnosti. Už sme sa o tom bavili a dostali sme aj niekoľko skvelých ponúk zo strany veľmi cool festivalov, ale uvidíme, čo prinesie budúcnosť. 

Jsou SIEGE OF POWER jen občasným projektem nebo regulérní kapelou? Skládáte třeba již nový materiál? Jaké jsou plány do budoucna? 

Samozrejme sme serióznou kapelou, ale možno viac štúdiovou kapelou. Pracujeme na niekoľkých nových skladbách a v najbližších mesiacoch máme naplánované nový materiál aj nahrať. Je možné, že bude súčasťou split albumu s holandskou crossoverovou kapelou DISABUSE. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vám spoustu prodaných nosičů, vše dobré i v osobních životech a ať vám to hraje! 

Aj ja ďakujem pekne za tento rozhovor a obrovská vďaka aj za tvoju podporu. 


Recenze/review - SIEGE OF POWER - Warning Blast (2018):

-------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER