DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 10. března 2019

Home » » Recenze/review - CEREBRUM - Iridium (2018)

Recenze/review - CEREBRUM - Iridium (2018)


CEREBRUM - Iridium 
CD 2018, Transcending Obscurity

S progresivním death metalem se na mě musí opatrně. Často kolem mě jen proletí, absolutně bez zájmu, někdy nemám jen náladu, záleží zkrátka na spoustě okolností. K novince řeckých CEREBRUM jsem se tak dostal poměrně pozdě. Byla neděle a jejich deska "Iridium" zazněla jako první hudba, kterou jsem ten den slyšel. Možná, že jsem měl hlavu ještě čistou, nezanesenou informacemi. Album mě chytlo a už nepustilo.

Dovedl bych si sice představit lepší zvuk, vše mi přijde trošku zastřené, ale to je jen drobnost. Hlavní jsou pro mě předané nálady, tlak, energie, síla, které z desky cítím. Najednou mě baví rozplétat složité motivy, s chutí se nechávám unášet na jednotlivých melodiích. Jsem stržen do propasti, která nemá dno. Padám a těším se na náraz.



CEREBRUM na to jdou podobným způsobem jako PESTILENCE, ATHEIST, SADUS, NILE, CYNIC, DEATH, ARCHSPIRE. Nebojí se experimentovat, hudba je košatá, bohatá na různé odbočky, je rychlá, jindy přemýšlivější. Těch obrazů, různých vsuvek, zde naleznete opravdu velké množství. Hlavu je potřeba mít otevřenou po celou dobu poslechu, rozhodně se nejedná o desku na první dobrou. "Iridium" je albem, které se povedlo po všech stránkách. Nemám vlastně žádných větších připomínek. Baví mě si jen tak sednout, otevřít láhev něčeho dobrého i knihu (doporučuji nějaké sci-fi) a k tomu poslouchat CEREBRUM. Death metal v podání těchto šílenců tepe, pálí, je zajímavý ze své podstaty. Musím na něj mít náladu a musím být odpočatý, ale potom se jedná o vskutku skvostný zážitek. Netřeba zastírat, že nejde o nic jednoduchého. Naopak, složitost si zde dává rande s průrazností. Zajímavá nahrávka po všech stránkách!



sumarizace:

Před letošní novinkou řeckých CEREBRUM. se klaním až k zemi. Je totiž po okraj naplněná žhavými, pálivými nápady, které vyvěrají ze samé podstaty death metalu. Skladby mají neskutečné množství vrstev a působí jako samotná symfonie zla. Ano, takhle nějak by hráli skladatelé vážné muziky, pokud by se rozhodli pro extrémní smrtící kov. Progresivní nápady je možné potkat na každém kroku. Přesto si pánové ponechali schopnost složit syrové a nekompromisní motivy. Album neskutečně řeže, pálí, transformuje samotnou smrt v čistou bolest. Je jako řeka, plná hnijící krve, která teče sice pomalu, ale s o to větší jistotou zničí vše živé. Na desce je možné pozorovat doslova erupci nápadů. Přesto není nic zbytečně komplikované a CEREBRUM. se povedlo vyhnout zbytečným exhibicím. Všechno sedí na svém místě a z nahrávky se tak stává hodně ostré koření. "Iridium" je pro mě na dlouhou dobu jedno z nejposlouchanějších alb vůbec. Progresivní death metal, který nepostrádá temnotu a je zahraný s neskutečnou silou! Masakr!

Asphyx says:

I bow down to this new album by Greece CEREBRUM. It is full of hot, spicy ideas which spew from the death metal itself. The songs have unbelievable amount of layers and they feel like a symphony of evil. Yes, this is how would classical musician played if they would decide to play death metal. Progressive ideas are everywhere on this album. However these gentlemen still have their ability to compose raw and uncompromising motives. This album cuts unbelievably, it burns, and it transforms the death itself into a clear pain. Like a river full of rotting blood which although flows slowly it will kill everything live on earth for sure. These guys managed to avoid some unnecessary exhibitions on this album. Everything is on its place so this album is like a very hot spice. "Iridium" is one of my most played albums at all for a very long time. Progressive death metal which doesn´t lack of darkness and it is played with an unbelievable power! Massacre!

Tracklist:
01. Time Reversal
02. A Face Unknown
03. Memory Hoax
04. Euphoric Control
05. Gods in Trance
06. Cognitive Dissonance
07. Astral Oblivion
08. Absorbed in Greed
09. Escape to Bliss

band:
Mike Papadopoulos – Guitar
Jim Touras – Guitar, Vocals
Dekfalion Dimos – Drums
George Skalkos – Bass (Dead Congregation)

Share this games :

TWITTER