DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 12. března 2019

Home » » Recenze/review - VANHA - Melancholia (2018)

Recenze/review - VANHA - Melancholia (2018)


VANHA - Melancholia
CD 2018, Black Lion Records

Tiché ráno v ulicích, dlouhý kouř a skleslé postavy jdoucí do práce. Nemluví se, obličeje jsou mrtvé, zahleděné do vzpomínek předešlého dne. Potkáváme každý den desítky lidí, o kterých nic nevíme, přesto se známe. Podle tváří, podle pohybů, podle náznaků. Šedivý den, masa těl jdoucí kolem ostnatého drátu. Klasický všední den, stereotyp, dávno proniklý do našich myslí. Žijeme ještě? Odpočítáváš hodiny, modlíš se k věčnosti, tak zase zítra, potkáme se v mlze, mezi kapkami deště.

Někdy na mě padne podivný smutek, který si neumím vysvětlit. Vyhledávám si potom doom metalové kapely, utápím se v myšlenkách a hledám marně jakoukoliv naději. Švédská kapela/projekt s názvem VANHA se přesně trefil do mé nálady. Pod vším je podepsán muzikant, který se jmenuje Jan "Janne" Johansson. Loni vydal velmi vydařenou poctu stínům.


"Melancholia" je název alba, který přesně vystihuje i jeho obsah. Skladby ve stylu MY DYING BRIDE, PARADISE LOST, DRACONIAN, DOOM VS, AMORPHIS, TIAMAT jsou smutné, zachmuřené ze své podstaty. Nálada plná chladu je navozována postupně, pomalu, jak se na hraný styl sluší a patří. Tělo s nebožtíkem opět zajíždí za černý závěs smrti. Poslední rozloučení, zbylo jen pár vzpomínek. Každý den ráno vstával, umořen prací a všedností. Pro svoji rodinu, děti, pro společnost, aby se všichni měli lépe. Byl jeden z davu, bledý obličej, dávno mrtvý zaživa. Kdo z vás je další na řadě? Pouštím si "Melancholia" stále dokola a přemýšlím o filozofii života. Zvuk, nápady i obal mi dodávají vnitřní sílu. Pro doom metal musíte mít vlohy, vkus a musíte pro něj dozrát. Pokud se vám to povede, tak se vám bude VANHA líbit jako mě. Hodiny tikají, srdce ještě stále tepe. Zítra vstanu a zařadím se. Smutek je všude kolem, stačí jej vyhledat. Velmi dobré album!


sumarizace:

V doom metalu je hrozně důležitý způsob, jakým kapela navodí pocit smutku. Nová deska  "Melancholia" je neskutečně nakažlivá, plíživá a plná kousků ledu. Osvědčené a tradiční postupy jsou doplněny o mocně znějící hlas a svět jakoby při poslechu celý zčernal. Tohle je přesně ten druh nahrávky, kterou musíte milovat. Beru si ji na své výlety po lesních pěšinách. Propojuje se na ní svět lidí a stínů. Nutí mě k přemýšlení, zastavení a zklidnění mé duše. Příběhy, které VANHA vyprávějí, jsou plné tmy, smutku a soužení. Mlha se válí všude kolem, vítr vám čechrá tváře a ve vzduchu se vznáší těžký pach samoty. Nejsem v doom metalu častým hostem, ale za sebe mohu říct jediné. Tahle deska je vynikající, svým způsobem šíleně nakažlivá a zároveň uklidňující jako náruč vlastní matky. Smutný, vznešený doom metal, který pálí jako ten nejsilnější mráz!


Asphyx says:

The feeling of gloom is very important in doom metal and it´s important how the band managed to make this mood happen. New album "Melancholia" is unbelievably contagious, sneaking and full of pieces of ice. The well-proven and traditional methods are complemented with powerful voice and suddenly the world is black. This record is something you need to love. I like to take this record with me when I travel and walk around the forest. On this record the world of people and the world of shadows are connected. It makes me think, makes me stop and relax my soul. The stories which the VANHA tell are full of darkness, sadness and consonancy. Fog is all aourd and wind is brushing your cheeks and in wind is a heavy smell of loneliness. I don´t really enjoy the doom metal, however I have to say one thig: This album is amazing and it is in some way incredibly catchy and relaxing like a hug from your mum. Sad, royal doom metal which burns like the strongest cold.


band:
J. Johansson – Vocals, all instruments, recording, mixing and mastering.


ORDER:

MORE INFO:
Share this games :

TWITTER