DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 14. března 2019

Home » » Rozhovor - VIRCOLAC - Všetci máme v sebe šelmu, ktorá je však väčšinu času potlačená.

Rozhovor - VIRCOLAC - Všetci máme v sebe šelmu, ktorá je však väčšinu času potlačená.


Rozhovor s irskou death metalovou skupinou VIRCOLAC.

Odpovídal kytarista Brendan.

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave VICROLAC! Zdravím do Irska, doufám, že se vám daří dobře. Dostal jsem na recenzi vaší novinku „Masque“ a musím vám vyseknout poklonu. Opravdu se podařila. Je temná, propracovaná, zajímavá. Přiznám se ale, že jsem o vás příliš informací nikde nenašel. Mohl bys prosím našim čtenářům představit kapelu a provést nás vaší historií? 

Zdravíme všetkých! Ďakujeme za láskavé komentáre. S výsledkom sme naozaj spokojní. Začiatky kapely sa datujú do roku 2013. Veľmi skoro po jej založení vychádza demo „Codex Perfida“, ktoré je veľmi dobre prijaté. Neskôr som sa ku kapele pripojil aj ja, keďže ešte v čase jej vzniku som žil v Spojenom Kráľovstve. Začali sme tvoriť materiál na EP “The Cursed travails of the Demeter”, ktoré vyšlo v roku 2016 a začali sme aj koncertovať. Odohrali sme niekoľko vystúpení na festivaloch naprieč Európou a museli sme sa prispôsobiť zopár zmenám čo sa týkalo výmeny členov kapely. No a písanie materiálu pre album „Masque“ začalo v roku 2018, no a v októbri minulého roku bol album aj vydaný. 


Jestli se nepletu, tak název VIRCOLAC pochází z románského výrazu pro vlkodlaka. Proč jste zvolili toto jméno? Máte nějaký hlubší vztah ke kultuře raného středověku? Každopádně se jedná ve spojení s vlkodlaky o zajímavý fakt. 

V tom čase, keď chalani hľadali vhodný názov pre kapelu, jeden z členov práve čítal nejakú knihu venovanú rumunskému folklóru. Ja som v tom čase ešte nebol v kapele. VIRCOLAC znelo veľmi dobre, ale okrem toho tento názov zahŕňal aj mnohé postoje kapely. Vlkodlak sa transformuje z človeka na šelmu, čo v podstate naznačuje, že všetci máme v sebe šelmu, ktorá je však väčšinu času potlačená. Nemali by sme sa báť občas ju nechať vyjsť na povrch. A práve hranie death metalu je dobrou cestou ako sa v tomto ohľade trénovať. 


Pojďme na vaši novinku. Co si pamatuji, tak jsem před lety někde narazil na vaše EP „The Cursed Travails of the Demeter“, která mě doslova přikovala na zeď. To je vynikající EP! Nicméně mezi novinkou a tímto dílem uběhly tři roky. Jak vnímáš rozdíly, vývoj, jak se posunuli VIRCOLAC v čase se svojí tvorbou? 

K novej nahrávke sme oproti tej minulej pristupovali odlišne, snažili sme sa urobiť niečo nové hlavne z pohľadu produkcie. V nových piesňach sú isté zložitosti, ktoré sme chceli vytiahnuť do popredia, takže naša produkcia vás udrie priamo do tváre, keďže je hlasná a nie udusená niekde v ozvene. Hudobne sme pridali niekoľko nových prvkov, ktoré by sa mali javiť z hľadiska VIRCOLAC odlišné, ale napodiv dôverne známe. Je pre nás dôležité udržiavať veci zaujímavými, takže sa snažíme neustále vyvíjať, ale s cieľom neodkloniť sa príliš od nášho základného zvuku. 


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Masque“? Jak vlastně tvoří/skládají VIRCOLAC? 

Zvyčajne sú riffy v kapele skladané jednotlivo, ale existujú aj prípady, keď sa skladajú hneď do formátu skladby. Buď je najskôr nahraté surové demo, ktoré sa pošle ostatným členom kapely alebo je prezentovaná daná skladba už v celom prevedení a diskutuje sa so zbytkom kapely. Ak sa páči každému, začneme do nej implementovať ostatné nástroje v danom usporiadaní, na základe ktorého je skladba ďalej vystavaná. Keď počúvate každú skladbu, môžete počuť, čo konkrétne každý jednotlivec do skladby priniesol, čo je ďalším dôvodom pre čistú produkciu, keby som sa mal ešte vrátiť k predchádzajúcej otázke. 

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a temný zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí? 

Album sme nahrávali v Sun Studiu v centre Dublina, kde sme pred rokmi nahrali aj naše demo Codex Perfida. Je tam naozaj skvelý zvuk a veľa miesta na pohyb. Pracoval s nami Ola Ersfjord. Ola je dlhoročným priateľom kapely a reprezentuje človeka, ktorému môžeme bezvýhradne dôverovať, keďže rozumie a pozná náš pohľad na hudbu a vie ako k jednotlivým veciam pristupujeme. No a okrem toho vie ako z nás dostať a vyžmýkať čo najviac. 


V death metalu se občas zapomíná na texty. O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Některé skladby zní opravdu hororově. Byly inspirací filmy, knihy? Pokud ano, tak jaké? Jsi fanouškem tohoto žánru? 

Darragh napísal každé jedno slovo na albume. On je veľmi plodným textárom. Žiadne priame spojenie alebo odkaz na konkrétny film, či knihu na albume nenájdete, ale náš predchádzajúci počin sa silne odvolával na knihu Dracula nášho Írskeho spisovateľa Brama Stokera. Sme veľkými fanúšikmi hororov a pri skladaní muziky veľmi často odkazujeme na niektoré filmové soundtracky. Popul Vuk a Goblin sú tými najčastejšie spomínanými. Lyrickými témami naprieč albumu sú sila a klamstvo. Dôvod, prečo sa album nazýva „Masque“, je narážkou na denno-denné ľudské vystupovanie, keď sa snažia skryť svoje skutočné ja, akoby mali nasadenú masku. Pravopis výrazu „Masque“ pochádza zo slova Masquerade, ktoré je odkazom na podobné „pretvarovanie sa“. Toto by bolo k tej časti albumu venovanej klamstvu. No a druhá časť sa zaoberá silou, ktorá stojí tvárou v tvár nepriazni, ktorú zvyčajne prináša falošnosť iných. 


Kdo je autor obalu novinky „Masque“? Jeho práce se mi hodně líbí. Jak jste vůbec motiv na obal vybírali? 

Extrémne talentovaným fotografom, ktorý sa podieľal zatiaľ na všetkých našich obaloch albumov je Lea Purcell. Mali sme predstavu, že by sme chceli pokračovať v podobnej, ale mierne odlišnej estetike s použitím fotografie ako na predošlom EP. Lee sa podarilo získať naozaj pozoruhodnú fotografiu, ktorá presne zachytáva emócie, ktoré sme chceli prostredníctvom albumu priniesť. Myšlienka lebky je taká, že je to vlastne to jediné, čo zostane po odstránení vašej „poslednej masky“. 

Jak jsou na tom vlastně VIRCOLAC s koncertováním? Uvidíme vás někdy v Evropě? Hrajete naživo rádi? Pokud ano, tak máte raději malé kluby nebo velké festivaly? 

Zatiaľ sme hrali na niekoľkých miestach v Európe a jednoznačne plánujeme hrať viac. Hrali sme na akciách Beyond the Gates v Bergene, Metal Magic v Dánsku a North of the Wall v Škótsku. Taktiež sme odohrali aj niekoľko jednorázových koncertov v iných krajinách. Veľmi si užívame živé vystúpenia, je to v podstate stránka kapely, ktorá je pre nás samotných ako také merítko. Priniesť dobré vystúpenie je pre nás veľmi dôležité. Zatiaľ sme neodohrali žiadne veľké festivaly pod šírym nebom, ale hrať v malých kluboch je určite príjemné, najmä keď sú všetci dostatočne zapálení. 

Jaký je vlastně v současnosti irský underground? Žije to u vás? Chodí lidé na koncerty? Přiznám se, že příliš death metalových kapel z Irska neznám. Jak vidíte, vnímáte vaši scénu vy? 

Momentálne je metalová scéna v Írsku celkom silná. MALTHUSIAN vydali svoju prvú dlhohrajúcu nahrávku, LP Across Deaths a SACRILEGIA takisto tento rok debutovala s albumom The Triclavian Advent. Oba albumy sú naozaj fantastické. Ďalšie kapely, ktoré stoja za zmienku sú COSCRADH, UNYIELDING LOVE, DEATH THE LEVELER, DREAD SOVEREIGN, ZOM, ALTER OF PLAGUES. Každý koncert má tendenciu byť vypredaný, takže by som povedal, že sa tu snaha a nadšenie hrať celkom cenia. 


Sleduješ dění na scéně, objevuješ rád nová alba? Pokud ano, tak co za nahrávku tě zaujalo v poslední době? 

Áno samozrejme. Všetci v kapele sme veľmi aktívni, čo sa týka objavovania nových kapiel a albumov a to po celý čas. Vrelo by som odporučil nový album MALTHUSIAN – Across Deaths a novú nahrávku SACRILEGIA - The Triclavian Advent. Obe tieto kapely sú našimi spriaznenými, sú to naši blízki priatelia. Keby som mal vybrať niekoho mimo Írska, osobne som si veľmi obľúbil TAPHOS - Come Ethereal Somberness a OBLITERATIONS - Cenotaph Obscure. A určite je tu ešte niekoľko ďalších, ktoré by som mohol spomenúť. 

Blížíme se k závěru, a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě smrtící kov? 

Podstatné prvky death metalu sa dajú podľa mňa dosť voľne definovať. Samozrejme je to gutturálny vokál, intenzívne texty, ťažké šialené gitarové riffy a blast beaty, ktoré ma napadnú asi ako prvé, ale uprostred týchto všetkých zložiek existuje ešte mnoho priestoru, kde kapely môžu vyjadriť svoju originalitu a kvalitu a meniť prvky podľa toho, ako si to ako kapela želajú robiť. Je to poddajný a tvarovateľný žáner, ktorý pri správnom zaobchádzaní môže odhaliť originálny zvuk a zámer. Napríklad u MORBID ANGEL neznie absolútne nič ako u AUTOPSY, ale jednotlivé zložky sú podobné. Povedať, že sme si tento žáner nejakým spôsobom VYBRALI je pravdepodobne silný výraz. Je to jednoducho to, čo z nás prirodzene vychádza na povrch, keď spolu hráme a skladáme. Death metal bude vždy základom toho, na čom je VIRCOLAC postavený. 


Děkuji moc za rozhovor a přeji nejen novému albu skvělou prodejnost. Ať jsou vaše koncerty vyprodané. Přeji vám vše dobré i v osobních životech. Ať vás provází síla! VIRCOLAC FOREVER! 

Ďakujeme ti veľmi pekne za tvoj čas a vľúdne slová na adresu nášho albumu. Dúfame, že sa čoskoro uvidíme aj na vašej domácej pôde! 

Share this games :

TWITTER