DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 4. května 2019

Home » » Rozhovor - MORTA SKULD - Death metal je hudba ve své nejčistší podobě.

Rozhovor - MORTA SKULD - Death metal je hudba ve své nejčistší podobě.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou MORTA SKULD.

Odpovídal Dave Gregor, děkujeme!

Otázky připravila a vše přeložila Duzl, děkujeme!

Nazdar Davide! 

Když jste před dvěma lety vydali album „Wounds Deeper than Time“ okamžitě jsem si běžela koupit vinyl a musím říct, že jsem jej točila hodně dlouho dokola a stále se k němu vracím. Podle mě jste navázali přesně tam, kde jste kdysi v devadesátkách skončili. Jak hodnotíš desku s odstupem času? Splnily ohlasy a prodeje vaše očekávání? 

Moc jsme o tom nepřemýšleli, vnímali jsme to jako přirozený vývoj. Prodává se to dobře, ale nikdy ne tak, jak by jsme si přáli, ale jsme vděční a fanouškům se album líbí. 


Co jsem postřehla, tak nedávno se změnil post basáka a AJe vystřídal John Hill, můžeš nám říct pár slov o této výměně? Proč AJ odešel? 

Aj opustil kapelu, aby se posunul dál a v tuto chvíli se věnuje vysoké škole. John s námi občas cestoval a cítili jsme, že je pro nás perfektní. 

Příští týden vás čeká vaše první vystoupení v Evropě vůbec, zahrajete na festivalu Netherlands death fest, čím to, že jste v Evropě nikdy doposud nehráli? 

V minulosti jsme měli několik příležitostí, ale náš bubeník v té době nechtěl cestovat a to je důvod, proč se tam konečně dostaneme až teď. 


V červenci také zahrajete v České republice na festivalu Symbolic fest, máte nějaké povědomí či představu o tom jak vypadá Česká metalová scéna? 

Opravdu nerad to říkám a nechci aby to vyznělo špatně, ale nevím toho moc o tamní scéně. 

Na které skladby se můžeme těšit? Předpokládám, že se dočkáme průřezu celou vaší diskografií a možná i nějaké nové skladby, což? 

Je to vždy těžké zavděčit se každému, ale myslíme si, že teď máme dobrý set. Máme čtyři až pět skladeb z „Dying Remains“, dvě skladby z „Surface“, dvě z nového alba a vždy končíme skladbou z dema. 

Dovezete s sebou i nějaký merch, staré a nové desky - CD, LP? Co všechno bude k dispozici, máme rozbít naše prasátka s úsporama? :) 

Dovezeme co budeme moct, ale jsou v plánu CD, trička a samozřejmě nášivky. 


Je jasné, ze v dnešní době to muzikanti nemají jednoduché, je velká konkurence, všichni se navzájem vykrádají, lidé nechodí na koncerty, stahují hudbu atd, ...Zeptám se tedy - kdyby jsi měl možnost změnit něco na současném hudebním průmyslu, co by to bylo a proč? 

Vždy tady bude to, že několik kapel půjde cestou, kterou už se před nimi vydala jiná kapela. Myslím si však, že je potřeba změnit labely a smlouvy, ty je potřeba změnit a učinit je férovější vůči umělcům. 

Jak důležitá je pro tebe vizuální stránka kapely a outfit na pódiu? Ptám se, protože jsem viděla několik záznamů z vašich koncertů a v poslední době hrajete v čistě černých „tričkách“, je za tím nějaký filozofie či záměr? 

Chceme, aby se na nás pohlíželo jako na profesionály, nemluvě o tom, že někteří z nás jsou už starší a už nejsme žádní teenageři. Takto se já cítím profesionálně a fanoušci se věnují hudbě a ne tomu jaké tričko kapely mám zrovna na sobě a to je pro mě mnohem důležitější. 

Existuje nějaká utajená či nevyřčená historka o MORTA SKULD, o kterou by ses s našimi čtenáři podělil? 

Jen to, že bychom dělali vše tak jak to děláme teď mnohem dříve, ale náš bubeník v minulosti na našem prvním turné onemocněl a odmítl pokračovat, takže to poškodilo budoucnost kapely a proto jsme tam, kde jsme. 


Pracujete už na materiálu na novou desku a pokud ano dočkáme se jí v brzké budoucnosti? 

Ano, v tuto chvíli máme téměř 8 skladeb a stále ještě máme spoustu práce, abychom je vyladili. Doufáme, že je vydáme v roce 2020. 

Co můžeme v budoucnu od MORTA SKULD očekávat? Nějaké plány, vize, cíle? 

Nové album a doufejme více koncertů. 

Podle mého názoru je death metalová scéna svým způsobem unikátní, většina fanoušků jsou opravdoví srdcaři a je to jejich životní styl, není to žádná póza a death metal prostě milují. Myslíš si, že nějaký jiný hudební žánr dokáže lidi spojit tak, jako to dělá death metal? 

Je to tak, naši fanoušci jsou velmi odlišní od ostatních a jsou oddaní této hudbě, žijí skrze ní a dýchají pro ni stejně ta jako my, když jsme před téměř 30 lety začínali. Myslím, že jsme velmi vybíraví lidé a víme, co se nám líbí. 



Na závěr položím „ jednoduchou“ otázku. Co tě na death metalu nejvíc bavi? 

Líbí se mi, že neexistují žádná pravidla a můžeš dělat to, co chceš, aniž by jsi se musela čemukoliv přizpůsobit, je to hudba v její nejčistší podobě. 

Díky moc za rozhovor! Přeji vám hodně úspěchů na vašich evropských koncertech, užijte si to a uvidíme se v Holandsku a později v Čechách, kde si doufejme dáme společně pivko! Poslední slova pro všechny vaše fanoušky jsou tvoje... 

Děkuji ti a také všem fanouškům, kteří nás podporují stejně tak, jako i ostatní kapely.

o MORTA SKULD na DEADLY STORM ZINE:




Share this games :

TWITTER