DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 3. července 2019

Home » » Rozhovor - DEATH KOMMANDER - Kapely by neměly být považovány za zdroj příjmů, ale spíše za něco, co obohacuje hudební kulturu.

Rozhovor - DEATH KOMMANDER - Kapely by neměly být považovány za zdroj příjmů, ale spíše za něco, co obohacuje hudební kulturu.


Rozhovor s death metal metalovou skupinou DEATH KOMMANDER z Velké Británie.

Odpovídali DEATH KOMMANDER, děkujeme!

Přeložila a otázky připravila Duzl, děkujeme!

Nazdar DEATH KOMMANDER!

Narazila jsem vás nedávno, když jste se objevili jako předkapela na koncertě CARNATION, BODY HARVEST a DIVULSOR. Poslechla jsem si dopředu vaše demo a o headlinerovi onoho koncertu jsem měla okamžitě jasno a musím říct, že ani naživo jste mě nezklamali, ba naopak. Byl to pro vás první londýnský koncert nebo už jste tu hráli? Jak jste si koncert užili? 

K: Jsme nesmírně rádi, že to slyšíme! Živá vystoupení jsou pro nás velmi důležitá. Vždy se snažíme dát 120% a jsme více než šťastní, když si to lidé užívají - co jiného si může muzikant přát? Bylo to opravdu naše první vystoupení v Londýně a byli jsme moc rádi, když nás Alex oslovil. Díky němu to byl opravdu příjemný zážitek a jako kapela si nemůžeš přát lepšího promotéra. Ostatní kapely podaly vážně skvělé výkony (viděl jsem mnoho kapel a ani ne polovina z nich měla tolik energie, jako tyto), což nás činí pyšnými, že jsme pro ně mohli koncert zahájit.


O existenci vaší kapely jsem nevěděla, dokud jsem vás neviděla v rámci zmíněného koncertu, tak jestli mi můžete trochu přiblížit pozadí vašeho vzniku v roce 2018. Jak jste se dali dohromady, kdo vymyslel název a hlavně proč jste se rozhodli kráčet právě ve stopách BOLT THROWER? 

George: Celá myšlenka vytvořit DEATH KOMMANDER je asi sedm let stará. Jako velký fanoušek BOLT THROWER a old school death metalu jsem obecně chtěl vytvořit kapelu v tomto stylu, zvláště poté, co se BOLT THROWER rozpadli. Nahrál jsem „Onwards“ a „Shellshock" před sedmi lety, a když jsem se potkal s Benem a zjistil, že sdílíme stejné pocity pro stejné kapely, rozhodli jsme se, že bychom na tomto projektu měli určitě pracovat. Pak se připojili Kruxator a Mark a Matt přišel uzavřít naši sestavu. Nemohl jsem si přát lepší muzikanty, abych splnil vizi, kterou jsme s Benem pro DEATH KOMMANDER měli. 

Na kontě máte zatím jedno demo s názvem „Summer Offensive '18“. Kde jste demo nahrávali a kdo se postaral o zvuk? 

Ben: Demo jsme nahrávali doslova doma, včetně nasraných sousedů. Jsem rád, že vokály vyšly konzistentně, trochu jsem se o ně bál, protože jsme je nahrávali ve třech různých bytech. Mix basy byl další výzvou, protože jsme ji nahráli přes kytarový zesilovač. Myslím, že jsme zašli až tak daleko, jak jen jsme mohli, abychom to dokončili, ale kdybychom měli basový zesilovač, myslím, že by to bylo mnohem snazší. Na druhou stranu to drnčí se spoustou špíny a kope to - trochu jako traktor haha! Udělal jsem všechen mix, ale dostal jsem pár tipů, jak ošetřit bicí, aby si to v mixu lépe sedlo od zvukaře v práci. Musím říct, že jsem s celkovým výsledkem docela spokojen. 


Pro některé z vás to je úplně první deska v rámci muzikantských aktivit, jaký to byl pocit nahrávat svou úplně první „desku“? 

Ben: Myslím, že nahrávání dema bylo pro nás dobré v tom, abychom si nastavili laťku, kterou chceme první dlouhohrající deskou pokořit. Pomohlo nám to také dostat naši hudbu ven a celkově vzbudit povědomí o kapele. Je to pocit zadostiučinění, když máte v ruce něco, na čem jste tvrdě pracovali a pro co máte vášeň. Demo je však jen prvním krokem k plnohodnotné nahrávce!

Kdo je hlavním skladatelem a kdo je autorem textů? Válečná tématika je poměrně specifická záležitost, hodláte se toho držet, nebo s další deskou dojde ke změně? 

Ben: Kromě Georgeových počátečních skladeb jsme dva, kteří píšeme a dáváme dohromady skladby. Jsem zodpovědný za texty. Myslím si, že textů, které se týkají války, konkrétně první světové války, se budeme alespoň prozatím držet.

K: Přestože Ben napsal zatím všechny texty, pokusím se přijít s nějakými texty pro nadcházející skladby. Někteří z mých předků napsali své memoáry, které bych rád použil jako inspiraci.

O válkách toho bylo napsáno a natočeno spousta. Já sama mám válečnou tématiku hodně ráda a úplně první kniha na toto téma, která ve mně zanechala nesmazatelnou stopu byla „Under Fire“ from Henri Barbusse. Jsou nějaké knihy které vás v tomto směru zásadně ovlivnili? A jakou roli hrají válečné filmy? 

K: Existuje více materiálu o 2SV než 1SV, a proto bych rád upozornil na film „1944“, který zachycuje boj malé země, která byla uvězněna mezi dvěma světovými mocnostmi. Co se týče 1SV, mohu doporučit „Stosstrupp 1917“ („Shock troop 1917“), protože ukazuje realistické využití taktiky a výzbroje v té době a „Beneath Hill 60“. Bohužel většina válečných filmů o 1SV a 2SV je hodně politických, ačkoliv „Stalingrad“ z roku 1993, „Das Boot“ (1983) a „Enemy at the gates“ jsou dobrým příkladem toho, že můžete vytvořit film zaměřený na zážitky vojáků a ne na ideologii. Existuje mnoho dobrého čtiva, záleží zcela na tom, čemu dáváš přednost. „In Stahlgewittern“ („Storm of Steel“) je kniha, kterou by si všichni měli přečíst.


Kterou událost ve válečné historii vnímáte vy osobně jako nejzásadnější a proč?

K: Věřím, že je to velmi subjektivní a závisí také na tom, o kterém národě se bavíme. Pokud se ptáš na východní státy, tak druhá světová válka měla největší dopad na moderní dějiny a to nejen kvůli zániku německého a židovského života, ale také kvůli zásadním přesunům v populaci jako rusifikace kvůli Sovětskému přesídlení a politickým deportacím.

Pocházíte ze skotského Edinburgu, Skotsko obecně nemá takovou historii v metalu jako Anglie. Můžete ty scény trochu porovnat a zmínit v čem vidíte hlavní rozdíly? Existuje tam něco jako underground a jaká je podpora fanoušků na koncertech? 

K: Když jsme začínali, metalová scéna v Edinburghu byla spíše tvořena heavy, doom, core kapelami (jako RUNEMASTER, DOG TIRED). Některé místní death/black metalové kapely jako NNGNN (nyní VALARAUKAR nebo ÚIR existovaly, ale nepřišli jsme s nimi moc do kontaktu. Obecně se snažíme podporovat každý koncert, který se tady odehrává a zdá se, že někteří další fanoušci dělají totéž, ale nezacházel bych až tak daleko, že bych řekl, že tady existuje „scéna“.


Jak náročné je pro kapelu s první nahrávkou dostat se do povědomí fanoušků a propagovat kapelu? Oslovit label, domluvit si koncert? Pomáhá vám to, že již máte zkušenosti z jiných kapel a máte nějaké kontakty, nebo jste si museli zase vydřít všechno od začátku? 

K: Každý začátek je tvrdý, ale zejména v porovnání s Demonic Obedience (kde už jsou vydána 3 alba), jsme byli opravdu překvapeni zpětnou vazbou, kterou jsme obdrželi. Řekl bych, že hlavním spouštěčem bylo nahrání dema na youtube. Poté jsme obdrželi několik dotazů od labelů a promotérů, což jsme vůbec nečekali. Ben se bohužel přestěhoval do Švýcarska a já kvůli práci / studiu jsem se přestěhoval do Estonska, což nám ztěžuje hraní naživo. Plánujeme však hrát v zahraničí nejméně dvakrát ročně, pokud nám to čas a finanční situace dovolí. Na druhou stranu nás to nutí ocenit každý jednotlivý koncert a nehrozí nám to nebezpečí, jako větším kapelám, kde občas opravdu vidíte, že se moc nesnaží, protože už to pro ně není nic zvláštního. 

Můžete mi prozradit něco málo o vašich dalších kapelách či projektech? 

K: Tady je seznam našich dalších kapel a projektů:

Ben (Death Kommander, Vötary)

George (Death Kommander, Demonic Obedience, As I Suffer Silently) 

Matt (Death Kommander, Am Basteir) 

Mark (Death Kommander, Demonic Obedience, Krux Aega, Stormwinged) 

Kruxator (Death Kommander, Demonic Obedience, Am Basteir, Ziegenhorn, Krux Aega) 

Pracujeme i na jiných projektech, které ale nestojí za zmínku. Vlastně jsme nahráli demo pro ZIEGENHORN a to by mělo být vydáno v červenci.




Jste poměrně mladí a zajímalo by mě tedy, jak velké jsou vaše ambice ohledně kapely, jedná se pouze o volnočasovou aktivitu na „druhé koleji“, nebo směřujete výš? Dokážete si představit, že ještě za 30 let objíždíte s kapelou svět, nebo máte i jiné plány? 

K: To je vskutku dobrá otázka. Kdybychom to dokázali udržet jako BOLT THROWER, kteří vydávali alba a jezdili sem tam na tour, bylo by to skvělé. Věřím, že mluvím za nás všechny, když říkám, že hudba hraje v našem životě důležitou roli. Ale to také nezávisí jen na nás, ale spíše na tom, jak to vnímá scéna. Řekl bych, že hodně bude záležet na úspěchu nadcházejícího alba.

Hodně se těším na vaše dlouhohrající album, takže se rovnou zeptám jaké jsou plány do budoucna a kdy se ho dočkáme? 

K: Plán je nahrát a vydat desku v roce 2020. Jedním z důvodů, proč nám to tak trvá je to, že žijeme daleko od sebe, ale také to, že nechceme nic uspěchat a vydat album, se kterým nejsme spokojeni.

A protože sama sbírám vinyly, nedá mi to se nezeptat - bude i vinylová verze? 

K: Vinyly jsou úžasné! Já osobně vinyly miluju a kluci by také rádi viděli naše album vydané na vinylu. Můžeme je vydat sami nebo s pomocí labelu, uvidíme, co bude možné. Vlastně jsem byl v poslední době inspirován pár kapelama, které nejenže vydávaly vinyl, ale v podstatě měly skvělý nápad vydat to jako kompletní balíček, s dalšími věci atd. Doufejme, že se nám podaří něco podobného udělat, takže by stálo za to si ten vinyl koupit.



Otázka na závěr – v podstatě jste kapela „nové doby“, vidíte potenciál ve fyzických médiích nebo ve formátu Mp3 šířeným prostřednictvím internetu? Jaká je vaše filozofie v tomto směru? 

K: V dnešní době je prostě naivní věřit, že nová kapela se může stát známou bez pomoci internetu. Můj osobní názor je, že kapely by neměly být považovány za zdroj příjmů, ale spíše za něco, co obohacuje hudební kulturu. Samozřejmě, že produkce hudby je opravdu drahá, ale fanoušci nás mohou podpořit buď přímo prostřednictvím bandcampu nebo nákupem merche. Sbírka mých vinylů a triček je už příliš velká a kdybych si koupil každé album, které se mi líbí, byl bych tak chudý, že bych neměl ani na jídlo, takže by bylo docela paradoxní a arogantní, kdybych očekával to samé od ostatních. Podporujte kapely, které se vám líbí jakýmkoliv způsobem, kterým můžete. Dokonce i sdílení hudby a účast na koncertech pomáhá.

Díky kluci za odpovědi, bylo mi potěšením vás poznat a dát si s vámi „pár “ piv, přeji vám hodně úspěchů na metalové scéně doma i v zahraničí a ať vás elán neopouští a potkáváme se na scéně ještě alespoň dalších pár let. Poslední slova jsou vaše...

K: Bylo to opravdu skvělé a díky za rozhovor, doufáme v to stejné! Moje poslední slova míří k těm, kteří nám ukázali velkou podporu, ať už prostřednictvím komentářů, zpráv, sdílením naší hudby, podpory na koncertech nebo nákupu dema na bandcampu: Díky moc!

George: Díky moc za rozhovor a podporu Duzl! Bylo mi potěšením se s tebou setkat! Zůstaňte na příjmu a dobré věci brzy přijdou. Do té doby pokračujte v podpoře death metalu!

Share this games :

TWITTER