DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 3. září 2019

Home » » Rozhovor - TURBOCHARGED - Metal byl vždy únikem z mizerného všedního života.

Rozhovor - TURBOCHARGED - Metal byl vždy únikem z mizerného všedního života.


Rozhovor s death/thrash/punk metalovou skupinou ze Švédska - TURBOCHARGED.

Odpovídal Ronnie Ripper, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - TURBOCHARGED - Above Lords, Below Earth (2019):

Ave TURBOCHARGED! Zdravím do Švédska. Musím říct, že od té doby, co jste v červnu vydali novou desku "Above Lords, Below Lords", tak se stala nedílnou součástí mých nejposlouchanějších alb. Často si ji pouštím v autě, akorát musím dávat pozor, abych pak nepřesáhl povolenou rychlost na silnici. Dokonce mě už jednou zastavila policie. Pokutu jsem sice nedostal, ale až mě chytí znovu a dostanu ji, tak mi ji budete muset proplatit! Dělám si legraci, ale jak jste s novinkou spokojeni vy? Jaké máte ohlasy? 

Je úžasné slyšet, že album představuje hrozbu pro tvůj řidičský průkaz, to je dobré znamení! Jsme rádi, jak to dopadlo, vyzkoušeli jsme v produkci několik nových úhlů pohledů a opravdu jsme se posunuli, jak jsme doufali! Tentokrát se materiál napsal téměř sám, nechali jsme se unášet proudem a příliš na to nemysleli a já věřím, že je to zjevné i pro posluchače. Ohlasy byly zatím dobré, vždy je tady to obvyklé „existují kapely, které to dělají lépe“, ale nemůžeš prostě vyhrát nad všemi. 


I na "Above Lords, Below Lords" hrajete klasický švédský death metal, ovlivněný starými kapelami jako MOTORHEAD, VENOM, SODOM. Je to zkrátka starý poctivý metal s parádním zvukem. Kde jste desku nahrávali a kdo je podepsán za masteringem?

Myslím si, že je to celkem férový posudek, nikdy se nezaměřujeme na to být to či ono, ale s naším původem se spíše přikláníme k death metalu a vlivy pocházejí jak od kapel, na nichž jsme vyrostli, tak od kapel, se kterými jsme byli na tour či s nimi máme bližší spojení. Všechno je jíž hotovo, takže musíš jen najít to, co tě baví hrát a udělat z toho opravdu to nejlepší. Bicí byly nahrány v Decibel Hell - ve zkušebně vedle nás Johanem Sundströmem a zbytek byl nahrán v pokoji u mě doma. Udělal jsem mix a také jsem se rozhodl, že se zkusím naučit zvládnout i mastering a výsledek je to, co slyšíš na albu. Celé je to „udělej si sám“, kámo!

Vaše hudba je také hodně ovlivněna punkem. To je ale široký pojem. Jaké punkové kapely máte rádi a které na vás měly největší vliv? Posloucháš i nějaké současné nové smečky nebo se držíš jen osvědčených jmen? 

Myslím, že na tohle by ti každý z nás odpověděl odlišně v závislosti na tom, koho by ses zeptal, ale pokud mluvím sám za sebe, zmíním THE EXPLOITED, THE CASUALITIES, THE DEAD KENNEDYS, ANTI-CIMEX, WOLFBRIGADE, SKITSYSTEM atd. Jako vždy je jich příliš mnoho, ale punkové vibrace přichází více od MOTORHEAD, WARFARE a podobných kapel než z aktuální punkové scény. Podle mého názoru nelze mít skutečný metal bez určitých punkových vibrací, ale také nechci, aby se politické sračky z téhle scény dostávaly na metalovou scénu. Přijímám punkový odkaz pokud jde o hudbu, ale nejsem moc v pohodě, co se týče vztahu se samotnou scénou, od doby, co jsem úzkoprsý blb, který nechává svět hořet, aniž bych se pokusil to udělat lépe. 


Jste kapela, která to dokáže v klubech doslova rozsekat. Viděl jsem vás před lety u nás v Čechách spolu s INFEST. Jeli jsme tenkrát s kamarádem spoustu kilometrů, abychom si užili muziku. Bylo to vynikající, ještě jednou díky moc. Jak prožíváte koncertní turné vy? A kde jste zažili největší návštěvnost, kde byli nejšílenější fanoušci? Vidíš nějaké rozdíly mezi jednotlivými fanoušky, co se týká zemí, které jste navštívili? Máš nějakou vtipnou historku? 

Díky, rádi si myslíme, že na pódiu způsobujeme trochu chaosu, ale vše záleží na oku pozorovatele, můžeme předat pouze to, s čím jsme přišli a doufat v to nejlepší. Je opravdu těžké říct, které publikum bylo největší nebo nejbláznivější, je to všechno o pocitu na koncertu. Každý koncert je jedinečný a někdy se pachtíte do kopce a někdy to prostě exploduje a někdy dav 15 lidí může zastřít koncert pro 300 lidí, takže nemůžu říct, který z nich byl nejlepší. Vzniká spoustu přátelství a máme sem tam sklon se vracet na stejná místa a protože jsme malá, docela neznámá kapela, jsme stále otevřeni nejhlasitějšímu a nejbláznivějšímu publiku. Naše koncerty mezi lidmi, které známe, jsou docela zvláštní, protože je to víc všední zážitek pro nás a pro diváky, není to jako když kapela hraje pro neznámé tváře. Je to spíš párty na pódiu než obchodní transakce, chápeš. Mysleli jsme si, že všechny publika jsou lepší než naše švédská scéna, ale v posledních letech jsme si uvědomili, že i v této mrtvole je ještě nějaký život. 


Osobně mám rád kapely, které se neberou zase tolik vážně. Jsem starej metalovej pes a pamatuji ještě doby, kdy byla tahle hudba hlavně zábava. Na vás je vyloženě vidět, jak si koncerty a všechno co k tomu patří, užíváte. Co pro tebe vlastně znamená metalová hudba? 

Všechno! Pokud se chci cítit jako sračka, kouknu na svůj bankovní účet a poslouchám rádio, ale to není to, co od života chceme, že? Metal byl vždy únikem z mizerného všedního života, kde se očekávalo, že budeš držet krok s okolím, Black Sabbath a Sodom byli zplozeni jako východisko z nudy, takže to stále považuji za to, o čem celý metal je. Není to otázka sounáležitosti, je to víc o vztahu k ostatním vyvržencům, kteří se nikdy necítili naživu mezi nemetalovými lidí a o tom, jak vymazat vzdálenosti mezi námi a našimi vrstevníky. Neexistuje žádná jiná scéna, která by se tak zajímala o to, jak daleko jsi schopný cestovat, abys viděl kapelu nebo sám zahrál a neexistuje žádná jiná scéna, která je tak oddaná, že jejich životy jsou postaveny na hudbě, je to prostě životní styl a pokud tomu nerozumíš, tak sem prostě nepatříš. 


Pocházíte ze Švédska, což je z našeho pohledu země death metalu a dalším extrémním stylům zaslíbená. Takhle od nás to vypadá, že je to takový malý metalový ráj. Jak je to ale doopravdy? Opravdu lidé chodí ve velkém množství na koncerty, podporují kapely, kupují hudební nosiče? A jaké vidíš rozdíly mezi starou gardou fanoušků a mladými? U nás mladí už většinou jen streamují muziku na sociálních sítích. Dá se ve Švédsku uživit jen muzikou? 

Je pravda, že tu máme spoustu průkopnických zabijáckých kapel, ale po mnoho let je scéna sotva naživu, zeptejte se kterékoliv švédské kapely a řeknou vám, že raději budou hrát v zahraničí než tady. Zdá se však, že se něco poslední dobou děje, mám pocit, že staří metalisté oprášily jejich stará trička Nihilist a jejich děti jsou dost staré na to, aby pochopily, co je v životě dobré, takže by mohlo dojít k oživení scény. Pořádat koncert ve všední dny je stále finanční sebevražda, protože lidé se neukážou během večera, po kterém musejí ráno do práce, ale víkendy jsou teď o něco lepší, než tomu bylo v posledních letech. Když jsem začal hrát, každý chodil na koncerty bez ohledu na to, kdo hrál. Teď lidé nejdou na koncert, pokud neznají kapelu předem, myslím, alespoň do určité míry. To také způsobuje, že organizátoři v podstatě zvou pouze kapely, které lidé znají, protože si chtějí zajistit prodej vstupenek. My jsme stále mimo tuto bezpečnou zónu, takže ve Švédsku moc nehrajeme. Uživit se hudbou je v dnešní době téměř nemožné v jakémkoliv hudebním stylu a jako extrémní metalová kapela byste měli být rádi, pokud dostanete každý z vás víc, než tři kupóny na pivo, jídlo a peníze na benzín, proto máme všichni svá civilní zaměstnání. 

Ronnie, ty jsi hrál s VOMITORY, GEHENNAH, což jsou velké, zavedené kapely. Proč si z nich vlastně odešel? Bylo to kvůli TURBOCHAGED? Jestli se nepletu, tak to byl původně jen boční projekt? 

Pravda, byl jsem součástí obou kapel v raných verzích jejich křížových výprav. Opustil jsem VOMITORY v roce 1997 kvůli osobnostním rozdílům, rozešli jsme se a cítil jsem, že jsem tam udělal svůj díl. Žádná nepřátelství, ten okamžik prostě uplynul. GEHENNAH byl, po tom co nás Osmose Record pustili, uložen na několik let k ledu a já jsem nemohl vydržet bez aktivní kapely, TURBOCHARGED vznikl během několika propitých nocí, aby se vyplnila mezera. Jedna myšlenka vede k jiné a nakonec jsem si uvědomil, že jsem se stoprocentně zavázal v Turbo Clanu a bylo to mnohem víc uspokojivé, než hrát staré skladby znovu a znovu v GEHENNAH, prostě jsem neměl dalších 100%, které bych jim dal, takže jsem se rozhodl, že nebudu tahat v kapele za brzdu. Naštěstí se obě kapely rozhodly pokračovat beze mě, což udělaly stylově, takže jsem jen ten chlápek, který odešel a ne ten, který zavinil jejich rozpad. TURBOCHARGED je výsledkem všeho, co jsem předtím dělal a je to to, co jsem vždycky chtěl, takže není divu, že se nakonec stali mojí jedinou kapelou. 


Něco jsem slyšel i o tvém projektu Ronnie Ripper's Private War, ale vůbec nevím, co si pod ním mám představit. Můžeš nám přiblížit, o co se vlastně jedná? 

Tyhle věci se nikdy neměly dostat na veřejnost, snažil jsem se zdokumentovat všechny myšlenky, které jsem měl v hlavě, ale jako všechno ostatní v mém případě se to trochu vymklo kontrole a změnilo se to na plnohodnotnou produkci. Poslal jsem pár skladeb k chlápkovi v Polsku, abych věděl, co si o tom myslí a dopadlo to tak, že to vydal jako CD s 20 skladbami a tím se to vše otočilo. Nikdy se to nestane reálnou kapelou, ale pár mých dánských přátel se rozhodlo sestavit kapelu, abychom mohli zahrát tři koncerty a podle ohlasů se lidem opravdu líbilo slyšet tyhle sračky z pódia. Jestli se u tohoto projektu objeví ještě další známky života nebo ne? Tvůj odhad je stejně tak dobrý, jako ten můj.

Přiznám se, že se mi hrozně líbí vaše klipy. Konkrétně "Dark Era" z "Militant" 2015 je velmi povedený. Baví vás nahrávat videoklipy? A nechystáte nějaký i k nové desce? 

Úžasné, to dokazuje, že někteří lidé si skutečně všimli našeho úsilí! Jsem ten, kdo stojí za natáčením a úpravou videí, jsem trochu nerd, pokud jde o filmy a filmová díla a trávím nespočet hodin zkoumáním technik a způsobů vytváření vizuálů. Také jsem utratil spoustu peněz za výbavu, takže máme všechno, co potřebujeme k natočení videa pro každou skladbu, kterou jsme kdy nahráli, ale jde to vniveč, když čas a úsilí nehrajou v náš prospěch. Měl jsem nápady na nejméně 5–6 videí ke skladbám, které jsou nyní už příliš staré na to, aby se s nimi něco dělalo, ale co můžu dělat, akorát tak „cucat oslí koule“?! Doufám, že se to změní, když máme vše připravené pro cokoli, co bychom chtěli vytvořit, takže doufám, že se nám podaří zvednout prdele a být v tomhle o něco chytřejší. 


Myslím, že nebudu mluvit do větru, když napíšu, že jste kapela, která ctí slavný slogan od Lemmyho - "Chceme hrát rychle, hlasitě a pořádně vám nakopeme zadky". Přesto jako asi každá kapela procházíte nějakým vývojem. Jakým směrem se vydají TURBOCHARGED v budoucnu? 

Když už se ptáš, každá kapela se zdravým rozumem by měla tato slova ctít! Ano, chceme raději nakopávat zadky, než předvádět, že jsme zruční hudebníci, takže je logické, že hrajeme rychle a tvrdě. Pokud bychom se vůbec nevyvíjeli, mohli bychom znova a znova vydávat tytéž nahrávky, takže musí docházet k určitým změnám, ale také nechceme být progresivní a ztrácet naši energii. Mezi každým albem naše vlivy rostou, jsou vydávána nová vražedná alba a objevuješ také staré kapely, které byly příliš obskurní na to, abys je dříve znal atd., takže si rok od roku vybuduješ trochu odlišný přístup ke stejné věci. Stáváš se také trochu lepším hudebníkem a můžeš hrát o něco rychleji nebo mít náročnější skladby, takže ano, změny přicházejí, ať se vám to líbí nebo ne. Nikdy se nesnažíme o nic víc, než abychom zůstali věrni svému vlastnímu odkazu, takže abych tak řekl v našem malém referenčním rámci volně plyneme k dalšímu albu. Někdo nám dal nejlepší kompliment, jaký může získat undergroundová kapela, jako jsme my: „Poslouchal jsem vaše nové album ... musím říct, že jste podivná kapela. S každým albem se zaryjete hlouběji a hlouběji do podzemí“. To to dokonale shrnuje, jsme příliš staří na třpytivé a nablýskané sračky, máme rádi špinavé kluby v zapadlých ulicích, tak proč bychom se měli pokoušet stát se něčím, co nemůžeme dělat s upřímnou tváří?


Co chystají TURBOCHARGED v nejbližších měsících? Podpoříte nové album i nějakým turné po Evropě? Myslím, že spojit se opět s INFEST by bylo vynikající! A zavítáte i do České republiky? 

Momentálně nemáme žádné reálné plány, ale v žádném případě nestagnujeme. Jsou tady nějaké plány, ale zatím nemůžu nic prozradit, zveřejníme to oficiálně, jakmile to všechno klapne. Letos jsme odjeli turné s INFEST, takže to už je za námi, ale je tu toho tolik, kam bychom mohli, takže jsme vždy připraveni na další! Doufáme, že se do České republiky vrátíme, jakmile nás někdo zabookuje, to je jasné!

Děkuji moc za rozhovor i za vaši hudbu. Přeji vám mnoho prodaných nosičů, hodně věrných fanoušků a ať se vám daří i v osobních životech. 

Děkujeme za zájem! Budeme pokračovat, tak dlouho, dokud budeme mít energii a dokud nás to bude bavit! Mějte se a nechte oči otevřené pro novinky o našem úsilí!

about TURBOCHARGED on DEADLY STORM ZINE/ o TURBOCHARGED na DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - TURBOCHARGED - Above Lords, Below Earth (2019)

Recenze/review - TURBOCHARGED – Militant (2015):

Report, photos, video - Death Storm Across Europe Tour 2016 – TURBOCHARGED, INFEST, MALLEPHYR, CRYSTALEPSY – 15 minut music club, Olomouc - 18. 9. 2016:

Photos - Death Storm Across Europe Tour 2016 – TURBOCHARGED, INFEST, MALLEPHYR, CRYSTALEPSY – 15 minut music club, Olomouc - 18. 9. 2016



----------------------------------------------------------- 
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook: 

twitter: 
Share this games :

TWITTER