DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 2. listopadu 2019

Home » » Rozhovor - HEREZA - Pro mě osobně je metalová muzika životní styl. Je to bezpečné útočiště, kam jdu, když jsem šťastný, smutný, rozrušený, klidný, energický…

Rozhovor - HEREZA - Pro mě osobně je metalová muzika životní styl. Je to bezpečné útočiště, kam jdu, když jsem šťastný, smutný, rozrušený, klidný, energický…


Rozhovor s death metalovou skupinou HEREZA.

Odpovídal Slobodan, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - HEREZA - Death Metal Drunks (2019):

Ave HEREZA! Když jsem poprvé slyšel v roce 2015 vaši první desku „Misanthrope“, tak jsem byl doslova nadšený. Ihned mi pronikla do krve. Teď mám doma na recenzi vaši novinku „Death metal drunks“ a musím říct, že doopravdy znovu smrdí jako smrt! Jak jste se vlastně dali HEREZA dohromady? Proveď nás prosím historií kapely. 

Ave Jakube! Hned na začátku rozhovoru chci poděkovat za tvá slova chvály. Kapelu jsem založil já - Slobodan Stupar již v roce 2014, jako one-man projekt po rozpadu mé předchozí kapely. Měl jsem připravené všechny skladby k nahrávání, ale kluci už neměli zájem. Nechtěl jsem, aby tyto skladby skončily v koši, tak jsem je nahrál sám v domácím studiu mého kamaráda. Vyzkoušel ještě jednoho zpěváka, ale nebylo to nic pro něj, tak jsem požádal Ivana Kovačeviće, našeho současného zpěváka, aby album nazpíval. Souhlasil a nahráli jsme „Misanthrope“. HEREZA měla být jen studiová kapela, ale první album se nám opravdu líbilo a rozhodli jsme se zkusit sehnat další členy. Zkusili jsme to s pár přáteli, ale prostě to nefungovalo, takže jsme zůstali studiovým projektem pro první dvě alba „Misanthrope“ a „ I Become Death“. 


Když jste začínali, tak jste byli pouze dva – Slobodan a Ivan. Vaše řady ale byly doplněny. Prozraď nám, jak jste se dali s novými muzikanty dohromady a kdo je vlastně regulérním členem HEREZA? 

Ano, na začátku jsme byli jen dva. Na konci roku 2016 jsem se přestěhoval do Německa a Ivan do Irska. Na konci roku 2017 se Ivan přestěhoval do Německa a náš přítel Nenad nás představil Thomasovi, našemu současnému bubeníkovi. Hrál v další kapele zvané THEREPODA. Dali jsme si pár drinků a rozhodli jsme se to zkusit. Říkal, že má ve své kapele dva další muzikanty - Chrise a Matze, kytaristu a basáka, přesně to, co jsme potřebovali k dokončení sestavy. Připojili se k nám v lednu 2018 a od té doby jsme aktivní živou kapelou. V této formaci jsme zůstali až do listopadu 2018, kdy se basák Matze rozhodl opustit kapelu. Poté jsme vyzkoušeli několik basáků a vybrali jsme Holgera jako našeho čtyřstrunného mistra. V této formaci jsme zůstali až do července 2019, poté se kytarista Chris rozhodl opustit kapelu. Znovu jsme vyzkoušeli několik kytaristů a vybrali jsme Filipa, jako našeho nového 6-ti strunného mistra. Aktuální sestava je tedy: Slobodan – Hlavní mozek, kytary, doprovodné vokály, texty. Ivan - vokály, texty. Thomas – bicí. Holger – basa. Philipp – kytara. 


Mé první setkání s „Death metal drunks“ probíhalo tak, že mi přišli domů promo materiály, já jsem se posadil k přehrávači, přidal volume a pak padl na zadek! Skvělý materiál! Bez debat. Energický, řezající, se spoustou nápadů. Jakým způsobem HEREZA novinku skládali? 

Děkuji za laskavá slova. Jsem opravdu rád, že se ti to tak moc líbí. Veškerou hudbu a většinu textů jsem napsal já. Nechtěl jsem psát další album „Misanthrope“ nebo „I Become death“, tak jsem nechal své punk rockové já převzít kontrolu a nechat jej kouzlit. Zpětně můžu říct, že jsem nad hudbou a nad tím jak by to mělo znít příliš nepřemýšlel. Hrál jsem jen to, co jsem v tu chvíli cítil. Na prvních dvou albech jsme použili legendární pedál Boss HM-2 a vyzkoušeli jsme jej i na „Death Metal Punks“, ale prostě to neznělo dobře. S kytarovým zvukem jsem nebyl moc spokojený, takže jsme šli čtyřikrát do studia, abychom znovu nahráli kytary. Bylo to opravdu časově náročné, ale jsem rád, že jsme to udělali, protože si myslím, že to zní opravdu dobře. S albem jsem opravdu spokojený. Zvláštní poděkování našemu milému příteli Mariovi, který nás musel tolikrát vidět. Jsi nejlepší brácho! 

„Death metal drunks“ má zajímavý obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat? 

Nápad byl můj a umělcem, který stojí za všemi kresbami je je Andrej z All Things Rotten. Protože jsem fanoušek komiksů a album zní zábavně a ne moc naštvaně a temně, rozhodl jsem se jít komiksovým směrem. Přední strana obalu ukazuje punk metalistu, který rád pije a za ním se modlí smrt. Takže jsme nějak začlenili smrt, metal a punk. “Pussy juice” je Andrejův finální dotek :) 


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Album má 11 skladeb, já jsem napsal 9 a Ivan 2. Každá skladba mluví sama za sebe. Některé jsou více zábavné a fantasy, jiné vážnější. Na tomto albu v podstatě zpíváme o ženách, násilí, smrti a chlastu. 

„Death metal drunks“ je povedenou nahrávkou, i co se týká zvuku. Kde jste desku nahrávali a kdo stojí za masteringem a produkcí? 

Díky! Nahrávali jsme u kamaráda v Německu, ve studiu v Mnichově. Mario Markovič je ten, kdo stojí za nahráváním, mixem a masteringem. 

Jste řádnými členy chorvatské death metalové scény (i když jste se již přestěhovali jinam). Abych pravdu řekl, tak s kapelami z vaší země jsem toho do činění moc neměl. Jak to vůbec u vás vypadá s undergroundem? Pořádají se koncerty, chodí na ně lidé, podporují scénu? Přiznám se, že třeba ze Srbska pár kapel znám, vlastním jejich desky, viděl jsem je u nás v Čechách naživo, ale chorvatská scéna je mi neznámá. Můžeš nám toho o chorvatských kapelách a prostředí prozradit víc? Případně nějaké doporučit? 

Abych byl upřímný, opravdu nevím, co se děje na undergroundové metalové scéně v Chorvatsku. Nesleduji to. Znal jsem pár kapel, ale už jsem o nich dlouho neslyšel. Přátelé, kteří tam zůstali v našich domovských městech tvrdí, že už se tam nepořádají žádné koncerty, takže se zdá, že je tam opravdu ticho, ne-li mrtvo. Když jsme byli mladší, bývalo to mnohem lepší, ale časem to prostě utichlo. Mohl bych doporučit COLD SNAP. Podepsali smlouvu s labelem, který je součástí Nuclear Blast a doufám, že chlapi předvedou to nejlepší. 


Vaše hudba je také hodně ovlivněna punkem. To je ale široký pojem. Jaké punkové kapely máte rádi a které na vás měly největší vliv? Posloucháš i nějaké současné nové smečky nebo se držíš jen osvědčených jmen? 

Ano, je a jsem na to hrdý, protože mám rád punkové vibrace a punkové koncerty, kde lidé šílí pogují, takže jsem chtěl, aby lidé dělali totéž na našich koncertech. Mám rád The Exploited, The Casualties, Zeke, Supersuckers, Total Chaos, Loš Primjer, Direktori ... některé d-beatové kapely jako Disfear, Wolfbrigade, Victims, Tragedy, Behind Enemy Lines, Driller Killer, Genocide SS, Kyliga Dälen a samozřejmě Malignant Tumour :) 

Osobně mám rád kapely, které se neberou zase tolik vážně. Jsem starej metalovej pes a pamatuji ještě doby, kdy byla tahle hudba hlavně zábava. Na vás je vyloženě vidět, jak si koncerty a všechno co k tomu patří, užíváte. Co pro tebe vlastně znamená metalová hudba? 

Pro mě osobně je metalová muzika životní styl. Je to bezpečné útočiště, kam jdu, když jsem šťastný, smutný, rozrušený, klidný, energický… Je to terapie, která mě udržuje v rovnováze. Je to život. A dělat hudbu je ten nejlepší pocit. Obzvláště když přijdete do zkušebny a pracujete s kapelou na skladbách a ty přichází k životu. Fenomenální pocit. Miluju to. 

Myslím, že nebudu mluvit do větru, když napíšu, že jste kapela, která ctí slavný slogan od Lemmyho – „Chceme hrát rychle, hlasitě a pořádně vám nakopeme zadky“. Přesto jako asi každá kapela procházíte nějakým vývojem. Jakým směrem se vydají HEREZA v budoucnu? 

Hail Lemmy! Jak jsem již řekl a nerad se opakuji, nemyslím si, že nové album HEREZA bude znít jako „Death Metal Drunks“ už jen proto, že to necítím stejně, jako když jsem to album skládal. Pro čtvrtou desku jsem napsal několik skladeb, ale nemůžu toho moc říct, kromě toho, že to bude syrové a agresivní, jako všechno, co jsme udělali v minulosti. 

Sleduji vás i na sociálních sítích a musím říct, že působíte jako „parta sympatických chlápků, kteří se u death metalu i pořádně baví“. Všude samé úsměvy, pohoda, klídek. Je tomu tak i doopravdy? Chodíte spolu na pivo, pokecáte, proberete ženský, metal? Na lidi, kteří death metal neznají, působí drsně, samé mrtvoly, otevřené hroby a přitom jej dle mé zkušenosti hrají většinou velcí pohodáři. Mám pravdu? 

Naprosto správně! Jsme banda chlápků, kteří mají rádi pivo a muziku. Chceme se bavit, když máme čas a je to skvělý pocit mít v kapele přátele, nejen muzikanty, se kterými hrajete. A sám jsi to řekl, rádi trávíme čas společně hraním, chatováním a pitím. 


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Název říká vše. Je to tak reálné. Žádná víra a teze. Možná občas, ale většinou je inspirován skutečným životem a skutečný život je ten nejlepší horor, na který si můžeš vzpomenout. Jak jsem řekl, je to můj život. Dýchat, chlastat, jíst, spát a metal. Vybral jsem si death metal, protože život je tou nejlepší inspirací, kterou můžeš mít pro psaní death metalových textů a skladeb. Nejsem náboženský člověk, nevěřím v Boha ani Satana ani na nic z toho, takže o tom nemůžu a nechci zpívat. Nemám imaginárního přítele nebo nepřítele, se kterými bojuji ve svých stavech šílenství. 

Co chystají HEREZA v nejbližších měsících? Podpoříte nové album i nějakým turné po Evropě? A zavítáte i do České republiky? 

V nadcházejících měsících máme pár koncertů. Zahrajeme s FLESHCRAWL (kterých jsem také členem) 29. listopadu v německém Aalenu a 15. února máme koncert na Slovensku. Pokud vše dobře dopadne, přijedeme do České republiky 14. února, ale stále čekáme na potvrzení. 

Děkuji moc za rozhovor i za vaši hudbu. Přeji vám mnoho prodaných nosičů, hodně věrných fanoušků a ať se vám daří i v osobních životech. 

Díky Jakube. Přejeme ti to samé. Děkuji také za příležitost rozšířit pár slov o HEREZA a naší práci. 

Na zdraví!

about HEREZA on DEADLY STORM ZINE / o HEREZA na DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - HEREZA - Death Metal Drunks (2019):

Recenze/review - HEREZA - I Become Death (2017)

Few questions – interview with death metal band from Croatia - HEREZA.


----------------------------------------------------------------------------------------- 
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

Instagram: 

facebook: 

twitter: 
Share this games :

TWITTER