DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 14. března 2020

Home » » Rozhovor - MORTUARY - Všichni jsme vinni za to, co se děje.

Rozhovor - MORTUARY - Všichni jsme vinni za to, co se děje.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z Francie - MORTUARY.

Odpovídal 
Patrick Germonville, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - MORTUARY - The Autophagous Reign (2019):

Ave MORTUARY! Hned na úvod musím vyseknout poklonu před vaším posledním albem „The Autophagous Reign“. Už dlouho jsem neslyšel tak natlakovanou a šílenou desku. Mám ji doma, v autě i v práci, v různých formátech a poslouchám ho pokaždé, když potřebuji novou energii. Jak jste s albem spokojeni s odstupem vy a jaké jsou reakce od fanoušků? 

Především jsme opravdu rádi, že se ti nové album líbí. Jsi totálně závislý, buď opatrný (ha! ha!). S tímto novým albem jsme samozřejmě spokojeni. Mnoho měsíců jsme tvrdě pracovali a výsledky jsou nad rámec našeho očekávání. Jak můžeme vidět během našich koncertů, reakce fanoušků jsou opravdu skvělé odevšad, ze všech zemí. V tuto chvíli jsme šťastní kluci!! 


Podle mě je novinka dokonalým albem vlastně po všech stránkách. Skvělý je zvuk, nápady, cover. Jakým způsobem MORTUARY skládají a jak konkrétně vznikalo nové album? Přijde mi, že snad u každé desky máte jinou sestavu muzikantů. Kdo má hlavní slovo v kapele a je tím, kdo řekne – tahle je ta skladba dobrá, tak ji necháme? 

Zvuk je přesně takový, jak jsme si mysleli, že by měl být a je velmi důležité, aby fanoušci mohli poslouchat toto album a říkat si: "Ach! Tohle jsou MORTUARY, že? “Mnoho rifů přišlo od Alexe a také Bastiena, našeho nového kytaristy. Alex složil a nahrál spoustu rifů a poslal nám je, protože jsme k nim doma mohli najít několik textů, nějaké bicí a basové linky. Jno přispěl některými částmi, takže jsme měli spoustu plánů, co dělat. Když jsme se pak potkali na zkoušce, smíchali jsme všechny tyto myšlenky a zrodilo se „The Autophagnus Reigh“!! Bylo to vážně úžasné, že každý člen nakonec souhlasil se strukturami skladeb, ale konečné výsledky jsou dokonalým odrazem toho, co všichni na tomto albu chtěli. Co se týče textů, napsal jsem předem spoustu slov a témat a rozhodoval se, kam bych je mohl vložit, na jakou skladbu by se hodily nejlépe. Vokály vznikly při práci v mém domácím studiu. Samozřejmě, že než jsem byl se svou prací spokojen, nahrál jsem spoustu vokálů. Nechtěl jsem, aby chorály na tomto albu zněly jako pop, ale je zajímavé mít na albu nějaké části se zapamatovatelným vokálem. 


„The Autophagous Reign“ má drsný brutální zvuk. Syrový a surový. Zároveň průrazný. Kde jste album nahrávali? A kdo je podepsán pod masteringem? Mně se hrozně líbí, že je zvuk organický, takový reálný, vyhnuli jste se „umělosti“ a „přeřvanosti“, jak to bohužel mají některé kapely dnes ve zvyku. 

Toto album jsme nahrávali a masterovali v polském studiu Hertz se Slavkem a Wojtekem Wieslawskimi v červnu 2019. Zpočátku jsme chtěli organický živý zvuk. Něco, co se mísí se starou školou, ani chladné, ani umělé. Něco, co by znělo jako metalový underground. Výsledek nás opravdu ohromil. V moderní době metalu mají některé kapely velmi zajímavý styl, ale někdy bohužel, nezní dost reálně ani živě. 


Je jasné, že u death metalu bývají často texty na druhé koleji. Jak vnímáš obsah textů ty a jakým způsobem vznikají u MORTUARY? O čem jsou na nové desce a čím byly ovlivněny? 

To je pravda, texty v metalu nejsou pro většinu lidí důležité. Ale pro každého zpěváka si myslím, že je důležité si objasnit sám sobě různá témata. Bez ohledu na to, jak zpíváte surově, čistě, řvete, tak naše hlasivky jsou náš nástroj. Nezpívám, abych řekl pravdu nebo abych poukazoval na svět či hlásal jak zachránit svět, ale jen o tom, že vnímám tento moderní svět. Tuto spotřební společnost, lidskou nerovnost nebo to, jaká je budoucnost, kterou zanecháme našim dětem. Všichni jsme vinni za to, co se děje. Toto je neobhajitelné! 

Jestli se nepletu, tak MORTUARY datují svůj vznik do roku 1989. Jak tu dobu vnímáš ty? Stáli jste spolu s ostatními kapelami u zrodu něčeho nového, co zde ještě nebylo. Vaše historie jet plná změn a zajímavých alb, které patří právem do zlaté sbírky každého fanouška. Jen si říkám, proč těch nahrávek není víc? Šest dlouhohrajících desek za 31 let není zrovna moc. Čím si to vysvětluješ a co je toho příčinou? 

Je pravda, že za 30 let naše diskografie není obsáhlá, ale došlo k tolika změnám v sestavě, je to prostě neuvěřitelné. Museli jsme si vytvořit náš styl, abychom napsali dobré skladby. Dáváme také přednost kvalitě před kvantitou. Zažili jsme také nástup všech různých metalových stylů. MORTUARY je součástí cesty napříč historií této muziky. Samozřejmě jsme hrdí na to, že jsme součástí této historie a této krásné rodiny. 


Předloni jsem vás viděl v Plzni v klubu Divadlo pod Lampou s VADER a musím říct, že zrajete jako dobré víno. Váš výkon byl jedním slovem excelentní. Povedlo se vám přesně přenést ducha vašich alb na pódium. Připadal jsem si jako na „návštěvě v opuštěné psychiatrické léčebně, kde ze zdí stéká krev a chodbami zní výkřiky plné utrpení“. Totální masakr. Jak jste si koncert užili vy? Navštívili jste i Plzeň? Líbilo se vám u nás? 

Na koncert, stejně jako celé turné, máme skvělé vzpomínky. Návštěvnost byla velká a my jsme se s fanoušky skvěle bavili. Bohužel jsme neměli čas navštívit město, ale určitě se vrátíme. 

Miluji vaši zemi, kulturu, památky, i krásné dívky. Poslední roky je ale Francie také doslova studnicí dobré metalové muziky. Jdete na hudbu trošku jiným způsobem, než ostatní. Mám rád SVART CROWN, DEATHSPELL OMEGA, ale i veterány MERCYLESS, nováčky RITUALIZATION, SKELETHAL…těch skvělých kapel je spousta – jak je to možné? Je to vínem?:). Máš pro nás nějaké další tipy? Vidíš třeba nějaké rozdíly mezi koncerty jinde v Evropě a u vás? 

Myslím si, že je to způsobeno tím, že každý z nás v kapela chápe hudbu jiným způsobem. Popravdě si myslím, že každá kapela k této hudbě přistupuje svým vlastním způsobem a to definuje jejich styl. Zdá se, že posluchači v jiných zemích jsou pozornější k tomu, co hrajete. Ve Francii se fanoušci někdy zdají být trochu unavení tím, na co se přišli podívat. Kapela je také musí přimět k tomu, aby byli součástí show. Během všech těch let jsme hráli s tunami kapel a bylo by těžké je všechny vyjmenovat (DEPRAVED, BENIGHTED, DEADLY WHISPERS, BURN YOUR KARMA, DEATHAWAITS, DEATH DECLINE ,,,,), ale z těch působivějších, se kterými jsme hráli, jsou bezpochyby MITHRIDATIC. V den, kdy jsme je viděli na pódiu, jsme dostali velkou facku! Tu noc byli monstrózní!! 


Death/thrash metal není zrovna styl, který by byl na výsluní zájmu fanoušků. O to víc záleží na podpoře. Ze starých časů mám zafixováno, že oblíbená skupina se podporuje koupí CD, trika, zajde se na koncert. Jenže doba se změnila. Světu vládne internet, stahování hudby. Jak vnímáte tyto změny vy, jako kapela? Museli jste nějak upravit své fungování? Co fanoušci, jsou také jiní? 

V dnešní době si mohou všichni fanoušci vše poslechnout ještě před zakoupením nebo dorazit na koncert se na vás podívat. Méně se zaměřují na kapelu, protože existuje tolik kapel, které lze poslouchat nebo objevovat. Časy se změnily. Dříve existovalo méně kapel a bylo těžké dostat se k informacím o nejnovějších nahrávkách. Nyní díky sociálním médiím víte všechno, vidíte všechno, slyšíte všechno. Jste předávkováni kapelami a pamatujete si jich jen pár. 

Od založení MORTUARY uběhlo 31 let. Jste pojem na scéně, máte věrné fanoušky, vystupujete na koncertech. Je ještě něco, čeho chcete jako kapela dosáhnout? Jaké máte cíle do budoucna? 

Naším jediným přáním je pokračovat hodně dlouho. Užívat si hraní, poznávat nové fanoušky a dělat radost lidem, kteří chodí na naše koncerty. A potom začneme pracovat na nových skladbách, abychom připravili naše další album. 


Děkuji moc za rozhovor, za vaši skvělou muziku a přeji MORTUARY, abyste měli samé vyprodané koncerty a šílené fanoušky, kteří vám utrhají ruce s merchandise. Přeji vám také hodně úspěchů a pohody i v osobních životech. 

Díky Jakube za tento skvělý rozhovor. Bylo mi opravdu potěšením odpovídat. Doufám, že se uvidíme příště, až budeme hrát ve vaší krásné zemi. Přejeme ti dlouhý život s vášní a hudbou!!!! Snažíme se dělat vše, co je v našich silách! Můžeš nám věřit!! 

Dávej na sebe pozor a zůstaň brutální!!! 

Mortuary 

Recenze/review - MORTUARY - The Autophagous Reign (2019):

https://deadly-storm.blogspot.com/2019/11/recenzereview-mortuary-autophagous.html

http://www.xenokorp.com/
https://xenokorp.bandcamp.com/album/the-autophagous-reign


------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 
https://www.facebook.com/deadlystormzine

Share this games :

TWITTER