DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 19. března 2020

Home » » Rozhovor - SOLOTHUS - Všetka muzika našej kapely vznikla v temnej mysli.

Rozhovor - SOLOTHUS - Všetka muzika našej kapely vznikla v temnej mysli.


Rozhovor s doom death metalavou skupinou z Finska - SOLOTHUS.

Odpovídal Kari, děkujeme!

Otázky připravila a přeložila Petra, děkujeme!

Recenze/review - SOLOTHUS - Realm Of Ash & Blood (2020):

Ahoj SOLOTHUS! Pozdravujeme do Fínska! SOLOTHUS je pre mnohých fanúšikov v Českej republike neznámym pojmom. Mohla by som ťa teda najskôr poprosiť predstaviť SOLOTHUS, krátku históriu kapely, atď? 

Zdravím kamarát! SOLOTHUS je death doom metalová kapela z oblasti miest Turku a Helsinki vo Fínsku. Na scéne sme sa začali objavovať od roku 2007 a v tomto čase pripravuje vydanie nášho tretieho dlhohrajúceho albumu „Realm of Ash and Blood“, ktorý vyjde prostredníctvom 20 Buck Spin 27.3.2020. 


Má názov kapely nejaký špecifický význam? Prosím vysvetli našim čitateľom ako vzniklo meno SOLOTHUS? Mali ste spočiatku viac možností, z ktorých ste vybrali toto finálne meno? 

Meno SOLOTHUS bolo vybrané alebo lepšie povedané bolo nám dané v úplných počiatkoch vzniku kapely. Výraz pochádza z temných lesov mestečka Parainen (mesto neďaleko Turku, pozn.autora), kde bola naša kapela zrodená. Nedokážem to vysvetliť už nijako bližšie, myslím, že je to jasné. 

Váš tretí dlhohrajúci album „Realm of Ash and Blood“ je pripravený na vydanie ako si už spomenul. Ste spokojní so všetkým čo sa týka nahrávania, produkcie, finálneho zvuku alebo by ste s odstupom času niečo zmenili? 

Sme absolútne spokojní so všetkým na nahrávke. Juha a Tami si dali naozaj veľa práce aby dosiahli správny zvuk gitár a samotné nahrávanie, a konečné mixovanie a mastering ako kolektívna práca Lauriho (Lauri Laaksonen), Tommiho (Tommi Ilmanen) a Dana (Dan Lowndes) zaručila, že zvuk nahrávky je majestátny a hutný. Presne na to sme sa tešili! V podstate všetko od obalu albumu až po posledné slová v booklete sú podľa našich predstáv, takže sme absolútne spokojní. 


Osobne som veľmi nadšená z vášho nového materiálu. Milujem death metal hraný v takom pomalom tempe a spôsob akým všetko staviate na epickom doom metalovom základe je proste úžasný. Akoby každá jedna skladba rozprávala svoj vlastný príbeh. Myslím si, že práve toto je veľmi dôležité a nie každej kapele sa to darí docieliť. Ako vo vašom prípade vyzerá proces skladania muziky? Máte jedného hlavného skladateľa alebo ste všetci zahrnutí v procese písania muziky? 

Veli, náš hlavný gitarista je aj hlavným skladateľom a dušou SOLOTHUS. Všetka muzika našej kapely vznikla v jeho temnej mysli. Všetci samozrejme prispievame nejakými úpravami, ale hlavná linka a myšlienka je z Veliho hlavy. Ja píšem väčšinu textov, okrem toho napríklad Tami napísal text ku skladbe „Chasm of Shattered Bones“. 

Každá skladba je rozumne umiestnená na albume ako napríklad inštrumentálny song „Last Breath“. Predstavuje táto skladba nejakú pomyselnú deliacu hranicu uprostred albumu? Považujete album za koncepčný? 

Album obsahuje nejasné lyrické koncepty ako napríklad seba-posilnenie alebo rozhorčenie, ale celkovo to netvorí nejaký konkrétny obraz. Jediný koncept, ktorý všetko spája dokopy, je naša imaginárnosť a témy. 


Ako by si porovnal nadchádzajúcu dosku s predchádzajúcim albumom „No King Reigns Eternal“? V čom vidíš progres a vývoj? 

Na našom treťom albume sme skutočne vykryštalizovali celkovú myšlienku, ktorá zosobňuje kapelu SOLOTHUS, hudobne, textovo ako aj produkčne. Piesne sú v určitom slova zmysle lepšie a ich celkové plynutie je oveľa lepšie zvládnuté. Povedal by som, že to je následkom prirodzenej evolúcie celkového zvuku kapely. 

Čo sa týka obalu albumu, pri predchádzajúcej doske ste spolupracovali so známym umelcom Juanjom Castellanom. Tentoraz ste si pre obal nadchádzajúceho albumu vybrali nemenej známeho tvorcu - Adama Burka. Musím sa priznať, že milujem jeho štýl. Ktorá z jeho prác Vás zaujala natoľko, že ste sa rozhodli spolupracovať práve s ním? Ako táto spolupráca prebiehala? 

Bez pochýb to bol obal albumu „Horizonless“ kapely LOSS. To je jednoducho jedno úžasné dych berúce umelecké dielo! Aj my sme chceli mať pre tento album tak ohromný a epický obal a mali sme dosť špecifickú predstavu, takže sme si spočiatku preklepli rôznych umelcov až som napokon navrhol, aby sme kontaktovali Adama Burka a zvyšok je už história. Všetko s Adamom fungovalo naozaj dobre a originálny obraz tohto nášho obalu visí u mňa na stene! 


Som si istá, že texty skladieb sú veľmi temné a ponuré, ale mohol by si predsa aspoň načrtnúť vašu hlavnú inšpiráciu, pozadie textov a spôsob ich písania? Býva prvá zložená muzika až potom prichádza na rad text, ale sú obe tieto časti písané nezávisle od seba? 

Vždy je samozrejme prvá muzika a až potom prichádzajú na rad texty a vokálne party. Toto poradie býva takmer vždy zachované. Niekedy mám však už prvotnú myšlienku pre text skladby a je len otázkou času, kedy sa bude daná myšlienka hodiť do nezávisle od nej zloženej muziky. Vo veľkej miere som inšpirovaný fantasy, napríklad autori ako Moorcock, Margaret/Weis, Salvatore, Howard atď. Inšpirácia pre text často prichádza aj zo skutočného života a neskôr sa zahalí do imaginárneho tajomna, ktoré tak milujem. 

Myslím, že mnoho old school kapiel z Fínska hralo ponurý death metal s doomovými prvkami. Mám na mysli kapely ako napríklad Rippikoulu, Demigod alebo Putrenance. Mali tieto kapely nejaký vplyv na vývoj vášho hudobného smerovania? Alebo ktoré kapely Vás najviac inšpirovali k hraniu tam ponurého death doom metalu? 

Naša inšpirácia prichádza hlavne z hudby tradičných kapiel doom metalového žánru ako napríklad CANDLEMASS, SAINT VITUS, CATHEDRAL, REVEREND BIZARRE a death metalových telies ako BOLT THROWER, AUTOPSY, atď. Takže viac menej toto sú kapely, ktoré najviac inšpirovali SOLOTHUS. 


Pýtala som sa aj z toho dôvodu, že som mala tú česť vidieť RIPPIKOULU a PURTENANCE spolu s UNDERGANG minulý rok v Štokholme. Scandinavia deathfest bol jedným v najväčších koncertných zážitkov v mojom živote. Nenavštívili ste náhodou toto podujatie? 

Áno, bol som tam! Bol to vskutku skvelý festival! Najviac som sa tešil samozrejme na koncert DISMEMBER, keďže som ich ešte nikdy predtým nevidel naživo. 

V súčasnosti hrá podobný štýl ako vy celkom dosť kapiel, napríklad HOODED MENACE, KRYPTS ako aj CORPSESSED keby sme mali spomenúť len niekoľko. Nebojíte sa, že zostanete stratení v obrovskej konkurencií podobných kapiel? Akú pridanú hodnotu ponúkate metalovým fanúšikom? 

Naozaj nepočujem veľa podobností medzi našou hudbou a kapelami KRYPS/CORPSESSED. Tieto kapely berú inšpiráciu viac z death metalových koreňov, zatiaľ čo my sme viac doom metalovou kapelou. Myslím si, že medzi death/doom metalovými kapelami v súčasnosti sú dosť veľké rozdiely, niektoré majú viac death metalový zvuk, iné si berú viac inšpirácie z doom metalu. S HOODED MENACE máme už viac podobností. Čo sa týka nášho pôvodného originálneho zvuku, myslím si, že naša hudba hovorí sama za seba. Obsahuje veľa takých tých epických doom metalových prvkov, ktoré vás nenechajú chladnými, a ktoré spolu s vynikajúcimi Veliho sólami kreslia jedinečnú atmosféru! 


A čo koncerty? Kde ste si doteraz už zahrali, v ktorých krajinách? Máte ambície prekročiť hranice Fínska a vydať sa možno na nejaké európske turné? Ktoré kapely by ste zobrali na spoločné turné? 

Pokiaľ ide o živé vystupovanie, povedal by som, že sme dosť aktívnou kapelou. Doteraz sme si zahrali v UK, Rusku a Taliansku. Neskôr tento rok by sme chceli zorganizovať nejaké turné, ale až čas ukáže, či sa nám to podarí. Páčilo by sa mi hrať po boku TEMPLE OF VOID! V súčasnosti je to asi jedna z mojich najobľúbenejších kapiel. 


Pred koncom tohto rozhovoru, mohol by si nám ešte predstaviť scénu v Helsinkách alebo celkovo vo Fínsku? Máte nejaké známe kluby, kde sa organizujú koncerty, kde sa stretávate s ostatnými hudobníkmi na pive? Je tu nejaký festival, ktorý stojí za zmienku? 

Čo sa týka metalovej muziky vo všeobecnosti, sú tu nejaké bary v mestách, ktoré sú populárne pre metalových fanúšikov ako napríklad Whisky Bar v Turku. Je to veľmi pekné miesto, ktoré by ste mali navštíviť keď budete vo Fínsku. Mnoho barov, pubov a priestorov pre koncerty sa zatvára, je tu stále menej a menej miest na hranie pre kapely. Vo Fínsku je v súčasnosti zlá situácia. Čo sa týka festival, pokiaľ hovoríme o death metale, tak je tu samozrejme Helsinki Death Fest v auguste, ktorý je naozaj úžasný. Tento rok si tam zahráme aj my, takže máte ďalší dôvod navštíviť Fínsko, hmm? 

Ďakujem, že ste si našli čas odpovedať na moje otázky a gratulujem k novej doske. Dúfam, že tento rozhovor nebol nudný a vyčerpávajúci. A dúfam, že vás čoskoro uvidím niekde naživo. Nejaké slová nakoniec? 

Ďakujeme za rozhovor! Zostaňte DOOM priatelia!

Recenze/review - SOLOTHUS - Realm Of Ash & Blood (2020):


Share this games :

TWITTER