DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 30. dubna 2020

Home » » Recenze/review - SWEVEN - The Eternal Resonance (2020)

Recenze/review - SWEVEN - The Eternal Resonance (2020)


SWEVEN - The Eternal Resonance
CD 2020, Ván Records


for english please scroll down


Stejně je to občas zvláštní. Člověku chodí za den desítky, někdy i stovky žádostí o recenzi. Občas nestíhám všechno ani utřídit. Jenže dnešní svět je takový. Chaotický, šílený, roztříštěný. Jakoby bylo všechno vytržené z kořenů a bývalé jistoty shořely někde v minulosti. Někdy mi připomíná prasklé zrcadlo, v němž vidíte svůj vlastní pokřivený obraz. Švédskou prvotinu od SWEVEN jsem zpočátku neměl vůbec chuť poslouchat. Označení "progresivní death metal" je dnes příliš nadužívané, schová se pod něj ledacos.

Jenže tohle je pohodička a jsou pod ním podepsáni i členové MORBUS CHRON. Hudba je hodně podobná a přidejme i TRIBULATION, HORRENDOUS, CHAPEL OF DISEASE, OBLITERATION. Zajímavé je, a asi to tak má být, že na mě deska působí dvěma způsoby. Buď kolem mě propluje jak neviditelná loď a nebo si podupávám do rytmu. Zvláštní, chladný kousek, se mi dostal do sbírky, to vám povím. 




Ani vlastně nevím, jestli podobným nahrávkám má cenu dávat označení death metal. Občas se sice trošku zrychlí a některé pasáže opravdu patří do tohoto stylu, ale převážně je jedná o poklidně plynoucí motivy. Jakési preludování, jako když hodíte cihlu do vody a divíte se, že dělá na hladině kruhy. Je to celé hodně přemýšlivé, spíš pro intelektuály, kteří s vážnou tváří a založenýma rukama budou vševědoucně pokyvovat hlavou. Podle mě SWEVEN nedosahují kvality své domovské kapely, na mě je těch pomalých pasáží až příliš. Osobně mi podobná hudba příliš nevoní, ale zase na druhou stranu, takhle při západu slunce, s něčím dobrým k pití v ruce deska své kouzlo má. Dalo by se také napsat, že moje pocity jsou z poslechu asi takové, jaké mají být. Podivné, chladné, zastřené, smíšené. Album mě nijak nebolí, nezadřelo se mi pod kůži, ale rozhodně jej nijak nezatracuji. Nakonec bude stejně nejlepší, když si nahrávku poslechnete sami. Popisovat "The Eternal Resonance" je totiž stejné, jako pokusit se uchopit moderní obraz, roztříštěné zrcadlo a nebo chytat bubliny plné krve ve větru. Zvláštní zážitek!



sumarizace:


Společná setkání s "The Eternal Resonance" pro mě byla zpočátku hodně náročná. Nemohl jsem se do nahrávky dostat. Jsem ale trpělivý posluchač a nakonec jsem byl odměněn až magickým zážitkem. Skladby jsou tajemné, zákeřné, se spoustou černé energie, s feelingem i drivem. Připomínají mokvající mrtvolu, nalezenou u cesty. Otevřené oči žalují, krev už dávno zaschla. Mrazivá smrt, samota a nekonečná tma. To je, oč tu běží. SWEVEN na to jdou podobným způsobem jako kapely TRIBULATION, HORRENDOUS, CHAPEL OF DISEASE, OBLITERATION. Švédi sází hlavně na atmosféru a jejich sázka jim vychází na sto procent. Předaných emocí mezi mnou a kapelou je opravdu velké množství. Podle mého skromného úsudku se jedná o jedno z nejlepších stylových alb letošního roku. Protože je jiné, zajímavé, přitažlivé, jiskřivé, smrtící. Už teď se těším, až mě zase o půlnoci probudí mí vlastní démoni a spolu s kapelou mě vezmou na procházku do nikde nekončících močálů smrti. Hodně bolestivá a vynikající záležitost, která ve vás probudí ty nejhorší noční můry! 


Asphyx says:


Mutual meetings with the music of SWEVEN during the listening of "The Eternal Resonance" were initially very demanding for me. I couldn't get deeper into the record. But I am a patient listener, and finally, I was rewarded with a magical experience. Tracks are mysterious, malicious, with lots of black energy, with both, feeling and drive. They resemble the moist corpse found along the road. The open staring eyes, the blood has already got dry. Frosty death, loneliness, and endless darkness. This is exactly what is important. OBLITERATION plays in the same way as TRIBULATION, HORRENDOUS, CHAPEL OF DISEASE, OBLITERATION. Mainly the atmosphere is very important for the Swedes, and it represents the hundred percent success for them. There is a huge amount of interchanged emotions between the band and me. According to my humble judgment, this is one of the best albums of this year because it is different, interesting, attractive, brilliant, and deadly. Now, I am already looking forward on midnight, when my own demons wake me up again and together with the band, they will take me for a walk in the never-ending swamps of death. A very painful and excellent thing, which awakes in you the worst nightmares!



TRACKLIST
1. The Spark (3:07)
2. By Virtue Of A Promise (9:21)
3. Reduced To An Ember (7:30)
4. The Sole Importance (8:03)
5. Mycelia (7:37)
6. Solemn Retreat (9:43)
7. Visceral Blight (6:35)
8. Sanctum Sanctorum (8:34)

LINE-UP
Robert Andersson - Guitar/Vocals
Isak Koskinen Rosemarin - Lead Guitar
Jesper Nyrelius – Drums

http://www.van-records.de
https://www.facebook.com/vanrecs

https://sweven.bandcamp.com/album/the-eternal-resonance
Share this games :

TWITTER