DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 20. dubna 2020

Home » » Rozhovor - PERDITION TEMPLE - Lyrické témy takmer vždy súvisia s chaosom, skazou a ohavnosťami.

Rozhovor - PERDITION TEMPLE - Lyrické témy takmer vždy súvisia s chaosom, skazou a ohavnosťami.


Rozhovor s black death metalovou skupinou z USA - PERDITION TEMPLE.

Odpovídal Gene Palubicki, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Recenze/review - PERDITION TEMPLE - Sacraments of Descension (2020):

Ave PERDITION TEMPLE! Právě poslouchám vaši novinku „Sacraments of Descension“ a mám neodbytný pocit, že jsem na zlé černé mši. Hrajete black death metal a jedná se o vaše třetí dlouhohrající album. Prozradíš nám, jak nová nahrávka vznikala a jakým směrem jste se chtěli posunout od vynikající předchozí desky „The Tempter's Victorious“? Chtěl jste být ještě víc rychlejší, temnější, ďábelštější? 

V prípade tohto tretieho albumu si myslím, že by mohol obsahovať viac naliehavosti prvého albumu „Edict of the Antichrist Elect“, zatiaľ čo v prípade niektorých skladieb som zašiel ešte ďalej s neobvyklými a atonálnymi vzormi niektorých riffov, čo bolo naopak výraznejšie na predchádzajúcom počine „Tempter's ...“. Povedal by som, že niektoré z najlepších prvkov a postupov oboch predchádzajúcich albumov vytvorili spolu s novými nápadmi základ pre tento tretí album, aby sa stal tým, čím je. Pri tvorení muziky bolo vždy mojím vnútorným cieľom vydať sa s ňou na nové temné miesto, ktoré na predchádzajúcich doskách ešte nebolo prekročené. A určite som nikdy nemal žiadne nutkanie ustúpiť od zámerného a konštantného ataku vo svojej hudobnej tvorbe, aj napriek akýmkoľvek komerčným obmedzeniam, ktoré by to mohli zapríčiniť. 


Víš, co mě ihned doslova praštilo do obličeje? Zvuk na nové nahrávce. Je organický, prašivý, album má v sobě černou jiskru. V dnešní době přeřvaných a komprimovaných formátů je doslova osvěžením. Podle mě takhle zní pravé peklo! Prozraď mi prosím, kde a jak jste nahrávali? Jak jste takového zvuku dosáhli? Jak se vám s Jarrettem Pritchardem spolupracovalo? 

Ronnie nahrával bicie vo svojom domácom štúdiu, gitary som nahral zas u seba doma, tak ako aj vokály, a náš basgitarista Alex nahral svoje party vo svojom domácom štúdiu. Zvukový stopový základ bol teda výhradne vytvorený členmi kapely. Pre nahratie mojich gitár bol do reproduktora vložený iba jeden mikrofón. Presne takým istým spôsobom, ako by bol umiestnený v prípade živého koncertu. Takže gitarový zvuk, ktorý som na albume vytvoril je presne ten istý typ zvuku, aký by som docielil na pódiu. Proces mixu a masteringu bol v réžií Jarretta. Veľkou výhodou pri spolupráci s ním je, že má pre túto hudbu rovnaké cítenie ako my všetci. Počas mixovania bola naša komunikácia preto veľmi jednoduchá. Bolo to, ako keby sme si mohli navzájom dokončovať vety atď ... Myslím si, že mať takýto druh vzťahu počas nahrávania je veľmi dôležité a cenné, hlavne keď pracujete na projekte s obmedzeným rozpočtom a potrebujete všetko urýchliť. 


Jsem přesně tím druhem fanouška ze staré školy, který přistupuje k hudbě tak, že když se mu album líbí, tak si kupuje CD i tričko. Musím říct, že motiv na obalu letošního alba je opravdu povedený. Takhle nějak si představuji opravdové peklo. Prozradíš nám, jak jste motiv vybírali, kdo je pod ním podepsán a jakým způsobem souvisí s muzikou? 

Daniel Corcuera z Čile vynikajúco vykreslil moju víziu, ktorú som mal pre tento obal albumu. Chcel som niečo, čo by vyzeralo, akoby to bolo prevzaté zo starých klasických obrazov stvárňujúcich peklo či prekliatie, ale spôsobom, ktorý by predstavoval dlhý život oddaný temnote a na konci nachádzal akýsi inverzný pocit odmeny a vznešenosti! Tiež sa mi páči, že obal obsahuje taký šum starých obalov albumov pre HELLHAMMER alebo SLAYER. Takže toto umelecké dielo je určite jednou z najlepších vytvorených prác v rámci celej mojej hudobnej kariéry! Mal som to šťastie, že som mohol doteraz spolupracovať s niekoľkými vynikajúcimi umelcami ako je Daniel a Adam Burke, C. Moyen, Joe Petagno. Takže tento nový obal je na tom veľmi podobne ako tie z minulosti! 


Když se podívám na vaši sestavu, tak jste kapelou, která je tvořena samými zkušenými muzikanty. Ty si kupříkladu Gene působil ve slavných ANGELCORPSE, bubeník Ron si prošel BRUTALITY, MALEVOLENT CREATION, AMON, Alex hraje ve skvělých BLASPHEMIC CRUEALTY. Jak vlastně tvoříte novou hudbu? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Nemáte problém s tím, se dohodnout? Přeci jen, zkušenosti bývají občas překážkou. Znáš to, ego a tak. 

Všetci sme členmi kapely, ktoré majú s touto hudbou dlhoročné skúsenosti. Sme skôr spiatočnícki v zmysle ako „prísť na to“ alebo nájsť si svoje miesto. To už bolo dávno stanovené. Sme už v štádiu, kde existuje úplná dôvera v samých seba, že dokážeme robiť čokoľvek, čo sa rozhodneme vytvoriť, a to bez akýchkoľvek pochybností, že robíme presne to, čo by sme mali robiť s hudbou PERDITION TEMPLE. Tým pádom sa vyhýbame zbytočným hádkam, že čo robiť, ako robiť, keď sa tvoria nové veci. 

Pro mě byla floridská death metalová škola vždycky spojená s určitou temnotou. Už jako mladého mě kdysi fascinovaly odkazy na satanismus, taková ta špína, hniloba, která byla z tvorby vašich kapel cítit. Čím si to vysvětluješ, že zrovna Florida je kolébkou tolika skvělých temných smeček? Vždyť u vás máte příjemné podnebí, čekal bych spíš něco „veselejšího“. 

Myslím, že toto bolo významnejšie v období na konci 80-tych a začiatkom 90-tych rokov, kde sa vyvinuli niektoré z najkreatívnejších vecí. Ide napríklad o skoré začiatky MORBID ANGEL, INCUBUS, MONSTROSITY, OBITUARY a ďalších ... Povedal by som, že oblasť, či klíma s tým nemá nič spoločné. Rovnaké dôvody, prečo sa kapely vyvinuli na tomto mieste, sú aj dôvodom, že sa vyvinuli kdekoľvek na svete, kde kapely začali hrať istý druh muziky. Moje prvé kapely, ako napríklad ANGELCORPSE ani nepochádzali z Floridy, táto kapela bola založená v Kansas City v štáte Missouri. 


Zůstaňme ještě v minulosti. Zajímalo by mě, jaké to vlastně bylo v devadesátých letech na Floridě, co se týká muziky? Vzpomínáš na tu dobu rád? Jak si se k hudbě dostal a kdo byl tvým vzorem? Co tehdejší scéna, jaká byla? Zavzpomínej prosím. 

Počas mojej mladosti, či dospievania som žil v štáte Minnesota tu v USA. K tejto muzike a veciam s tým spojeným som sa dostal celkom nezávisle, pretože väčšina ostatných mladých ľudí z prostredia, kde som žil, nemala o túto hudbu žiaden záujem. Takže v polovici 80-tych rokov ma naozaj zaujali skupiny ako POSSESSED, SLAYER, DARK ANGEL, SODOM ... a neskôr kapely ako MORBID ANGEL, CARCASS, PESTILENCE atď ... Bolo to skvelé sledovať, ako sa vyvinula scéna z niekoľkých skupín, a tiež vytvárať predstavy o tom, ako/čo by som mohol sám vytvárať na hudobnej scéne. 

Ve vašich textech často zmiňujete satanismus, temnotu, spousta z nich má vyloženě antikřesťanská témata. K death metalu to samozřejmě patří a líbí se mi to, ale mě by zajímal původ a vznik textů. Jak vznikaly texty k novému albu? Proč vlastně satanismus a ďábel? 

Lyrické témy takmer vždy súvisia s chaosom, skazou a ohavnosťami. Či už ide o hrôzy v reálnom svete alebo námety zo svetov vymyslených, neexistuje pre mňa rozdelenie podľa konkrétnych námetov ... niekedy je to fúzia dvoch tém. Myslím, že moja predstava o „antikristovi“ vo vzťahu k jednotlivým námetom by sa mohla uplatniť ako nepriateľský postoj k akejkoľvek organizovanej iluzórnej teológii. Tiež by som rád skúmal temné kapitoly v dejinách ľudstva a vždy ma ovplyvňovali rozličné kozmické hororové diela na štýl H.P Lovecrafta atď ... 


V historii metalu došlo již mnohokrát k tomu, že byly některé kapely zakazovány, protože šokovaly, měly odlišné názory od většinové společnosti a v USA, kde mají křesťané silnou pozici, jste se s tím museli určitě někdy setkat. Měli jste někdy problémy? V dnešní době internetu je hrozně jednoduché někoho ihned odsoudit, vypustit fámu, zničit ho. 

V roku 1998, na turné s ANGELCORPSE, Mormóni v Salt Lake City v štáte UTAH dosiahli ukončenie nášho koncertu, a tiež v roku 1999 v Larede v Texase sa zrušilo vystúpenie, pretože niekto videl plagát a myslel si, že to má byť akýsi satanský rituál (v miestnom bare ... haha !!!). Okrem týchto udalostí, ktoré sa stali už naozaj dávno, nikdy nedošlo k žiadnym iným problémom. PERDITION TEMPLE nie je kapely so žiadnym politickým alebo teologickým postojom, takže s podobnými situáciami sa vôbec nestretávame. 

Gene, ty sis jako muzikant od devadesátých let prošel několika kapelami, jsi zkušený skladatel, nahrál si spoustu skvělých alb. Musel ses nějak změnit ve svém přístupu k hudbě díky novým technologiím? Díky internetu je svět zcela jiný, skupiny musí ke všemu přistupovat úplně jinak. Jak vnímáš tyto změny ty? 

Na konci 90-tych rokov, keď sme robili nahrávky ANGELCORPSE, naše demo pásky sa zrodili v pivnici na štvorpásmovom kazetovom rekordéri a albumy sa nahrávali na obrovských nahrávacích konzolách, čo bolo v tom období naozaj nákladné! Od roku 2009 sa všetky nahrávky robia úplne inak. Gitary / basa / vokály sa nahrávajú na viacpásmovom rekordéri BOSS BR-1600 8 (staré externé zariadenie, ktoré sa už nevyrába) a bubny sa nahrávajú v štúdiu alebo v domácom štúdiu. V profesionálnom štúdiu sa teraz robí iba mixovanie a mastering, pretože tam majú zariadenia, s ktorými som sa zatiaľ nemal šancu pohrať. Je však dobré ísť do profesionálneho štúdia na mix a mastering, kde máte k dispozícií jednu kvalitnú sadu „nezainteresovaných uší“, ktoré dokážu prispieť ku kvalite finálnej nahrávky. 


Jak jsou na tom PERDITION TEMPLE s koncerty? Koukal jsem, že zase tolik často nikde nevystupujete. Neláká vás třeba tour po Evropě? Dovedl bych si vás představit po boku třeba takových POSSESSED, DEICIDE, ti k nám jezdí poměrně často. 

Za tie roky sme tu v USA zahrali zopár živých koncertov na festivaloch atď, ale len sporadicky. Minulý rok sme vlastne absolvovali päťtýždňové turné spoločne s CANNIBAL CORPSE v USA a Kanade! A na tento rok máme taktiež koncertné plány, konkrétne ku koncu roka by sme mali navštíviť Európu. Ale samozrejme to ešte ukáže situácia, či bude vôbec možné vycestovať kvôli tejto celosvetovej epidémií. 

Co pro tebe znamená death metal, black metal? Jak bys jej definoval a jak tyto styly vnímáš ty, jako zkušený muzikant? Nechci po tobě popis techniky hraní, spíš by mě zajímal tvůj pohled, pocity, předaná energie a podobně. Zkus být na chvilku filozofem. 

V hudobno-umeleckej podobe je hudba, ktorú som vytvoril v priebehu všetkých tých rokov konečným vyjadrením všetkého, čo ma vo všetkých smeroch ovplyvnilo. Každý zvuk, ktorý ma kedy niekde posunul, temné vízie z umeleckých diel alebo odinakadiaľ, ktoré ma ovplyvnili, literárne diela, ktoré som prečítal... osobné životné skúsenosti a pocity, ktoré vyvolali, sú súčasťou sprievodcu mysle a rúk pri tvorbe týchto vecí. Existujú stopy vplyvu, ktoré sa dostávajú do obsahu buď textovo, alebo hudobne ešte z obdobia, keď som bol dokonca ešte dieťaťom, až po veci, ktoré by ma mohli zaujať iba v posledných mesiacoch. 


Když jsem byl mladý kluk a v devadesátých letech jsem s metalem začínal, tam mě Florida a vaše scéna neskutečně fascinovala. Vlastně mi to zůstalo dodnes. Jak funguje vaše scéna, kluby, koncerty, festivaly v současnosti? Co fanoušci? Kupují třeba trička, CD, podporují kapely? 

Nezdá sa mi že by tu bolo veľa nových kapiel, ktoré by si zaslúžili nejaké veľké pochvaly. Občas sa objaví aj zopár naozaj dobrých kapiel, ale často sa stratia z dohľadu ešte skôr ako dosiahnu aspoň DEMO úroveň. Potom je tu mnoho starých legiend, ktoré stále niečo produkujú... ako napríklad MORBID ANGEL, MONSTROSITY, DIABOLIC, SORCERER, CANNIBAL CORPSE a DEICIDE či dokonca BRUTALITY. Väčšina kapiel zvyčajne vystupuje naživo iba ako súčasť turné, ktoré zahŕňa Tampu ako jednu zo zastávok. Miestne „krčmy“ tu teraz skutočne bojujú o nové kapely. Nové kapely v súčasnosti nesú oveľa väčšie bremeno v súvislosti s prístupom k novej hudbe na internete. V súčasnosti je stokrát alebo viackrát ťažšie zaujať niekoho, informovať o nových albumoch, pretože stačí ísť na youtube alebo spotify atď. kdekoľvek na svete a KAŽDÝ deň nájdete nové nahrávky ... nie ako v minulosti, keď sa obchodovalo s páskami a CD, a pozornosť k novým kapelám sa dala pritiahnuť len ústnym podaním informácií o danej kapele. Teraz má v podstate hocaká undergroundová garážová kapela úplne rovnaké možnosti ako dostať svoju hudbu na sociálne siete a youtube, a pravdepodobne majú všetky takéto kapely rovnaké šance čo sa týka zaujať nejaké veľké vydavateľstvá. Ale na druhej strane, takisto majú tieto kapely aj rovnaké šance byť pochované ďalšími tisíckami podobných formácií, ktoré sa objavia behom týždňa a súperia o svoj priestor v hudobnom vesmíre. Toto samozrejme nie je niečo príznačné pre „scénu“ v Tampe, toto sa deje na celom svete. 


Děkuji ti moc za rozhovor. Opravdu si vážím toho, že sis pro naše stránky našel čas. Přeji celé vaší kapele hodně pekelné inspirace, prodaných nosičů a nadšených fanoušků. Ať se vám daří i v osobním životě. Doufám, že vás někdy uvidím i naživo. 

Ďakujeme pekne za obrovskú podporu!

Recenze/review - PERDITION TEMPLE - Sacraments of Descension (2020):

https://perditiontemple.bandcamp.com/album/sacraments-of-descension
https://www.facebook.com/perditiontemple/
https://shop-hellsheadbangers.com/

http://perditiontemple.com/



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram:
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlstormzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.PROMOTION/


twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER