DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 21. června 2020

Home » » Rozhovor - FUNERALOPOLIS - Tento svět je hrobka!

Rozhovor - FUNERALOPOLIS - Tento svět je hrobka!


Rozhovor s death doom metalovou skupinou ze Švýcarska - FUNERALOPOLIS.

Odpovídal Thuri, děkujeme!

Otázky připravila a vše přeložila Petra, děkujeme!

Recenze/review - FUNERALOPOLIS - ...of Deceit and Utter Madness (2020):


Ahoj FUNERALOPOLIS! Zdravím do Švajčiarska! Musím sa priznať, že o vašej kapele počujem prvý raz, ale na metalovej scéne pôsobíte už viac ako 10 rokov. Zopár rokov hrania a skladania muziky máte už za sebou. Preto vás najprv poprosím predstaviť fanúšikom v Českej republike a na Slovensku FUNERALOPOLIS. 

Zdravím všetkých. Tu je Thuri. Čo sa týka kapely, sme v podstate štyria veľmi dobrí priatelia zo Švajčiarska. Štyria opilci, ktorí milujú všetky druhy heavy metalovej muziky. Takže bolo prirodzené, že sme chceli hrať muziku vo vlastnej réžií. Pascal založil kapelu HUMAN WASTE, ale v tomto prípade šlo viac o tú ideu ako o naozajstnú kapelu. Potom čo sme sa pripojili ku kapele ja, Nico a Void, začalo to byť oveľa serióznejšie. Pokryli sme niekoľko našich obľúbených death metalových skladieb a potom sme začali tvoriť aj svoju vlastnú muziku a skladby. Toto je v podstate pozadie zrodu našej kapely FUNERALOPOLIS. 


Ako vyzerá celá táto situácia s karanténou vo Švajčiarsku? Prinieslo vám to do života veľa obmedzení? Myslím, že pre nás, metalových fanúšikov je absencia metalových koncertov a festivalov asi tá najhoršia vec na celej tejto situácií. Ja som sa veľmi tešila na Netherland Detahfest, Obscene Extreme, ale všetko je žiaľ posunuté na ďalší rok. Navštíviť aké koncerty ti prekazila táto pandémia? 

Vo Švajčiarsku máme len veľmi mierne obmedzenia pohybu. Ja som bol prinútený zostať v režime práce doma zhruba 3 mesiace. Aj moji spoluhráči mali to šťastie pokračovať vo svojej práci. Teraz počas júna (června) sú už podmienky relatívne uvoľnené a pomaly sa naše životy vracajú do normálu. Všetky obchody sú už znovu otvorené, ale stále musíme dodržiavať bezpečnú vzdialenosť 2 metre a zhromaždenia sa môžu usporadúvať len do počtu 30 osôb. Prvé koncerty sa u nás reorganizujú už v tomto období. Kluby môžu znova otvoriť s hranicou maximálne 300 osôb pri indoorových akciách. Osobne som tento rok nemal žiadne plány, čo sa týka návštevy festivalov a to hlavne preto, lebo som sa pred tromi mesiacmi stal otcom. Ale chalani chceli ísť na rôzne akcie a áno Netherland Deathfest bol jednou z nich, ďalej napríklad Chaos Descend, Party San a Keep It True pokiaľ by som mal spomenúť len niekoľko. 


Aj napriek desaťročnej aktivite, čerstvo vydaná albumová novinka “...Of Deceit and Utter Madness” je iba vašim debutovým albumom. Doteraz ste vydali jedno demo, EPčko a kompiláciu, ktorá v podstate pozostáva z týchto dvoch nahrávok. Bolo vaším zámen postupovať tam pomaly v písaní muziky a vydávaní? Plánujete v tomto pomalom tempe pokračovať alebo naopak vaša spolupráca s Memento Mori vás nakopla a budete musieť trošku pridať? Máte od vydavateľa nejaké podobné požiadavky? 

Hahaha. My len proste nie sme tí najrýchlejší ľudia na svete. Ale nie, teraz naozaj, stať sa muzikantom vo Švajčiarsku je veľmi drahé hobby a my nanešťastie nemáme žiadne bankárske platy, haha. Našu dosku „...of prevailing Chaos“ sme si vydali v podstate sami. K finálnemu vydaniu tejto dosky však viedla hrozne nákladná cesta. Máme takisto aj veľmi prísnu kontrolu kvality čo sa týka písania skladieb. Niekedy sa písaniu jednej skladby venujeme takmer donekonečna len aby sme ju po rozumnom zvážení proste vyhodili do koša, pretože sa nám nepáči, ako sa nakoniec vyvinula. Ale áno, zmluva s Mementom Mori trochu urýchlila tento proces. Len preto, že sme mali určený pevný termín. Ale to je všetko, iné požiadavky od Memento Mori nemáme. 


Práve počúvam vaše predchádzajúce EPko “…Of Prevailing Chaos” ale keď si vezmem celý koncept, ale aj zvuk a v podstate celú muziku, toto EPko je naozaj veľmi rozdielne v porovnaní v novou doskou. Ako ste dosiahli výsledný zvuk? Je veľmi old schoolový, surový, ide z neho chlad a dá sa povedať, že znie, akoby bol nahratý niekde v hrobke. 

Na albume “…Of Prevailing Chaos” sme chceli urobiť niečo na štýl d-beatu. Ale v podstate to bol veľmi prirodzený vývoj, pretože náš vtedajší nový bubeník Mike a takisto aj ja sme v tom čase počúvali veľa d-beatovej muziky. Kapely ako Skitsystem, Disfear, Discharge, Matryrdöd a tak ďalej. Naopak na albume “…Of Deceit And Utter Madness” bolo naším zámerom urobiť to viac surovo, aby zvuk znel desivo až hrozivo na spôsob kapiel ako napríklad INCANTATION, či GRAVE MIASMA. Toto je vlastne aj základ toho, čo sme povedali v štúdiu Hedgehog Recording Studios nášmu technickému inžinierovi. 

Ako vyzeralo nahrávanie? Používate nejaké špeciálne ampy a efekty? 

Do štúdia sme už vstupovali s myšlienkou, že album musí znieť surovo, primitívne a musí z neho sršať taký pocit akoby bol nahraný v starovekej krypte. Pri nahrávaní sme používali vlastné nástroje, ale ostatné vybavenie bolo súčasťou štúdia. Použili sme napríklad bicie, ktoré ponúkalo štúdio a bubeník mal požičané činely od bubeníka skupiny Deathcult. Pascal nepoužíval žiadne pedále, mal len priamo pripojenú gitaru k zosilňovaču a naťahal každý kanál až do 11. Nico jednoducho použil HM2-efekt na skreslenie jeho gitary. Pri editovaní sme dali všetkým nástrojom určité oneskorenia a reverb efekty. 


Obal albumy vašej novej dosky je veľmi zaujímavý. Mohol by si nám ho opísať, čo tam vlastne môžeme vidieť? Musím sa priznať, že meno Mark Cooper mi veľa nehovorí. Ktoré jeho dielo Vás oslovilo natoľko, že ste sa rozhodli práve pre neho? Ako prebiehala táto spolupráca? 

Musím sa priznať, že my sami nemáme tušenie, aká je celková myšlienka za týmto obrazom a čo ním chcel vlastne Mark Cooper povedať. Raul z Memento Mori nám ponúkol túto maľbu už vo finálnej podobe a my sme sa do nej okamžite zamilovali. Z našej strany sme teda nemali žiadny osobný kontakt s Markom. Páčia sa nám strašidelné a zvláštne pocity, ktoré tento obraz vyvoláva. Obsahuje podľa mňa také tie vibrácie, ktoré sršali zo staroškolských death metalových nahrávok. Pre našu nahrávku zapasoval podľa mňa perfektne. 

Na základe titulnej skladby “…Of Deceit and Utter Madness” ktorá predstavuje v podstate akýsi úryvok zo starého filmu, predpokladám, že musíte byť filmovými fanúšikmi. Môžete nám prezradiť, z akého filmu daný úryvok pochádza? 

Áno, som veľkým fanúšikom starých hororových filmov podobne ako aj niektorí ďalší členovia kapely. Úryvok bol prebratý z klasického filmu „The Ghoul“ z roku 1933 od Borisa Karloffa. 


A čo názov vašej ďalšej dosky? Budete pokračovať v názvoch, ktoré začínajú „...Of...“:)).

Nič nie je vytesané do kameňa. Ale myslím si, že tento nápad sa nám neprestal páčiť, takže je vysoko pravdepodobné, že aj ďalšia doska bude začínať podobne „...Of“. Haha. 

Môžeš odhaliť hlavnú inšpiráciu pre texty, ústrednú tému na pozadí a spôsob, akým ich píšete? Je vo vašom prípade prvý text alebo hudba, alebo muziku v skladbách píšete nezávisle od textov? 

Áno, píšeme ich nezávisle od seba. Všetky texty píšem ja. Väčšinou vyberiem text, ktorý sa najviac hodí do danej skladby. Doteraz som napísal texty už asi pre 200 skladieb, čiže je z čoho vyberať. Haha. Ale niekedy je ťažké nájsť text, ktorý by sa hodil do muziky, v tom prípade napíšem nový text až nakoniec. Inšpirácia prichádza hlavne z hororových filmov a literatúry. A niektoré skladby sú založené na mojich vlastných nočných morách. 

Názov vašej kapely je odvodený od skladby bandy Electric Wizard. Boli ste alebo stále ste ovplyvnení týmito lídrami stoner doom metalu? Alebo Vás v minulosti skladba Funeralopolis len oslovila, či už hudobne alebo textom? Text je naozaj temný a pochmúrny. 

Áno, sme obrovskými fanúšikmi Electric Wizard, najmä ich starších nahrávok. Nikdy sme nedopustili, aby náš zvuk bol priamo ovplyvnený ich muzikou. Myšlienku pomenovať kapelu FUNERALOPOLIS dostal náš bývalý vokalista. Myslím, že je to celkovo tá temná atmosféra, ktorá nás priťahuje. Pochovaná planéta, mŕtvy čierny asteroid. Mauzóleum, tento svet je hrobka! 


Myslím, že v súčasnosti mnoho kapiel nasleduje old school koncept, nie iba death metalové kapely ale kapely hrajúce rôzne žánre. Ste viac fanúšikmi starších old school kapiel alebo máte nejakých obľúbencov aj z novších formácií? Mohol by si nám odporučiť niekoľko albumov, ktoré ťa v posledných rokoch oslovili? 

Sme veľkými fanúšikmi old school extrémneho metalu. Ale áno, veľmi sa zaujímame aj o nové nahrávky, ktoré scéna ponúka. Je toho naozaj mnoho, ale keby som mal spomenúť zopár kapiel, tak určite Spectral Voice, Horrendous, Lunar Shadow, Chaos Echoes, Traveller, Mortiferum, Swordweilder, Rust, Cavurn, Temple of Void, Blood Incantation, Hellripper, Krypts, None, Nephilim’s Noose, Smoulder, Concrete Winds, Ascended Dead, Stalker, Megaton Sword, Dead Congregation, Crypt Sermon, Grave Miasma, Phrenelith, Ranger, Toronto, Sacroscum, Malokarpatan, Hexenbrett, Ensnared, Spell, Helvete’s Port, Vulture. A tu asi skončím, pretože by som mohol zapísať aj 20 stránok s menami mladých kapiel, ktorých fanúšikmi sme. Hahaha. 

A čo koncerty? Kde ste si doteraz zahrali? Máte ambície ísť za hranice Švajčiarska a zorganizovať nejaké európske turné? Ktoré kapely by ste zobrali so sebou, keby sa vám to podarilo? 

Zatiaľ sme odohrali väčšinu koncertov naprieč Švajčiarskom. Mali sme koncert aj v Nemecku a jeden v Rakúsku, ale žiaľ ďalej sme sa nedostali. Haha. Samozrejme, v budúcnosti by sme určite chceli zorganizovať nejaké turné, ale momentálne nemáme žiadny konkrétny plán. Samozrejme je to celé ovplyvnené aj touto covid situáciou. 


Mohol by si ešte pred samotným koncom rozhovoru povedať našim čitateľom o scéne vo vašej krajine, či v meste, kde žijete? Máte nejaký známy hudobný klub, kde bývajú koncerty alebo špeciálne puby, kde chodievate na pivo? Nejaké každoročné festivaly, ktoré by stáli za zmienku? 

Samozrejme, scéna vo Švajčiarsku je malá, ale vitálna! Predovšetkým v Zürichu je underground silnejší ako kedykoľvek predtým. Ale skutočné metalové miesta sú naozaj veľmi zriedkavé. Miesta, ktoré by ste určite mali navštíviť, keď budete v Zürichu sú Ebrietas Bar a Berggeflvster Vinyl and Food Store. Máme tu takisto dva skvelé festivaly. “Chaos Ritval” je undergroundový extrémne metalový festival, ktorý hostí vždy mnoho skvelých kapiel a potom je tu “Meh Suff Metal Festival”, jednoducho najväčší a jediný outdoorový metalový festival vo Švajčiarsku. T je asi tak všetko, v podstate sme malá krajina s ešte menšou metalovou scénou. Taktiež by som na záver spomenul Coq d’Or Bar and Club, Olten a Hirscheneck Bar and Club v Baseli. 

Tak fajn, ďakujem že si si našiel čas na zodpovedanie otázok a gratulujem k novej doske! Dúfam, že rozhovor nebol príliš vyčerpávajúci a snáď Vás uvidím hrať niekde v blízkosti už čoskoro! Nejaké slová na záver? 

Ďakujeme za priestor vo vašom zine. „Black monolith charged with unlight, sacrifice to forever midnight!“


Recenze/review - FUNERALOPOLIS - ...of Deceit and Utter Madness (2020):


------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:

https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlstormzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.PROMOTION/

twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine
https://twitter.com/jakubasphyx
Share this games :

TWITTER