DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 15. dubna 2023

Recenze/review - ARS NOTORIA - Chronicles (2023)


ARS NOTORIA - Chronicles
CD 2023, Great Dane Records

for english please scroll down

K některým nahrávkám přistupuji opatrně. Chodím kolem nich a prohlížím si obal. Prolistuji booklet, ale nepouštím si je. Čekám, až se setmí, až bude chladno a ticho. Je to jako obřad, pradávný rituál, když vložím CD do přehrávače a postupně přidávám hlasitost. Někdy dám jen pár poslechů, jindy strávím s albem několik hodin. Musím mít náladu a chuť. Čekám, až dojde ke vzájemného přenosu emocí.

Pak existují desky jako "Chronicles", které mě smetou z povrchu zemského, přikovou na zeď a pohřbí zaživa. Několikrát exhumován, se znovu a znovu vracím, abych zažil bolest a strach. Technický death metal si opravdu hodně vybírám. ARS NOTORIA je kapelou jednoho muže. Pod všemi nástroji je podepsán Antoine Grasser (jinak také skvělí BEYON THE VOID). Ten si pozval spoustu hostů k mikrofonu a vytvořil dílo, které by nemělo chybět ve sbírce žádného opravdového fanouška.


Album je nahráno velmi přesvědčivě. Songy se mi zadřely pod kůži, hlodaly v mé hlavě, pálily a žhnuly. Nejedná se o záležitost na jednorázovou záležitost, nahrávce musíte dát čas. První poslechy vás smetou jako lavina, ale u každého dalšího setkání vylezou na povrch jednotlivé nuance. "Chronicles" je velmi pestrým dílem, které neustále roste. Líbí se mi čitelný zvuk, dokonce i programované bicí, které mi většinou vadí. Zde je vše v pořádku. Kývám se do rytmu, podupávám nohou a říkám si, že nechci, aby to skončilo. Hrozně mě bavilo sledovat tlukot velkoměsta, když jsem se toulal ulicemi se sluchátky na uších. Skladby jsou napsány s krvavou jiskrou v oku, mají v sobě drive a sílu. K celkovému provedení nemám žádné připomínky. Riffy se sypou opravdu jako lavina z kamení, krve a prašivých kostí. V určitých momentech jsou některé motivy možná až příliš dlouhé, ale možná je to jenom můj dojem. Jako celek ale působí nahrávka velmi kompaktně a razantně. Jakoby vám někdo zlámal všechny prsty a pak vás nutil se najíst plesnivého masa. Oceňuji i těžko popsatelný neklid, který ze skladeb cítím. Představte si, že jedete rychle autem a v zatáčce potkáte náklaďák. "Chronicles" je jako čelní náraz, u kterého prolítnete oknem. Je to moje první setkání s ARS NOTORIA a jsem velmi mile překvapen. Desku vám doporučuji! Poslouchejte hodně nahlas a ve tmě! Temný, zničující, technický death metal s vysokým oktanovým číslem!


Asphyx says:

I approach some recordings with caution. I walk around and look at the cover. I flip through the booklet, but I don't play them. I wait until it's dark, until it's cool and quiet. It's like a ritual, an ancient ritual, when I put the CD in the player and gradually turn up the volume. Sometimes I give it a few listens, sometimes I spend hours with the album. I have to be in the mood and in the mood. I'm waiting for a mutual transfer of emotion.

Then there are albums like "Chronicles" that sweep me off the face of the earth, nail me to the wall and bury me alive. Exhumed several times, I return again and again to experience pain and fear. I really choose technical death metal a lot. ARS NOTORIA is a one-man band. All instruments are signed by Antoine Grasser (otherwise also great BEYON THE VOID). He invited a lot of guests to the microphone and created a work that should not be missing in the collection of any true fan.


The album is recorded very convincingly. The songs got under my skin, gnawed at my head, burned and glowed. This is not a one-off affair, you have to give the recording time. The first few listens will sweep you away like an avalanche, but with each successive encounter the nuances will come to the surface. "Chronicles" is a very varied work that is constantly growing. I like the clear sound, even the programmed drums, which usually bother me. Here everything is fine. I'm swaying to the beat, tapping my foot and telling myself I don't want it to end. I was having a blast watching the big city beat as I wandered the streets with headphones on. The songs are written with a bloody sparkle in their eye, they have drive and power. I have no complaints about the overall performance. The riffs really do pour down like an avalanche of rocks, blood and mangy bones. At certain points some of the motifs are perhaps a little too long, but maybe that's just my impression. As a whole, however, the recording feels very compact and punchy. It's like someone broke all your fingers and then forced you to eat moldy meat. I also appreciate the hard-to-describe restlessness I feel from the songs. Imagine you're driving fast in a car and you come across a truck on a curve. "Chronicles" is like a head-on collision that sends you flying through the window. This is my first encounter with ARS NOTORIA and I am very pleasantly surprised. I recommend the record! Listen very loud and in the dark! Dark, devastating, technical death metal with a high octane number!


Tracklist:
1- Headspit (feat. Gautier Russel from TOWARD THE THRONE)
2- Save the book (feat. Cyril Cozza from BEYOND THE VOID)
3- Ashes (feat. Olivier Albalat from FORSAKE and ASHEN HEART)
4- Compel (feat. Chris Remy from VOORHEES)
5- King's crow (feat. Vince Wilquin, Florian Lagoutte, Arthur Heim from FRACTAL THE UNIVERSE, WRATH OF NEBULA, KERA and MAGOYOND)
6- Triggered (feat. Michael Crass da Silva from BOOST and CRUSHER)
7- Obey (feat. Adrien Dequesnes)
8- Melt (feat. Jack Ruetsch et Antoine Bieber from POST-MORTEM, DUST IN MIND and BEYOND THE VOID)
9- Wide open (feat. Loïc Mullheim from WARKUNT)

band:
Share this games :

TWITTER