DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 29. dubna 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DEATH REICH - Devastující smrtící kov, ukovaný z té nejlepší krvavé oceli!

Rozhovor - DEATH REICH - Devastující smrtící kov, ukovaný z té nejlepší krvavé oceli!

Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - DEATH REICH.

Odpovídal Christer Bergqvist (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx. 

Recenze/review - DEATH REICH - Disharmony (2023):

Ave DEATH REICH! Nenašel jsem s vámi doposud žádný rozhovor v češtině. Představte tedy prosím nejprve kapelu našim čtenářům, kteří vás neznají. Můžeš začít od úplných začátků a popsat celou historii DEATH REICH.

Ahoj! Tady Christer, kytarista kapely DEATH REICH. Nejdřív bych ti chtěl poděkovat za zájem o naši kapelu. Příběh DEATH REICH začal tím, že Jonas Blom chtěl založit novou death metalovou kapelu. Přibral Marcuse Forse a Roberta Axelssona. Začali zkoušet několik skladeb, které Jonas napsal a hledali druhého kytaristu. Všichni jsme kamarádi už z dřívějška, tak se mě Robert zeptal, jestli se nechci přidat. Připadalo mi to jako super projekt s dobrými kluky, tak jsem hned souhlasil. Pak jsme oslovili Johnnyho Letha, kterého také známe odjakživa, aby se přidal jako zpěvák, no a tak jsme měli první kompletní sestavu. To bylo v roce 2018. Nahráli jsme demo se třemi skladbami, se kterým jsme nic nedělali, protože jsme s výsledkem nebyli spokojení. Marcus se krátce poté rozhodl skončit. Aby se kapela posunula dál, začal místo něj hrát na bicí Jonas. Na bicí už dlouho nehrál, tak začal hodně cvičit. Pak jsme přijali Babica, aby Jonase nahradil na kytaru. V té době jsme se rozhodli změnit směr hudby na přímočařejší a agresivněji znějící death metal. To vyústilo v několik skladeb, které jsme umístili na YouTube. Skladby se jmenovaly „Domination“ a „We are you“. Tyto skladby byly skutečným výchozím bodem toho, čím jsme se jako kapela stali.


Právě poslouchám vaši novou desku "Disharmony" a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké hrobce spolu s MORBID ANGEL, OBITUARY, MONSTROSITY, BRUTALITY nebo ENTOMBED. Deska má skvělý masivní zvuk. Kde jste ji nahrávali a jak jste s ní spokojeni? Měli jste "poslední slovo" ohledně výsledného zvuku?

Vše jsme nahrávali ve studiu, do kterého máme přístup a kde zkoušíme, jmenuje se Musikhuset. Bicí nahrál Fredrik Wester, který také hraje na kytaru a zpívá ve vynikající thrash metalové kapele WARFECT. Všechno ostatní jsem nahrál já, kromě intra a outra, které nahrál Jonas. Album mixoval a masteroval Johan Bäckman ve studiu Raven noice. Skvěle se s ním spolupracuje. Poslouchá, co chceme, ale přesto produkuje zvuk, který je lepší, než jsme si kdy dokázali představit. Se zvukem „Disharmony“ jsme všichni velmi spokojeni.

Jak vznikal nový materiál pro album "Disharmony"? Jak přesně DEATH REICH skládají hudbu?

Téměř veškerou hudbu na albu „Disharmony“ napsal Jonas s výjimkou skladeb „Atrocity“ a „Hysteria“, které jsem napsal já. Skladby píšeme téměř výhradně každý sám. Obvykle nahráváme demo verze na dropbox a nahráváme riffy, aby se je každý mohl naučit před společnou zkouškou.


"Disharmony" má temný a morbidní obal. Kdo je autorem? Jeho dílo se mi opravdu líbí. Jak jste vlastně vybírali motiv obalu a co přesně znázorňuje?

Obal vytvořil Psychopart a pro nás představuje totální kolaps, deaspiraci a disharmonii. Už jsme se rozhodli, že se album bude jmenovat „Disharmonie“ a hledali jsme motiv, který by to vystihoval. Myslím, že obal je fantastický a plní svůj účel opravdu dobře.

Mohl bys nám prozradit, kdo je autorem textů? Kde jste čerpali inspiraci pro některá témata?

Nejsem si jistý, kdo napsal jaký text, ale Johnny a Jonas napsali všechny texty na „Disharmony“. Texty jsou většinou o zlu lidstva, válce, utrpení a zneužívání moci. Myslím, že inspirace pochází z našeho pohledu na svět a z toho, co vidíme a čteme v různých médiích.


Nové album vyšlo u Non Serviam Records. Tento label má na undergroundové scéně velmi dobré jméno a odvádí velmi dobrou práci. Nechtěli jste však vydat desku u nějakého většího labelu? Oslovili jste nějaký jiný label? Jak jste vlastně s Non Serviam Records spokojení?

S Ricardem jsme přátelé od doby, kdy jsme začali vydávat desky u NSR s GRIEF OF EMERALD. NSR byl první label, který jsme kontaktovali, protože víme, že Ricardo je skvělý člověk, který dělá, co může, aby podpořil kapely, které zastupuje. Myslím, že máme velké štěstí, že nás podporuje. Pokud o nás v budoucnu projeví zájem nějaká větší nahrávací společnost, budeme se muset rozhodnout na základě všech pro a proti, ale zatím víme, že jsme s NSR více než spokojeni.

Hrajete typický starý americký death metal. Ale nebojíte se zabrousit i do jiných oblastí. Proč právě tento styl? Každý z vás hraje v jiných kapelách, bylo těžké určit směr? Jste skvělí muzikanti a každý má určitě svůj vlastní názor.

Myslím, že jsme všichni na stejné vlně, pokud jde o to, jak by podle nás měli DEATH REICH znít. Víme, jaký styl chceme hrát a díky zkušenostem jsme se naučili, jakým způsobem bychom měli hrát, abychom dosáhli výsledku, o který nám jde. Myslím, že si všichni opravdu užíváme, jak momentálně zníme. Všichni posloucháme metal všech možných stylů a žánrů, ale všichni chceme, aby DEATH REICH zněl tak, jak zníme my. To se ale může v budoucnu změnit, takže je možné, že na příští desce přibydou i další prvky. Vypadá to, že to tak bude i s novými skladbami, na kterých pracujeme.


Když si prohlížím vaše alba, zjistil jsem, že jste urazili opravdu dlouhou cestu. Je vidět, že na sobě jako kapela stále pracujete. Jak často spolu zkoušíte? Jste "pracovitá" kapela, která pravidelně cvičí, nebo jste ve zkoušení spíš "punkáči"?

Sakra, měl jsem si tuhle otázku přečíst dřív, než jsem odpověděl na tu předchozí...jak jsem říkal, jsme spokojení s tím, jak momentálně zníme, ale každou novou skladbu se snažíme udělat jinak, než tu předchozí. Alespoň tak se snažím přemýšlet, když začínám psát novou skladbu, aby přinesla něco nového, ale zároveň stále zapadala do našeho zvuku. Myslím, že je důležité nevytvářet stále stejnou hudbu. Dřív jsme zkoušeli jednou za dva týdny, ale teď se snažíme zkoušet jednou týdně. Často se ale stane, že nám něco stojí v cestě, abychom se všichni sešli.

V případě vaší kapely je velmi dobře vidět váš vývoj, každé album je lepší a lepší, a také jste postupně lepší a lepší muzikanti. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Někdo chce vydat album u velkého vydavatelství, jiný si chce zahrát na jednom pódiu s nějakou slavnou kapelou. Co vy?

Myslím, že naším cílem je bavit se hraním hudby, prodat nějaké desky, abychom měli peníze na nahrávání nových desek a na menší turné po Evropě. Bylo by opravdu skvělé odehrát nějaké festivaly po celé Evropě.


Můžeš doporučit nějaká nová alba, která tě v poslední době zaujala?

Myslím, že nové album našich kolegů z labelu CATALYST je skvělé. Myslím, že je technické, ale přesto opravdu agresivní a má skvělý, nepřehnaně produkovaný zvuk. Taky se mi líbí nové album DEFLESHED, které má podle mě skvělý zvuk s úchylnými blasty a death/grind/thrash songy.

Znáš a posloucháš nějaké metalové kapely z České republiky?

Je mi líto, ale nemohu říct, že ano. V dnešní době nemám čas na vyhledávání kapel, takže mi stačí doporučení přátel nebo sociálních médií. Musel jsem si vygooglit, jaké kapely máte v České republice, abych se podíval, jestli někoho nepoznám, ale nepoznal jsem.

Pomalu se blížíme ke konci rozhovoru, a tak bych rád položil ještě jednu filozofickou otázku. Jak bys definoval death metalový styl? Co pro tebe tato hudba představuje a proč sis vybral právě tento žánr?

Definoval bych to jako death metal. Jak už jsem řekl, máme rádi různé druhy metalu, takže hudba obsahuje i další prvky jako black metal, thrash meta a grind core. Ale myslím, že 90 % je death metal. Abych byl filozofický, řekl bych, že naše hudba představuje soundtrack našich životů a myslím, že takhle chceme hrát.

Co plánují DEATH REICH v následujících měsících?

Máme spoustu nových skladeb, které se chceme naučit a nacvičit. Čeká nás několik živých vystoupení a plánujeme natočit nějaký videoklip.

Děkuji za rozhovor, přeji vám hodně prodaných CD, stovky bláznivých fanoušků a spoustu skvělých nápadů.

Děkujeme a děkujeme za vaši podporu!

Recenze/review - DEATH REICH - Disharmony (2023):


Share this games :

TWITTER