DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 8. listopadu 2014

Home » » Recenze/review - ENTRAILS – Resurrected from the Grave (Demo Collection) (2014)

Recenze/review - ENTRAILS – Resurrected from the Grave (Demo Collection) (2014)


ENTRAILS – Resurrected from the Grave (Demo Collection)
CD 2014, Metal Blade Records

Za chvíli to bude dlouhých 27 let, co jsem byl poprvé proklet. Tenkrát, na moje narozeniny, my můj bratranec přinesl první metalovou nahrávku. Jasně že to byl heavy metal. Byl jsem tenkrát hrozně nadšený a změnil se mi svět. Řvával jsem do svého pokoje texty JUDAS PRIEST a hltal každou informaci o čemkoliv, co bylo jen trošku tvrdší muzika. Přiznám se, že bývám někdy lehce nostalgický, rád se vracívám do minulosti a vzpomínám na doby, kdy jsem chtěl být ve škole ještě archeologem. Kola času mě semlela úplně jiným způsobem, možná dokonce lepším, ale jednou za čas na mě padnou vzpomínky a rád se prohrabávám starými alby. Mezi prsty se mi najednou objevují dlouho neviděné kazety, vinyly, CD a moje oči mají najednou podobný nádech, jako když starci vyprávějí o svém mládí. ENTRAILS sice patří do trošku jiné dekády, ale když se mi dostaly do ruky jejich znovu nahraná dema, navodily mi úplně stejnou náladu.

Švédi uvádějí jako datum založení své kapely rok 1990. Čekalo se pak dlouhých devatenáct let na první demonahrávku. Pánové sice měli nějaké skladby doma v šuplíku, ale z různých důvodů tento materiál nebyl vydán. Byl uložen na starých, dnes již nepoužívaných páskách a letos se hlavní protagonista kapely Jimmy Lunqvist rozhodl, že pomocí moderních postupů vše znovu nahraje. Jedná se o opravdové vykopávky, některé skladby jsou přes dvacet let staré, ale hned při prvním přehrání zjistíte, že jim zub času vůbec neubral na síle. Inspiraci (pokud je to takto možné vůbec napsat, protože ENTRAILS byli tenkrát také u toho) nebo lépe jako připodobnění můžeme uvést kolegy z branže DISMEMBER, staré ENTOMBED, NIHILIST. Styl a způsob hraní je tedy jasně daný. Jen taková perlička. Píšu tuhle recenzi brzy ráno, je kolem páté hodiny a když jsem si CD poprvé pustil, z otevřeného okna do ranní Plzně začal zvonit umíráček. Příhodná shoda náhod, co říkáte?

Zvuk je vyčištěný, v dnešní době v pohodě obstojí, nemusíte mít strach z toho, že byste poslouchali nějaké zmuchlané, tisíckrát ohrané a znovu nechutně „re-masterované“ uveřejněné kazety. Skladby nepostrádají určitou staře hnilobnou patinu, patrnou a chtěnou snad v každém tónu. Nevím sice, co tato nahrávka řekne dnešním mladým, odkojeným už zcela jinými pořádky, ale pro nás pamětníky se jedná o velmi příjemný sběratelský artefakt. Dobrou zprávou je, že se dá CD sehnat v každém trošku lepším obchodě s muzikou. Postupy jsou sice klasické., že snad ani klasičtější být nemůžou, ale to jim vůbec neubírá na chytlavosti a síle. Jen je nutné se oprostit od dnešního přístupu k věci. Nějaké stáhnutí, rychlé prohnání sluchovody a následné vymazání zde moc fungovat nebude. Tady se musí přistupovat hezky pomalu, postaru, udělat si ze setkání svůj malý niterný soukromý obřad.


Umíráček pomalu v dálce doznívá. Mám zvuk kostelních zvonů moc rád. Řekl bych, že ke švédskému death metalu patří, stejně jako návštěva kostnice. Chřestí se tady o sto šest, vypalovačky střídají chladné vyhrávky a já jsem zpět někde v devadesátých letech. Nějakým záhadným způsobem se mi kdysi dostalo do sbírky demo „Human Decay“ (2009) a tak jsem si vše rozložil na zemi, sedl si do tureckého sedu a jen si občas odbíhal ke klávesnici napsat pár řádků. Tato recenze tedy budiž jen malým připomenutím toho, že letos se dostala mezi prostý lid nahrávka v podobě kolekce demonahrávek jedné ze zajímavých švédských kapel drtících smrtící kov už nějakou tu dekádu. Deska je krásně švédsky studená, pálí jako suchý led a neměla by chybět ve sbírce každého, alespoň trošku nadšeného fanouška. Body dávat nebudu, neumím na stupnici od jedné do deseti ohodnotit vzpomínky. Velmi příjemná kompilace klasického švédského death metalu!


Seznam skladeb:

  1. Reborn (Intro)
  2. Evil Obsession
  3. The Morgue
  4. Your Dead Dog Smile
  5. Voices
  6. Triumph of the Sinners
  7. Stormy Death
  8. Midnight Death
  9. Breath of Blood
  10. Entrails
  11. Depression
  12. Dust to Dust (Intro)
  13. Blood Red
  14. Euthanasia
  15. Evil Terror
  16. Total Death
  17. Human Decay
  18. Casket Garden (Dismember cover)

Čas: 01:13:51

Sestava:

Jimmy Lunqvist  – kytara, bicí
Jockey Svensson – basa, zpěv
Adde Mitroulis – bicí, zpěv
Penki - kytara

https://www.facebook.com/Entrails666
https://www.youtube.com/user/entrailsswe?feature=watch
http://www.metalblade.com/us/

Asphyx says:

ENTRAILS bring this year unrealesed songs from old demos. Album reminds me chronicle of Swedish death metal. Songs have new sound and we can enjoy classic Nordic tones. It is must-have for all fans of Entrails!
Share this games :

TWITTER