DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 19. prosince 2014

Home » » Recenze/review - JUST BEFORE DAWN – The Aftermath (2014)

Recenze/review - JUST BEFORE DAWN – The Aftermath (2014)


JUST BEFORE DAWN – The Aftermathn
CD 2014, Chaos Records

Touha po přežití je jedním ze základních pudů sebezáchovy. Držíme se svého života zuby nehty, modlíme se, i když nejsme věřící, velebíme mládí a necháváme se unášet myšlenkou na nesmrtelnost. Tohle všechno ale platí jen za dob míru, kdy tyjeme blahobytem a s chutí vyhledáváme z nedostatku adrenalinu různé extrémní sporty. Ve válce vše padá a stávají se z nás obyčejné šelmy, bojující za různé idey, vlajky, mocnosti, vojevůdce nebo jen tak, pro peníze. Vždycky jsem přemýšlel, co to s člověkem udělá, když si prožije třeba jen několik měsíců napětí, zabíjení a neustálé ostražitosti. Jsem obyčejný civil, spíše pacifista, ale když sleduji vyprávění veteránů z různých válek, neubráním se často obdivu. Dnešní doba nepřeje příliš hrdinství a různé válečné skutky jsou v historii vnímány rozdílně, ale když potkám kapelu, zpívajících o podobných tématech, přijdu si právě jako na setkání s těmi, co byli posláni zabíjet.

JUST BEFORE DAWN je kapelou kytaristy Anderse Biazziho (BLOOD MOTRIZED, ex-AMON AMARTH). Ten spolu s různými hosty a kamarády letos nahrál již druhou desku (první počin jsem recenzoval zde). A i letos se jedná o chladné melodie v severském stylu, studené a řezající. Zajímaví jsou slavní vokalisté, kteří každý uchopili svůj song po svém, originálně a deska je tak neskutečně pestrá. Jmenujme alespoň některé. Osobně se mi asi nejvíc líbí, jakým způsobem nazpívali své party Ralf Hauber (REVEL IN FLESH) a Marc Grewe (MORGOTH). Zajímavý je ale i Dave Ingram (ex -BENEDICTION, ex - BOLT THROWER) nebo mladík z FERAL David Nilsson. Za bicí soupravou pak sedí mistr Brynjar Helgetun (CRYPTICUS). Vše pak zpovzdálí nenápadně, ale přísně koriguje kapitán Anders. Celá tahle úderná četa je zárukou toho, že jsou dodány velmi kvalitní hudební výkony. Zajímavé je, že nic nepůsobí křečovitě. Přijdu si tak spíš jako na setkání s kamarády, než na nějakém „projektu“ stojícím jen na slavných jménech.


Samotná muzika je ovlivněna BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS, švédskými death metalovými klasiky a sem tam na povrch vyleze i doomová nálada. Vše je podřízeno navození atmosféry, vznášející se na bojišti po ukončení bitvy. Slyším nářek krvácejících těl, cítím hořící zbytky domů a vnímám tu obrovskou beznaděj. Nikdo ještě neví, kdo vlastně vyhrál a většina přeživších upíná své oči k nebi. Modlí se, umírají a oplakávají své kamarády. Když pak znovu zazní siréna, přilétají další obrovští kovoví dravci a shazují tuny bouchajícího železa mezi zbytky lidskosti, ozývají se ze země šílené skřeky strachu. Účelem a záměrem této kapely není bořit hranice stylu, ani vytvářet nové metalové škatulky. Je to spíš setkání přátel, kteří chtějí hrát a zpívat o válkách a znovu nám připomínat, jací jsme někdy slaboši. Bojujeme kvůli barvě vlajky, jedinému pravému světonázoru nebo jen tak, pro radost z utrpení. Muzika je určena pro starší ročníky, kteří mají rádi studené melodie v death metalu a vyznávají spíš jeho klasické postupy.

Anders Biazzi
Rád se nechávám unášet na podobné vlně nostalgie. Je to pro mě zajímavé, uvěřitelné a do sluchátek si podobnou muziku dávám raději, než pře – technizované kapely. Nejvíc ale oceňuji Andersovu kytarovou hru. Nikde se netlačí zbytečně na pilu. Spíš je navozován pomalý a pod nehty zalézající pocit mrazivé neodbytnosti. Je to jako když se do vás dá zima a nemůžete se jí zbavit. Nepomáhá ani alkohol, ani na maximum roztopená kamna. Ten chlad je zkrátka ve vás a zůstane tam na věky. Stejně jako zážitky, které se neustále vrací vojákům bojujícím kdysi na frontě. Do přilby nabíráte špinavou vodu, smíchanou s krví a v naději, že ještě chvíli přežijete, zaháníte žízeň. Mívám při poslechu „The Aftermath“ skoro až vidění, Jako bych i já byl tím, kdo pozvedl zbraň proti nepříteli. Ta hranice mezi trapností při setkání s testosteronovým prodavačem v army shopu a krutou realitou je zde hodně patrná. JUST BEFORE DAWN věří tomu, co hrají a zpívají a je to znát. Padá na mě smutek z lidského rodu a přemítám dlouze o tom, čeho jsme ještě schopni. Smutná, death metalová deska, nahraná na samotném bojišti! Chladná a krutá.


Asphy says:

The second album JUST BEFORE DAWN brings more news from the front. Hardly any band is able to transfer the atmosphere of despair on CD. Anders Biazzimu did it. His melodies are cold, cruel and billows over the battlefield itself. The album had a lot of guests who gave variety to the record. The classic death metal of the highest quality. Sad, cold plate, recorded directly in the war! To fight!


Seznam skladeb:

  1. Across the Battlefield
  2. Lightning War
  3. Soulburner
  4. Incomming
  5. Bastard Battalion
  6. Death from Above
  7. Device of Utter Death
  8. Bastogne
  9. Through the Mud
  10. Blitzkrieg Brigade
  11. Feast of the Firedemon
  12. The Aftermath


Čas: 54:14

Sestava:



Anders Biazzi – kytara, basa
Hosté - Rogga Johansson (Megascavenger), Rick Rozz (Massacre), Dave Ingram (Bolt Thrower, Benediction), Jonas Stalhammar (God Macabre), Thomas Wouters (Bodyfarm), Ronnie Bjornstrom (Aeon, Bone Gnawer), Jonas Lindblood (Puteraeon) a další


Share this games :

TWITTER