DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 27. prosince 2014

Home » » Recenze/review - REVEL IN FLESH – Death Kult Legions (2014)

Recenze/review - REVEL IN FLESH – Death Kult Legions (2014)



REVEL IN FLESH – Death Kult Legions
CD 2014, Cyclone Empire

Ze země trčí ohlodané zbytky vybělených kostí. Na některých, převážně stehenních, plápolají ve větru kousky plesnivého oblečení. Je zajímavé, že vždycky nejdříve odpadne maso a oblečení se drží o hodně déle. Je blátivý večer, zima zalézá do celého vašeho těla a já marně listuji v telefonu, která deska by se pro tuhle příležitost hodila nejvíc. Moje stárnoucí oko spočine na novince REVEL IN FLESH, se kterými mám jen ty nejlepší hrobnické zkušenosti. Němečtí old school death metalisté vždycky vyznávali ten nejpoctivější smrtící kov, znějící kdysi přívážně ze švédských hvozdů. Na jejich tričkách září dodnes jména jako DISMEMBER, GRAVE, NIHILIST, ENTRAILS, INTERMENT. Z nové éry pak PUTERAEON, BLOODBATH nebo třeba i takoví BLOOD MORTIZED. Tvrdost a zuřivé výjezdy se zde střídají s velmi studenými melodiemi. Kapela vznikla v roce 2011 a je velmi činná, od jejich desky „Deathvokation“ (2012 – recenze zde) vydala ještě jedno klasicky znějící album „Manifested Darkness“ (2013 – recenze zde). K tomu si připočtěte nespočet splitek a koncerty se žánrově podobnými smečkami a máte tu před sebou partu neskutečně pracovitých a oddaných hudebníků (více v rozhovoru/ interview).

Death Kult Legions“ je opět zvukově příslušné do stáje Dana Swano, který dodal klasický severský sound. Líbí se mi to prolínání jiskřivé energie se zimou a mrazem. REVEL IN FLESH nevymýšlejí zhola nic jiného, ale líbí se mi jejich schopnost složit melodii, skladbu, kterou si pamatuji i za několik měsíců. S novinkou to mám stejné jako s předchozími deskami. Je plná zajímavých momentů, možná se o trošku oproti minule zvolnilo, ale to dodává celé nahrávce ještě na větší uvěřitelnosti. Jednotlivé motivy jsou rozváděny skoro až k dokonalosti a pokud máte podobné chřestící kapely rádi, tak Němci patří rozhodně k tomu lepšímu, co se v nové „retro“ vlně za poslední roky objevilo. Dokonce mi přijde, že v některých ohledech předbíhají své slavné vzory. Z každého tónu cítím velké nadšení, roky strávené přehrabováním ve starých CD i dlouhou dobu tlející v márnicích. Podobná hudba se nedá hrát bez tomu, aniž byste ji věřili a vlastně stejný problém nastává i s posluchači. Pokud vám nedělá severské uchopení death metalu dobře, dejte si pár ukázek z internetu a uslyšíte sami. Pro nás, kdo ale chřestíme kostmi už mnoho let, jsou REVEL IN FLESH velmi příjemným „vzpomínáním“ a vlastně i „povinností“.


Oprašuji poslední hrudky staré hlíny z lopaty a přemýšlím, kdo asi držel tenhle nástroj pro vykopávání vzpomínek naposledy. Možná to byl někdo z nějaké slavné švédské kapely, možná nějaký podobný fanoušek jako já. Přitahuji si límec svého kabátu blíž ke krku a zvyšuji volume v přehrávači. Dnešní šichta bude hodně dlouhá. Mezi korunami stromů na mě pohrdavě zhlíží krvavé oči krkavců. Nevím, jestli jste si někdy všimli jejich výrazu ve tváři, ale někdy mám pocit, že se chystají každou chvíli promluvit. Vyprávěli by nám o zástupech nemrtvých, o přeletech nad řekou Styx, o smutné mlze zapomnění. Poslední věci člověka se dají pomocí old school death metalu vyjádřit asi (spolu s doom metalem) nejlépe. To prolínání smutku a krutosti je v těchto stylech asi nejvíc hmatatelné. Není zase tolik kapel, které bych si dovedl představit jako doprovodný soubor na svém vlastním pohřbu, ale REVEL IN FLESH jsou jedněmi z nich. Já vlastně ani nevím proč. Možná za to může určitá naléhavost, síla nebo jen moje nostalgie, ale to je v podstatě jedno. Vím moc dobře, že „Death Kult Legions“ si u pánů „kritiků“ asi moc dobré jméno nevybudují, ale věřte tomu, že pro nás, kteří nosíme na svých hřbetech obrácené kříže už delší dobu, jsou podobné desky vysvobozením ze současné přetechnizované doby.


Dnešní recenze budiž upozorněním pro všechny fanoušky plesniviny v death metalu, jakožto i pro milovníky švédských melodií, že v Německu je jedna kapela se jménem REVEL IN FLESH, která dovedla opět roztančit mé zkřehlé nohy do severského rytmu. Řádil jsem na krovech opuštěných hrobů jako mladík a málem si vytřepal z hlavy poslední kousky zdravého rozumu. Moje krev se začala pomalu vařit a když deska pokaždé dohrála, padl na mě smutek a obrovská chuť, pustit si ji celou znovu. Smrtící kov, který probudí i kosti vašich předků. Chladný pozdrav z německých hřbitovů, kam zavítal zájezd švédských nemrtvých. Plesnivý, mrazivý, krutý death metal, který by neměl chybět v diskografii žádné zombie. Pojďme si spolu zatančit na starých hrobech! Až na věky, amen!


Asphyx says:

REVEL IN FLESH recorded an album, full of classic death metal. CD is addressed for all fans of moldy swedish melodies, who like dancing on desolate cemetery. Death metal, that wakes up the bones of your ancestors. A cold greeting from German cemeteries, visited from the Swedish tour of the undead. Moldy, cold, cruel death metal, that shouldn't miss in discography of every zombie. Let's dance together at the old tombs! For ever, amen!


Seznam skladeb:
  1. In The Name Of The Flesh
  2. When Glory Turns To Ruin
  3. Black Oath Impurity
  4. Graveyard Procession
  5. Death Kult Legions
  6. Frozen Majesty
  7. Hurt Locker
  8. Cryptcrawler
  9. As Souls Descend
  10. Leviathan
  11. Necropolis (Manilla Road cover)

Čas: 49:11

Sestava:



Haubersson - zpěv
Herrmannsgard – kytara
Maggesson - kytara
Gøtzberg - basa
Vøgtssson - bicí


Share this games :

TWITTER